15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DE FRICA SI CU CIUDA – Dupa inca o tentativa de boicot, CSM a luat act de demisia Monei Pivniceru. Premierul Victor Ponta o va numi ministru al Justitiei imediat dupa ce CSM va inainta Presedintiei propunerea de eliberare din functie. Reusita se datoreaza presei, dar si asociatiilor profesionale ale magistratilor care au reactionat prompt

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

23 August 2012 12:06
Vizualizari: 7239

 

Sub presiunea infernala a opinii publice, dar si a asociatiilor profesionale ale magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii a fost nevoi sa renunte joi la jocurile politice de culise si sa ia act de demisia Monei Pivniceru atat din functia de membru al CSM, dar si din cea de judecator. Dupa ore intregi de scandal, in care mai multi membrii ai AMR au „maturat” cu membrii CSM, reamintindu-le cine sunt si ce obligatii au, membrii CSM au fost nevoiti sa ia act de demisie. Imediat dupa hotarare, presedinta CSM Alina Ghica a anuntat presa cu nervozitate: "CSM a luat act de cererile de demisie ale Monei Pivniceru, cea din functia de membru al Consiliului si cea din functia de magistrat, si urmeaza ca dupa redactarea celor doua hotarari actele sa fie înaintate Presedintiei Romaniei in vederea emiterii decretului de eliberare din functia de judecator a Monei Pivniceru. Etapa urmatoare este publicarea în Monitorul Oficial". Spre deosebire de ziua de miercuri, joi a fost cvorum, intrucat chiulangii din ziua precedenta au inteles ca nu mai tine, mai ales ca AMR a platit anunturi la mica publictate in presa, sa-i citeze sa vina la servici. A lipsit doar procuroarea Gratiana Isac, aflata in concediu de odihna, undeva in strainatate. Interesan e ca a lipsit si judecatorul Mircea Aron, care a anuntat insa ca va vota telefonic.


Conducerea CSM pregatise o mizerie: sa amane cu 30 de zile pronuntarea pe demisie

Asa cu Lumeajustitiei.ro a anuntat ca se va incerca inca de miercuri, joi dimineata in Plenul CSM a aparut o adresa a Directiei de Resurse Umane, semnata de secretarul general Roza Marcu si judecatorul Alin Valentin Visan, in care s-a propus analizarea oportunitatii pronuntarii pe demisie, in raport de prevederile art. 65, alin 5 din Legea nr. 303/2004 republicata potrivit caruia: „In cazul in care judecatorul sau procurorul cere eliberarea din functie prin demisie, Consiliul Superior al Magistraturii poate stabili un termen de cel mult 30 de zile de la care demisia sa devina efectiva, daca prezenta judecatorului sau procurorului este necesara - vezi documentul atasat la finalul articolului. In baza acestui text de lege, conducerea CSM a propus ca Mona Pivniceru sa mai ramana 30 de zile ca judecator la Inalta curte. Numai ca nefiind activa in vreo instanta, prezenta lui Pivniceru n-avea cum sa fie necesara nicaieri, in plus, presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, care a fost prezenta la sedinta CSM de joi, a recunoscut ca nu a facut vreo solicitare catre Consiliu in care sa reclame nevoie ca Pivniceru sa mai ramana cateva saptamani la ICCJ. Asa ca propunerea a cazut la vot, dupa ce s-au constata reactiile virulente a unora din cei prezenti in sala!

Scandal in sala cu asociatiile profesionale ale magistratilor

Daca in ziua precedenta reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor nu au fost lasati sa intre in sala de sedinta a Plenului, fiind tinuti pe holuri, joi au fost lasati sa participe judecatorii Dan Spanu, Viorica Costiniu si Gabriela Baltag, din partea AMR si procurorii Constantin Sima si Ilie Piciorus din partea APR (vezi foto 2). Liderii asociatiilor profesionale au avut o atitudine laudabila din punct de vedere a sustinerii intereselor magistratilor. Unii dintre ei au declarat pentru Lumeajustitiei.ro ca daca CSM ar bloca numirea lui Pivniceru la MJ, se va ajunge la declansarea procedurilor de revocare din functie a alesilor din CSM.

Un discurs extrem de critic la adresa CSM l-a avut judecatoarea Gabriela Baltag, de la Tribunalul Neamt, care a reprosat: „Mona Pivniceru nu trebuia sa fie nevoita sa-si dea demisia din magistratura, se putea gasi o solutie pentru detasarea ei la Ministerul Justitiei! Pivniceru a fost nevoita sa apeleze la solutia demisiei! Colegii magistrati din tara sunt revoltati de situatia aceasta. Va rog sa nu ne tratati cu dispret!” Alina Ghica a oprit-o din discurs pe judecatoarea Baltag.

In apararea lui Pivniceru a sarit si judecatoarea Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, care a acuzat jocurile de interese ale unor membri ai Consiliului.

Giorgiana Iorgulescu, membru al societatii civile s-a declarat rusinata ca face parte din Consiliu: „Mie personal imi este jena ca fac parte din aceasta institutie. Aceasta situatie trebuia clarificata demult, restul e decizie politica! Noi nu trebuia decat sa luam act decat despre demisia unei persoane!

In timpul deliberarilor, in care toata lumea a fost evacuata din sala, reprezentantii AMR au facut numeroase declaratii presei in care au conchis ca ceea ce se intampla sunt „jocuri politice” si au acuzat CSM ca nu tine cont de vointa miilor de magistrati din tara de a avea un ministru al lor la Justitie. Judecatorul Dan Spanu a precizat ca telefonul sau a sunta continuu, fiind apelat de magistrati care si-au exprimat revolta fata de comportamentul obstructionist al CSM.

Dupa verdictul CSM, de a se lua act de demisia din functia de membru al CSM si cea de judecator, Mona Pivniceru a iesit in fata presei declarand: "Nu am dorit sa scap de statutul de magistrat pentru ca a fost profesia mea de credinta, a fost cariera mea, existenta mea”.

*Cititi aici ultima tentativa de boicot a CSM la adresa Monei Pivniceru

Comentarii

# gelu date 23 August 2012 12:38 +19

Basescu nu mai trebuie lasat sa se intoarca la Cotroceni ca sa reinceapa la o scara mult mai mare ca sa faca din nou rau acestei tari. Parlamentul trebuie sa nu recunosca decizia hotesca data de CCR si sa treaca la suspendarea lui definitiva deoarece nu este democratic sa accepti o hotie drept legala numai pentru ca hotia a fost facuta de 6 borfasi penali de la CCR batandu-ti astfel joc efectiv de votul celor 7,4 milioane cetateni care au votat pentru ca Borfasul Nr. 1 al tarii sa plece din fruntea statului roman. Cu ata mai mult cu cat TB s-a inteles cu ungurii pentru a federaliza Romania. USL a chemat cetatenii la vot, USL prin decizia Parlamentului trebuie sa legifereze vointa exprimata a cetatenilor. 7, 4 milioane de romani nu-l mai vor pe Borfasul Basescu din nou la Cotroceni.

# M-AM CONVINS CINE ESTE CSM- ??!!!! date 23 August 2012 14:31 0

O ADUNATURA DE HOTI , BANDITI  JEFUITORI  LA DRUMUL MARE .   Av. Bota  avea perfecta dreptate , cand tipa ca nu i se face dreptate.

# Bobota date 23 August 2012 16:13 +1

D-le Bota, mai incercati si pe alte site-uri. Lasati ura la o parte si incercati dialogul! Este constructiv atunci cand soliciti normal sa ti se raspunda la intrebari, este normal si atunci cand nu jignesti autoritatile inainte de a-ti raspunde. Poate ar fi timpul sa ingropati securea razboiului, sa va ganditi la cei 2000 de avocati inscrisi in Tablouri si sa le usurati calea de a profesa....sau cel putin nu ii mai bagati in seama pe cei care pot face rau acestor avocati.In rest, numai bine.

# Alu Pigus bo bo date 23 August 2012 16:22 -2

Dialogul ? Cu cine, cu anonimi ca tine ? Spune cine esti si fa o cerere la Bota.

# Assamorgh date 23 August 2012 12:48 +7

Incepe sa-mi semene totul, cu discursul lui W. Churchill, la 4 iunie 1940, in Parlament referindu-se la infringerea basis...aaaa, nazismului: "...We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."

# barbozacluj date 7 November 2014 16:22 +1

[quote name="Assamorgh"]Incepe sa-mi semene totul, cu discursul lui W. Churchill, la 4 iunie 1940, in Parlament referindu-se la infringerea basis...aaaa, nazismului: "...We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender..."[/quote] ALUPIGUS tigane... scuze rromule

# iuda date 23 August 2012 13:19 +17

Dar mincinosii care au lipsit ieri au prezentat vreun document legal care sa le permita concediul medical?

# oprea dumitru date 23 August 2012 13:35 +8

felicitari dna adina ptr tot ce faceti.

# OANA date 23 August 2012 15:02 +7

csm ca si ccr sunt instrumente politice,RUSINE ca v-ati transformat in slugi basiste,nu aveti ce cauta in randul magistratitlor cu asemenea atitudine(ma refer la unii membrii din csm nu la toti,stiu ei care)

# livia date 23 August 2012 15:04 +5

Dna Stancu, trecutul Aspaziei Cojocaru nu o face incompatibila cu functia pe care o detine? Daca da, votul ei nu poate fi anulat?

# nana date 23 August 2012 19:08 0

<img src=ops:' /> D-na Aspazia s-a antepronuntat , a vazut toata biosfera , stratosfera etc.

# Salvamar date 23 August 2012 15:48 +4

Pot sa intreb si eu pe cine mai reprezinta CSM daca au intrat in coliziune cu asociatiile profesionale a magistratilor pe care ar trebui sa-i reprezinte? De fapt nu intreg CSMul ci numai conducerea CSM si unii memebri cum ar fi madam Livia Stanciu presedinta ICCJ care l-a trimis la inchisoare pe Nastase. Ascultand-o azi, am inteles cat de politica a fost data acea sentinta!

# Marimar date 23 August 2012 15:55 +7

Tu poti sa intrebi si euu pot sa-ti raspund: CSM-ul reprezinta interesele lui Basescu.

# gogu date 23 August 2012 16:10 +8

Mi s-a parut ca pe fata Blondei (predestinata optiune) se citea o refrazare a unui vers...parea ca isi spune:"Ce caut eu in viata mea". Asa se intampla cand nimic din ce faci nu mai e rodul propriei decizii, ci fiecare 24 de ore ale fiecarei zile se petrec dupa cum esti fluierat: culcat, sculat, aport, bravo, zaharel, nana cu lesa!

# goga date 23 August 2012 16:20 -6

Brunetule (predestinata optiune), vezi ca fratii tai bruneti sunt expulzati de blonzi din taberele ilegale taman in Romania.

# 1cititor date 23 August 2012 16:36 +5

Felicitari si celor 5 din AMR si APR pt. luarea de pozitie, i-am recunoscut la tv. Mai exista oameni frumosi si-n paienjenisul justitiei.

# sorin date 23 August 2012 18:28 -9

Sa nu creada cineva ca cele exprimate de Asociatia Magistratilor sau cea a Procurorilor reprezinta punctul de vedere al tuturor magistratilor şi au cumva girul acestora. Nu, în niciun caz, sunt doar niste asociatii, din care fac parte cativa magistrati, procurori sau judecatori, care nu numai ca nu reprezinta interesele magistratilor dar fac mari deservicii acestora...Ce deranjaza este ca îşi permit să vorbească în numele tuturor şi mai grav, faptul ca mai mult sau mai putin voalat sustin unele interese politice ce se opun statului de drept si unei justiţii independente...În concluzie, aceste asociatii sunt doar o mână de oameni cu interese obscure, care nu reprezintă marea masă a magistratilor de bună credinţă...

# vasilica date 23 August 2012 18:36 +5

eu am oaresce cunostinte grafologice, nu sunteti cumva Danilet?Sau sunteti vreun admirator?

# sorin date 23 August 2012 20:50 -3

N-ati nimerit-o deloc, sunt doar un roman care nu suporta personaje de genul celor din amr sau apr care pozeaza in reprezentantii magistratilor si care au interese politice indreptate impotriva statului de drept si independentei justitiei. Ma intreb cat tupeu poate sa aiba madam Costiniu, sa ia pozitii publice, cunoscuta fiind prietenia sa cu d-na Pivniceru, dupa ce sotul sau a fost trimis in judecata pentru coruptie in calitate de judecator la ICCJ. Ar trebui sa-i fie rusine si sa se retraga elegant la pensie nu sa pozeze in magistratul corect...

# Domne,ai dreptate date 23 August 2012 20:57 0

...si e foarte posibil s-o aiba la mana cu ceva pe Pivniceru,dar poate DOREL ne-o spune mai multe .

# Vasilica date 24 August 2012 05:58 +1

Am inteles acum dar va recomand: ori, http://www.spitalpsihiatriebotosani.ro/ ori, http://poligraf-center.ro/

# Titi Gutan date 25 August 2012 10:39 +2

Mai Sorin,tu esti intreg la minte ? Cand ai facut ultima data examen psihiatric ? Prin natura profesiei mele foarte stresanta fac de doua ori pe an acest examen. Deci sunt sanatos mintal.Tu? A aiura ca AMR si APR sunt de fapt o mana de judecatori si procurori ce fac deservicii statului de drept ,ma face sa ma indoiesc ca esti sanatos mintal. Esti un politruc vasal al caracatitei mafiei conduse de Nas N'Drachetbasuy,ce Baseste stand.Ca de astfel majoritatea CSM in frunte cu Ghica si Haineala ,cele doua matracuci cu pipotele oparite de fierea revarsata.Si daca esti acel Vasilica Danilet ,sa-ti fie rusine ! Nu esti decat un linden in parul Monicai Macovei ce nu suporta oameni integri.

# nana date 23 August 2012 19:03 +3

Chestia asta cu citarea membrilor CSM prin mica publicitate e mortala !! Cred ca urma si citarea la usa instantei !! Sau a CSM-ului ! Romanii au umor ...unii chiar daca sunt magistrati ! :lol:

# gogu date 23 August 2012 23:00 +2

Trebuiau citati cu mandat de aducere, chiar pentru primul termen, era clar ca aveau de gand sa lipseasca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva