17 ianuarie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MONICA, ITI MAI AMINTESTI? - Casa parintilor europarlamentarei Macovei s-a jucat la „alba-neagra” prin judecatorul suprem Danut Cornoiu, in timp ce aceasta conducea Ministerul Justitiei. Iata Hotararea de excludere din magistratura a lui Cornoiu, pentru imxitiune in dosarul Gherghestilor, intoarsa cu 180 de grade de colegii lui (Hotararea)

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

30 mai 2012 15:40
Vizualizari: 13219

 

Acuzele cu iz penal pe care europarlamentara PDL Monica Macovei le face in ultima vreme impotriva premierului Victor Ponta si a altor adversari politici, pe care ii acuza ca si-ar fi subordona Justitia, trebuie analizate cu mare atentie, intrucat credibilitatea lor trebuie filtrata prin analizarea persoanei care le lanseaza. Macovei acuza noua guvernare ca incearca sa subordoneze Justitia, dar nu spune nimic despre episodul din 2005, cand casa parintilor ei a fost castigata cu ajutorul unor magistrati de la Inalta Curte, care au incalcat legea, mutand dosarul civil de la un complet la altul, char sub mandatul ei de ministru al Justitiei. In final, singura sanctiune in acest caz a fost cea aplicata de catre CSM sefului Sectiei Civile de la acea vreme judecatorului Danut Cornoiu (foto) - excluderea din Magistratura, pentru ca in final, in recurs pe care acesta l-a declarat contra hotararii CSM, judecatorul sa fie salvat de la indepertarea din sistem de colegii lui de la Inalta Curte, prin inlocuirea sanctiunii de excludere cu una mult mai blanda. Lumeajustitiei.ro publica in continuare istoria retrocedarii casei parintilor Monicai Macovei, cu concursul unor judecatori de la ICCJ, pe cand aceasta era ministru, si a dosarelor penale si disciplinare din jurul acestei afaceri.


Parintii ministrului Justitiei, Monica Macovei, au riscat, in 2005, sa fie evacuati din imobilul in care locuiau, pentru ca acesta a facut obiectul unui proces de revendicare. Vasile si Silvia Gherghescu (parintii fostei ministrese a Justitiei) s-au judecat cu mostenitoarea de drept a unei vile din Bucuresti, str. Ioanid nr. 3. Mostenitoarea de drept a imobilului, Ana Maria Petrini, a castigat procesul de revendicare la Tribunalul Bucuresti, respectiv la Curtea de Apel Bucuresti. Parintii lui Macovei au declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar judecatorii instantei supreme s-au rasucit brusc si le-au dat castig de cauza, anuland hotararile anterioare. Ca urmare a acestei spectaculoase rasturnari de situatie, parintii Monicai Macovei, Vasile si Silvia Gherghescu, au ramas in imobilul din strada Intrarea Ioanid nr. 3.

La scurt timp dupa aceasta victorie, inspectorii CSM s-au sesizat pe acest caz si au constatat ca dosarul de recurs de la Inalta Curte a fost mutat de la un complet (suspectat a fi nefavorabil) la un altul care a dat castig de cauza, prin incalcarea legii. S-a mai stabilit ca judecatorii supremi Luana Stancu si Danut Cornoiu (presedintele Sectiei civile pe atunci) s-au abatut de la principiul continuitatii judecarii cauzei. Cei doi au reusit sa ia dosarul de la completul C1, unde magistratii carora le fusese repartizat initial dosarul erau – Margareta Ionescu, Florin Costiniu, si Vasile Culcea – si l-au pasat la completul C2, unde cauza a fost „rezolvata” de judecatorii Luana Stancu, presedintele completului, Ioana Surdescu si Filofteia Cismaru. Transferarea dosarului de la completul C1 la completul C2 s-a facut fara instiintarea judecatorilor care aveau, initial, cauza, precum si fara a exista o cerere in acest sens, formulata motivat de ex-presedintele Sectiei Civile, Dan Cornoiu. Din verificarile facute de CSM a reiesit implicarea ex-sefului Sectiei Civile a ICCJ, Danut Cornoiu, in mutarea dosarului.

Verificarile CSM: „In biroul lui Cornoiu era si Luana Stancu”

In hotararea CSM nr. 3J/28 martie 2006, prin care s-a solutionat actiunea disciplinara impotriva lui Danut Cornoiu si s-a decis excluderea acestuia din Magistratura pentru imixtiune in activitatea altor magistrati, s-a retinut ca judecatorul Danut Cornoiu se afla cu Luana Stancu in biroul sau, cand i-a cerut grefierului Camelia Coman sa modifice in calculator completul de judecata: „(...) ulterior datei de 24 iunie 2005, doamna Camelia Coman, prim grefier in cadrul arhivei civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost chemata in biroul presedintelui Sectiei Civile si de proprietate intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, domnul judecator Danut Cornoiu, sa se prezinte cu dosarul civil nr.10341/2004. Doamna Coman Camelia a declarat ca domnul judecator Danut Cornoiu i-a solicitat sa mentioneze pe coperta doasarului anterior mentionat indicativul – C2 -, ceea cea a si facut, in scopul schimbarii completului initial investit. Doamna Coman Camelia a precizat ca in biroul domnului Judecator Danut Cornoiu se afla si doamna judecator Luana Stancu. In consecinta, doamna prim grefier a inregistrat dosarul civil anterior mentionat in registrul de termene si l-a predat in vederea efectuarii modificarilor necesare in evidenta informatizata”.

Luana Stancu a <> sa ia dosarul”. Judecatoarul Margareta Ionescu nu a aceptat sa i se ia dosarul

Conform Hotararii CSM, judecatorii care au compus primul complet - Margareta Ionescu, Florin Costiniu, si Vasile Culcea – au dat declaratii in calitate de martori in fata plenului CSM: „...Margareta Ionescu arata ca ca in dimineata zilei de 24 iunie 2005, inainte de a intra in sedinta de judecat, a venit in biroul sau judecatorul Luana Stancu care a rugat-o sa dea termen in dosarul anterior mentionat daca se amana, pentru data de 13 iulie 2005, cand va conduce sedinta de judecata, judecatorul Luana Stancu motivand cererea pe considerentul ca are o obligatie fata de sotul paratei Popa Rodica, medicul care l-a operat pe sotul sau, sustinand ca presedintele Sectiei Civile si de proprietate intelectuala, Danut Cornoiu, cunoaste intentia doamnei Luana Stancu de a solutiona dosarul civil nr 19341/2004, doamna Luana Stancu afirmand ca 'a aranjat cu Cornoiu”.

Completul C1 nu a acceptat rugamitea judecatorului Luana Stancu de a judeca ea dosarul si au acordat mai departe termen pentru solutionarea dosarului, cu respectarea principiului continuitatiii judecarii cauzei. Potrivit celor expuse in Hotararea CSM: „...In atare situatie doamna grefier Coman Camelia a comunicat presedintelui sectiei faptul ca doamna judecator Ionescu Margareta a sesizat ca dosarul civil nr 10341/2004 nu mai figureaza pe lista de sedinta a completului C1 si ca a fost repartizat completului C2, context in care a cerut explicatii, replica presedintelui sectiei fiind: 'ar fi trebuit sa ma intrebe pe mine de dosar'”.

Sectia pentru judecatori a CSM l-a gasit vinovat pe seful Sectiei civile Danut Cornoiu pentru ca:a manifestat o atitudine nesincera, atat in cursul efectuarii cercetarii prealabile, cat si in cursul judecatii abaterii disciplinare, incercand sa atribuie intreaga responsabilitate a schimbarii nelegale a completului de judecata investit cu solutionarea dosarului civil 10341/2004, in sarcina doamnei Stancu Luana si a prim grefierului Coman Camelia (...) domnul judecator Cornoiu Danut a chemat-o in biroul sau si i-a solicitat sa afirme in fata inspectorului ca dosarul nr. 10341/2004 a ajuns la completul C2 numai la insistentele doamnei judecator Luana Stancu, fara a-l mai mentiona si pe dumnealui ca stiind despre acest dosar.

Luana Stancu, salvata de clopotelul pensionarii

Magistratul Luana Stancu a scapat ca prin urechile acului de o sanctiune disciplinara, deoarece s-a pensionat si a lasat fara obiect actiunea disciplinara. Judecatorii din CSM au putut doar sa constate ca: In ceea ce priveste pe doamna Stancu Luana, Sectia pentru judecatori ia act ca prin Decretul nr.173 din 08.02.2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Paretea I, nr. 139 din 14 februarie 2006, Presedintele Romaniei a dispus eliberarea din functia de judecator, ca urmare a pensionarii, astfel ca actiunea disciplinara exercitata impotriva doamnei Stancu Luana urmeaza a fi respinsa fiind fara obiect.

Cornoiu a fost salvat de Completul de 9 judecatori al Inaltei Curti si a ramas in continuare judecator

Solutia de excludere din Magistratura a judecatorului Danut Cornoiu nu a ramas definitiva, intrucat acesta a atacat-o la colegii lui de la Completul de 9. Acestia au decis sa inlocuiasca sanctiunea de excludere din Magistratura cu "diminuarea idemnizatiei de incadrare bruta cu 15% pentru o perioada de 3 luni", singura consecinta in plan profesional pentru Cornoiu fiind aceea de pierdere a presedintiei Sectiei civile a Inaltei Curti.

* Cititi aici Hotararea CSM nr. 3J/2006 prin care judecatorul Danut Cornoiu a fost exclus din magistratura pentru interventia in dosarul casei parintilor lui Macovei

 

 

Comentarii

# bobita date 30 mai 2012 18:07 -11

Luana Stancu este decedata.. nu ar trebui sa-i mai judecati pe morti doar pentru ca va plac bombonelele.

# Si ce daca date 30 mai 2012 18:18 +15

Da, da Macovei traieste. La fel si Cornoiu e inca judecator... daca vrei s-o aperi pe Macovei, lasa-ne cu sentimentalismele tale ieftine. Si Ceausescu e mort de mult si nu-l mai plange nimeni... :D

# bobita date 30 mai 2012 18:48 -11

Daca e sa scriem toata povestea, parintii lui Macovei au pierdut pana la urma casa, respingadu-li-se recursul. Deci, a avut pana la urma vreun castig? s-a furat ceva ? nu prea.. a existat o intentie si s-au facut niste miscari de trupe ilegale, nu neg.. dar e deplasat sa comparam asta cu cazul lui Bombonel care a produs efectiv prejudicii, daune, care chiar au avut loc. A nu se intelege ca ce-a facut Macovei n-a fost grav.. intr-o tara normala si ea trebuia sa mearga la inchisoare sau sa ia macar o suspendare.

# gogutzu date 9 iulie 2014 08:36 +1

Ehe, ce naste din pisica soareci maninca....Vasile Gherghescu a fost comandantul Securitatii Giurgiu.......Cum sa piarda casa?

# avocat date 30 mai 2012 20:57 +15

Felicitari pentru hotararea csm din 2005 cand a fost sanctionat acest abuz.Felicitari pentru membrii csm de atunci condusi de Lupascu.Pacat ca politicul i-a izgonit din csm pe unii dintre acesti magistrati.

# vasile date 31 mai 2012 07:53 +7

Mie mi se pare ca actualul CSM este total politizat. Reactioneaza la comanda lui Basescu si a lui Macovei in orice moment. Toate ordinele sunt trimise prin Keovesi si Morar.

# bubita date 31 mai 2012 09:31 0

bobito, o sa vezi si continuarea stai linistita. si desi au castigat proprietarii in cele din urma, mai e o supriza, pe care n-o stii!

# bobita date 31 mai 2012 17:10 0

eu as fi evitat sa vorbesc de morti si as fi scris toata povestea asa cum este jurnalistic corect. Cam atat aveam de precizat, nu tin nici cu Macovei, nici cu Nastase, desi recunosc ca ii port o antipatie deosebita celui din urma pentru ca asa reactionezi cand observi o nesimtire crasa si furturi pe fata.

# iccj date 1 iunie 2012 22:26 +1

ba voi sinteti ratati la creier? daca oamenii scriu de o chestiune judiciara de acum ceva timp si intre timop unul dintre "actori" a decedat, acuma trebuie sa nu-l mai aminetasca? pai atunci sa dea foc cartilor de istorie, sau cand se mai scrie de cazul Tundrea sa scire povestea fara sa aminteasca de Tundrea ca...A MURIT! INEPTILOR! DISTRUSILOR!

# . date 19 iunie 2012 19:25 0

ăsta cornoiu dănut a cumpărat casa soacrei lui valeriu stoica fost ministru al justititei din cartierul bucurestean cotroceni. d-na milușa spune că a primit de la cornoiu 150.000 de euro (în 2007)...si că la cunoscut pe cornoiu din ziar :lol: acum cornoiu (care intre timp a donat casa din joliot curie fiului său virgil ) stă toată ziua in chiloti in curtea acestei case îmreună cu șoferul lui , un tânăr efeminat care îi udă permanent gazonul vilei. de remarcat că dna rodica cornoi nu vine aproape niciodată în bucuresti

# silviu date 6 februarie 2014 23:42 0

Pai Rodicuta de la Spitalul Jud Valcea ATI -sefa e ocupata cu spaga pe care o ia la greu de la bolnavii ce-i trec pagul si e un paravan foarte bun si pentru ceilalti doctori din ATI si Chirurgie...dar asa cum se intimpla toate se platesc ori aci ori pe lumea ailalta...nimic nu se pierde ...Rodicuto....

# XXX-CV-ul lui DĂNUȚ CORNOIU date 19 iunie 2012 19:48 +1

I-VIII Școala generală Copăceni 1960-1969 (comuna Copăceni e la nordul comunei Lăpușata) IX-XII liceul teoretic Lădești 1968-1972. Un liceu rural(-sătesc) Absolvent facultatea de drept Babes Bolyai - Cluj Napoca 1977-1981 Între sfârșitul liceului si începutul facultați au trecut 5 ani - După terminarea facultății a lucrat ani buni la oficiul juridic UJCAP Vâlcea, adică UNIUNEA JUDEȚEANĂ A COOPERATIVELOR AGRICOLE DE PRODUCȚIE, azi cornoiu este bugetar care câștigă peste o sută de milioane lei vechi....si când te gândești că a terminat liceul agricol din LĂDEȘTI

# . date 19 iunie 2012 21:15 0

ăsta cornoiu dănut a cumpărat casa soacrei lui valeriu stoica fost ministru al justititei din cartierul bucurestean cotroceni. d-na milușa spune că a primit de la cornoiu 150.000 de euro (în 2007)...si că la cunoscut pe cornoiu din ziar :lol: acum cornoiu (care intre timp a donat casa din joliot curie fiului său virgil ) stă toată ziua in chiloti in curtea acestei case îmreună cu șoferul lui , un tânăr efeminat care îi udă permanent gazonul vilei. de remarcat că dna rodica cornoi nu vine aproape niciodată în bucuresti

# dana date 20 iunie 2012 15:10 0

Pai spala bani, Danut Cornoiu asta, nu va e clar? A cumparat casa din Cotroceni pe care a donat-o fiului lui si a mai cumparat o casa pe care a donat-o fiicei lui. Plus ca, persoana publica fiind si inalt magistrat, are publicate pe net declaratiile de avere din anii trecuti. Si nu prea se "pupa" intre ele aceste declaratii. Si nici cu ale sotiei, absolut deloc. Eu recunosc ca avand o problema, fara sa vreau am ajuns la acest Cornoiu. Ce m-a surprins in mod absolut neplacut, a fost faptul ca MIROSEA PERMANENT A ALCOOL. Cum naiba poate sa-mi judece mie (sau voua ... oricui din tara asta) cauza corect, cand el duhneste a bautura? Te imbata numai daca deschide gura. si mai ne miram ca ne da U.E. cartonas rosu pe justitie. Halal justitie, halal tara ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.01.2022 – Operatiunea "Buda in Cotet" a intrat in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva