Indaco.ro

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

AVOCATURA CONFISCATA – Judecatorul Gheorghe Morosanu avertizeaza: „Profesia de avocat a fost acaparata de o casta inchisa. Accesul este restrictiv si scump. Cei intrati sint spoliati prin tot felul de dari... Tentativa unor juristi de a activa ca avocati in alt cadru, chiar consfintit ca fiind legal printr-o hotarire judecatoreasca, s-a lasat cu un adevarat 'razboi civil'... Nedumerirea mea este ce treaba au judecatorii cu chestia asta? Cine i-a abilitat sa-i primeasca sau nu pe acei "paraleli"

Duminică, 16 iulie 2017 12:08 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Avocatura a fost acaparata de o casta inchisa, unde accesul este restrictiv si scump, lucru care a determinat aparitia unui alt „cadru” legal unde juristii pot activa ca avocati. Acest lucru a determinat insa aparitia unui „razboi civil” intre juristi care in prezent se duce si in instante: acestea sunt concluziile unei opinii exprimate de fostul judecator Gheorghe Morosanu, fost presedinte al Judecatoriei Bicaz, care s-a declarat revoltat de faptul ca in prezent judecatorii au ajuns sa aiba puterea de a selecta avocatii „paraleli” sau nu. Fata de aceasta situatie, judecatorul Morosanu se intreba retoric ceea ce nimeni nici nu vrea sa pomeneasca, respectiv: cine i-a abilitat pe judecatori sa-i primeasca sau nu in sala pe avocatii „paraleli”, care la fel ca orice alta profesie liberala, au dreptul de a profesa, atata timp cat isi primesc darile la stat?


Pozitia fostului judecator Gheorghe Morosanu este cu atat mai relevanta cu cat, de ani de zile se duce un razboi mut in salile de judecata, dar si pe culoarele instantelor, intre practicantii acestei profesii. S-a ajuns, din nefericire, chiar la situatia de a fi incatusata o avocata din „Baroul traditional”, Laura Vicol, pentru ca a colaborat cu un „paralel”.

In acest context, Gheorghe Morosanu isi pune intrebarea daca avocatura mai reprezinta intr-adevar o profesie liberala:

Avocatura - profesie liberala?

N-o sa-mi scoata nimeni vreodata din cap convingerea ferma ca profesie liberala inseamna ca acel ce are o diploma intr-un domeniu, in cazul nostru dreptul, are voie sa o puna pe perete si sa scrie pe ea AVOCAT. Cu singura conditie de a-si plati darile la stat, pentru ca statul traieste din contributia noastra, a tuturor.

La noi, ce se intampla? Profesia de avocat a fost acaparata de o casta inchisa. Accesul este restrictiv si scump. Cei intrati sunt spoliati prin tot felul de dari, unele de-a dreptul ciudate.

Tentativa unor juristi de a activa ca avocati in alt cadru, chiar consfintit ca fiind legal printr-o hotarare judecatoreasca, s-a lasat cu un adevarat 'razboi civil': sute si mii de 'paraleli' reclamati, fugariti, cercetati penal, judecati, condamnati sau nu - nici nu mai conteaza.

Conteaza ca unii se considera mai juristi ca altii, de parca ar avea sange albastru confirmat de un laborator. Ca liberalismul, dreptul la munca, dreptul la libera asociere sunt concepte straine multor romani, dar si sistemului statal, administrativ si legislativ in intregul sau.

Nedumerirea mea este ce treaba au judecatorii de scaun cu chestia asta? Cine i-a abilitat pe ei sa-i primeasca sau nu pe acei 'paraleli' in procese? Eu, ca judecator in sala, cand mi se prezenta o delegatie cu stampila de avocat, nici nu ma gindeam sa verific din ce structura face parte respectivul titular. Cine tine musai sa-l conteste pe respectivul, n-are decat sa-l reclame pana cind un organ abilitat ii va fi ridicat acea stampila, sau chiar pe el in persoana. Cat timp omul este liber, are roba si stampila, nu e treaba mea sa-l cenzurez.

Desigur, se poate discuta calitatea pregatirii profesionale si a prestatiei respectivilor. Raspunsul este simplu: piata regleaza problema, asta e de esenta profesiilor liberale. Cat priveste chestiunile de etica, moralitate, deontologie in randul celor ce se considera senatorii de drept ai acestei nobile profesii... Nu am teribil de multe exemple negative, dar in 32 de ani de sali de judecata, si in banca, si 'in banci', tot s-au adunat cateva. Nu ma provocati, nu-mi face nici o placere sa le evoc.”

Sursa foto: ziarulceahlaul.ro

Accesari:3288

Comentarii

# alfa date 16 iulie 2017 15:33 +15

felicitari, dle Morosanu ! ati pus punctul pe i ! asa este, structura traditionala de avocati este o casta inchisa ! de aceea este necesar ca tot mai multi juristi sa se inscrie in structura paralela ! cu atat mai mult cu cat ril-ul din 2015 mai mult a complicat razboiul din avocatura, decat sa-l transeze ! sunteti de acord cu mine ca ril-ul din 2015 nu-i poate impiedica pe cei de la unbr bota sa profeseze ?

# jurist date 16 iulie 2017 15:34 +6

asta e romania. articolul prezinta paradoxul unicat in profesii liberale. nicaieri nu esti conditionat de practicarea profesiei pentru care te-ai pregatit. accesul este draconic, unii au intrat cu scutire de examen, altii au intrat prin spagi uriase. de aia vedem analfabeti pledind. toti absolventii de spiru haret se dau mai stiutori de carte doar pentru simplul fapt ca si-au cumparat falonul. o tara in care diploma se cumpara, roba se cumpara, totul este de vanzare. este tara unde prostii sunt la putere, tractoristii fac legi, am ajuns sa avem o lenuta ceausescu la nivel national. ne-am umplut de COdoi!! :D

# Vladimârrr...!!! date 16 iulie 2017 15:55 +2

Mişto ceas cu mişto bratara, mişto verighetă, mişto cravata, mişto obraz, mişto atitudine, mişto bun gust si toate astea distilate într-o poza mişto de tot, cu muuult mai mişto decat cea cu papion portocaliu ... !!! In sfarsit abia acum am inteles pe deplin de ce este necesar ca acesti oameni ai legii sa fie camuflati in capoatele alea negre de satin ...!!! Si daca din nou nu imi veți publica postarea, aduceti-i-o macar la cunostinta pozatului, impreun cu adresa mea de mail, ca să-i cer scuze pentru aceasta noua impertinenta ... . Iar daca tineti cat de cat la colaboratorul dumneavoastra, schimbati-i sau macar retrageti-i aceasta fotografie. Mulțam fain, in numele meu, dar mai ales al dansului.

# nitzu panaritzu, naș de cumetrie a lu florea date 16 iulie 2017 16:02 +2

Da domnule, acaparată cu încuviințarea magistaților corupți care au ignorat atât jurisprudența cât și drepturile constituționale ale avocaților legali 'Bota'. Diversiuni tactice reușite ale castei monopoliste păstorite scump și cu grijă de bătrânul Florea, maestru doar în sforării, nu în drept. Cine i-a făcut pe acești indivizi avocați și în cadrul cărei entități UNBR?? Cine este UNBR Florea??? O structură legalizată printr-un RIL bolșevic, uneltit de oameni de o moralitate îndoielnică.

# unu date 16 iulie 2017 16:07 -1

Maestre, iti doresc sa-ti proiecteze casa un absolvent al Facultatii de Absolvent si sa-ti repare dantura un absolvent de Medicina Dentara (nuciunul cu diploma de inginer sau medic) . Una este sa promovezi cursurile unei facultati (poate cu nota 6) si alta este sa treci prin rogorile unui examen prin care sa dovedesti ca este abilitat sa practici o profesie...Dar deh...pana una alta, slava Domnului ca sunteti un FOST magistrat...(probabil dinte fostii juristi de CAP)

# altu date 16 iulie 2017 23:13 +4

Unule, vad in tine aceeasi gandire mica, putina si neargumentata. Cum dealtfel nimeni dintre ai tai nu a fost si nu va fi niciodata capabil sa explice acest fenomen juridic al aparitiei perfect legale a barourilor paralele. Asta pentru ca nu intelegeti Dreptul, doar pretindeti ca ati trudit, poate carand cu sudoare traista vreunui maiastru, care maiastru habar n-are cum de a ajuns sa faca parte dintr-o organizatie neinfiintata conform legii. Macar sa aveti decenta sa nu mai trancaniti aiurea-n tramvai, despre chestii care va depasesc. Asa, de jignit grosolan, toata prostimea e in stare...dar argumente juridice yok.

# Pif date 17 iulie 2017 09:54 -1

Exprimandu-si opinia, nici de data aceasta domnul fost judecator n-a dat cu parul. A dat cu bota. Sau, intr-o exprimare mai plastica : a bagat bota pe sub gard :lol:

# Adevarul date 16 iulie 2017 16:18 +4

La osim este un singur Barou inscris cel infintat printr-o hotărăre judecătorească tradiționalii nu au acte dar totuși ei sunt primiti în instanțe oare Dumnezeu nu vede această nedreptate fiindcă judecătorii din această țară nu o văd

# iaca magaria date 17 iulie 2017 00:37 +3

priviti cum se fac jocurile pentru admitere la traditionali. baietii fac estimari de cati avocati stagiari au nevoie...ce examen este asta??? draga Luju asa ceva nu o sa vezi si nu o sa crezi ca poate exista! http://uniuneabarourilor.ro/wp-content/uploads/2017/07/STATISTICA_INDRUMATORI_STAGIARI_COMUNICARI_BAROURI_140717.pdf

# alfa date 17 iulie 2017 09:18 0

a salvat cineva articolul cu statistica indrumatori ? daca da, sa-l posteze aici intrucat a fost sters de pe uniuneabarourilor.ro

# Gagarin date 17 iulie 2017 07:28 0

Tovarasii traditionali trebuie sa dea necesarul cu numarul de stagiari de care este nevoie. Au publicat aceasta pe site-ul lor. Ma intreb ce vor face daca vor intra la admitere mai multi candidati care au nota peste 7? Nu -i vor primi? Sau se pregatesc sa faca selectoa din pix? Sau poate locurile sunt ocupate si examenul este pur formalitate? In mod normal oriunde in lume asa ceva este infractiune. La astia nu se sesizeaza nimeni.

# Cerenofschi date 17 iulie 2017 10:25 0

Cine a vazut Hoatararea judecatoresca definitiva de infiintare a baroului bota?Or, vorbiti sa va aflati in treaba.

# barourile libere date 17 iulie 2017 12:39 +6

Cerenofschi, propagandistule ce esti, lasa dezinformarile de 2 bani ca nu reusesti sa prostesti pe nimeni. Recent, CA Bucuresti a confirmat, definitiv si irevocabil, decizia Tribunalului Bucuresti care a statuat ca barourile-Bota au fost infiintate legal si nu mai pot fi desfiintate !!! Stiu ca va roade...

# @barourile libere date 17 iulie 2017 13:39 0

Dar, tot ei profeseaza....

# CINSTE DLUI. JUDECATOR MOROSANU GHEORGHE ! date 17 iulie 2017 12:43 -2

dle judecator, de oameni ca dvs. are nevoie structura legal infiintata unbr bota ! inscrieti-va in aceasta structura si profesati ca avocat ! mai mult decat atat, eu v-as pune si decan intr-un barou din cadrul unbr bota ! inscrieti-va si profesati !

# nuibai date 18 iulie 2017 22:52 0

Să ştiţi că m-am gîndit serios la asta, ba chiar m-am gîndit, serios, să mă înscriu, la mişto, şi la una şi la alta. Dar ştiţi care e problema? Atîta timp cît judecătorii se simt datori să te dea afară din sală - chestie cu totul penibilă, la care nu ai cum reacţiona - înseamnă să-ţi baţi joc de client. Mai avem de luptat.

# bota date 17 iulie 2017 13:20 0

Cerenofschi, un ONG a infiintat 42 barouri - Bucuresti si celelalte barouri din fiecare judet. UNBR prin adoptarea statutului conform art. 9 din Constututie.

# lawyer date 17 iulie 2017 14:23 +1

D-le Președinte, daca doriti sa clarificați nedumerirea ce o aveti, de ce nu cititi legea nr. 51/1995 și aflați cum stau lucrurile precum și ce i-a abilitat pe unii judecători sa o aibă în vedere. Pe raționamentul Dvs, daca are diplomă de drept, să și profeseze. Păi sa vina judecător în locul Dvs. ca oricum iesiti la pensie și ei au diploma. Poate o sa imi ziceti ca tb sa dea un examen. Păi sa il dea. De ce sa nu dea si la intrare în avocatură, așa cum e normal și dau toți. Credeți că accesul este restrictiv și scump doar in avocatură ? De ce nu vorbiti cum este în magistratură, sau realitatea asta nu va prea place. Din cate stiu eu, imaginea justiției este mizeră, din cauza coruptilor , incompetenților care o alcătuiesc. Soluțiile nedrepte date de cei din breasla Dvs, plătiți cu sute de milioane de lei din banii noștri, au adus o parte din nenorocirea care este în tara asta. Respectați, aplicați legea, indiferent de justițiabil. Vai de cei ce dau hotărâri nedrepte scrie în Biblie

# @lawyer date 17 iulie 2017 15:33 0

Faci o mare confuzie. Pe cand profesia de magistrat e de drept public, avocatura e de drept privat de interes public si se presupune ca e o profesie liberala si nu o casta de tip mafiot. Asa-zisul examen de intrare in avocatura e, in realitate, un simulacru organizat de unii membri alesi ai neinfiintatei unbr-Florea, care au tot interesul ca doar unii (spre zero)candidati sa-l promoveze. In proportie covarsitoare, cei admisi vor fi din randul rudelor avocatilor si magistratilor si al celor care dau spaga ori au pile. Intr-adevar, profesia de avocat a fost confiscata si transformata intr-o casta mafiota.

# un alt nitzu,adevarat/legal jurist,poreclit si pipilica date 17 iulie 2017 15:09 -1

In primul rand, traditionalii sunt adevaratii avocati,abilitati de lege si infiintati tot de lege.Mai cititi si va veti lamuri.In al doilea rand, rilul nu este bolsevic si stabileste o randuiala clara.Adica paralelii(inclusiv in stiinta de carte) nu au ce cauta in instante si nici sa exercite vreo activitate reglementata de legea avocaturii.Deci,ei nu sunt avocati.In al treilea rand,in multe profesii liberale nu intri fara examen ori o specializare impusa.(arhitecti,medici,profesori,magistrati).Si ,aici,in context,in ultimul rand, traditionalii profeseaza de mai mult de 10 ani de cand a inceput Bota cu circul sau.Oamenii destepti de la Bota si-au dat seama de gresala lor si au plecat.Tabloul ,,avocatilor,,unbr bota este o abureala pentru fraieri.Nici 10% dintre cei inscrisi nu mai au vreo legatura cu acest barou paralel.

# @un alt nitu date 17 iulie 2017 15:36 0

Bobita, de unde esti? Care este legea care a abilitat avocatii traditionali sa intre in instante si mai mult decat atat care este legea care v-a infiintat? :eek: :eek: PS: fara legea 51/1995r....

# @avi avi date 17 iulie 2017 15:43 0

bine avi, dormi in pace si sa revii cand te cheama mutul! profeseaza tu, ca am auzit ca esti bijuteria avocaturii in cadrul familiei tale compusa din tine si prietenul tau sodoma!

# @un alt nitzu date 17 iulie 2017 15:58 +1

Intr-adevar, tu esti un alt nitzu, insa la fel de paralel cu stiinta dreptului ca si acesta. Ai scris ca "traditionalii" au fost "infiintati" de lege. Or, ar fi trebuit sa stii ca, cel mult, barourile puteau fi infiintate prin lege(n-au fost) si nicidecum avocatii. Prin lege s-au stabilit doar conditiile de dobandire a calitatii de avocat. Asa fiind, intrucat numai in cadrul unui barou legal infiintat se poate dobandi aceasta calitate, "traditionalii" exercita profesia in afara legii, fiind tolerati si protejati de un urias sistem mafiot judiciar si nu numai.

# @@un alt nitzu date 17 iulie 2017 18:17 -1

Aiu dreptate ,paralelule,nu avocatii au fost infiintati.Dar daca aveai un IQ mai mare(cu mult mai mare) ti-ai fi dat seama ca nu m-am referit la avocati ci la avocatura ,in general.Dar cum la tine exista pe langa 1/4 IQ,ce pot sa spun decat si ,,niet cultura,,.

# @un alt nitzu date 17 iulie 2017 18:43 +1

Pe langa faptul ca esti arogant si nestiutor de carte, incerci, dupa ce te-ai facut de ras, sa o intorci. Din pacate, pentru tine, esti jalnic. Mai mult, enervat de faptul ca te-ai facut de cacao si neavand niciun fel de argument, demn de luat in seama, ai trecut la atac jignind ca un mitocan. Las' ca-ti trece...

# jurist date 17 iulie 2017 20:19 +1

acesti indivizi buticari de clan traditional, precum se da acest narod zis avi, uita un lucru esential: CINE VA COTIZA LA PENSIILE VOASTRE NAROZILOR? intra 1 maxim 2 avocati dintr-o urbe? in ritmul asta o sa aveti pensii de la florea cind vor zbura grohaitorii! multi va apropiati de varsta de pensionare si o sa stati pe sali cu plosca dupa voi. voi o sa pledati chipurile!!

# @@un alt nitzu date 17 iulie 2017 21:49 -1

Zici ca m-am facut de ras.dar daca IQ tau redus nu te lasa sa judeti,este treaba ta.Da ,mie imi trece dar tie nu.Mai juristule,tu nici in uniunea juristilor din R.nu poti fi primit.Esti nul, tataie, esti nul.

# @un alt nitzu date 17 iulie 2017 23:07 0

Sfertodoctule infatuat si obraznic, zis si "avi avi", "avocat traditional", "ARGUS", etc, "toti" intr-unul obsedat de Bota, in afara faptului ca "argumentele tale juridice" se rezuma la jigniri gratuite, mai stii si altceva ?!

# un alt avocat date 18 iulie 2017 07:54 -1

JUDECATILE DE VALOARE NU SUNT JIGNIRI

# gogu date 17 iulie 2017 21:58 +1

Eu ii propun domnului sa intre el in avocatura si sa mergem noi in locul lui.Sa vedem atunci ce opinie are?!!!!!

# jurist date 18 iulie 2017 16:15 0

gogule, nu toti au facut facultatea cu traista precum reiese din exprimarea ta. daca te crezi incompetent sa intri magistrat e treaba ta, tu stii cum ai absolvit scoala.eu personal nu am nici o temere sau retinere in a fi magistrat. singurul lucru pe care-l urasc la aceasta profesie este ca te te insori cu serviciul, adio casa si masa. muncesti de te spetesti in timp ce un tasti basti vine lejer cu salopeta neagra pe mana , zice doua gogomanii de se tavaleste judecatorul, si apoi pleaca bucuros ca si-a spoliat clientul de bani. bineinteles ca uita sa taie chitanta, ca n-o fi prost sa dea bani la fisc.

# Gogu date 18 iulie 2017 19:39 -1

Sa incepi o propozitie cu litera mica este superb,sa jignesti este sublim sa te crezi Dumnezeul pe Pamant este o blasfemie.si sa motivezi precum te exprimi in scris este tragic,sa vorbesti precum Negulescu si sa gandesti precum Uncheselu si sa iei spaga un miel,o vodca o paine etc. este onorant.Nu toti sunteti asa si am tot respectul pentru cei corecti dar pentru tine nu.Oricum"Nimeni nu este mai presus de lege" nici macat tu.Asa la vista baby!!!

# jurist date 18 iulie 2017 21:56 +1

gogule, nu numai ca incep fraza cu litera mica, dar scriu si gogu tot cu litera mica. atat valorezi goguta!! in alta ordine de idei, ai scris niste cuvinte fara noima, propozitiile tale sunt formulate fara subiect si predicat. si spre stiinta ta gogule, ne aflam in era vitezei, daca -ti scriu dupa noua moda intre internauti te dau cu cracii in sus!! mosu ala mai avi, de care spui tu, a vazut lumea, si e trecut prin multe, iar cind tu umblai cu rolele eu deja ma plimbam in mercedes! tu nici acum nu ai ajuns la logan, dar e bine, stii sa scrii cu litera mare. noroc ca nu te punem sa scrii cu litere de tipar! :D :D :D

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Cat credeti ca mai rezista Kovesi in functie in conditiile scandalului continuu in care e antrenat DNA?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 19.07.2017 - „Manelistul DNA”, izgonit la Oradea

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER