25 September 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AMERICA DESCALIFICA ROMANIA LUI COLDEA STANCIU SI KOVESI – Senatorul republican John McCain ne-a dat drept exemplu de tara cu grave derapaje de la principiile constitutionale si democratice: „Noi avem Congres! Avem Curte Suprema! Noi nu suntem Romania!”. Declaratia a facut inconjurul Planetei. Expertul in intelligence Joel Shapiro, prof.dr. la National Intelligence University din Washington: „In SUA, procurorii nu lucreaza cu serviciile”

Scris de: A.P. | pdf | print

5 June 2016 12:23
Vizualizari: 20005

Romania parteneriatelor de nadejde dintre servicii secrete, instante judecatoresti si procuratura a ajuns de rasul lumii. Intr-o declaratie care a facut inconjurul Planetei, via New York Times, un inalt demnitar american ne-a descalificat ca tara. Este vorba despre senatorul republican John McCain (foto 1), care nu a gasit un contraexemplu mai potrivit decat Romania pentru a sublinia disfunctionalitatile democratice si constitutionale. Nu Coreea de Nord, nu Rusia, nu Siria, ci Romania!

Dupa ce numerosi politicieni si analisti americani s-au aratat ingrijorati de perspectiva unui posibil derapaj constitutional in cazul in care Donald Trump castiga alegerile prezidentiale, McCain a iesit sa ridice moralul natiunii spunand ca el nu crede ca SUA ar fi in pericol. Republicanul, altfel un sustinator rezervat al lui Trump, si-a exprimat ferm convingerea ca America are institutii guvernamentale capabile sa infraneze o persoana care ar incerca sa isi depaseasca atributiile constitutionale, dand Romania drept contraexemplu de functionare a statului de drept si a separatiei puterilor, principii-pilon ale Constitutiei SUA.: „Noi avem un Congres! Avem o Curte Suprema! Noi nu suntem Romania! (...) Institutiile noastre, inclusiv presa, sunt inca suficient de puternice incat sa previna actiuni neconstitutionale”, a spus McCain, citat, vineri 3 iunie 2016, de New York Times. (I still believe we have the institutions of government that would restrain someone who seeks to exceed their constitutional obligations... We have a Congress. We have the Supreme Court. We're not Romania! (...) Our institutions, including the press, are still strong enough to prevent unconstitutional acts.)


Joel Shapiro, profesor doctor la academia unde sunt scoliti ofiterii de informatii americani, le-a explicat romanilor ca in SUA parchetele si serviciile nu joaca in aceeasi echipa

O alta declaratie extrem de interesanta apartine lui Joel Shapiro (foto 2), prof.dr. la National Intelligence University din Washington - practic, academia care se ocupa de instruirea ofiterilor de informatii americani. Expertul in intelligence a explicat - intr-un interviu acordat vineri, 3 iunie 2016, jurnalistilor de la Gandul.info - ca in Statele Unite procurorii nu colaboreaza cu serviciile secrete pe dosare, sarcina interceptarii si a filajului revenind politiilor locale: „Tineri minte, politia noastra, procuratura noastra, care multe sunt locale, nu lucreaza cu FBI, ci cu politia din zona. Politia din zona se ocupa cu filajele, cu interceptarea telefoanelor, si totul in contextul obtinerii unui mandat de la judecator si a unei justificari legale”.

Joel Shapiro a povestit ca America a invatat din lectiile trecutului si din propriile greseli, subliniind nevoia unui puternic control civil, prin Parlament, asupra institutiilor insarcinate cu supravegherea populatiei.

Celebrul expert american a vorbit si despre caracterul sacrosanct al relatiei avocat-client, pe care nimeni in SUA nu il pune la indoiala. Alte subiecte au vizat functionarea NSA sau a FBI, dar si scandalul Snowden:

(...) Nu sunt chiar familiarizat cu ceea ce se intampla in Romania, dar in SUA avem, iar asta s-a schimbat de-a lungul timpului, a inceput sa se schimbe din anii '70, anii '80, cu dezvaluiri despre lucrurile pe care serviciile secrete americane le faceau si despre care oamenii au simtit ca le afecteaza libertatile civile. Si ce am facut a fost sa dam Congresului un rol mult mai puternic, iar acest lucru ar trebui decis de Parlamentul Romaniei, adica parlamentarii sa aiba un rol mai puternic, sa creeze legi noi, noi comisii unde sa poata chema in fata lor sefii serviciilor secrete, uneori in secret, pentru ca nu vor sa dezvaluie secrete in public. Si sa puna, stiti, ati facut X, Y, Z, de ce le-ati facut, va rugam sa ne explicati. Si uite care sunt legile sau sa cream alte legi. Este nevoie de un Parlament foarte activ si de niste cetateni foarte activi care sa ceara aceste lucruri. Si noi, in SUA, am invatat sa traim cu aceste lucruri. Le vedem tot timpul, iar Congresul are un rol foarte foarte puternic, mai ales in ultimii 10-15 ani, sau chiar 20 de ani, in ceea ce priveste supravegherea, cum ii spunem noi. Iar modalitatile in care se realizeaza supravegherea sunt de mai multe feluri, au audieri in comisii si aduc un sef de serviciu secret si ii dau in cap cu proverbiala bata de baseball. Cealalta parte este ca Congresul si Parlamentul vostru au un control asupra bugetului. Si uneori le spun ca nu pot face unele lucruri, pentru ca nu le mai dau bani. Daca folositi bani pentru asta, de care noi spunem ca nu ne place, atunci noi te concediem sau porrnim un proces civil impotriva ta. De asta e nevoie ca cetatenii... Si cred ca a fost bine pentru serviciile secrete din SUA. Am avut discutii intre servicii si Congres si partea executiva - a Presedintelui - pentru a vedea cum rezolvam acest lucru”.

Gandul:Ati mentionat NSA. Cum s-a ajuns la asta? Dezvaluirile lui Snowden au aratat ca NSA spiona uneori cetateni americani, iar controlul judiciar si civil era aproape inexistent. Cum s-a ajuns la asta?

Joel Shapiro:Parerea mea... nu sunt un expert pe cazul Snowden, dar va voi spune ca mult din ceea ce a dezvaluit Snowden era tehnic legal. Multe erau. Ce s-a intamplat este ca daca urmaresti straini, iarNSA are voie sa ii intercepteze electronic pe straini, uneori americanii erau amestecati. Dar exista legi care spun ce poti si ce nu poti sa faci. Problema a fost – iar Snowden a dezvaluit – era ca NSA facea mult mai mult decat intelegea lumea. Nici nu sunt sigur daca am schimbat prea multe legi dupa dezvaluirile lui Snowden. Am fost facuti de ras, air Snowden le-a dezvaluit oamenilor mai multe lucruri pe care nu am fi vrut ca acestia sa le afle, cum ar fi modul in care faceam anumite lucruri. Statul Islamic a invatat, stiti, si ei citesc ziarele... Dar, repet, trebuie sa decidem cat permitem serviciilor noastre secrete sa faca pentru a ne proteja libertatile si daca merg prea departe, trebuie, adica, le-am inchis anumite programe. Le-am spus ca nu au voie sa le faca. Dar nu sunt un expert in NSA, trebuie sa va spun asta”.

Gandul:In Romania, am avut recent o importanta schimbare legislativa care a interzis SRI sa mai faca munca de supraveghere tehnica a procurorilor. Sa-i ajute pe procurori in dosarele lor cu chestiuni tehnice – interceptari telefonice sau filaje. Cum functioneaza aceste lucruri in SUA, cum lucreaza lumea serviciilor secrete cu procurorii. Ce fel de limite exista?

Joel Shapiro:In general, nu (nu se lucreaza cu serviciile secrete, n.r.). Daca un procuror local lucreaza cu un departament de politie si daca vor sa aiba acces la telefoanele unei persoane, trebuie sa mearga la judecator, iar judecatorul trebuie sa isi dea acordul. Iar ei trebuie sa isi construiasca un caz in care sa arate ca iau in vizor aceasta persoana pentru ca au suspiciunea rezonabila ca face ceva rau, si iata dovezile, iar judecatorul le da un mandat sa faca asta. FBI, care este o agentie deopotriva de intelligence si de aplicare a legii, face acelasi lucru: merge la un judecator, in cazurile pe care le investigheaza, si spune: vrem sa ii interceptam telefoanele acestei persoane pentru ca noi credem ca e implicata in activitati infractionale. Dar trebuie aprobat. Iar in SUA pur si simplu nu poti sa faci o astfel de ancheta fara aprobare legala. Au existat dosare respinse pentru ca s-a constatat ca mandatul era viciat. Chiar si pentru a perchezitiona casa cuiva, in SUA, trebuie sa ai mandat care sa spuna: noi credem ca in casa asta are loc o activitate ilegala. Au existat cazuri respinse in instanta pentru ca mandatul a fost considerat gresit, din diferite motive – argumentele expuse erau gresite ori s-a crezut ca procurorul sau politistul a mintit cand au obtinut mandatul. Functioneaza in diverse feluri. Si tineri minte, politia noastra, procuratura noastra, care multe sunt locale, nu lucreaza cu FBI, ci cu politia din zona. Politia din zona se ocupa cu filajele, cu interceptarea telefoanelor, si totul in contextul obtinerii unui mandat si a unei justificari legale”.

Gandul: Ati mentionat FBI-ul lucrand atat ca serviciu secret, cat si ca agentie de aplicare a legii. Nu intra cumva in conflict aceste doua lumi, adica partea de serviciu secret sa obstructioneze partea judiciara a agentiei?

Joel Shapiro:E o chestiune serioasa, dar FBI, din cate inteleg eu, si-a separat aceste functii. Uneori, daca una intra peste cealalta, sa zicem ca investigheaza un traficant de droguri care traficheaza si arme catre un posibil terorist, atunci cele doua parti vor colabora. Dar sunt foarte atenti la acest lucru, sa tina aceste lucruri separate. Iar FBI este mai putin un serviciu secret, cat o agentie de intelligence. Poate face tot felul de lucruri pe care si alte agentii le pot face, dar ceea ce face FBI trebuie sa fie in limitele legii, a ceea ce permite un judecator, un mandat, un ordin judecatoresc. De-a lungul drumului au existat constrangeri legale cu care FBI a invata sa traiasca. Si chiar cu succes. Si s-a schimbat de-a lungul anilor, pentru ca la inceput ei urmareau spargatori de banci, dar nu prea mai spargea lumea banci... E mult mai usor sa o faci pe Internet, nu mai e nevoie sa intri intr-o banca cu o arma. Dar pentru asta a devenit FBI faimos in anii '30, ati vazut filmele...

Gandul:O alta controversa romaneasca implica un proiect de modificare a legii care sa protejeze avocatii si pe clientii lor. Proiectul spune ca procurorii nu pot perchezitiona sau supraveghea tehnic un avocat sau discutiile pe care acesta le poarta cu clientii sau documentele clientilor. In Romania, unii considera ca acest proiect incearca sa protejeze anumite persoane corupte, anumiti politicieni care sunt si avocati, iar altii spun ca e un lucru firesc de a proteja confidentialitatea avocat-client, client-avocat. Cum functioneaza asta in SUA? Sunt protejati de lege?

Joel Shapiro:In SUA, privilegiul avocat-client este ceea ce numim 'sfant', nu poti sa il incalci! Ceea ce un client – care poate fi un infractor sau nu, ori acuzat de ceva – ii spune avocatului sau este absolut privat. Statul nu ii poate intercepta, nu ii poate asculta, daca o face, este respins in instanta. Acest privilegiu vine in SUA din dreptul anglo-saxon si a fost protejat de-a lungul anilor. Deci, in ceea ce un client ii spune avocatului sau, statul nu poate sa se bage in niciun fel. Nu poate asculta, nu poate sa citeasca e-mail-uri, doar in cazurile rare in care insusi avocatul ar comite o infractiune. Dar atunci trebuie sa ai o dovada pentru asta, sa obtii un mandat pentru a asculta. Este foarte rar. In SUA, asta e ceva ce nici macar nu ridica probleme, adica toata lumea intelege acest lucru. Daca ati privit serialele americane politiste, e o chestiune standard. Daca aici o faceti altfel, inteleg, dar...”.

Continuarea interviului (Video) pe gandul.info

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 5 June 2016 13:06 +18

acusi sa vezi PATRIHOTII CE VOR MAI SARI!!!!!!!!!!BAAAAAA!!!!!!NU SARITI CA ARE DREPTATE!!!!!!IN BANTUSTAN NU FUNCTIONEAZA NIMIC DIN CAUZA MERMELELILOR!!!!!!!!!!!IN AMERICA NU CONTEAZA CINE ESTI FACI PANDAIMOS!!!!!!!!!!!!unii vor sari ca arsi......vreti exemple???? luati de ex fetele lui bush,au fost arestate ca au condus bete si tacsu nu a miscat un deget,mai vreti ex?clinton a fost pus sa dea declaratii in fata senatului si a procurorului ken star,si nimeni nu a schelacait,numai la noi, moroiul SCHELACAIE!!!!!!!!nixon a fost dat jos ca un gunoi pe chestie de ascultari ilegale,la noi se MERMELESTE PE BAZA DE SECURITATE NATIONALA,MAI VRETI EXEMPLE?marsa clark a fost data afara din parchet in ca pe chestie de abuz de justitie masluire de probe  (cazul oj simpson). se poate compara cu mermeleala condrea? si stiti unde a fost mermeleala  in cazul o,j,?ati ghicit pe dna si probe!!!!!!! asa ca traiasca maturaresele lui pistol.cum este turcul ,,asa/i si pistolul,,!!!!!!!!!!!

# Vladi Mârrr... date 5 June 2016 17:14 +13

Dragul meu prieten drag, dacă ei americanii vor ca în Ameriaca atât de dragă lor, să nu se poata, de ce oare vor tot ei, aceeași americani, ca în România atat de dragă nouă, să se poată ... ?!?!?!

# unul din lumea cea mare date 5 June 2016 19:04 +10

ptr  Vladi Mârrr..//PRIETEN DRAG,......,,ameriga/i,, TARA TUTULOR POSIBILITATILOR!!!!!,,pe cind mermelica/i bantustanul ,,tutulor,, IMPOSIBILITATILOR  POSIBILE ,,!!!!!.........nu stiu daca/i destul de elocventr   aspunsul dar ,la bantustan ca la bantustan.si din moment ce mermelacii nu se revolta  INSEAMNA CA LE PLACE!!!!!!

# mulder, agentul mulder date 5 June 2016 22:27 +13

Care mermelaci? Sclavi. Iobagi. Serbi. 70% dintrei romani. 20% baleiaza. 5% se lupta. 5% fac legea (sistemicii cu functii - dna, judecatori, alti porcurori si, bineinteles, securistii de rit nou!). Simplu.  :-*

# justo date 5 June 2016 14:00 +6

Avi dupa ce citesti articolul asta te prezinti la mine sa vad ce ai inteles. Dau meditatii juridice pentru avocatii intrati cu spaga in baroul neinfiintat. Garantez ca ii voi face sa inteleaga dreptul. 

# avocat traditional date 5 June 2016 18:25 +5

Unde sa-l trimit pe avi avi,mai justo:pe Academiei,la crasma din Gorj ori la Judecatoria Suceava?Dr nu sa ii dai tu meditatii ci sa-ti traga el un perdaf, precum meriti,pentru ca iar te legi de avocati fara nici un rost/efect/fundament.Acum esti nemultumit de justitie.Dar acum ceva timp o ridicai in slavi.Oare care este cauza acestei schibari/o fi Bujorean?

# cutumeria nationala desfiintata in 48 date 5 June 2016 22:49 +2

Cat de nesimtit trebuie sa fii sa nu-ti fie rusine cu acel RIL mizerabil ticluit la drum de seara, prin ghetourile fetide ale justitiei romanesti pe care niste intretinuti au adus-o in halul in care este astazi.

# justo date 5 June 2016 14:06 +12

Din pacate asta e justitia lui base, formata din diletanti unsi politic in functii cu scopul de a se comporta ca niste mariote. Din 2009 nu mai avem justitie ci o mina de indivizi care sub masca corectitudinii s-au solidarizat in promovarea minciunii la rang de lege. Vedeti cazul Rarinca, cazul RIL-ului din avocatura etc. Justitia noastra e o mascarada ca pe timpul lui ceausescu, si se conduce dupa dictonul "daca ai dreptate nu te judeca pentru ca o sa pierzi". Judecatorii nostri s-au specializat " in aminarea pronuntarii si in pronuntarea aminarii! "  :D   :D

# RIL date 5 June 2016 16:54 +1

Trebuie sa se faca dreptate dupa RIL,  asta nu se numeste democratie,este monopol pe profesia de avocat.

# cucuriguuu date 5 June 2016 21:30 +6

am prezis caderea PNL-ului de cind a fost cotropit de gorghiu si blaga. Efectiv cind ii vedeam pe astia doi la tv instantaneu schimbam canalul ca sa nu sparg televizorul. Debitau numai timpenii si se intreceau in afirmatii care mai de care mai belicoase, cum sa jupoaie poporul. probabil ca au crezut ca poporul e un fel de mediere sau un RIL a la Nitu, prin care sa ne minta in fata ce probleme are tara in timp ce averile si risipa de bani a ajuns la apogeu.Ei avioane si noi taxe si impozite. o nesimtire cum nu s-a mai pomenit.

# unul din lumea cea mare date 5 June 2016 22:04 +6

ptr cucuriguuu// sa vezi acusilea cotcodaceala dracului ,,pa gorghiu,,  DE NU O SA DUCA ASTA PNL/UL LINGA PNTCD, MARE MIRARE.este predestinata........si asta ,,avocata,, ca si ala mic cu capul mare...de prostie!!!!!!!!!!!!

# DODI date 5 June 2016 21:34 +13

Unde sunt marii apărători ai justiției române? Unde este ciolanis?Unde este guvernul? Unde CSM-ul? Unde DNA și alții mâncători de... (ghilimele)? Stau ascunși, mutând postul TV pe oficinele SRI unde totul este roz, unde hoții sunt numai la PSD, unde PNL este Albă ca Zăpada și hăhăilă Făt Frumos. Ar trebui să le traducă acum cineva din ... americană, să nu mai se uite, ca la icoană, la ambasadorii care vor posturi babane la Fondul Proprietatea!

# BINOMU trece in ILEGALITATE date 6 June 2016 08:57 +4

BINOMU' sa ia notite si sa le reciteasca AGAIN AND AGAIN sa ii intre in debla

# Vihar egy pohar vizben date 6 June 2016 09:06 +4

Vor bagateliza acest semnal de alarma. Ciolannis sta pitit - „O să fiu un președinte serios, fiindcă toată viața mea am fost om serios“

# oasa date 5 June 2016 22:01 +8

tot sistemul asta putred trebuie sa dispara. ne-am obisnuit ca nulitatile si beizadele securistilor sa conduca si sa ne minta. vedem analfabeti si sasaiti cum ne dau lectii, ce destepti si frumosi sunt ei, si cum vor binele poporului pe care il tin infometat in timp ce luxul in care traiesc sfideaza orice bun imt.

# Zoe date 5 June 2016 22:20 -5

Noroc cu dl ambasador Maior care a sesizat ca dl senator McCain a gresit! 

# CIOLANNIS A TRAS SFORILE date 6 June 2016 08:52 -3

Ghita a sesizat... fiind bagat in față de ala cu TACE SI FACE :P

# Zoe date 5 June 2016 22:22 -7

Noroc cu dl ambasador Maior care a sesizat ca dl senator McCain a gresit si a indreptat aceasta eroare nefortata! 

# cucuriguuu pt unul din lu... date 5 June 2016 22:24 +8

gorghiu e avocata cum sunt eu popa. astia intrati in avocatura lui florea prin politica, scutire de examen etc nu sunt avocati, sunt niste farseuri. arata-mi cine este nebun sa-si angajeze un avocat de asta. si individa asta impreuna cu alti escroci l-au rasplatit pe florea cu un RIL promovat de un individ de teapa lor care sa distruga concurenta, adica adevaratul barou legal infiintat in Romania. De aia au ajuns americanii sa ne dea exemplu, tara este ocupata de niste escroci , care efectiv si-au adus neamurile pe functii.

# pentru justo nspe nicuri date 6 June 2016 07:01 0

Mergi,nene,la terasa(dar sa nu-ti uiti slapii)si defuleaza-ti acolo frustrarile.Nu intelegem de ce,din senin,ai reinceput atacurile asupra avocatilor.Unii dintre noi se mira iar altii rad de situatie.Toti isi iau robele si merg in instante sa isi apere clientii.Clienti care au nevoie de noi,avocatii,si nu de cei care intra in instante in calitate de reprezentanti ai unui sindicat fantoma ori in calitate de inculpati.

# Mare dreptate date 6 June 2016 11:25 +1

Mare dreptate are acest Domn John, ,,musamalizarile'' tipic romanesti sunt pentru prosti si plebe. O sa vedeti MCV ul in scurt timp.Aici nu va fi ordine niciodata.Dumnezo cu mila!

# cititor date 6 June 2016 14:27 +3

Daca decidentii din Parlamentul nostru ,din curtea noastra suprema (ICCJ) ,din celelalte institutii care au facut sluj in fata unor simpli ambasadori (putem mentiona si DNA  CSM fara sa epuizam lista ) ar fi avut coloana vertebrala ,atunci acest mesaj al Dlui Mc Cain nu ar fi existat ! Morala : adevarul emis de Kant :"Cerul instelat deasupra mea si constiinta intreaga in mine..."E prea greu sa ai constiinta si sa fii patriot in ziua de azi ! 

# DNA da iama in PARLAMENT date 6 June 2016 16:01 +4

DNA a premiat cu un dosar penal publicistica unui senator ('Fara Codrut si Codruta. Demiterea procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al DIICOT','Laura Codruta Kovesi, procuror general din mila si mita portocalie', 'Cum s-au impartit parchetele in 2013', 'Controlul statului si al societatii in regimul Basescu', 'Daca procurorul sef al DNA n-ar fi trecut dreptul constitutional ca voda prin loboda', 'Autosesizarea si sesizarea PICCJ, DNA si DIICOT in legatura cu marea coruptie si crima organizata in perioada 2006-2012'...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.09.2022 – Comisia a mai terminat o lege

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva