17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HOTARARE JUSTA IN CAZUL ROBERT ROSU – Judecatoarele CAB Andreea Popescu si Ana Cristina Ciobanu-Dordea au mentinut sentinta istorica prin care statul a fost condamnat la plata unor daune morale de 1 milion lei avocatului Robert Rosu, pentru calvarul indurat dupa ce a stat nevinovat in detentie aproape un an in urma abuzului comis de DNA si “Completul Negru” ICCJ. Rosu va primi alte 2,2 milioane lei ca daune materiale. Procuroarea DNA a insistat sa nu se dea milioanele (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 November 2023 18:28
Vizualizari: 5041

O noua hotarare justa a fost pronuntata in cazul avocatului Robert Rosu (foto), victima unui infiorator abuz comis de DNA si “Completul Negru” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, format din judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie, toti in prezent pensionari cu mii de euro pe luna, care l-au aruncat in inchisoare nevinovat, timp de aproape un an. Statul roman a fost obligat la plata unor daune de cel putin 3,2 milioane lei catre Robert Rosu.

Judecatoarele Andreea Popescu si Ana Cristina Ciobanu-Dordea de la Curtea de Apel Bucuresti au mentinut hotararea istorica pronuntata de judecatoarea Madalina Birlog de la Tribunalul Bucuresti privind acordarea daunelor morale si materiale catre avocatul Robert Rosu.


 

Astfel, prin decizia nr. 1424 din 2 noiembrie 2023, pronuntata in dosarul nr. 13588/3/2022, judecatoarele Andreea Popescu si Ana Cristina Ciobanu-Dordea de la Curtea de Apel Bucuresti au respins apelurile formulate de DNA si Ministerul Finantelor impotriva sentintei nr. 11778 din 16 decembrie 2022, pronuntata de judecatoarea Madalina Birlog de la Tribunalul Bucuresti, in dosarul nr. 13588/3/2022 (sentinta este atasata integral la finalul articolului). O sentinta prin care judecatoarea Birlog a hotarat condamnarea statului roman la plata unor daune morale de 1 milion lei (echivalentul a 200.000 euro) si a unor daune materiale de aproximativ 2,2 milioane lei (peste 400.000 euro), la ambele sume adaugandu-se dobanda legala aferenta de la data cererii de chemare in judecata (mai 2022) si pana la data platii efective.

De partea cealalta, procuroarea DNA a solicitat desfiintarea sentintei de la fond prin care Robert Rosu a primit 1 milion lei daune morale si 2,2 milioane lei daune materiale.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Achitat defintiv dupa aproape 1 an de inchisoare


Cele doua hotarari judecatoresti privesc abuzul crunt comis impotriva avocatului Robert Rosu de DNA si “Completul Negru” al Inaltei Curti in dosarul “Ferma Baneasa”. Asa cum se cunoaste, Rosu a fost trimis in judecata de procurorii Cornel David Deca si Monica Munteanu de la DNA Brasov, achitat in prima instanta de Curtea de Apel Brasov, dar condamnat definitiv la 5 ani inchisoare in decembrie 2020 de judecatorii Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie, membri ai "Completului Negru" de la Inalta Curte de Casatie si Justie, condamnarea vizand strict exercitarea profesiei de avocat si modul in care Rosu si-a aparat clientul. La aproape un an dupa condamnare, in noiembrie 2022, tot Inalta Curte, printr-un complet format din judecatorii Rodica Cosma, Laura Soane si Stefan Pistol au dispus in calea recursului in casatie desfiintarea deciziei de condamnare a lui Rosu si achitarea definitive a acestuia.


Drama lui Robert Rosu


In sentinta de la fond, judecatoarea TMB Madalina Birlog a retinut dimensiunea suferintei psihice pe care Robert Rosu a simtit-o inca din 2015-2016, cand a stat in arest preventiv si la domiciliu, reclamantul fiind impiedicat sa-si desfasoare activitatea de avocat si devenind tinta oprobriului national, ca urmare a faptului ca DNA l-a defilat in catuse prin fata camerelor de luat vederi, punandu-i astfel eticheta de infractor in mentalul colectiv. In tot acest timp, Rosu a fost nevoit sa faca eforturi ca sa-si tina departe propriii copii minori de operatiunea de denigrare pe care DNA o derula impotriva avocatului – lucru evident imposibil, avand in vedere notorietatea cazului, subliniaza judecatoarea Birlog.

La cele de mai sus s-a adaugat calvarul detentiei fara vina, avocatul fiind obligat sa stea intr-o celula inghesuita si infestata de plosnite, din aceasta cauza fiindu-i afectata sanatatea.

Fireste, explica judecatoarea, si reputatia lui Robert Rosu a fost prejudiciata, o serie de clienti intrerupand colaborarile cu avocatul din pricina detentiei.

Mai mult: suferinta lui Rosu a fost accentuata de faptul ca propriul tata a decedat in timp ce avocatul se afla inchis.


Iata minuta deciziei Curtii de Apel Bucuresti nr. 1424 din 2 noiembrie 2023 privind mentinerea daunelor acordate avocatului Robert Rosu (dosar 13588/3/2022):


“Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de DNA. Respinge ca nefondate apelurile declarate de reclamant si de paratul MFP. Cu drept de recurs in termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei azi, 02.11.2023. Document: Hotarare 1424/2023 02.11.2023”.


Prezentam minuta sentintei Tribunalului Bucuresti privind daunele acordate avocatului Robert Rosu (dosar 13588/3/2022):


“Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a DNA. Respinge capatul de cerere avand ca obiect daune materiale formulat in contradictoriu cu parata DNA, ca fiind introdus impotriva unei persoane fara calitate procesuala. Admite in parte cererea. Obliga paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice la plata catre reclamant a sumei de 1.000.000 lei, daune morale, precum si a sumei de 2.282.952 lei, daune materiale, precum si a dobanzii legale aferente acestor sume, de la data formularii cererii de chemare in judecata, pana la data platii efective.

Cu drept de apel in 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Bucuresti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 16.12.2022. Document: Hotarare 16.12.2022”.

 

* Cititi aici integral sentinta judecatoarei Madalina Birlog de la Tribunalul Bucuresti privind acordarea daunelor morale si materiale de peste 3 milioane lei avocatului Robert Rosu

Comentarii

# DODI date 7 November 2023 18:48 +16

Procuroarea de ședință a insistat să nu se acorde daune pentru calvarul avocatului și pentru a se acoperi fărădelegile comise de mascații Noii Securități care au executat la ordin un OM care nu și-a făcut decât datoria și profesia de credință. Doar în unele republici bananiere și în cele conduse de securitate mai pot întâlnite sentințe similare. Și totuși într-un stat de drept (ce din păcate nu pare a fi România!) statul al trebui să se îndrepte cu acțiune în regres pentru recuperarea sumelor de la cei vinovați care, folosindu-se de lacunele din sistemul de pensii românesc, beneficiază de pensii nesimțite și răspundere ZERO.

# Cârcotaș date 7 November 2023 19:24 +15

Dar tovărășeii procurori de la denea Bv, ce zic? Se oferă sa plătească despăgubirile sau vor împinge mâna lunga a Statului în buzunarele noastre?

# Doru date 7 November 2023 21:00 +5

Banii sa se ia URGENT DAR URGENT de la procurorul/procurorii care au ochestrat mizeria aceasta. NENOROCITI CU PENSII SPECIALE

# dragos barna date 7 November 2023 22:37 +3

Actiune in regres impotriva lui C.D. Deca si Monica Munteanu, poate cu sanse de castig,desi la Brasov minime dar cine stie. Acestia ticluiau probe la tot Brasovul,le selectau la cafea la SRI si santajau judecatorii CA BRasov ( A.C. Mandu emigrata la CA Pitesti an ), poate procurorul sef DNA sa selecteze mai bine procurorii de sedinta Din pacate SUPC doarme si nu ii deranjeaza pe acesti procurori paraditori nici macar cu o declaratie. ( dna proc Ilona Panica si Denisa Cristodor se fac ca nu vad ce faceau acestia desi au o multitudine de dosare din care reiese modus operandi ,ticluire de probe, represiune nedreapta dar prefera sa si ia salariile si sa se faca ca nu vad si nu aud nimic. A mai fost lotul CEC care a stat un an in puscarie pana ce ICCJ a anulat condamnarea si toti se fac ca ploua la SUPC iar noi ii platim bine ,la fel si pe procurorii si politistii DNA Brasov. Multe pe la Brasov, Inspectia Judiciara doarme ,SUPC la fel iar unii isi fac de cap nestingheriti, din pacate.

# santinela date 8 November 2023 07:48 +6

Tot respectul pentru domnul avocat dar ca el au fost multi,foarte multi, si care nu au primit nici un leu despagubiri sau au primit o suma modica ! Despagubirea este justa dar ar trebui sa existe si masuri impotriva celor doi parchetari ,masuri care sa le iese pe nas ,sa-i usture pe ei la buzunare nu pe noi,asta pe langa puscaria pe care o merita din plin !

# cetatean de moda veche date 8 November 2023 08:09 0

Care este linia de demarcatie intre "statul bananier" si "statul de drept" in prezenta cauza? Dar (multitudinea mediatizata de cauze) cauzele la care inactivitatea organelor de cercetare penala duc la prescrierea faptelor si neconfiscarea veniturilor ilicite, a averilor dobandite prin falsuri dovedite si cu concursul unor lucratori din institutiile de stat aflati in te miri ce cardasii(?) impotriva "statului" si a amaratilor ce trebuiesc "decapati" atat la propriu cat si la figurat."Structuri create"-sub protectia cui?-in opinia mea "de crima organizata" cunoscute, dovedite in ce "conceptie" fac dovada "STATULUI DE DREPT"? Semnalele din teritoriu au ramas fara "raspuns" cu toate dovezile depuse, falsurile dovedite, au ramas neanchetate. O mana spala pe alta si amandoua "fata" institutiilor. TOTUL PT LINISTEA NOASTRA, intru "sporirea increderii" cetateanului in institutiile statului de drept ca ii vor face macar dreptate( banii pierduti sunt la "partea adversa" LA PROPRIU SI FIGURAT).

# cetatean de moda veche date 8 November 2023 09:19 0

In context si cate celelate . Consider oportuna necesitatea justificarii starii de fapt . Justificarea ar fii mult mai credibila abordata la inalt nivel stiintific , constituind deci un motiv de reflectare si dezbatere a mintilor luminate. Publica(mai putin ?) – e problema de "subtibilitatea" abordarii si a perceptiei stiintifice. Legata de realitatea societatii, o teza de doctorat cu titlul “ EPOCA FANARIOTA PRECURSOAREA STATULUI DE DREPT DIN ROMANIA” ar fii o necesitate vitala.Constituie un pas pentru linistea noastra si dovada preocuparii statului pt bunastarea materiala si spirituala a cetatenilor. Ar fii ghidul viitorului abordat stiintific pentru scoala si elevi, calea scurta a "democratiei".

# #euiesinstrada #nurenuntlacash date 8 November 2023 12:45 +1

Va plati statul,adica noi! Tortionarii magistrati,nu vor plati nimic! Asta este drama oricarui avocat din Romania

# coca date 8 November 2023 20:48 0

Si acum, rugam, exercitati actiunea in regres, caci e gaura la buget si asa-zisii magistrati continua sa o mareasca!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva