gandul.ro
1 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BALTAG INCHIDE GURA DIVERSIONISTILOR – Judecatoarea CSM Gabriela Baltag explica de ce e nevoie de Sectia de investigare a magistratilor: “E binevenita, contrar afirmatiilor unor colegi din CSM... Judecatorii de penal simt o presiune venita dintr-o anumita parte a sistemului judiciar. O presiune uneori chiar pe aspecte de deliberare... Unui judecator care a dat o solutie de achitare procurorul de caz i-a spus: 'Pana nu o sa legam pe unul dintre voi, nu o sa terminati cu astfel de solutii'”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

11 decembrie 2017 13:05
Vizualizari: 9383

Judecatoarea Gabriela Baltag din CSM (foto) a explicat, cu argumente extrem de pertinente, de ce este buna infintarea Sectiei de investigare a magistratilor, de fapt o sectie existenta deja la DNA, dar care va functiona pe viitor in cadrul PICCJ. Gabriela Baltag a avut un mesaj extrem de coerent atat pentru Procurorul General Augustin Lazar, cat si pentru toate trompetele "Sistemului" care, sub pretextul ca lupta pentru ca magistratii sa nu fie controlati politic, fac tot ce pot pentru a nu se adopta, printre altele, Legea raspunderii magistratilor, dar si infintarea Sectiei care ii va cerceta pe acestia.


Practic, cei care se opun modificarilor legislative nu vor sa raspunda pentru erorile judiciare, abuzurile facute de-a lungul timpului, pentru oamenii care au fost incatusati si trimisi in judecata, ulterior fiind declarati nevinovati, DNA-ul condus de Laura Kovesi fiind cel mai bun exemplu. De altfel, cei mai #rezistenti impotriva adoptarii legilor sunt in mare majoritate procurorii. 
Invitata duminica seara, 10 decembrie 2017, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3, judecatoarea Baltag a declarat ca are pretentia ca atunci cand cineva vorbeste de pierderea independentei magistratilor sa indice macar un text de lege: “Nu exista vreo prevedere in pachetul de legi pana in momentul de fata care sa ingradeasca independenta sistemului judiciar”. Baltag a mai precizat ca judecatorii de penal simt o presiune venita impotriva lor dintr-o anumita parte a sistemului judiciar, presiune uneori chiar pe aspecte de deliberare: ”Unui judecator care a dat o solutie de achitare procurorul de caz i-a spus: 'Pana nu o sa legam pe unul dintre voi, nu o sa terminati cu astfel de solutii”.
Totodata, Gabriela Baltag considera ca este inadmisibil ca presedintele Romaniei, care este om politic, sa decida cariera magistratilor, intrebandu-se ce motiv ar putea avea pentru a refuza numirea presedintelui ICCJ: “ Am auzit ca ar putea primi rapoarte de la servicii. Este foarte grav acest lucru. Este exclus sa permitem serviciilor secrete sa aiba o putere de inlaturare a magistratilor prin presedintele tarii”.

Prezentam cateva declaratii facute de judecatoarera Gabriela Baltag din CSM:

Nu vreau sa analizez declaratiile Procurorului General, are cine sa faca asta. Este regretabil ca declaratiile au fost facute pe holul CSM. Pachetul de Legi ale Justitiei au starnit foarte multe controverse. Lumea aduce diferite argumente, leaga de existenta anumitor dosare, anumitor persoane aceste modificari. Societatea trebuie sa stie ca este vorba despre legile care privesc magistratii. In legi nu se vorbeste despre dosare. Am pretentia ca atunci cand vorbesti de pierderea independentei magistratilor sa indici macar un text de lege. Nu exista vreo prevedere in pachetul de legi pana in momentul de fata care sa ingradeasca independenta sistemului judiciar. (...)

Este binevenita sectia de investigare a magistratilor, contrar afirmatiilor unor colegi din CSM. Salut aceasta initiativa pentru ca, trebuie sa recunoastem, nu o data, si nu de putin timp, aflam ca, mai ales judecatorii care judeca in penal, simt o presiune venita impotriva lor dintr-o anumita parte a sistemului judiciar. O presiune uneori chiar pe aspecte de deliberare. Nu sunt cazuri izolate. Nu va spun cate memorii au venit spre noi, insotite de documente, care prezentau o forma de presiune asupra judecatorilor care judeca in materie penala. Nu e un element de noutate, am vazut ca se vorbeste de discriminare, dar am vazut ca si o anumita categorie profesionala, magistratii, fac obiectul unei sectii din DNA. Aceasta sectie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este benefica, va aduce si va spori independenta judecatorului. (…)

Vor sa afle ce considerente au stat la baza deliberarilor, considerand ca sunt altele decat cele expuse in hotararile motivate. Au fost unele situatii in acest sens. Un judecator mi-a zis de existenta presiunilor, mi-a povestit o situatie particulara, unde un judecator care a dat o solutie de achitare si caruia, ulterior, procurorul de caz i-a spus: 'Pana nu o sa legam pe unul dintre voi, nu o sa terminati cu astfel de solutii'. Au fost astfel de situatii, poate nu la fel de grave. (...)

Nu e de conceput ca un presedinte de tara, care e om politic, sa decida. Ce argumente ar putea avea sa refuze numirea unui presedinte ICCJ? Am auzit ca ar putea primi rapoarte de la servicii. Ce sa intelegem, ca serviciile pot sa interfereze in cariera magistratilor? Este foarte grav acest lucru. Este exclus sa permitem serviciilor secrete sa aiba o putere de inlaturare a magistratilor prin presedintele tarii. Nu exista acest drept de veto niciunde in lumea civilizata”.


Comentarii

# Floare Albastra date 11 decembrie 2017 13:39 -21

O fi avand dreptate procurorul. Daca probele din dosar pe care le-a adunat cu greu in ani de munca asidua spuneau una iar "solutia" judecatorului - alta, atunci avea toata dreptatea din lume. 

# DODI date 11 decembrie 2017 14:20 +8

Teama e cât capra pentru loazele din sistem, inclusiv pentru magistrații pupincuriști care din inepție, lipsă de profesionalism, oportunism sau lichelism, au dat sentințe dictate de SRI. Este logică atitudinea lor de Gică Contra pentru se pierd multe privilegii, se lasă loc de răspundere reală pentru fapte și... locurile de la CCR sunt ocupate! Chit că actualul CSM nu cred că va recomanda cei mai buni oameni în nou structură cunoscute fiind cameleonii din CSM. Așa se face că viața reală din CSM va bate filmul schimbărilor.

# unul din lumea cea mare date 11 decembrie 2017 18:31 -5

ce m/am ris ieri seara !!!! laptareasa coana victorita vorbea ca floraresele de la matache cu ,,PARCA,,. SI DA/I CU PARCA SI IAR PARCA SI NUMAI PARCA......SI PARCA INJUSTITIA ERA SI REFORMATA SI INDEPENDENTA,PARCA CIND COMENTA PE VREMEA MOROIULUI. CIND NE/AI MINTIT LAPTAREASO,ATUNCILEA SAU ACUSILEA ,HAI COANA LAPTAREASA POPESCU CA PARCA ASTA ERA ALIASUL LU MATALE PACILISA

# Viorel date 11 decembrie 2017 14:27 +4

Și teoretic și practic este posibil ca un procuror să aibă dreptate dar: 1) nu are dreptul să amenințe judecătorul; 2) situația în care procurorul are dreptate, iar judecătorul ”a călcat strâmb” impune existența structurii care să analizeze (ancheteze) abaterea magistratului. Deci, doamna judecător Baltag are perfectă dreptate.

# DOREL date 11 decembrie 2017 20:06 0

Mai Floricica-alba-n-cioc, daca probele sunt probe adevarate (certe, veritabile, autentice...), inculpatii or sa recunoasca totul de la prima audiere ! Da' cand sunt doar falsuri, smulse prin santaj etc., etc. - ei bine, d-aia e nevoie de legile justitiei ! Parerea mea ...

# Floare Albastra date 11 decembrie 2017 21:22 -4

Din practica stiu ca "falsurile smulse prin santaj" la care te referi, de fapt , sunt fapte comise si recunoscute, dar la care ulterior , in urma discutiei cu avocatii, cei vinovati renunta, in speranta ca astfel vor scapa de pedeapsa total sau partial. Imi pare rau, dar nu traim pe timpurile Inchizitiei, nici un procuror nu foloseste bataia ca forma de tortura. Deci cu ce te poate santaja un procuror ca sa ajungi sa recunosti fapte pe care nu le-ai savarsit? Sa fim seriosi. 

# Golan date 12 decembrie 2017 02:13 +2

''Probele adunate cu greu in ani de munca asidua''judecatorul hotaraste daca sant concludente ,nu procurorul,ca doar nu e in functia de satrap sef.Daca judecatorii hotarasc dreptatea,cu ce drept ii hartuiesc domnii magistrati procurori cu amenintarea de''legare'',ce mai justitie e si asta?!De fapt chiar in ''practica'' s-a vazut,cand au cercetat-o''asiduu'' pe M.Rarinca,6 luni in beci,ca dupa achitare,au impus alta judecata,pe proba falsa de recurs de anulare,iar ulterior judecatorii din prima instanta, au fost incriminati tot pe probe false,demonstrandu-se ca amenintarea aia poate sa nu fie degeaba.Cu aluzia la timpul ''Inchizitiei'',nu v-as dori anchetarea ''fara bataie'',d'a cu metode sri-ste de acum,ca nu v-ati mai dori niciodata sa fiti anchetata de procurorii ''statului de drept'' romanesc.

# Floare Albastra date 12 decembrie 2017 12:59 -3

Eu insami am visat candva sa fiu procuror, stiu cat e de dificila si anevoioasa aceasta munca. Am incredere in procurori si in  munca lor. Unii judecatori, insa,  refuza sa judece corect  cauzele   ba pentru ca nu au timp sa aloce unui dosar, ba pentru ca sunt presiuni din afara sistemului(cunosc cazuri), ba pentru ca pur si simplu sunt incompetenti si ii depaseste problema. Astfel, dosarele se inchid , pagubitul ramane cu un gust amar  gandindu-se la dreptatea divina si la judecata de apoi, iar dobitocul care l-a facut sa apeleze  la instanta continua sa-l hartuiasca si sa-si faca mendrele. 

# Alexandru date 11 decembrie 2017 14:02 +12

"Practic, cei care se opun modificarilor legislative nu vor sa raspunda pentru erorile judiciare, abuzurile facute de-a lungul timpului, pentru oamenii care au fost incatusati si trimisi in judecata, ulterior fiind declarati nevinovati, DNA-ul condus de Laura Kovesi fiind cel mai bun exemplu." Doamna Baltag, jos cu palaria! Apoi Iohanis, acest "anus contra naturii", tace precum a spus madam Chichirau; "ca porcul in popusoi". Kovesi nu se ridica la nivelul dvs. Nu vedeti ca americanii au colaborationisti numai trogloditi comunisti. Toate loazele sug la unchiul Sam, dar unchiul Sam nu este femeie, doar un idiot.

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 11 decembrie 2017 14:10 +3

Într-un eseu histrionic, Io* propuneam să se fackă așa: / „În loc de vechiul CSM, va fi alcătuit un fel de Tribunal popular, alcătuit dintr-un număr de asesori populari corespunzător numărului județelor țării, plus un număr de 6 asesori corespunzând municipiului București. Acest tribunal popular va avea drept de pronunțare asupra tuturor fărădelegilor comise de magistrați, semnalate de petenți și dovedite prin probe concrete din care să rezulte indici temeinici privind nelegiuirea respectivilor golănași-magistrați. Tot acest tribunal al poporului va aduce la îndeplinire și sentințele definitive și irevocabile, motiv pentru care, în dotarea membrilor acestui tribunal se vor regăsi, obligatori, naganul și cnutul căzăcesc, kalashnikovul, aruncătorul de grenade, șnurul bizantin de zugrumat sau injecția letală și scaunul electric born in USA.” :eek:

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 11 decembrie 2017 14:49 +1

PTR Edelweiss - Rarinc de Bukowina// TOTAL IN ASENTIMENTUL TAU!!!! si as mai avea o completare,cind minjitii statului ar trebui sa plateasca daune materiale si morale sa nu plateasca neaparat din buzunarul lor(caci probabil nu le/ar ajunge salariile pe zeci de ani) .DAUNELE PENTRU PREJUDICII SA SE PLATEASCA DIN FONDUL LUNAR DE SALARII ALE MINJITILOR STATULUI SI SA SE PLATEASCA DE INDATA FAR A SE TRECE PRIN FURCILE CAUDINE PE CEL PAGUBIT( fara a se uzade ,tot felul de chicite judecatoresti,.procedura sa fie scurta si drastica fara echivoc )

# Edelweiss - Rarinc de Bukowina date 11 decembrie 2017 17:57 0

Io* am vro trii zâli șî trii nopți de când scanez și imprim fotocopii ale documentelor din speța nelegiuită ce m-o azvârlit după gratii. deja am depășit ... 1 kg de documente care trebuiesc trimise la Strasbourg, întru susținerea cererii. Cererea CEDO e scrisă, are autocolantul cu numărul de referință pus. După ce-o fi să obține CELE MAI MARI DAUNE din istoria spețelor CEDO contra României, o să deschid acțiune contra statului rrumân, pe care să-l oblig la acțiunea în regres față de ciurda micilor ticăloși în robe. Primii vizați sunt ILIEȘ TITIANA și APARASCHIVEI VALENTIN de la C.A. Suceava, autorii primei sentințe de condamnare din Rroemenica care încearcă să pună botniță Internetului: 8856/314/2015.În total sunt vreo 7 judecători, 10 procurori și un melițoi kaghebist, care or să-și vândă agoniseala vieții, or să se vândă pe ei înșiși la fier vechi ca să plătească angaralele făcute. Lista completă acilișa: https://www.facebook.com/Eine.Hand.wascht.die.andere.Hand/

# obiectiva date 11 decembrie 2017 20:29 +1

Edelweiss - Rarinc de Bukowina, draga bine ai revenit....mi/a fost dor de tine//// :P si sora mea a fost arestata preventiv in 2011, cand VECHIUL COD PROCEDURA PENALA, scria explicit ca INTERCEPTARILE sunt efectuate de catre organele de cercetare penala, deci nici CEAUSESCU nu intercepta ilegal cu SECURITATEA....de catre jud. ILIES TITIANA, desi procurorul de sedinta de la ministerul public nu avea competenta, competent fiind DNA ul, pentru presupusa infractiune de luare de mita, INSCENARE SRI, de 60.000 lei, deci peste 10.000 de euro....iar APARASCHIVEI VALENTIN a respins plangerea penala impotriva ordonantelor de clasare date de catre porcurorii de la PCAP suceava, privind INTERCEPTARILE ILEGALE FACUTE DE SRI....din dispozitia explicita a jud. TOPORASCU ADRIAN,...QED..SRI ul e in tot ce rade sub soare......WELCOME IN THE CLUB..... :roll:

# Edelweiss - Dumirit butuc ( dăn Bukowina) date 11 decembrie 2017 23:31 +2

Săr'mânuța, năsucul, încheietura mâinii, condurul și pervazul ferestrei, Ma'am Obiectiva. Am cetit mai amu ceva vreme apelurile tale, pentru care îți tare mulțamesc. Face mult pentru mine să știu că cineva s-a gândit atunci la mine și nu eram singur în pârnaie. Cât despre componența completului 6 al Curții de Apel Suceava, crede-mă că în fiecare seară din pârnaie mă întrebam și mă frăsuiam kum draaqu de mi-au servit-o cu sec duomnul aPARASCHIVEI și duoamna iLIEȘ. Amu m-am dumirit. :eek: Misie undercover, înscrisă pe ordin de serviciu pe unitate. Pardon! Nu se mai zice unitate, ci se zice... Câmp Tactiq! Aham! Ne-am pricepit la meșteșugul ticăloșiei judiciare cu iepoleți! :roll:

# Floare Albastra date 11 decembrie 2017 17:46 -6

Pentru tine, Edelweiss,  e suficient scaunul electric.  :lol:

# DOREL date 11 decembrie 2017 20:10 +1

Mai draga, ai grija ce le doresti altora, ca s-ar putea sa primesti chiar tu ! Parerea mea ...

# Edelweiss - Sphinx de Bukowina date 11 decembrie 2017 20:47 0

Dorele, mulțamiri din partea mea! Dară, este un verset din imnurile vedice, (Rig Veda), tradus de un celebru poet român ale cărui sensuri au evidentă aplicabilitate acelui trepăduș de mai sus. Versetul grăiește așa: „Ușor conduci pe un netot / Dar mai ușor pe cel cu minte... / Pe-un semidoct nici tu, părinte, / Nici Zeii cerului nu pot.” Așadar, Dorele, nu fă risipă de energie și interes încontrându-te cu un semidoct. Semidoctul, prin definiție, are o mare calitate (a) și un mare defect (b), întrunite cu simultaneitate: (a) E CATÂR și (b) E BARDOU!

# Viorel date 11 decembrie 2017 14:33 +6

VĂ MULȚUMESC și, personal, VĂ SUNT RECUNOSCĂTOR, doamnă judecător BALTAG pentru CURAJ, VERTICALITATE, MORALITATE și, nu în ultimul rând, pentru EXPLICAȚIILE date. RESPECT !

# avocat traditional date 11 decembrie 2017 15:36 +2

Am auzit ca intr-un oras din Anglia a fost edificaat cel mai mare tunel de becuri din Europa.A costat 65.ooo de lire sterline si a fost construit din fonduri ale unor societati comerciale.Nu am auzit ca procurorii locali sa ancheteze pe primar pentru luare de mita.Oare de ce?pentru pentru ca acolo nu exista un DNA smecher si buziv care sa vada in sponsorizari pentru interes public infractiune.ma refer la cazul Olgutei Vasilescu.

# Horia date 11 decembrie 2017 17:27 +6

Credeti ca o parte din judecatori isi doresc legea prin care magistratii sunt trasi la raspundere pentru sentintele date abuziv. Niciodata. Respect Gabriela Baltag.

# Baran Gheorghe date 11 decembrie 2017 19:08 0

Nu ati avut niciodata avocati care sa va zica .." degeaba mergi la CSM...." ???

# sclipei nicolae cristian date 11 decembrie 2017 20:13 0

Felicitari doamna judecator Baltag pentru efortul depus pentru infiintarea sectiei de investigare a magistratilor.Eu personal sant victima unui judecator care in motivare justifica sentinta data pe baza probelor de la dosar.La consultarea dosarului (2285/335/2016) am constatat ca aceste probe lipsesc,la paginile indicate existand cu totul altceva.Nu sant singurul caz ,santem zeci de persoane cazute victime acestui judecator care a terorizat locuitorii din videle.Stau la dispozitie cu copia dosarului pentru cine intereseaza speta. VOI FII PRIMUL, SPER, SA DEPUN PLANGERE PENALA ACESTUI JUDECATOR .Dilema este: a mintit cu buna sau cu rea credinta? Cu tot respectul pentru magistratii corecti care fac onoare justitiei,Sclipei nicu 0721.336.094

# nae girimea date 12 decembrie 2017 07:11 +2

„Este binevenită secţia de investigare a magistraţilor” Da , cu niste conditii : -desemnarea sefei structurii sa nu se faca de catre CSM dac vreti sa nu o aveti in fruntea ei pe Kovesi , sau Guseth , sau Pruna , sau Macovei , sau Danilet ( ma opresc pt ca se termina corpul magistratilor …) ci de catre Parlament – limitarea nr de mandate la 1 (unu) – limitarea duratei mandatelor in insttitutiile de forta ( dir SRI , sef PG , sef DNA , sef DIICOT , sef ICCJ , membru CCR la 3 ( trei ) ani Doar asa se poate opri acumularea de putere in miinile unui singur om si a gastii lui . Ceausescu nu a fost prost cu ” rotirea cadrelor „

# gogu de la strehaia date 12 decembrie 2017 08:15 +4

Daca in componenta CSM-ului ar exista mai multe doamne sau domni precum magistratul Baltag justitia se poate reforma din interior.Mult hulita directie va investiga fapte de natura penala savarsite de magistrati deci si de procurori.(opinia mea este ca acestia-procurorii- nu pot fi magistrati).si atunci ma intreb de ce se opun cu atata vehementa procurorii constituirii unei asemenea comisi?Pentru magistratii care gandesc precum doamna Baltag,Garbovan si multi alti ca domniile lor toata stima.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 140
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2020 - Bataie de joc: la CAB dosarul se studiaza doar 10 minute

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva