27 January 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAB BAGA INSOLVENTA IN NOUA ERA – Precedent la Curtea de Apel Bucuresti. O hotarare judecatoreasca pronuntata in Australia privind insolventa unei persoane fizice a fost confirmata in apel de judecatorii CAB. Cuantumul creantelor se ridica la aproximativ 4 milioane de dolari australieni. In cazul insolventei unei persoanei fizice, legea romana nu prevede reglementari similare la nivel transfrontalier. Avocatul Ioan Roman: "Voi duce comunicarea la un alt nivel"

Scris de: L.J. | pdf | print

17 March 2020 17:14
Vizualizari: 4244

Curtea de Apel Bucuresti confirma in apel, cu putere executorie, recunoasterea si executarea pe teritoriul Romaniei a unei hotarari judecatoresti pronuntate in Australia privind insolventa unei persoane fizice. Cuantumul creantelor ce urmeaza a fi recuperate se ridica la aproximativ 4.000.000 de dolari australieni.

Liderii de afaceri de succes proiecteaza o viziune, o articuleaza, o poseda cu pasiune si o duc spre completare, fara oprire” spune un citat al distinsului si regretatului Jack Welch.


 

Noi, Partenerii Societatii Civile de Avocati Maravela, Popescu & Roman ne bucuram asadar sa impartasim solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti care confirma in apel, cu putere executorie, recunoasterea si executarea pe teritoriul Romaniei a unei hotarari judecatoresti pronuntate in Australia privind insolventa unei persoane fizice. Cazul reprezinta o premiera pentru Romania.


Concret, administratorii judiciari desemnati de instanta din Melbourne, Australia, au fost confirmati in vederea administrarii in Romania a patrimoniului persoanei fizice falite, ale carei bunuri si disponibilitati financiare au fost identificate pe teritoriul Romaniei.

In acest context Curtea de Apel Bucuresti a conferit autorizarea necesara pentru implementarea masurilor specifice in vederea recuperarii in Romania a creantelor stabilite in cadrul procedurii de insolventa instituite in Australia.

In total cuantumul creantelor ce urmeaza a fi recuperate se ridica la acest moment la aproximativ 4.000.000 de dolari australieni. Daca cooperarea internationala in materie de insolventa a persoanelor juridice este un fapt devenit uzual si acoperit in mod efectiv de legislatia din Romania, in cazul insolventei unei persoanei fizice, legea romana nu prevede reglementari similare la nivel transfrontalier.

Tocmai acest vid legislativ face ca solutia obtinuta de Maravela, Popescu & Roman in fata Curtii de Apel Bucuresti sa fie deschizatoare de drumuri. De remarcat faptul ca in acest context, reciprocitatea in ceea ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si Australia a fost stabilita prin administrarea unui probatoriu complex, inclusiv in sensul implicarii Ministerului Afacerilor Externe si a Ambasadei Romaniei la Canberra.

Litigiul a implicat o abordare noua pe partea de strategie si dedicarea deplina a echipei de litigii din cadrul Maravela, Popescu & Roman, coordonata de avocatii asociati Ioan Roman si Gelu Maravela si din care pe acest proiect au mai facut parte avocatii seniori Grigore Has si Ada Pascu, in contextul in care intre Romania si Australia nu exista un tratat bilateral privind recunoasterea hotararilor judecatoresti iar institutia insolventei persoanei fizice este reglementata in mod substantial diferit in cele doua state. Criza in care ne aflam ne spune ca astazi, acum, noi, trebuie sa schimbam abordarea asupra modului in care intelegem sa ne raportam la nevoile clientilor nostri, ale caror drepturi se contureaza diferit de la an la an, urmare a schimbarilor legislative sau dupa caz a insuficientei reglementarii.

Gandind diferit, cu o pregatire temeinica la baza, putem contribui, ca avocati, la infaptuirea unor trenduri revolutionare in materie de identificare si implementare a unor interpretari inovative chiar si pe un fond legislativ precar.

Noi, am venit in intampinarea nevoilor de astazi dar si a nevoilor de maine ale clientilor nostri si stiind ca vom putea stabili un precedent acolo unde legea nu distinge in mod precis iar solutia pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti este martorul acestui fapt. De ceva timp construim un management activ al situatiilor neprevazute cu care astazi dar si maine ne vom confrunta.

Managementul inovarii, propus de Avocatul Ioan Roman, cu o abordare de tip „active-smart” vizeaza schimbarea modelelor actuale in avocatura si organizarea intr-o forma focusata si adaptata nevoilor reale ale clientului, fie ca acestea vin din afacerile sale sau din provocarile curente ale vietii de zi cu zi.

Prin drive-ul generat de solutia obtinuta in fata Curtii de Apel Bucuresti, intelegem ca succesul este legat in buna masura de creativitate in primul rand si de comunicarea cu clientul cu care ne propunem sa formam de fiecare data echipa.

Si solutiile inovatoare nu se opresc aici! De aceea, voi duce comunicarea la un alt nivel, sens in care am decis sa dau o amploare mai mare activitatii pe care o desfasor on-line, sub forma video-conferintelor si a consultantei punctuale oferite in acest mod. Imi propun medierea in on-line a disputelor printr-o abordare pragmatica si constructiva a problemelor care pot conduce spre litigiu, astfel incat sa preintampin, acolo unde exista premise reale, o disputa in fata instantei, care in fond, indiferent de solutia finala de peste doi sau trei ani, nu reflecta decat esecul partilor in comunicarea dintre ele. Negocierea, in viziunea mea, aduce o perspectiva noua asupra lucrurilor, dincolo de conflictul imediat. Este important insa ca partile sa aiba rabdare in a construi si in a arata ce isi doresc prin negociere, medierea on-line, fiind instrumentul cel mai eficient prin care partile pot dispune singure de drepturile lor.” – a declarat Ioan Roman (foto), Avocat Asociat si Coordonator a practicii de litigii in cadrul echipei Societatii Civile de Avocati Maravela, Popescu & Roman.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.01.2023 – Favoritul pentru sefia PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva