13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FITI CU OCHII PE BIRCHALL – CSM a amanat sedinta Plenului in care trebuia sa se valideze numirea Adinei Florea in functia de procuror-sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, din lipsa cvorumului. Marii absenti ai sedintei programate pentru ora 12.00 sunt ministrul Justitiei Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu, sefa ICCJ Cristina Tarcea, dar si Bogdan Mateescu, vizat de un dosar la SIIJ. Cine sta in spatele sabotarii Sectiei?

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

20 June 2019 18:51
Vizualizari: 13459

Joi, 20 iunie 2019, trebuia sa fie o zi mare in Consiliul Superior al Magistraturii, dar si la Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie, fiind data la care procuroarea Adina Florea ar fi trebuit sa fie validata pentru preluarea mandatului de sef al SIIJ pentru un mandat de 3 ani. Acest lucru nu s-a intamplat insa, tocmai din cauza unor membrii CSM care, din motive variate, nu s-au putut prezenta pentru a asigura cvorumul la sedinta Plenului in care era programata validarea Adinei Florea in functia de procuror-sef al SIIJ. Contestata permanant de unii membri CSM, dar si de o parte a politicii, refuzata in doua randuri de Sectia pentru procurori a CSM pentru numirea la sefia DNA (unde fusese propusa de fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader dupa revocarea Laurei Kovesi), pucistii din Consiliu nu s-au sfiit nici de aceasta data sa-si arate antipatia ori nemultumirea fata de persoana Adinei Florea, cat si fata de posibilitatea ocuparii de catre aceasta a functiei de sef al temutei Sectii.


Caci, cine isi inchipuie ca lipsa cvorumului din CSM a fost doar o intamplare nefericita in care soarta si destinul i-a impartit pe membrii CSM prin diverse locuri, facand imposibila asigurarea prezentei la Plen, este intr-o eroare. Sustinem aceasta intrucat, astfel cum am aflat din surse extrem de credibile, cel putin 4 din cei 6 membri care au lipsit de la sedinta puteau, fara probleme, sa se prezinte. Nu au facut-o insa! De ce si cand au avut timp sa se puna de acord cu privire la absentare, nu stim, cert este ca de aceasta data le-a iesit, caci sedinta a fost amanata pentru o data ulterioara, din lipsa cvorumului.

Astfel, marele absent de la sedinta Plenului CSM a fost chiar ministrul Justitiei Ana Birchall, numita in functie de presedintele Klaus Werner Iohannis fara comentarii (spre deosebire de alte nume pe care acesta le-a refuzat din start). Acest lucru a starnit pe loc comentarii din partea analistilor care, pe buna dreptate, au tinut cont de profilul ministrului Ana Birchall, dar si de evenimente din ultimele zile care i-au determinat pe multi sa creada ca noul ministru al Justitiei joaca de fapt intr-o alta barca decat cea a PSD-ului si al sustinerii reformelor din Justitie.

In acest sens, se impune a fi puse cap la cap urmatoarele elemente:

-propunerea Anei Birchall la MJ a fost acceptata fara discutii de Iohannis (foto 2), iar numirea acesteia a fost primita extrem de bine de propaganda, si rapid tolerata de Opozitia parlamentara;

-nu a trecut mult de la numirea in functia de ministru al Justitiei, si Birchall a subliniat public importanta cooperarii dintre Romania si SUA in domeniul Justitiei. In completarea acestei luari de pozitie poate fi alaturata si fotografia (foto 3) deja cunoscuta dintre Ana Birchall si ambasadorul SUA Hans Klemm, la randul sau un sustinator al "luptei impotriva coruptiei" si al Laurei Kovesi, in mod particular;

-Privitor la Kovesi si la sustinerea americana de care s-ar bucura, este esential de subliniat ca procuroarea Adina Florea, cea a carei numiri la sefia SIIJ trebuia sa fie validata in sedinta Plenului CSM de la care Birchall a absentat nemotivat, este cea care instrumenteaza dosarul penal care o priveste fix pe Laura Kovesi, procuroare pe care Klemm o sustinea neconditionat;

-In context, se impune sa amintim ca Ana Birchall a aparut in trecut fotografiata si alaturi de fostul director SRI, actual ambasador al Romaniei in SUA George Maior (foto 1 si 4), acelasi care este, de asemenea, si partenerul de protocol secret PICCJ-SRI al fostei sefe DNA Laura Codruta Kovesi, protocol declarat nelegal de CCR;

-In urma cu o saptamana, in mediul online, publicatia G4Media.ro a lansat informatia obtinuta pe surse, potrivit careia premierul Viorica Dancila i-ar fi transmis ministrului Justitiei Ana Birchall in sedinta de Guvern din 13 iunie 2019 ca regreta numirea sa la sefia MJ, exprimandu-se textual, conform sursei citate, cam asa: "Imi pare rau ca te-am numit ministru al Justitiei", comentariul fiind facuta dupa un schimb de replici fix pe tema functionarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie, unde Birchall trebuia sa asigure cvorumul in CSM pentru a valida numirea Adinei Florea la sefia SIIJ.

-Deunazi premierul Romaniei Viorica Dancila i-ar fi transmis nuantat ministrului Ana Birchall sa nu se apropie de SIJJ si sa nu faca nicio modificare la structura acestei institutii, existand deja informatii aparute pe surse potrivit carora Ana Birchall ar fi intentionat desfiintarea Sectiei: "Am spus ca nu vorbesc despre Justitie si ca nu vreau sa intervin in Justitie. Am avut o discutie cu ministrul Justitiei si i-am spus ca vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern sa nu faca referire sau sa intervina in Justitie, sa nu incerce sub nicio forma sa mai aduca Justitia in curtea Guvernului", a precizat Dancila, dupa ce i s-a solicitat sa isi exprime pozitia despre posibilitatea desfiintarii SIIJ;

-In cursul zilei de 20 iunie 2019, in ziua in care in CSM trebuia sa se valideze numirea Adinei Florea la sefia SIIJ, sedinta fiind amanata dupa ce ministrul Justitiei Ana Birchall si alti 5 membri nu au asigurat cvorumul, au aparut pe surse informatii potrivit carora "Dancila vrea remaniere imediat dupa congres", printre cei vizati de remaniere fiind si ministrul Birchall.

In aceste conditii, lipsa Anei Birchall de la sedinta Plenului CSM din 20 iunie 2019 a fost imediat perceputa in spatiul public drept o tentativa de sabotare a activitatii Sectiei de investigare a magistratilor, dar si o confirmare a zvonurilor deja existente in sistem ca aceasta este un sustinator al reprezentatilor procurorilor in CSM, votand de multe ori in favoarea acestora.

Totusi, astfel cum precizam, Ana Birchall nu este singurul membru CSM care a absentat nemotivat de la sedinta Plenului in care trebuia validata candidatura lui Florea la sefia SIIJ.

Argumentul potrivit caruia in aceeasi zi cu sedinta CSM era programata si sedinta Guvernului nu se poate sustine, in conditiile in care, conform ordinii de zi, sedinta Plenului era programata pentru ora 12.00, in timp ce sedinta Guvernului trebuia sa inceapa la ora 14.00. De altfel, avem cunostinta despre existenta unei adrese trimise de ministrul Justitiei conducerii CSM in care informeaza ca nu poate veni la sedinta Plenului, cu atat mai mult cu cat primise deja asigurari ca nu vor fi programate sedinte de Plen in zilele in care au loc activitati guvernamentale. In aceeasi adresa, Birchall si-a exprimat mahinrea ca "acest lucru nu a fost pus in practica", netinandu-se cont in CSM de zilele cand au loc sedinte la Guvern.

Din cate cunoastem, pe vremea ministrului Tudorel Toader, CSM nu era conditionat in acest fel, existand mai multe sedinte de Plen la care acesta a luat parte, plecand apoi la sedintele Guvernului.

Conform informatiilor pe care le detinem, alaturi de Ana Birchall (care a absentat fara motiv), de la sedinta Plenului CSM din 20 iunie 2019 au mai absentat urmatorii membri:

-Vicepresedintele CSM procurorul Nicolae Solomon – plecat la GRECO

-Procurorul General Bogdan Licu – absentat fara motiv

-Sefa ICCJ judecatoarea Cristina Tarcea – absentat fara motiv

-Judecatorul CSM Bogdan Mateescu – absentat pe motiv de, atentie, "afaceri judiciare" (a se citi: a avut termen la Inalta Curte unde s-a luat in discutie cererea de redeschiderii dosarului penal care il vizeaza, formulata chiar de Sectia de investigarea a infractiunilor din justitie);

-Procuroarea CSM Tatiana Toader – concediu de maternitate.

Ministrul Justitiei Ana Birchall: “Doamna presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informata din timp ca nu pot participa la sedinta Plenului CSM”

Urmare a scandalului iscat de absenta ministrului Justitiei la sedinta Plenului CSM in care urma sa fie validata candidatura Adinei Florea la sefia SIIJ, ministrul Justitiei Ana Birchall a publicat pe site-ul Ministerului Justitiei, dar si pe pagina sa de Facebook o serie de precizari, conform carora ar fi informat-o “din timp”, adica chiar din ziua Plenului CSM din 20 iunie 2019, ca nu poate participata la sedinta din Consiliu, tinand cont de “obligatiile care rezulta din calitatea de ministru al Justitiei”.

Noi stim ca printre obligatiile care rezulta din calitatea de ministru se numara si prezenta la sedintele Plenului CSM, cu atat mai mult cu cat acestea nu se suprapuneau, fiind programate la ore diferite, dar na...

Speram ca a fost doar o intamplare nefericita si de acum sa isi poata exercita si calitatea de membru de drept al CSM, care ii este conferinta de functia de ministru al Justitiei pe care o detine.

Publicam in continuare precizarile referitoare la participarea ministrului justitiei la sedintele Plenului CSM de pe site-ul Ministerului Justitiei:

"Pentru corecta informare a opiniei publice, ministrul justitiei Ana Birchall precizeaza:

Doamna presedinte a Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a fost informata din timp ca nu pot participa la sedinta Plenului CSM de joi, 20 iunie 2019, sedinta care a fost convocata marti dupa-amiaza, avand in vederea obligatiile mele care rezulta din calitatea de ministru al justitiei.

Pentru a evita asemenea situatii, am purtat, in ultima vreme, discutii cu doamna Lia Savonea in care am rugat-o, asa cum rezulta si din documentul atasat, sa stabileasca o zi pe saptamana, dedicata Plenului CSM si care sa nu se suprapuna peste ziua in care sunt programate activitati guvernamentale, tocmai pentru ca doresc sa particip la sedintele Plenului CSM".

Comentarii

# Gilu date 20 June 2019 19:03 +43

Cine sunt pesedistii dobitoci , care au cerut debarcarea unui profesionist ca Tudorel Toader ? Ati vrut o artista de cinema , iata ca o aveti ! O sa pierdeti totul pentru ca nu aveti minte...

# Irina date 20 June 2019 19:53 +7

Probabil că D-na de mai sus preferă sa"ia" decât să"dea" :lol: Numai că nici cu Dl.Tudorik nu ne e ruşine că a fost doar un oportunist de carieră care NU A REFORMAT NIMIK şi nu ar fi reuşit nici s-o extipeze pe Zeița injustiției dak nu ar fi aprobat nenea ambasadorul 8) Nesințiții PSD-işti cred că pot pleca în vacanța"meritată"după ce a lăsat fraudat votul românilor! tre'să căscăm ochii la câte tone de vrăjeală 8) cu diversiunea atacurilor cyber asupra spitalelor sub pretextul prin care se mai pregăteşte un alt BigBrother că de alceva nici nu poate exista în Ro.decât mii şi mii de sekurişti şi miliarde arse pe servicii secrete cele mai SUPRADIMENSIONATE DIN LUME care în loc să apere si servească țara si interesele poporului vinde TOT pe nimik...Apropos mai zice cineva ceva de firmele secrete ilegale ale sekuriştilor sau a protocoalelor ? :o dar Desigur că marii "deştepți" se ocupă cu belitul timpului doar să țină mințile ocupate cu discuții de r@hat la TalkShow-uri

# un mizantrop date 20 June 2019 20:19 +13

Nu, nu Birchal este vinovata, ea doar isi face treaba pentru care a fost infipta acolo, magistratii sunt adevaratii vinovati, ei care manevreaza legile in folos propriu, ei care-si bat joc de Constitutie si apara imoralul si ilegalul rol al securistilor in Justitie, nu o inchipuita care a prins sansa vietii ei, dupa multe incercari si imorale poticneli, de a-si invartosa CV-ul. Odata in plus ni se arata ca sunt ei - privilegiatii care pot sa faca orice, platiti urias din banii nostri si noi - nenorocitii care-i alimentam si pe care se fac toate experientele si razgaielile judiciare...De aici trebuie inceput, de la dubla masura, dar si cu scoaterea procurorilor din magistratura...

# dupa un mameluc de iasi date 20 June 2019 20:21 +8

iata si o vipera cu corn de pe plaiurile anei pauker, din vaslui, judet, manca-l-ar nato cu tot cu zorleni

# Bitchall + Tarcea-parcea , e clar despre ce vorbim ... date 20 June 2019 20:24 +14

Dancila are trebui sa le zboare pe cotzofenele astea cat mai curand ; de ailalti nu stiu cu ce se mananca. Problema esentiala , ca nu avem raspundere la justitie, ramane !!! Se pare ca din cauza USA ...aliatul fomist , asa dat cu ricoseu , se pare ca vrea sa ne tina colonie / pepiniera de sclaveti. Nu inteleg cum dracu` bugetarii pot lipsi nemovtivat de la lucru fara sa fie concediati !!??? Stau pe munti de bani , platiti de noi toti la buget : ar trebui sa fie luati la intrebari sau sa-i plateasca direct falitii din USA (https://www.usdebtclock.org/) ;-)

# Goargăș date 20 June 2019 20:46 +12

Ana a declarat că bunica i-a spus așa: ,,Mamă, toți oamenii sunt trecători dar nu toți trecătorii sunt oameni". Bunica ,,passant"- ei Ana a avut dreptate. Prea multe maimuțe americane în jungla politică din România.

# codruta 2 date 20 June 2019 22:20 +5

Este inalta,frumusica,a studiat acolo de unde primeste si trebuie sa execute ordinele dar PACAT ca pentru noi nu este reprezentativa ca roman,patriotism ...ioc,asteptam remaniera ei urgenta!?Ce se intampla cu presedintii PSD,ca pun asemenea persoane in mari functii,cu responsabilitati pe masura ,nu gandesc si nu evalueaza un candidat?Nu pot, ca fac parte din sistem,sau nu au capul pe umeri!

# Tiki date 20 June 2019 23:14 -5

Doamna are nevoie de timp si pentru ca sa calculeze la cat se imparte norma de lucru de 8 ore, pentru a vedea cati pesedisti poate angaja pe un post. E mirata doamna ca nu pot veni 9 oameni pe un post, ca in celelalte ministere... vrea sa si mute ceva oameni din birouri, pentru a mai face loc la niste scaune.

# fake date 21 June 2019 02:02 -14

despre defrisarea masiva de paduri nu scrii nimic????????despre copiii de cancer care nu au citostatice si mor cu zile nu scrii nimic ma????? iar incepi cu rahaturi gen kovesi sri and shit????? chiar nu te potolesti deloc?

# nu conteaza date 21 June 2019 11:49 +1

Fara kovesi sri si alti shit, si daca exista justitie in tara asta, NU se defrisau padurile, existau citostatice si nu mai erau nici atati bani furati la vedere, de sri, mp si alte... "shit"!

# HELL date 21 June 2019 12:45 +6

Ba fake-ule. Voi sri-stii alte porcarii nu stiti decat spitale si lipsa de citostatice numai despre mafia din servicii si justitie sa nu se atinga nimeni!!? De ce SRI Ro are buget de 500milioane euro iar serviciile secrete din Franta au numai 300mil.euro,Germania 350mil euro,Polonia 120mil euro ?! Polonia care are dublul po******tiei Ro are doar 120mil euro!!! SERVICIILE AU DISTRUS RO INCA DIN 89 ODATA CU UCIDEREA "DICTATORULUI"(nationalist convins care nu ar fi vandut Ro strainilor niciodata).SRI ESTE VINOVAT DE TRADARE DE TARA SI VINOVAT DE TOATE LIPSURILE CU CARE RO SE CONFRUNTA. Fara desfiintarea SRI si anchetarea tuturor mafiotilor din SERVICII(TOATE) procuratura etc care sunt vinovati de lipsa spitalelor infrastructurii de tradare de tara etc TOTUL E O MARE PROSTEALA. Desfiintarea SERVICIILOR ESTE UNICA SI REALA SOLUTIE SI ANCHETAREA MAFIOTILOR

# alegator date 21 June 2019 06:39 +5

D-na premier ne-ati procopsit cu DRACU! N-ati stiut (desi este greu de crezut ) s-au n-ati putut sa va opuneti statului paralel? Nu mai este bietul Dragnea! D-le Tariceanu aveti grija , caci d-voastra ati mai ramas pe metereze!

# santinela date 21 June 2019 07:39 +7

Bai conducatori de PSD- Dragnea,Serban Nicolae,Stefanescu , Dancila etc.comparati acum: De o parte TUTA asta si de cealalta parte Tudorel Toader. De asta ati pierdut alegerile idiotilor !

# Ioan Barbatei date 21 June 2019 08:04 +8

EXACT PERSOANELE ENUMERATE! ACEASTA FUFA REPREZINTA "CIRTITA" DIN psd!!!

# Doina date 21 June 2019 09:10 +10

În toate instituțiile statului nu găsești decât trădători; oare chiar s-a terminat bunul simț și PATRIOTISMUL în țara asta și trebuie să fim conduși de niște slugoi nemernici fără coloană vertebrală? PS Guvernule, e bine că l-ați alungat pe dl Tudorel Toader -da, l-ați alungat ca pe ultima zdreanță pe un cunoscător al legilor- pentru a pune în loc o caricatură de ministru (o „erudită” cu atâtea școli străine că nici ea nu le mai ține minte, dar care nu-i folosesc la nimic fiindcă oriunde a fost plantată, a fost Tufă de Veneția)? Chiar nu mai aveți în PSD oameni cu adevărat profesioniști și este nevoie s-o rotiți peste tot, făcând-o „poștă”? Pur și simplu o să dispăreți ca partid, dacă mai continuați așa și să țineți minte că așa bun-rău cum a fost Dragnea (lumea, dar și mulți dintre voi l-ați acuzat de toate relele pământului), a ținut partidul unit și-a știut ce să facă; acum voi v-ați pierdut busola și umblați de colo colo ca niște găini bete, pentru că habar nu aveți de nimic.

# obiectiva date 21 June 2019 09:32 +7

INTRE TIMP, AMERICANII CALCA TERENURILE AGRICOLE DIN ROMANIA, CU CULTURI CU TOT, SUB SENILE.... a inceput cumva razboiul impotriva IRANULUI

# nu conteaza date 21 June 2019 11:54 -3

Nooo! Nu a inceput razbelul cu Iran! Inca. Doar ca americanii s-au romanizat si s-au comportat EXACT ca psd: si-au pierdut busola si-au luat-o pe aratura!

# obiectiva date 21 June 2019 16:47 -1

Daca SUA ataca Iranul si incepe razboiul va anunt ca mi-am luat copilul si toate diplomele si am plecat definitiv in IRAN ...NU pot ramane pe teritoriul cotropit de inamic....

# Doru date 21 June 2019 09:36 +9

Asta trebuie trimisa la Ponta...astia toti apar in PSD cand trebuie...Partidul de securisti ai lui Ponta poate sa o primeasca! Cati dracu or mai fi in partidul asta!! E plin de securisti si de tradatori!! De aia nu are loc Plesoianu si Serban Nicolae...macar astia daca vin fac curatenie intre atitea GUNOAIE...mai este unul..CAZANCIUC..Bai PSD-istilor...TREZITI_VA odata si curatati toate gunoaiele!! Astia va vor duce la pierzanie!!!...Prostilor!!Toate muraturile securiste trebuie eliminate...ia dati voi o lege URGENTTTTTT..toti acoperitii din presa..SRI..Partide...sa fie eliminati..sa vedeti cate CONSERVE vor aparea!!

# manu date 21 June 2019 18:13 +4

au dat afara un profesionist ca Tudorel ca s-o puna pe asta cu parul pana-n talpi. Mai e vreunul de la psd cu care nu s-a culcat? rusine psd-istilor ca n-o dau afara, e evident ca e un cal troian

# Baran Gheorghe date 22 June 2019 08:12 +6

Da, s a gresit cu scoaterea d lui TT de la guvern. Referitor la Ana Birchall, readuc in atentie faptul ca cine nu are nume de roman nu va fi roman in suflet niciodata. Va fi mereu un Smeagle .

# mda date 23 June 2019 09:23 +6

Aceste poze spun mai mult decat o mie de cuvinte! Mai are cineva dubii pentru cine lucreaza cotofana artista? Eu nu! :sad:

# romanul date 23 June 2019 09:26 +5

Vai, vai, ce rusinoasa e linga hotul de case Johannis! O adevarata actrita! Se vede pe cine slujeste!

# Ha,ha date 23 June 2019 09:29 +5

"Marii absenti ai sedintei programate pentru ora 12.00 sunt ministrul Justitiei Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu, sefa ICCJ Cristina Tarcea, dar si Bogdan Mateescu, vizat de un dosar la SIIJ." O fi si asta "un grup infractional organizat"? :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva