2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCA O CONDAMNARE LA CEDO – Romania a pierdut la CEDO un proces intentat pentru incalcarea dreptului la libertatea de exprimare. Statul roman va plati daune in valoare de 6.500 de euro

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 februarie 2013 17:13
Vizualizari: 13436

 

Statul roman a suferit o noua condamnare la CEDO. Judecatorii de la Strasbourg au obligat statul roman, marti, 12 februarie 2013, la plata unor daune de aproximativ 6.500 de euro catre un ziarist, care a reclamat incalcarea dreptului la libertatea de exprimare, prevazut de articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.


Sorin Bugan (foto) a fost dat in judecata de directorul Spitalului Sinaia, Constantin Pasarin, dupa ce, in februarie si martie 2005, pe vremea cand era director al Ziarului de Sinaia, a publicat mai multe articole in legatura cu activitatea medicului. La 31 august, Sorin Bugan a castigat procesul la Judecatoria Sinaia, care a respins actiunea directorului de spital si a constatat ca Bugan nu a comis vreo fapta ilegala, si-a exercitat libertatea de exprimare si a actionat cu scopul de a informa publicul cu privire la chestiuni de interes public, fara sa urmareasca defaimarea lui Constantin Pasarin.

Sorin Bugan a fost condamnat de Tribunalul Prahova

Sentinta Judecatoriei Sinaia a fost atacata de directorul Spitalului la Tribunalul Prahova. La aceasta instanta, Sorin Bugan, in solidar cu publicatia Ziarul de Sinaia, a fost condamnat la plata unor despagubiri catre Constantin Pasarin in valoare de 5.500 de lei. Judecatorii de la Tribunalul Prahova au considerat ca Sorin Bugan a incalcat onoarea si reputatia directorului, care a suferit un prejudiciu de imagine in urma articolelor publicate. Tribunalul Prahova a stabilit ca instanta inferioara in mod corect a retinut ca Sorin Bugan a exercitat dreptul la libertate de exprimare si a informat publicul in legatura cu o problema de interes public, dar ca a adus atingere reputatiei medicului Constantin Pasarin.

CEDO a obligat statul roman sa-i plateasca lui Sorin Bugan 6.516 euro pentru incalcarea articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Sorin Bugan a dat in judecata statul roman la CEDO, invocand incalcarea articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil. De asemenea, Sorin Bugan s-a plans si de incalcarea articolului 10 referitor la libertatea de exprimare, care prevede urmatoarele: “Orice persoana are dreptul la libertate de exprimare. Acest drept include libertatea de opinie si libertatea de a primi sau a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societatile de radiodifuziune, cinematografie sau televiziune unui regim de autorizare”.

Actiunea lui Sorin Bugan a fost admisa de CEDO, in final judecatorii de la Strasboug hotarand condamnarea statului roman pentru incalcarea articolului 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Astfel, statul roman a fost obligat sa-i plateasca lui Sorin Bugan suma de 6.516 euro, in termen de trei luni de la data hotararii.

* Cititi aici hotararea CEDO

Comentarii

# VIKY date 12 februarie 2013 18:39 +17

Si \"strumfii\" de la Tribunalul Prahova, vor fi avansati?. In aceste cazuri CSM nu are nici o treaba?. Pentru condamnarile dupa preferinte politice sau dupa culoarea ochilor, si castigate la CEDO de catre condamnati, inafara de faptul ca statul plateste, cine ii ia la raspundere pe \"strumfii\" care actioneaza la comenzi?.

# Ion Ionescu date 13 februarie 2013 00:01 +11

CSM? Pai CSM e ocupat cu apararea lui alde Haineala si Vasilica, si alte potlogarii din astea. Si pe cine sa traga la raspundere? Pai la Tribunalul Prahova sunt unii din cei mai mari penali: aia nici de la fals intelectual nu se dau in laturi (ca oricum DNA-ul si Parchetul le da NUP pe motiv ca-s \"independenti\", sau daca nu merge, atunci ca... au facut o eroare, dar ca nu era cu intentie si deci nu exista fapta penala). Cat timp n-o sa avem o revolutie adevarata, cat timp o sa continue sa ne guverneze guzganul ala din Cotroceni (sau dupa el cine stie ce alt emanat), cat timp nu suntem in stare sa dam de pamant cu securistii aciuati prin tot felul de servicii secrete, o sa ramanem tot asa - calcati in picioare.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva