20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INJECTIA PENALA – Pas hotarator al DNA. Parchetul anticoruptie cere ridicarea imunitatii fostului premier PNL Florin Citu si a fostilor ministri USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila, pentru sulfuroasa afacere a vaccinurilor anti-Covid. Citu, Voiculescu si Mihaila sunt acuzati de abuz in serviciu cu prejudiciu de peste 1 miliard euro adus statului

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 November 2023 16:04
Vizualizari: 6013

Dosar-bomba deschis de DNA! Parchetul anticoruptie cere ridicarea imunitatii fostului premier Florin Citu (foto 2) si a fostilor ministri USR ai Sanatatii, Vlad Voiculescu (foto 1) si Ioana Mihaila (foto 3).


 

Citu, Voiculescu si Mihaila sunt acuzati de fapte de abuz in serviciu sau complicitate la abuz in serviciu, cu prejudicierea statului roman cu peste 1 miliard de euro. Potrivit unui comunicat al DNA, dat publicitatii joi, 23 noiembrie 2023, dosarul priveste modul in care Guvernul a achizitionat peste 52 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, in conditiile in care populatia vaccinabila era de 10,7 milioane de cetateni, iar anterior fusesera achizitionate alte 37 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane.

Concret, Florin Citu ar fi acuzat de doua infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, Vlad Voiculescu de doua infractiuni de abuz in serviciu si o infractiune de complicitate la abuz in serviciu, iar Ioana Mihaila de o infractiune de complicitate la abuz in serviciu.


Prezentam comunicatul DNA:


“In conformitate cu prevederile constitutionale si legale, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale fata de trei persoane, cu privire la savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, forma participatiei penale fiind autoratul si, respectiv complicitatea.

Solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie referitoare la efectuarea urmaririi penale fata de persoanele respective are in vedere imprejurarea ca, in acest moment, exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeana a lansat Strategia europeana privind accelerarea dezvoltarii, fabricarii si distributiei vaccinurilor impotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizata pentru achizitia unor optiuni viabile de vaccinuri si care a presupus negocierea de catre Comisia Europeana a unor acorduri de achizitie anticipata cu producatorii de vaccinuri in numele statelor membre.

Vaccinurile urmau sa fie distribuite statelor membre UE in functie de numarul populatiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritara a anumitor categorii de populatie revenea statelor membre.

De precizat este faptul ca statele membre aveau posibilitatea sa utilizeze, intr-un termen de 5 zile de la notificare, o clauza de 'opt-out', astfel ca nu erau obligate sa suporte niciun fel de contributie pentru vaccinurile pe care decideau sa nu le solicite.

In prezenta cauza, in contextul mentionat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea in care, in perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul Romaniei, cu incalcarea dispozitiilor legale si in lipsa oricaror documente/analize care sa ateste necesitatea achizitiei, ar fi contractat un numar mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer ¬si Moderna), in conditiile in care numarul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul roman Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, desi dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui numar de peste 23 milioane persoane, doua dintre cele trei persoane fata de care se solicita formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzactionat si ordonantat la plata achizitia in plus a cantitatii de 52.805.690 doze de vaccin, in valoare totala de 1.005.498.687 euro, la care se adauga TVA, suma care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitarile transmise au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si dosarul de urmarire penala, in copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri in vederea efectuarii urmaririi penale intra sub incidenta prevederilor art. 2941 si art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementata in Legea nr. 115/1999, republicata, privind responsabilitatea ministeriala.

Persoanele fata de care s-a solicitat sesizarea Presedintelui Romaniei si Senatului Romaniei pentru formularea cererilor de efectuare a urmaririi penale beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

Precizam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Cetateanul date 23 November 2023 16:57 +1

Când vrei polul tău pe driapta și te visezi mare primare, fără să iei lumină...pățăști. În rest... decât mult zgomot. :lol:

# Ioana M. date 23 November 2023 16:57 +3

Va mai aduceti aminte cand primul camion incarcat cu doze de vaccin a fost adus in tara in aplauzele politicienilor? Nici unul nu s-a intrebat, nu a existat o opozitie, de ce au contractat atatea doze.Oamenii de rand au comentat dar eminentele cenusii ale statului nu si-au pus intrebarea ca au gresit la aritmetica. Sa vedem daca le vor ridica imunitatea...ca prescriptia este dusmanul DNA.

# Victor date 23 November 2023 17:26 +8

Dar de achizițiile de aproximativ 70 mil euro, făcute în anul 2020 de Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru (prejudiciul ar fi de peste 2,8 milioane de lei), Inspectoratul pentru Situații de Urgență din subordinea lui Raed Arafat (prejudiciul ar fi de peste 15 milioane de lei), Compania Națională Unifarm (prejudiciu ar fi de peste 320 de milioane de lei), care au fost reclamate de Curtea de Conturi la DNA ce se mai aude???

# DODI date 23 November 2023 18:22 +8

Praf în ochii alegătorilor. Și acest dosar se va închide după o vreme cel pițin din trei motive: 1 = la o cercetare corectă s-ar ajunge la primul turist al țării, vuvuzeua Noii securități, nulitatea cunoscută sub numele de Salam de Sibiu; 2. Sunt prea multe interese UE-iste în joc: 3 nu apropiem de un nou an electoral și se bate șeaua să priceapă iepele înscrise în dosare. Așa că vorba unora care la viața lor au mai și citit: ”Mult zgomot pentru nimic”.

# LuciParizianul date 23 November 2023 18:51 +3

Felicit pe aceasta cale DNA dar speram ca procurorii sa nu albeasca pe acesti infractori! Faptele sint deja probate, sper ca judecatorii sa nu taraganeze acest proces! Vrem sa vedem acesti criminali unde le este locul: la puscarie! Felicitari DNA! Tine o tot asa!

# Cetateanul date 23 November 2023 19:43 +2

Că tot urlă ghin(ion) ea despre răzbunarea secu Deci, micul defazat în sandale nu o priceput lumea în care viețuie. Când o atacat penziile "secu" trebuia și putea să prevadă că viața este greu. PS Dacă îți iei păreri de la frustrați lăsați de zâne sistemiste... pățăști. PPS Dar câinii... e bine? :lol:

# Ion date 23 November 2023 20:01 +1

Praf în ochii poporului! Gata curge sânge

# Popescu Ioana date 23 November 2023 21:24 +1

Și Raed Arafat?

# Obs date 23 November 2023 21:49 +2

Nu se va intampla nimic. ,,Contractele" cu vaccinurile poarta girul UE. Daca ar sti bietul roman/european ce jocuri macabre sau facut/se fac ...ar innebuni. Gretos !

# santinela date 24 November 2023 06:53 +1

va fi un mare FASSS,ca de altfel orice alt dosar facut de catre DNA -central !

# Doru date 24 November 2023 07:34 +6

Dacă tot s-a dat tonul în Provincie, să se facă utilă și procoroarea pădurice, prin decaparea ursulesei, zic :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva