21 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AU DRES BUSUIOCUL – Avocatura ramane profesie liberala. UNBR a abrogat Hotararea prin care stabilise onorariile minimale pe care avocatii trebuiau sa le perceapa clientilor pentru serviciile profesionale. Decizia a fost luata dupa ce mai multi avocati si reprezentanti ai Consiliului Concurentei au avertizat ca mercurialul impus avocatilor va atrage sanctiuni dure, de ordinul zecilor de milioane de euro, bani pe care tot avocati i-ar fi platit

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

7 January 2018 11:49
Vizualizari: 12535

Lumeajustitiei.ro publica in data de 31 august 2017 lista cu preturile pe care avocatii trebuiau sa le perceapa clientilor pentru serviciile avocatiale oferite, astfel cum au fost adoptate de catre Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania prin Hotararea nr. 272/26.08.2017. Scorurile afisate cu mandrie de UNBR-ul condus de avocatul Gheorghe Florea (foto) sub pretextul "protectiei, mentinerii si stimularii concurentei profesionale in profesia de avocat si dezvoltarii unui mediu concurential normal" au fost insa criticate dur atat de avocatii practicieni, cat si de reprezentati ai Consiliului Concurentei.


A fost nevoie de trei luni si jumatate pentru conducerea UNBR sa realizeze ca hotararea heirupista de stabilire a onorariilor obligatorii pentru avocati, adoptata de Consiliul UNBR care nu detinea, din informatiile noastre, nici avizul Consiliului Concurentei, ceea ce exceda cadrului legal, in cuprinsul hotararii fiind stabilite niste sume de bani nejustificate si neargumentate pentru serviciile avocatiletrebuie anulata, intrucat nu se poate impune unei profesii liberale, prin definitie, conditii si sume de bani pe care trebuie sa le perceapa pentru activitatea desfasurata.

Spre exemplu, conform Hotararii 272 a UNBR, doar pentru ca ridica mana in sala de judecata pentru declararea unei contestatii, avocatul trebuia sa perceapa clientului 120 de lei, in timp ce pentru formularea contestatiei alti 480 lei. Lista de preturi este ampla si o prezentam la finalul articolului pentru a putea trage singuri concluziile.

Astfel, inainte de vacanta de Craciun, Consiliul UNBR a adoptat Hotararea nr. 289 din 09 decembrie 2017 prin care a abrogat si revocat toate prevederile din Hotararea 272, inclusiv articolele din anexe, invitand totodata toti decanii Barourilor din Romania sa inainteze UNBR, pana la 1.06.2018 “pozitia avocatilor din fiecare barou si propuneri cu privire la punerea in aplicare a prevederilor cuprinse la art. 31 alin (12) si art. 66 lit. x) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare, corespunzator hotararii adoptate in adunarile generale ale barourilor.

Iata Hotararea UNBR de abrogare a Hotararii privind onorariile minimale:

In baza dispozitiilor art. 66 lit. x) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare,

Luand act de opiniile si punctele de vedere ale consiliilor barourilor comunicate la UNBR dupa adoptarea Hotararii Consiliului UNBR nr. 272/26.08.2017 privind aprobarea ”Tabloului onorariilor minimale”, precum si dupa adoptarea Deciziei Comisiei Permanente a UNBR nr. 250/28 septembrie 2017

Avand in vedere ratificarea de catre Consiliul UNBR, prin Hotararea nr. 288/09 decembrie 2017, a Deciziei Comisiei Permanente a UNBR nr. 250/28 septembrie 2017 prin care amana intrarea in vigoare a prevederilor art. 4 - 8 din Hotararea Consiliului U.N.B.R. nr. 272 din 26.08.2017 privind aprobarea ”Tabloului onorariilor minimale” si ale art. II, art. IV, art. V, din Anexa la aceasta,

Tinand cont de dezbaterile din sedinta Consiliului UNBR din 09 decembrie 2017,

Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

HOTARASTE :

Art. 1 – Se abroga prevederile art. 1-3 si 9-11 din Hotararea Consiliului UNBR nr. 272/26.08.2017, precum si ale art. I, III, VI-VIII din Anexa la aceasta.

Art. 2 – Se revoca prevederile art. 4 - 8 din Hotararea Consiliului UNBR nr. 272/26.08.2017, precum si ale art. II, IV si V din Anexa la aceasta.

Art. 3 – Decanii Barourilor vor inainta la UNBR, pana la 01.06.2018, pozitia avocatilor din fiecare barou si propuneri cu privire la punerea in aplicare a prevederilor cuprinse la art. 31 alin (12) si art. 66 lit. x) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, cu modificarile si completarile ulterioare, corespunzator hotararii adoptate in adunarile generale ale barourilor.

Iata ce prevedea Hotararea 272/ 26.08.2017 a UNBR:

Tabloul onorariilor minimale” va fi avut in vedere si in cazul contractelor de asistenta juridica incheiat prin orice mijloc de comunicare la distanta, precum si in situatia in care contractul de asistenta juridica ia forma unei scrisori de angajament potrivit art. 121 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat.

Consiliul UNBR,

H O T A R AS T E :

Art. 1 – Se aproba „Tabloul onorariilor minimale” prevazut in Anexa, parte integranta din prezenta Hotarare.

Art. 2 – Daca in aplicarea dispozitiilor din Statul profesiei de avocat privind stabilirea onorariilor se constata ca este cazul ca avocatul sa accepte efectuarea prestatiilor profesionale prin aplicarea onorariilor minimale, acestea din urma se formeaza si se examineaza in raport de dispozitiile prezentei Hotarari si ale Anexei la aceasta.

Art. 3 - In cazul in care contractul de asistenta juridica cuprinde si un onorariu de succes stabilit potrivit Statutului profesiei de avocat, regulile prevazute in Anexa la prezenta Hotarare nu sufera modificari.

Art. 4 – (1) Plata onorariilor minimale nu poate fi esalonata pe o perioada mai mare de un an.

(2) Onorariile stabilite intr-un cuantum mai mare decat onorariile minimale nu pot fi esalonate la plata pe o perioada mai mare de un an atunci cand o asemenea esalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale, pe perioada unui an.

(3) Omisiunea avocatului de a urmari incasarea si/sau executarea contractelor de asistenta juridica cel putin in limita onorariilor minimale prevazute in Anexa la prezenta Hotarare constituie abatere disciplinara. Daca inspectorii Casei de Asigurari a Avocatilor constata savarsirea aceste abateri vor sesiza obligatoriu consiliul baroului din care face parte avocatul.

(4) Formalitatile privind declaratiile lunare de venituri realizate din profesie ce se depun obligatoriu la filialele Casei de Asigurari a Avocatilor potrivit reglementarilor din acest sistem vor cuprinde in mod expres declaratia avocatului, pe propria raspundere ca in realizarea veniturile declarate pentru indeplinirea obligatiilor fata de sistemul Casei de Asigurari a Avocatilor s-au respectat reglementarile incluse in „Tabloul onorariilor minimale”.

Art. 5 - Onorariile aferente activitatilor exercitate in favoarea clientilor minori sau clientilor din categoriile pentru care legile speciale prevad facilitati pot fi reduse cu 50%.

Art. 6 – (1) Atunci cand avocatul constata ca perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justitie, se va sesiza pe calea unui referat decanul baroului care poate incuviinta atat perceperea unui onorariu redus, propus in cuprinsul referatului, cat si perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevazut in „Tabloul onorariilor minimale”. Reducerea onorariilor minimale in astfel de situatii nu poate depasi 30% din onorariile minimale.

(2) Prevederile alineatului (1) se aplica si in cazul in care sesizarea decanului baroului se face in considerarea continuarii mandatului de avocat in fazele (etapele) ulterioare ale procesului.

Art. 7 - Solutionarea cererilor privind onorariul adresate organelor profesiei potrivit art. 32 si art. 56 alin. (2) lit. n) din Lege se face cu respectarea prezentei reglementari si a dreptului avocatului la incasarea onorariului minim prevazut de dispozitiile legale cu caracter de recomandare, daca circumstantele cauzei nu impun o alta solutie.

Art. 8 – Orice dispozitie contrara prevederilor prezentei hotarari adoptate in aplicarea dispozitiilor legale mentionate in preambulul acestora se interpreteaza si se aplica/se abroga potrivit prezentei hotarari.

Art. 9 – (1) Prezenta Hotarare se transmite barourilor. Consiliile barourilor vor proceda la afisarea acesteia pe site-ul fiecarui barou, vor organiza colectarea si vor asigura transmiterea catre UNBR a propunerilor si observatiilor formulate de avocati, pentru ca Grupul de lucru constituit prin Hotararea Consiliului UNBR nr. 267/17 iunie 2017, in compunerea rezultata dupa demisia unuia dintre membrii Grupului, sa monitorizeze perfectionarea reglementarii.

(2) Prezenta Hotarare se transmite Casei de Asigurari a Avocatilor care va proceda la comunicarea acesteia catre filialele acesteia.

Art. 10 – Prezenta Hotarare intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicarea sa pe site-ul UNBR".

Iata Anexa unde sunt prevazute onorariile minimale:


Comentarii

# Bota date 7 January 2018 12:31 +8

Floreo, nici nu stii cat de mic incepi sa fii ! CJUE va hotarî curand cine are dreptul exclusiv al denumirilor UNBR, barouri ....

# DODI date 7 January 2018 23:28 -1

PERLĂ slobozită de o ȘPERLĂ. Trăiască dreptul comunist!

# vilhem date 8 January 2018 16:05 0

Cititi decizia"urmeaza sa fie adoptata dupa o prealabila consultare cu Barourile..".Au ramas onorariile minimale "ca si ghid",desi in lege si statut scrie clar ca nu au voie sa stabileasca.Vor elimina din lege si statut,urmand sa infiinteze si politia avocatiala.Una peste alta au stat ca mortii,cand saptamana trecuta MFin a mai dat o lovitura TUTUROR BAROURILOR!Completarea unui registru..,prin care vor urmari decontarea pe anul 2017 a cheltuielilor, pe fiecare contract!OK!Dar daca a suspendat cauza(fiind din alt jud) si se reia in judecata in 2019,ori se declina competnta, sau chiar fara, cum deduci benzina,.. in celalalt capat al tarii? Floreo, unde erai cand s-a dat cretinatatea asta fiscal-contabila?Iit aperi avocatii? PS Cu siguranta ca a renuntat (provizoriu) la urmarirea avocatilor pt neincasarea onorariilor minimale, cand a aflat cati avocati au plangeri penale pe santaj si amenntare, in contextul in care nefericitii anuntasera ca ies din procese daca nu sunt platiti.

# keep cool date 8 January 2018 16:09 0

instantele nici la onorariile de acum nu admit 100%.La cele din tablou de mai sus, maximul admis a fost de 30 % !!!Asa ca tot contribuabilul suporta paguba

# Jocu prost de cacialma date 7 January 2018 12:33 +1

Profesie liberala? Piate daca ne uitam la Bota ved EFFm xeva liberal...de banditi ne-am saturat...si in avocatura,justitie,medicina...jos mafia sus patria!

# nuibai date 7 January 2018 14:04 0

Nu "rămîne", pentru că nu este. Profesie liberală va fi cînd orice om deţinător al unei diplome legale de studii să-şi poată scrie pe ea profesia (aici "avocat"), s-o pună pe perete şi să profeseze. Nu e nevoie nici de o lege în acest sens, e nevoie doar de auto-reglementări interne pe plan profesional şi deontologic. Singura condiţie foarte serioasă este plata dărilor la stat (nu la şefi dictatori.) Restul face piaţa.

# alex date 7 January 2018 15:21 0

Avocatura nu e profesie, e club privat-e incalcat art. 41 al. 1 din Constitutie!

# Castrul Roman date 7 January 2018 16:55 0

Confiscarea profesiei de catre monopolistul sef, a esuat. Continuarea, in curand.

# avi avi avocatul fara clientela date 7 January 2018 17:03 +3

ma uit si ma minunez la cat de tolomaci pot fi unii. mosulicii astia care au confiscat profesia de avocat sunt efectiv niste plagiatori ieftini, au copiat efectiv ordonanta cu taxele de timbru judiciar si au transpus-o in oala avocaturii. toata legislatia au interpretat-o in mod imbecil, ei nu trebuie sa se infiinteze, ei nu platesc taxe, ei nu te lasa sa profesezi daca nu spaguiesti, ei sunt tartori si momesc niste prostovani de procurori si judecatori cu titulatura de avocati fara examen pe cind vor iesi la pensie. si cum in tara asta cei mai mari smecheri ca sa nu spun altfel sunt unii magistrati, consecintele se vad. infractorii au protectie, se vede RIL-ul ala de rusinea rusinii initiat de Nitu revolutionarul in drept.

# Ioan date 7 January 2018 21:06 +2

Feriti -va cat puteti de a avea de a face cu tot ce inseamna justitie in Romania.E confiscata la toate nivelurile.

# mARIN Tulus, oLT date 7 January 2018 21:12 0

Nu vă este rusine! V/ați bătut joc de noi avocati inscrisi la Bota impreună cu independenta...... coruptă a justitiei si am fost persecutati, incălcându- se drepturile și libertățile OMULUI si contrar Constitutiei si idealurilor Revolutiei!Cu siguranta va veni vremea sfarsitului de epocă criminală, de stil bolșevic!!!

# jovi date 8 January 2018 21:20 -2

Baroul bota este ilegal infiintat. Unbr functioneza sub efectul legii. Daca sunteti pregstiti profesional de ce nu dati examen de admitere in profesie la unbr? Pt ca la bota se intra doar cu bani si minte ioc ?

# jo vi date 9 January 2018 06:46 0

jovi, tu esti ,,pregstiti profesional,, daca nici sa scrii nu stii ? asa e ,,minte ioc,, ! si de cand efectul legii a cazut in curtea lu florea ?

# gtre@yahoo.com date 9 January 2018 09:20 0

Si care e legea aia, mai desteptule? In mintea ta de nuca legea 51...
Citeza pe jovi
Baroul bota este ilegal infiintat. Unbr functioneza sub efectul legii. Daca sunteti pregstiti profesional de ce nu dati examen de admitere in profesie la unbr? Pt ca la bota se intra doar cu bani si minte ioc ?

# danndeac date 9 January 2018 08:25 0

O sa ajungem ca un partaj o sa fie echivalentul a citorva kg de cartofi sau nu stiu mai ce.halal sa ajuns

# Pitigoi traditional date 9 January 2018 10:54 0

Jo vicius lumineaza-ne cu un singur exemplu de somitate care a dat examen la voi si a intrat. Noi , prostovanii care nu avem functii, pile si relatii nu putem concura cu geniile de la Spiru Haret care au prins functii politice si au fost admise pe baza de examen ...pecuniar. Noi astia mai saraci nu ne permitem buticuri de avocat ca voi, astia care stiti carte dar nu stiti cind se foloseste doi sau trei de "i".

# justo date 9 January 2018 12:58 +1

jovi, vrei sa-ti nominalizam geniile avocaturii care au fost admise fara examen? sau poate vrei sa-ti nominalizam penalii care profeseaza desi legea interzice aceasta? sau poate ai uitat de intrebarile hilare cu tenta sexuala pe care le-au inventat geniile voastre?

# bongionbovi date 9 January 2018 14:54 -1

Pitigoiule,trebuia sa iti pui numele de papagal.Ai dreptate :prostovanii nu intra in avocatura.Exemplul cerut de tine:Adrian Toni Neacsu.Nu puteti concura cu altii?Pai de ce?Sa nu stii tu ca in avocatura nu se da concurs,neexistand locuri limitatate.?

# aviara date 9 January 2018 16:58 +1

nume de papagal nu stim, dar stim sigur nume de galinacee: AVI alias parizer traditional! :P

# pentru bongionbovina traditionala date 9 January 2018 17:54 +1

a spus cineva ceva de concurs? a spus cineva ceva de locuri limitate? vezi ca esti inept mai aviarule? toata lumea stie ca se da chipurile examen, o mirlanie trucata. crezi ca lumea nu vede cum niste indivizi slab pregatiti sunt admisi in timp ce altii stau pe tusa? crezi ca oamenii nu se cunosc intre ei si nu stiu cat le poate unora pielea? crezi ca lumea nu vorbeste si nu stie pretul? chiar crezi ca suntem toti fraierii unor smecherasi ieftini pusi pe imbogatire? Bota v-a aratat ca sunteti diletanti in drept, nici macar sa va infiintati nu ati fost in stare. asa ca taci naibii ca esti doar un escroc parvenit care pe vremea lui Ceasca era admis ca salahor in fabrica. in capitalism tot retardatul are diploma de licentiat, noroc cu facultatile de tip X si O.

# oarecare date 10 January 2018 15:13 -2

Iar ati prins glas dupa 15 ani de abureli bota-niste ! Milioane de euro facute usor, pe banii naivilor care nu vor profesa in veci !

# avi oarecare date 10 January 2018 15:32 -1

Avi, tu ai auzit de OSIM ? prietenii tai - avocatii lui Florea vor veni toti la Bota !

# bongionbovi date 19 May 2018 23:45 0

:lol: Oare cine era salahor la Orastie?Oare cu ce facultate a avut noroc?Cu X sau cu Oradea,care tot u :lol: n fel de Spiru Haret este.

# bongionbovi date 10 January 2018 12:56 +1

Oare gurul vostru,nu are diploma de licentiat in drept?

# Vanga date 11 January 2018 14:46 -1

Bota nu are existenta legal si nu va paote apra dpretul in caz ca veti fi acuzat intr-o cauza penala pentru exercitarea fara drept a profesiei.Va inseala deoarece instantele nu recunosc dreptul persoanelor fizice ce fac parte din structurile sale ilegale. Bota nu detine justificari legitime pentru actele ce pretinde ca le are pentru infiintarea UNBR si sunt ondamnati penal el si muti altii ca el.

# jurist date 11 January 2018 22:59 +5

si de ce ma rog nu e Bota legal? probabil fiindca nu are infractorii cu gulere albe de partea lui? asta se face usor, spaguta in stinga , spaguta in dreapta si mister florea ajunge istorie!

# popescu lazar date 19 April 2018 19:00 0

Avocat din baroul lui BOTA condamnat !!! Nr. unic (nr. format vechi) : 22605/300/2016 Data inregistrarii 06.10.2016 Data ultimei modificari: 19.04.2018 Sectie: Judecatoria sect 3 Materie: Penal Obiect: înşelăciunea (art.244 NCP) Stadiu procesual: Fond Părţi Nume Calitate parte GÎNDAC AURELIAN Inculpat Foculescu Niculina Parte civilă GÎNDAC AURELIAN-cu sediul procesual ales la Cab.Av.,,Anca Inculpat SC IRON&STEEL IMPEX SRL Parte civilă Şedinţe 18.04.2018 Ora estimata: 08:30 Complet: C 8 Penal Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: Respinge sesizarea din oficiu privitoare la schimbarea încadrării juridice în raport de art 5 C pen. Respinge solicitarea inculpatului prin apărător de a se constata intervenită prescriere răspunderii penale. În baza art. 244 al 1 şi 2 C pen cu aplicarea art 35 al 1 C pen coroborat cu art. 396 alin. 1 şi 2 C.pr.pen. condamnă pe inculpatul Gîndac Aurelian la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată ( tr

# voce date 19 May 2018 18:23 0

profesie liberala pe naiba. o adunatura de sclavi care si-au cumparat examenul. analfabetii pledeaza si cei pregatiti stau acasa. cam asta e avocatura.

# lunfu date 14 January 2019 10:09 0

@ justo Cu iluministii de la baroul bota nu cred ca se pune problema discutiei.... Totusi ca sa nu credeti ca ati dat o argumentare fara cusur o sa va spun ca ,,imprecatiile" dvs. de genul - ,,vreti sa va arat pe X - avocat penal...sau pe Y cu nu stiu ce spagi date" - nu sunt argumente - nici daca s-ar demonstra ca sunt adevarate !!!!! Faptul ca in UNBR activeaza ,,si uscaturi" - N U are cum sa creeze o justificare unei entitati paralele, paralogice....si ilegale. Este ceea ce in dreptul procesual (civil/penal) - s-ar respinge ca inadmisibil. Nu disctuati integritatea UNUIA sau ALTUIA dintre avocati ci comentati deciziile CCR si ICCJ care va sunt contrare. Sigur - in elanul ,,conspirtionist" ,,a la antena 3" - veti invoca CHIAR vicierea justitiei de catre aceste doua institutii.....

# lunfu date 14 January 2019 10:19 0

@jurist Este ciudat ca mai exista intrebari de acestea la pretentia de ,,jurist". Este insa de inteles ...odata ce veniti cu explicatii de genul - ,,probabil"......Deci - intrebare....apoi explicatie ,,probabila" - si GATA ! - disupta e castigata...dl. jurist poate dormi linistit - baroul bota e ilega...pentru ca nu are in el infractorii cu gulere albe.... O sa imi fac datoria sa va semnalez faptul ca ati ridicat mingea la fileu......PAi ....ce ? - In baroul Bota nu sunt infractori cu gulere....albe ?? LE aveti negre....?? Sau deloc ??? Lasand aceasta retorica la o parte, vreau sa va zic ca am intrat anul trecut in barou UNBR si am constatat ca pentru a treia oara unii fii de procurori....sau avocati - nu au intrat..... ,,Probabi" (!! :)) ) ca la Bota s-ar intra......ce ziceti ?? Va mai spun ca sunt dintr-o familie care nu are nicio relatie in justitie...si nici in afaceri....sau in mediul universitar - parintii mei sunt niste muncitori obisnuiti....chiar saraci...Si nu sunt singurul.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.02.2024 – Verdicte in scandalul “Cum fac sex viitorii magistrati”

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva