28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZAR, OFITER ACOPERIT? – Fostul rector al Academiei SRI Cristian Troncota detoneaza nucleara despre Augustin Lazar: „Astfel de procurori nu erau alesi intamplator. Erau si ofiteri acoperiti... Cine a fost ofiter acoperit nu i s-a dat de la CNSAS ca a fost colaborator... Daca este si acum sub juramant, nu o sa-si ceara scuze. Isi face datoria pana la capat... Se iese din Securitate numai cu picioarele inainte... Nu ai cum sa demonstrezi, pentru ca dosarele lor cu ofiterii acoperiti nu exista”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 aprilie 2019 19:44
Vizualizari: 7735

O noua bomba nucleara sta sa explodeze in legatura cu Procurorul General Augustin Lazar. In plus fata de marturiile fostilor detinuti politici legate de regimul de teroare din inchisoarea Aiud, la intretinerea caruia a contribuit Lazar, istoricul Cristian Troncota (foto) – fost rector al Academiei Nationale de Informatii – a lansat marti, 9 aprilie 2019, ipoteza ca actualul sef al PICCJ nu ar fi putut prezida comisia de liberari conditionate fara ca el insusi sa fie ofiter acoperit al Securitatii.


Prezent marti seara in emisiunea „Punctul culminant” (realizata de jurnalistul Victor Ciutacu la Romania TV), Troncota a sustinut ca solutiile date de Lazar, in sensul refuzarii liberarii conditionate a disidentilor, constituiau o practica generalizata in randurile procurorilor-ofiteri acoperiti.

Totusi, exista sanse minime ca Augustin Lazar sa-si prezinte scuzele pentru activitatea dinainte de 1989, intrucat juramantul pe care l-ar fi depus ca ofiter acoperit a ramas valabil chiar si in ziua de azi, a mentionat Cristian Troncota. Profesorul universitar a mai aratat si ca este greu de dovedit cu documente calitatea de ofiter acoperit a lui Lazar, intrucat nu exista dosare ale Securitatii cu evidenta ofiterilor acoperiti.

Precizam ca Augustin Lazar a negat ca ar fi fost lucrator sau colaborator al Securitatii. Pe de alta parte, la solicitarea Lumea Justitiei, CNSAS a inceput reverificarea lui Lazar (click aici pentru a citi).

Prezentam cele mai importante declaratii ale lui Cristian Troncota:

Cristian Troncota: Pot sa va spun ceva din interiorul Securitatii? Si am studiat destul. In primul rand, la nivelul anului 1987 (cand s-a pus problema cu domnul Filip si Lazar), atunci functionau inchisori pentru detinuti politici autentici: Aiud, Gherla si Poarta Alba. Am vazut in arhiva Securitatii, le-am spus la CNSAS unde sa caute, exista rapoarte ale ofiterilor de contrainformatii care au atras atentia ca in aceste lagare conditiile nu sunt corespunzatoare tratatelor semnate de Romania si ca detinutii de acolo trebuie mutati in alte locuri. De la conducerea Securitatii s-a raspuns: 'Cine va determina sa faceti astfel de rapoarte?' Bietii ofiteri au facut rapoarte sa se justfice, si apoi (ca stiu ca va ocupati de fostul general de securitate Iulian Vlad) i-a rotit. Rotirea era un fel de pedeapsa. Si acum sa va spun si de domnul Lazar...

Victor Ciutacu: Domnul Lazar putea sa refuze nobila misiune?

Troncota: Nu. Stiti de ce? Astfel de procurori nu erau alesi intamplator. Erau procurorii care erau si ofiteri acoperiti!

Dan Andronic: Deci domnul Lazar a fost ofiter acoperit?

Troncota: Suta la suta. Cine a fost ofiter acoperit nu i s-a dat de la CNSAS ca a fost colaborator al fostilor ofiteri de Securitate

Andronic: Dar orice urma ramane in arhiva operativa. Va intreb foarte exact: dumneavoastra credeti ca a fost colaborator cu acte in regula al Securitatii?

Troncota: Da! Suta-n mie.

Andronic: Luati-va totusi un 99 la suta!

Ciutacu: Colaborator sau angajat?

Troncota: Angajat, domnule. Stiti ce inseamna ofiter sub acoperire? Primeste o functie, pentru ca ei erau cei care judecau conditiile de punere in libertate.

Andronic: Pe ce va bazati?

Troncota: Pe faptul ca ofiterii acoperiti erau cei mai multi – un sistem folosit de aparatul de Securitate din interior si exterior.

Andronic: Spuneti ca ati vorbit cu un ofiter de contrainformatii care se ocupa de penitenciare si cadrele din penitenciare.

Troncota: Nu cu unul; cu mai multi.

Andronic: Mai aveti un alt exemplu care sa fie seful unei comisii de eliberare care sa fi fost ofiter acoperit?

Troncota: Luati toate documentele semnate de procurorii care erau sefi ai acestor comisii de punere in libertate conditionata si sa vedeti ce solutii au dat ei! Dar pentru detinutii politic. V-am dat un sistem de a depista ofiterii de securitate sub acoperire de procuror. Pe vremea comunistilor nu exista lege care sa interzica lucrul asta. (...)

Ciutacu: Exista vreo scuza pentru faptul ca dupa Revolutie domnul Lazar a ascuns acest amanunt important din cariera dumnealui?

Troncota: Nu avea voie sa-l dezvaluie. Nu are voie nici acum.

Ciutacu: Ce? ca a fost sef de comisie de eliberari conditionate? Are un CV intreg de procuror. (...)

Troncota: Nu am absolut nimic cu el..Este un soldat japonez disciplinat, uitat in transee.

Andronic: Credeti ca Lazar ar fi trebuit macar sa isi ceara scuze? (...)

Troncota: Daca este ofiter sub acoperire si este si acum sub juramant, nu o sa isi ceara scuze, pentru ca... isi face datoria. Isi face datoria pana la capat. (...) Stii ce imi spuneau ofiterii de Securitate batrani? 'Se iese din Securitate numai cu picioarele inainte'. (...) Nu ai cum sa demonstrezi (n.r. apartenenta lui Lazar la Securitate), pentru ca dosarele lor cu ofiterii acoperiti nu exista.

Ciutacu: Pai, nu le-a predat domnul general Coldea pe toate?

Troncota: Alea nu se discuta, nu se pastreaza, nu exista schelete in fiset.

Sursa foto: Jurnalul National

Comentarii

# sanchi date 10 aprilie 2019 20:13 +3

Si ce daca? Institutiile sa-si ceara scuze ca obligara pe bietii oameni sa colaboreze cu vechea SECU!

# DODI date 10 aprilie 2019 21:13 +13

Pentru fraierii care nu cred că Securitatea = SRI citiți cartea lui Cornel Nemetzi ”Ultimul curier ilegal” și veți afla mai multe despre cum se legendau ofițerii acoperiți. Așa veți afla și explicația cu ”accidentul” lui Condrea. Veți găsi și explicațiile la acoperiții din Parlament (cei mai mulți la Ponta și la USR). Dar nici cu ceilalți nu mi-e rușine. Atâta doar că Dragnea încercând să facă ordine în PSD a făcut dezordine la SRI. Și a ”zgândărit” mușuroiul de furnici al SRI care a început campania antidragnea (rise project, hotnews, știri pe surse, digi, labe, irealitatea tv și cu acoperiții din mass media.

# gelu date 11 aprilie 2019 00:15 +2

Tudorel Toader e de paie sau e pe felie cu baietii in mod sigur dupa cum a percutat in cazul Lazar Augustin??? La izbucnirea acestui scandal MJ trebuia sa trimita la Aiud echipa de control a ministrului care sa cuate dovezile in arhiva inchisorii referitoare la trecerea hoastei batrane spoite si macheate pe acolo. Sa vada cate acte au fost semnate de aceast diavol tortionar si daca printre acestea nu se afla si cele referitoare la decesul vreunui detinut politic??? Dupa marturiile fostilor de tinuti politici cel putin 2 detinuti au fost omorati din bataie sub patronajul lui.

# gelu date 11 aprilie 2019 09:57 +1

2. Aceeasi reactie trebuia s-o aiba si Tudorel Toader deoarece acesta trebuia sa trimita grupul de control al ministrului ca sa cerceteze activitatea lui Lazar Augustin la Aiud in acea perioada din prima clipa a izbucnirii scandalului. Ca sa nu mai vorbim de tacerea complice a lui Klauss Werner Johannis, Presedintele Romaniei care in ciuda scandalului continua sa nu-l demita pe Lazar Augustin de la sefia PICCJ. Neactionand in acest fel atat, procurorii din CSM, Tudorel Toader cat si Jonannis Werner Klauss nu fac altceva decat sa-l acopere pe criminalului Lazar Augusstin in crimele comise de acesta ca Procuror Delegat la Aiud. Sau Dragnia e de vina de faptele comise de Lazar Augustin??? Si atunci inteleg de ce autoritatile judiciare continua sa inchida ochii la crimele lui Augustin Lazar de acum 30 de ani.

# ofitiru' date 11 aprilie 2019 06:11 +1

de obicei, se vede la pensie ... daca vrea sa si-o arate (sic!). Daca nu, urmeaza sa gasiti o modalitate, prin care, partea a V-a a MOf sa devina publica si sa vedeti unde se duc banii din servitii ... in mare!En detail, ... tot la mana lor suntem, ca d'aia ii platim

# SPARTAKUS date 10 aprilie 2019 20:20 +6

Istoria ne arata parcursul inaintasilor nostri,greselile lor,trecutul cu bune si cu rele.A.Lazar a fost dovedit fara dubii,ca acesta a imbracat haina tortionarului in vremea comunismului,acceptand sa fie unealta Securitatii ca procuror,investit sa decida asupra conditiilor din Peniteniciarul Aiud,inclusiv a detinutilor politici.In aceste conditii nu vad cu ce motivatii ar mai putea veni,care sa-l scoata din mocirla in care este scufundat pana in gat.Acest individ toxic mai are o singura alternativa,anume,DIMISIA,categoric trebuie sa plece!!!!!!

# gelu date 11 aprilie 2019 00:30 +6

Vad ca nimeni nu vrea sa priceapa. Ca in multe acte domenii de activitate, da mai ales o parte dintre procurori si judecatori erau racolati pe cand erau inca la liceu, devenind ofiteri sub acoperire, erau bagati de Secu la Drept, terminau facultate cu proptelele Secu si erau numiti mai apoi in posturile cheie din aparatul de distrus destine ca procurori si judecatori numiti pe posturi cheie in Justitia Republicii Populare Romania. Printre acesti nemernici alesi pe spranceana s-a aflat si Lazar Augustin. De aceea a fost numit Procuror Delegat la Aiud, era ofiter Secu sub acoperirea de procuror judiciar trimis la paradit destine.

# Ana date 11 aprilie 2019 11:30 -1

Bine si? Desi se stiu toate aceste lucruri de ce nu se iau masuri? De ce acesti securisti zburda liberi ba mai mult se doresc la pensii de mii de euro lunar? Pt ce sa-i platim? Pt ca au comis zeci de ani ilegalitati, pt ca au torturat oameni? Ce masuri se iau in urma justitiei ilegale care se face ilegal din 89 pana in prezent? TOTI COMENTAM, SE FAC DEZVALUIRI SI... NIMIC.

# Statu-Palma-Barba-Cot date 10 aprilie 2019 21:52 +5

Băi nene, dl.Troncota știe ce vorbește.Tot ce spune el este muuuult mai aproape de adevăr decât ce spune Dezgustin Groazăr.Dl Troncota a uitat sa spună ceva esential:niciun procuror nu era pus cu sila intr-o asemenea funcție .Nimeni nu-l obliga sa accepte o functie in care sa raspunda de un penitenciar .Cine spune altfel minte..Numai un ofițer acoperit nu (prea) putea refuza(așa cum spune dl Troncota).Așa că trebuia să ai un dosar de cadre beton,dosar aprobat de securitate, , sa fii avid de avansare cat mai rapida , peste rand si cu orice preț, sa fii în stare sa calci peste cadavre pt a parveni.Omu are toate datele pt a se încadra pe traseul lui Visinescu!Cu cât se zbate mai mult cu atât se afunda mai tare în mlaștina mizeriei umane în care a trăit!

# gelu date 11 aprilie 2019 00:45 +2

La momentul racolarii ca ofiter acoperit in anii de liceu puteia sa-i refuzi sau sa accepti, Lazar a acceptat stiind inca de la momentul racolarii ca va fi pregatit ca procuror sau judecator tocmai ca dupa terminarea facultatii sa lupte impotriva dusmanilor de clasa care se razvrateau impotriva regimului comunist. Daca Lazar Augustin avea un pic de omenie in el putea sa-i refuze. Dar necuratul din el a zis DA, DA, DA. S-a facut-o pentru bani, foarte multi bani si pozitie sociala pe scara valorilor dictaturii proletare. Din momentul semnarii angajamentului cu Secu, Lazarica a primit 1500 de lei pe luna, 2 costume de haine pe an si acces la reteau de femei exploatate sexual de Securitate.

# bier roman saracu' date 11 aprilie 2019 18:38 +1

' si acces la reteau de femei exploatate sexual de Securitate."Cred ca cu mai aleas asta l-au momit..tipul are clar probleme de incredere sexuala masculina, de moment ce SE VOPSESTE!!

# raul facut e vechi sau perpetuu? date 10 aprilie 2019 22:08 +4

dar dince alte Comisii a mai facut parte? Stie cineva? Comisii pentru admitere in magistratura poate sau pentru promovari?

# Homoroceanu Adrian Camil date 11 aprilie 2019 01:16 +2

Acoperiti au fost,acoperiti sunt inca!Ce rezultate au convins pe Basescu si Macovei selectand in august 2005pt.functia de procuror sefDNA,pe Daniel Morar?Daniel Morar a fost delegat de la PCACluj din 1.01.1999-25..07,2002laSectia AUPC a PCSJ pt.finalizarea anchetei in dosarul Gabriel Bivolaru.Pe siteul contributors e articolul Statisticile bizare ale lui T.Basescu ,scris de Cristian Ghinea(50%performanta DNA pe vremea lui D.Morar),ce incearca sa dreaga ce i a scapat luiB.T.,dar si ca media de performanta OK e undeva la 70%.( Laura Stefan membra sorosista a a grupului de experti anticoruptie de pe langa C.E)D.Morar cnf bilanturilor avea90% performanta.Intrebat de D.Tapalaga- cat din dosarele DNA depind de SRI Morar raspunde "nicidecum peste 50%". Adica 40% e contributia DNA.Si atunci cum CE,PE,GRECO,APCEi lauda pe Kovesi cu o rata de condamnare in dosarele DNA de 30% cu tot cu protocoalelesecrete DNA - SRI,SRI- ICCJ?Iata motivul prelungirii mandatelor lui D Moraovesi si T Basrscu :

# gelu date 11 aprilie 2019 09:47 +1

1. CSM, Sectia de Procurori, e in cardasie cu fostul criminal tortionar de la Aiud Augustin Lazar. Deoarece aceasta sectie ar fi trebuit sa sesizeze de indata Inspectia Judiciara inca de la aparitia informatiei cum ca hoasca vopsita de astazi aflata in fruntea PICCJ a fost Procuror Delegat la aceasta inchisoarea pentru schinguit si asasinat dusmanii de clasa. Pentru ca Inspectia Judiciara sa cercerceteza activitatea lui Laza Augustin la Aiud din punct de vedere a incalcarii drepturilor omului comise de acesta pe cand ocupa aceasta fucntie. Cu atat mai mault cu cat, fostii detinuti politici si de drept comun au spus cu subiect si predicat cum ca in perioada in care Augustin Lazar detinea aceasta functie au fost omorati in bataie doi detinuti si erau de asemenea violate detinutele de catre mai marii si gardienii inchisorii, fapte incuviintate de Augustin Lazar si musamalizate de acesta.

# escu date 11 aprilie 2019 10:12 0

„... dosarele lor cu ofițerii acoperiți nu există.” Hai, bre, nea Troncotă nu ne vinde gogoși. Astea-s gulgute. Păi, acoperitorul, nu avea și el o evidență acolo cu nește problemuțe privindu-l pe acoperit? Adevărat, acces la evidența acoperiților era foarte strictă, exista numai relația „acoperit”-„acoperitor”, poate, cu rare excepții, exista și o a treia persoană. Mai bine spunem că arhiva cu acoperiții este la un fond special, unde accesul este foarte limitat și numai în interesul securității naționale.

# gelu date 11 aprilie 2019 11:42 0

Dosarele securistilor acoperiti ce activau in diferite domenii de activitate in epoca de aur se gasesc in arhiva Securitatii pusa la pastrare de Basescu pe o perioada de 60 de ani. Securitatea avea o evidenta foarte stricta a informatiilor care erau stocate prin fotografiere pe microfilme, banda margnetica, cartele perforate cat si pe hartie obisnuita. In anii 70-71 Securitatea detinea un centru de prelucrare automata a datelor folosind computere IBM programate prin cartiere perforate aflate intr-o unitate pe langa Spitalul Militar central din Bucuresti. Centru fiind pazit de soldati inarmati atat la intrarea in curte dar si la intrarea in cladire.

# biet roman saracu' date 11 aprilie 2019 18:41 0

' numai în interesul securității naționale...ale CAREI natiuni?????

# Homoroceanu Adrian Camil date 11 aprilie 2019 11:59 +1

Pt.ca a fost folosit ca arma politica de Presedintele T.Basescu si dir SRI G.Maior,iata de ce in18.12.2008s a anuntat ca " Kovesi prelungeste mandatele procuroror Morar si Tulus". Practica.continuata in 14.11.2011cand Basescu declara "ca o sa ceara un interimat pt.Daniel Morarla sefia DNA"Si in 3.08.2012"AmbasadaSUA :Suntem siguri ca D.Morar isi va continua activitatea excelenta la DNA".Tot in 3.08,2012" D.Morar inca 6 luni la conduceresDNA. Kovesi a semnat prelungirea mandatului "Tocmai pt.ca i se promise de catre T.Basescu,dupa cele doua mandate la DNA,postul de judecator la CCR,D. Morar si a creat o imagine falsa declarand ca le ar fi spus procurorilor"Nu vom comunica (SRI)modul in cate vor fi valorificate informatiile primite de la SRI".De fapt ,D.Morar a fost si sluga speculantului G.Soros din moment a fost plasat cu echipa sa la DNA de M.M.in urma raportului de audit a ONG FreedomHouse creat si finantat de cel ce a spus ca a fost primul ce a venit cu avionul in Romaniadupa 1990.

# Retardanis date 11 aprilie 2019 12:32 +1

Nu se poate afla ce persoane au absolvit celebra "stefan gheorghiu"? Este foarte posibil ca lazar augustin sa fie unul dintre absolventi.

# ?????? date 17 aprilie 2019 20:30 0

@Avându-se în vedere deficiențele constatate în activitatea de pregătire și evaluare doctorală cum considerați activitatea sau inactivitate despre decizii ce probabil ar fi trebuit dispuse de Ministerului Educației Naționale și de CNATDCU referitoare la deficiențele constatate în procesul de evaluare doctorală la Academia Națională de Informați și la funcționarea secțiilor ce nu au respectat standare de evaluare academică și doctorală, impuse de lege ? Opinații că Ministerul Educației Naționale ar fi trebuit să dispună reevaluarea tuturor lucrărilor și diplomelor acordate de Acadmia Națională de Informații sau de alte unități de învățământ de către alte unități de învățământ din domeniile respective unde nu s-au constatat deficiențe și abia apoi să dispună referitor la funcționarea secțiilor de la Academia Națională de Informații la care s-au constatat deficiențe, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.06.2022 – Scutea a pus ochii pe Udroiu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva