22 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA A RATAT CONDAMNAREA DEPUTATULUI – Judecatorii ICCJ Maricela Cobzariu, Andrei Rus si Alin Nicolescu de la Inalta Curte au dispus achitarea deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc, stabilind ca fapta de trafic de influenta pentru care a fost trimis in judecata de DNA nu exista. Ceilalti doi inculpati din dosar au primit la randul lor achitare, tot pe motiv ca fapta nu exista. Cozmanciuc a fost acuzat ca ar fi cerut 500.000 lei pentru interventii la ministrul Mediului (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 May 2022 16:29
Vizualizari: 4187

Inca un rateu pentru Directia Nationala Anticoruptie. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus luni, 2 mai 2022, achitari pe linie intr-un dosar fabricat de structura din Bacau a DNA, condusa de procuroarea Cornelia Hrincescu (foto). De altfel, Hrincescu este cea care a confirmat rechizitoriul procurorului Daniel Apetroaei de la DNA Bacau.


 

Deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc a fost achitat de ICCJ pentru acuzatia de trafic de influenta. Solutia de achitare a fost dispusa de judecatorii ICCJ Maricela Cobzariu, Andrei Claudiu Rus si Alin Sorin Nicolescu in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”.

De asemenea, tot pe motiv ca fapta nu exista au fost achitati si ceilalti doi inculpati din dosar, un inginer la Administratia Nationala Apele Romane si un om de afaceri, acuzati de cumparare de influenta si instigare la cumparare de influenta.

Deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc a fost trimis in judecata in 23 februarie 2021, fiind acuzat ca ar fi cerut 500.000 lei pentru a interveni pe langa ministrul Mediului in vederea angajarii unei persoane apropiate de omului de afaceri trimis in judecata si achitat de ICCJ.

Sentinta Inaltei Curti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel de parchetul anticoruptie.


Iata minuta ICCJ (dosar 531/1/2021):


“I. In temeiul art.396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art.16 lit. a) Cod procedura penala achita inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel pentru savarsirea infractiunii de: - trafic de influenta, prevazuta la art. 291 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, intrucat fapta nu exista.

II. In temeiul art.396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art.16 lit. a) Cod procedura penala achita inculpatul Marcoci Vlad pentru savarsirea infractiunii de: - cumparare de influenta, prevazuta la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, intrucat fapta nu exista.

III. In temeiul art.396 alin. 5 Cod procedura penala raportat la art.16 lit. a) Cod procedura penala achita inculpatul Ciufudean Sorin Emanoil pentru savarsirea infractiunii de: - instigare la cumparare de influenta, prevazuta la art. 47 Cod penal raportat la art. 292 alin. 1 din Codul penal cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000, intrucat fapta nu exista.

Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Marcoci Vlad in suma de 868 lei, ramane in sarcina statului.

Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 2 mai 2022”.


Prezentam comunicatul DNA din 23 februarie 2021 privind trimiterea in judecata a deputatului PNL Mugurel Cozmanciuc:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Bacau au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

COZMANCIUC CORNELIU-MUGUREL, la data faptei si in prezent deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta,

MARCOCI VLAD, la data faptei inginer in cadrul Administratiei Nationale 'Apele Romane', pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta,

Persoana fizica (n.r. - Ciufudean Sorin Emanoil), la data faptei administrator al unei societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de instigare la cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

in perioada 4 – 27 noiembrie 2019, inculpatul Cozmanciuc Corneliu-Mugurel ar fi pretins de la inculpatul Marcoci Vlad suma de 500.000 de lei, lasand sa se creada ca va interveni pe langa ministrul Mediului, Apelor si Padurilor din acea perioada pentru ca acesta sa numeasca in functia de director general al Administratiei Nationale 'Apele Romane' (A.N.A.R.) o persoana apropiata de omul de afaceri.
Banii urmau sa fie remisi in doua transe, iar cel care trebuia sa asigure plata era omul de afaceri.

Numirea respectiva nu s-a mai produs, deoarece, in data de 21 ianuarie 2020, in functia de director general al A.N.A.R. a fost numita o alta persoana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.09.2023 – Lot nou de judecatori la disciplinar

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva