23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FIECARE CU COMUNICATUL LUI – Sectiile CSM au reactionat separat dupa hotararea CJUE. Judecatorii: “Instanta europeana subliniaza, o data in plus, rolul central atribuit judecatorului national in arhitectura interna a oricarui stat membru”. Procurorii: “Sectia solicita autoritatilor competente sa implementeze de urgenta toate cerintele si recomandarile MCV constatate ca avand caracter obligatoriu, preeminent si direct aplicabil”

Scris de: G.T. | pdf | print

20 May 2021 11:03
Vizualizari: 5411

Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care le-a dat dauna totala dusmanilor SIIJ (click aici pentru a citi) a fost comentata separat de membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Mai exact, de catre judecatori si procurori.


 

Cele doua sectii ale CSM au emis separat cate un comunicat in care si-au expus opinia fata de hotararea CJUE. Astfel, Sectia pentru judecatori a CSM a precizat ca instanta europeana a subliniat rolul central al judecatorului national in arhitectura interna a oricarui stat, precum si faptul ca autoritatile romane trebuie sa respecte si sa nu puna la indoiala statutul de independenta de care trebuie sa se bucure orice judecator.

In ceea ce priveste Sectia pentru procurori a CSM, aceasta a solicitat autoritatilor sa implementeze de urgenta toate cerintele si recomandarile Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) constatate ca avand caracter obligatoriu, preeminent si direct aplicabil pentru toate autoritatile publice din Romania si tarile membre.

 

Iata comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM:

 

“Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pronuntata la data de 18.05.2021 in cauzele conexate C-83/19, C-127/19, C-195/19, C-291/19, C-355/19 si C-397/19, referitoare la mai multe intrebari prealabile inaintate de instantele nationale.

Instanta europeana subliniaza, o data in plus, rolul central atribuit judecatorului national in arhitectura interna a oricarui stat membru.

Standardul de independenta de care trebuie sa se bucure fiecare judecator national nu trebuie pus in nicio situatie la indoiala, nefiind un privilegiu, ci un drept al cetateanului european. De aceea statuarea Curtii referitoare la garantiile necesare prezervarii acestui standard in legislatia interna in toate procedurile desfasurate fata de judecatori trebuie salutata si respectata intocmai de toate autoritatile romane.

Necesitatea instituirii celor mai adecvate garantii pentru respectarea independentei judecatorilor este cu atat mai pregnanta acum, cand autoritatile nationale isi vor manifesta dreptul de apreciere asupra cadrului legal care guverneaza activitatea unor institutii judiciare, drept recunoscut explicit prin Hotararea Curtii.

Sectia reaminteste ca invitatia la dialog in vederea identificarii celor mai potrivite remedii si garantii a fost in permanenta adresata de Consiliu autoritatilor romane, chiar daca, in mod regretabil, ea a fost fie respinsa, fie minimalizata sau distorsionata.

Principiul preeminentei dreptului Uniunii si cel al cooperarii loiale impun tuturor autoritatilor romane sa tina seama in mod corespunzator de cerintele Curtii si sa adopte masuri care sa intareasca in mod efectiv independenta puterii judecatoresti, una dintre garantiile dreptului la un proces echitabil recunoscut fiecarui cetatean”.


Iata comunicatul Sectiei pentru procurori a CSM:


“Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii saluta Hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pronuntata la data de 18.05.2021 care priveste aspecte esentiale referitoare la modul de organizare si functionare a sistemului judiciar din Romania.

in vederea asigurarii conformitatii cadrului legal national cu legislatia europeana si a mecanismelor de garantare a independentei efective a judecatorilor si procurorilor, Sectia pentru procurori solicita autoritatilor competente sa implementeze de urgenta toate cerintele si recomandarile MCV constatate ca avand caracter obligatoriu, preeminent si direct aplicabil pentru toate autoritatile publice din Romania si tarile membre”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propuneri pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva