22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

GABI BALTAG, GREU DE UCIS – Iata cum a esuat lamentabil manevra prin care 7 membri din Sectia pentru judecatori din CSM au fortat executia judecatoarei Gabriela Baltag: „Afirmatiile au caracter de generalitate. Au fost formulate intr-un context care vizeaza aspecte ce tin de procesul legislativ privind drepturile magistratilor, nu dosarele sau alte aspecte ce tin in concret de activitatea judecatorilor si procurorilor” (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 August 2020 12:36
Vizualizari: 8413

Judecatoarea Gabriela Baltag (foto) – reprezentanta tribunalelor in Consiliul Superior al Magistraturii – a inteles foarte bine obligatia de rezerva ce le revine magistratilor si a avut grija sa faca afirmatii suficient de generale, incat sa nu poata fi catalogate drept atacuri la persoana si nici drept imixtiuni in activitatea concreta a judecatorilor sau procurorilor. Este principala idee pe care se bazeaza Hotararea nr. 141 din 9 iulie 2020, prin care Plenul CSM a respins manevra a sapte judecatori din Consiliu, secondati de sefa ICCJ Corina Corbu, de a o acuza pe Baltag de afectarea autoritatii judecatoresti.Amintim ca iritarea celor sapte judecatori CSM + Corina Corbu (membra de drept in Consiliu, cu drept de vot la Plen si la Sectia pentru judecatori, datorita calitatii de presedinta a ICCJ) a pornit de la o declaratie facuta de Gabriela Baltag in 29 ianuarie 2020, la bilantul anual al Tribunalului Caras-Severin. Mai exact, membra CSM isi exprima in acel moment nemultumirea fata de minciunile la care se dedau chiar unii reprezentanti ai autoritatii judecatoresti din Romania. Adica o realitate.


Iata mai intai declaratia Gabrielei Baltag:


In ultimii doi ani am asistat la o avalansa de lucruri neadevarate. Este aproape stupefiant ca un corp care trebuie sa aduca adevarul la suprafata minte. De foarte multe ori, nu generalizam, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu stim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevarul societatii. Eu nu condamn societatea, nici macar lumea politica. Oamenii politici sunt intr-o lupta electorala permanenta. Eu ii condamn pe cei care trebuie sa stie legea, s-o cunoasca, au obligatia sa vorbeasca numai dupa lege si totusi nu fac acest lucru. Si ne intrebam de ce se intampla si cui serveste toata aceasta chestiune. Pentru ca ce se intampla zilele acestea, de aproape doi ani, toate lucrurile neplacute sunt generate in primul rand din interiorul sistemului judiciar”.


Complotistilor li s-a blegit vitejia


Fara sa ne pierdem prea mult in detalii (gasiti la final linkurile catre toate episoadele serialului), amintim ca totul a pornit de la sesizarea facuta la Sectia pentru judecatori de catre #rezistenta Alina Mihaela Nita (fosta Palancanu), de la Tribunalul Neamt. Cunoscuta pentru protestele impotriva legilor justitiei la care a participat, judecatoarea-activista a cerut apararea reputatiei intregului corp de magistrati din cauza adevarurilor spuse de Gabriela Baltag. La 4 iunie 2020, judecatorii CSM i-au dat un mare flit Alinei Nita, respingandu-i cererea. Trei saptamani mai tarziu, judecatoarea Andrea Chis a cerut reluarea votului. De data aceasta, vointa le-a apartinut strict membrilor CSM, mecanismul procedural nemaidepinzand de petenta Nita. Vorbim despre mutarea dosarului de la Sectia pentru judecatori la Plenul CSM, cu subiectul schimbat: apararea autoritatii judecatoresti, in ansamblul sau, astfel incat sa poata vota si procurorii din Consiliu. Altfel spus: se urmarea o majoritate consistenta impotriva incomodei judecatoare. Cu atat mai mult cu cat, in afara de Evelina Oprina (care s-a impotrivit) si de Gabriela Baltag (care s-a abtinut), toti ceilalti judecatori se pronuntasera pentru trimiterea cauzei la Plen. Asadar, planul era limpede: fortarea unui vot masiv impotriva judecatoarei Baltag, care, chiar daca urma sa aiba o valoare strict simbolica, ar fi putut fi folosit drept munitie propagandistica pentru incercarea de revocare a magistratei din Consiliul Superior al Magistraturii.

Totusi, bravo lor, procurorii CSM nu s-au coborat la masinatiunile celor care au uneltit impotriva Gabrielei Baltag. De aceea, la 9 iulie 2020, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii – inclusiv cu voturile procurorilor – a respins cererea de aparare a autoritatii judecatoresti in ansamblul sau. Rasul lumii a facut ca pentru admiterea solicitarii sa fie exprimate doar doua optiuni (iar nu opt, cat a fost numarul initiatorilor demersului). In rest, au existat 11 voturi pentru respingere, patru voturi nule si abtinerea judecatoarei Baltag.

Inainte sa va prezentam principalul fragment din hotararea CSM, mentionam ca Gabriela Baltag a fost aparata in sedinta de plen de catre avocatul Corneliu-Liviu Popescu.


Redam cel mai important pasaj din Hotararea nr. 141/2020 a Plenului CSM:


Plenul apreciaza ca cererea de aparare a independentei autoritatii judecatoresti in ansamblul sau este neintemeiata, pentru urmatoarele argumente:

Astfel cum s-a aratat mai sus, in urma verificarilor efectuate, Inspectia Judiciara a intocmit Raportul nr. 20-741 din 19.05.2020, din care reiese ca, la data de 29.01.2020, cu ocazia sedintei anuale de bilant a Tribunalului Caras-Severin, doamna judecator Gabriela Baltag, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a facut urmatoarea declaratie publica:

'Este aproape stupefiant ca un corp care trebuie sa aduca adevarul la suprafata minte. De foarte multe ori, nu generalizam, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu stim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevarul societatii. Eu nu condamn societatea, nici macar lumea politica. Oamenii politici sunt intr-o lupta electorala permanenta. Eu ii condamn pe cei care trebuie sa stie legea, s-o cunoasca, au obligatia sa vorbeasca numai dupa lege si totusi nu fac acest lucru'.

Plenul constata ca afirmatiile doamnei judecator Gabriela Baltag au caracter de generalitate si au fost formulate intr-un context care, astfel cum rezulta si din precizarile doamnei judecator din prezenta sedinta, confirmate de materialul de presa atasat raportului Inspectiei Judiciare, vizeaza aspecte ce tin de procesul legislativ privind drepturile magistratilor, in concret dreptul la pensia de serviciu, si nu dosarele sau alte aspecte ce tin in concret de activitatea judecatorilor si procurorilor, astfel ca nu pot avea drept consecinta o afectare a independentei magistratilor si nu pot induce o presiune asupra activitatii acestora, care sa influenteze modalitatea de gestionare si solutionare a cauzelor.

In raport de considerentele de mai sus, Plenul apreciaza ca declaratiile doamnei judecator Baltag Gabriela din data de 29.01.2020, exprimate cu ocazia sedintei anuale de bilant a Tribunalului Caras-Severin, nu sunt de natura a afecta independenta autoritatii judecatoresti in ansamblul sau, motiv pentru care va respinge cererea cu care a fost sesizat.


* Cititi aici intreaga Hotarare CSM 141/2020


Cititi aici serialul complet privind uneltirea anti-Baltag:


- „Servetele pentru activista”;

- „Razbunarea, arma cesemistului”;

- „Crapa fierea-n ei”;

- „Executia Gabrielei Baltag”;

- „Alaturi de Gabriela Baltag”;

- „Procurorii din CSM, transformati in marionete”;

- „Solidaritate cu Gabriela Baltag”;

- „Contraatacul lui Baltag”;

- „Gabriela Baltag a invins”.

Comentarii

# Liţă date 16 August 2020 13:15 +12

Este o minune că mai există judecători ca doamna Gabriela Baltag printre atâţia epigoni din justiţie. “O minune luminoasă” (Mihai Eminescu, Epigonii).

# Trandafir date 16 August 2020 22:41 +3

CSM a ajuns un loc caldut pentru cei care nu vor sa muceasca la tribunal. Unii au cate 3-4 detasari. Trai nineaca:decontam chiria, benzina, program de relache etc

# santinela date 17 August 2020 07:49 +4

Prea desteapta si prea meseriasa pentru aia care conduce ICCJ sau nulitatile alea 7 de la CSM . Bravo doamna si respect pentru verticalitate !

# Mirabela date 17 August 2020 10:25 +3

Tocmai pentru ca este un loc caldut unii ii toaca pe profesionistii din CSM

# Ion date 17 August 2020 10:31 +4

Magistratii competenti si cu coloana drapta sunt marginalizati ,sau chiar băgați la pușcărie si onorați ca Mustata! Lingaii Si mafioții sunt pusi in complete si la conducerea ICCJ,CSM ,Procuror general! Stat mafiot na!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva