21 ianuarie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRINSI IN CAMPUL TACTIC – AMR, UNJR si APR acuza CSM ca ingroapa cazul declaratiilor generalului SRI Dumitru Dumbrava: „Raportul Inspectiei nu raspunde motivelor ce au stat la baza solicitarii magistratilor... Aproximativ doua pagini de concluzii, formulate intr-un limbaj atipic unui magistrat, ne creeaza o 'suspiciune rezonabila'... Evenimentele recente dovedesc un dispret manifest fata de activitatea noastra, pe care-l expuneti public la fiecare sedinta” (Adresa)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 iunie 2015 10:46
Vizualizari: 5808

Asociatia Magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania acuza membrii CSM ca se pregatesc sa ingroape cererea de aparare a independentei Justitiei ca urmare a declaratiilor generalului Dumitru Dumbrava (foto), directorul Directiei Juridice SRI, privind instantele care au devenit „camp tactic” si urmarirea dosarelor pana la solutionarea lor definitiva. Intr-o adresa trimisa CSM duminica, 14 iunie 2014, cele trei asociatii profesionale solicita CSM sa nu aprobe raportul Inspectiei Judiciare, intrucat acesta nu raspunde punctual motivelor ce au stat la baza solicitarii magistratilor. Cererea de aparare a independentei Justitiei se discuta in sedinta Plenului de luni, 15 iunie 2015.

Potrivit adresei AMR, UNJR si APR, raportul Inspectiei Judiciare concluzioneaza ca afirmatiile generalului Dumitru Dumbrava reprezinta „exprimarea generala a unei idei”. Raportul Inspectiei este unul de 20 de pagini, dintre care doua reprezinta concluziile, iar acestea sunt scrise, conform asociatiilor profesionale, intr-un limbaj atipic unui magistrat. Acest aspect creeaza, afirma AMR, UNJR si APR, o suspiciune rezonabila „pe care o puteti inlatura numai prin prezentarea unor dovezi temeinice, neindoielnice de informare, pentru a inlatura indoiala ca aceasta justificare nu ar reprezenta doar o simpla preluare, straina sistemului judiciar, si nu o analiza concreta a celor reclamate de noi”.

Nu in ultimul rand, AMR, UNJR si APR le transmit membrilor CSM ca evenimentele din ultima perioada demonstreaza dispretul pe care acestia il manifesta fata de activitatea asociatiilor, dispret care este afisat la fiecare sedinta de Plen.


Prezentam adresa AMR, UNJR si APR catre CSM:

Asociatiile profesionale ale magistratilor, dar si un numar de peste 100 de judecatori, individual, v-au adresat, incepand cu data de 18.05.2015, mai multe sesizari importante, care au vizat asumarea de catre institutia pe care o reprezentati, in mod responsabil si transparent, a functiei care v-a fost atribuita constitutional, aceea de garantare a independentei sistemului judiciar.

Va solicitam sa nu aprobati raportul Inspectiei Judiciare, in conditiile in care acesta nu raspunde punctual motivelor ce au stat la baza solicitarii magistratilor privind apararea independentei justitiei, si, in subsidiar, sa dispuneti completarea acestuia potrivit celor de mai jos.

Subliniem ca nu am solicitat Consiliului sa verifice, in concret, in ce constau actiunile Serviciului Roman de Informatii in domeniul justitiei, o astfel de cerere a facut obiectul sesizarii Comisiei comune permanente a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii. De asemenea, am solicitat Consiliului Suprem de Aparare a Tarii sa verifice in ce masura deciziile emise de acest organism in domeniu respecta limitele trasate de legile ce reglementeaza siguranta nationala.

Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa verifice daca un mesaj de tipul celui transmis prin interviul generalului Dumitru Dumbrava este compatibil sau nu cu exigentele notiunii de „independenta” a justitiei, aceasta incluzand si notiunea de aparenta de impartialitate.

Din acest punct de vedere, analiza facuta de catre inspectorii judiciari este, din punctul nostru de vedere, incompleta si superficiala. Ar trebui sa intelegem asadar ca este perfect compatibil cu notiunea de independenta ca un general al Serviciului Roman de Informatii declara public ca nu se retrag din „campul tactic” si isi mentin atentia/interesul pana la pronuntarea unei hotarari definitive, in ciuda prevederilor legale care le permit doar acordarea de sprijin organelor de cercetare penala.

Aceste declaratii, alaturi de cele privind adoptarea unui „concept integrat”, de combatere a coruptiei, prin angrenarea ofiterilor serviciilor de informatii in activitatea de cercetare si in cea de judecata - „pe durata intregului

lant trofic judiciar” - observam ca nu ridica pentru inspectorii judiciari, niciun fel de probleme din punctul de vedere al aparentei de impartialitate de care trebuie sa se bucure o instanta de judecata.

Domnul general Dumitru Dumbrava explica textual ca, printr-un „salt” al „evolutiei”, rolul SRI a depasit faza de suport al autoritatilor judiciare cu atributii in materie, cu consecinta „ramanerii in campul tactic” si dupa sesizarea instantei prin rechizitoriu. In mod natural o astfel de afirmatie ridica intrebari si suspiciuni – ce actiuni desfasoara SRI in „campul tactic”, in ce temei, sub ce control etc?! Sunt intrebari absolut legitime ce aduc atingere, prin ele insele, notiunii de impartialitate si independenta (asta in conditiile in care, desigur, CSM nu are o definitie a notiunii de independenta diferita de a noastra). Independenta nu inseamna o insiruire a unor recomandari, avize, concepe, doar ca fiind vorbe goale, lipsite de substanta, ci inseamna ca o instanta sa pronunte o hotarare ferita de orice tip de influente si, mai mult, sa apara si in ochii publicului ca fiind asa.

Intrebam in aceste conditii ce se intampla in „campul tactic” daca o instanta pronunta o hotarare ce nu corespunde asteptarilor Serviciului Roman de Informatii? Astfel de chestiuni sunt cel putin tot atat de grave precum cele relevate de diverse declaratii date de oamenii politici in ceea ce priveste justitia.

Raporturile dintre justitie si serviciile secrete reprezinta unul din punctele cele mai sensibile si mai importante in economia statului de drept. Tocmai de aceea, in acest domeniu „exprimarea generala a unei idei” – asa cum procedeaza autorii raportului, nu poate fi acceptata. Competentele fiecarei institutii trebuie sa fie clare, stabilite in mod transparent si neechivoc.

Aceste declaratii au fost confirmate/intarite de afirmatiile actualului director al SRI, Eduard Hellvig, la data de 23.05.2015, cand a sustinut, la randul lui, ca SRI urmareste „... sa nu existe persoane cum au fost in trecut - judecatori, procurori - care pe drum au uitat ca servesc statul roman...” si aceasta ultima afirmatie este la fel de grava ca dezvaluirile facute, anterior, de generalul Dumbrava, fiind absolut necesar a se lamuri care este, in acceptiunea acestui serviciu de informatii, intelesul expresiei „limitele legilor si competentelor stabilite pentru SRI”, utilizata de institutie, prin reprezentantii sai.

Toate declaratiile au venit dupa ce spatiul public a fost asaltat, de mai multe ori, cu afirmatiile altor persoane avand o pozitie deloc neglijabila, persoane la ale caror expuneri, in alte imprejurari, s-a raportat si Consiliul Superior al Magistraturii. Este vorba de comunicarea prin intermediul careia fostul presedinte al Romaniei, domnul Traian Basescu, a lansat informatia privind posibilitatea existentei in sistemul judiciar, printre magistrati, a unor persoane care activeaza, sub diferite forme, in calitate de lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

Redam mai jos un fragment dintr-un articol publicat in Gandul.info la data de 6.04.2015, intitulat Sunt ofiteri acoperiti printre magistrati: „... O alta problema e legata de fostii ofiteri acoperiti printre magistrati. Pana in 2004, serviciile au considerat, ca de altfel si acesti magistrati, ca pot sa incalce Constitutia din 1991. Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, acesti oameni, de teama sa nu se afle ca au incalcat Constitutia din 1991, sunt santajabili. stiti care e motivul pentru care am cerut sa se scoata cele 3 milioane de dosare ale fostei Securitati? Pentru ca ele erau folosite de unii din SRI sa santajeze. Ei, cei care au fost acoperiti functioneaza in continuare. (...) Deci asta e o alta problema, pentru ca cel care l-a avut pe acoperitul din Justitie poate primi telefon chiar de la ofiterul lui.....”

Aceste mentiuni, dar si cele lansate fara nicio retinere de reprezentantii Serviciului Roman de Informatii, sugereaza deschis o posibila afectare a independentei si, desigur, a impartialitatii actului de justitie, subiect care nu poate fi tratat cu superficialitate si nici solutionat, in graba, fara o explicatie concreta, transparenta, fundamentata pe un studiu amplu, care sa raspunda tuturor intrebarilor, in masura sa inlature orice indoiala.

Toate subiectele expuse mai inainte trebuie sa-si gaseasca un raspuns, iar acesta trebuie sa vina ca urmare a diligentelor concrete ale Consiliului Superior al Magistraturii, si nu din marcarea formala, printr-o mentiune obscura, a

problemei pe ordinea de zi a plenului, cu dorinta vadita de a grabi adoptarea unei hotarari mai mult decat previzibile.

De altfel, cele aproximativ doua pagini de concluzii, retinute intr-un raport de douazeci (in majoritate justificat prin redarea aspectelor de interviu, aparute in mass-media), formulate intr-un limbaj atipic unui magistrat, ne creeaza o „suspiciune rezonabila” pe care o puteti inlatura numai prin prezentarea unor dovezi temeinice, neindoielnice de informare, pentru a inlatura indoiala ca aceasta justificare nu ar reprezenta doar o simpla preluare, straina sistemului judiciar, si nu o analiza concreta a celor reclamate de noi.

Va solicitam public sa puneti la dispozitia asociatiilor profesionale si, implicit, a magistratilor, asa cum am mai invocat si prin adresa nr. 227 din 9.06.2015 pe care v-am transmis-o, „datele comunicate de catre Serviciul

Roman de Informatii, la solicitarea inspectorilor judiciari”, aspecte despre care amintiti in sectiunea III din Raportul inspectiei judiciare nr. 3145/IJ/1904/DIJ/813/DIP/2015, intitulata „Continutul verificarilor efectuate”.

Independenta, credibilitatea justitiei este un pilon al garantarii drepturilor si libertatilor cetatenilor, valori pe care le dorim clarificate, pe care le respectam si pentru care nu vom inceta niciodata sa luptam. Dumneavoastra sunteti cei care hotarati de ce parte a baricadei intelegeti sa stati!

Doamnelor, domnilor membri CSM, asociatiile profesionale sunt hotarate sa deruleze toate procedurile legale si sa utilizeze toate parghiile pe care le au la indemana, pentru a se asigura ca actul de justitie nu sufera nicio afectare de substanta si de imagine. Vom proceda la activarea tuturor mecanismelor pe care constiinta si legea ni le ofera, ni le garanteaza.

Dorim ca la sfarsitul acestui demers, ca o dovada a deplinei obiectivitati a organismului extern in atentia caruia este si activitatea sistemului judiciar, urmatorul raport de tara sa retina toate demersurile pe care le-am derulat. Totodata, se impune a fi reflectata, in mod real, desigur, si contributia dumneavoastra in cercetarile desfasurate pentru consolidarea independentei sistemului judiciar, obiectiv important si atent examinat in procesul de monitorizare la care sistemul judiciar este supus de la momentul adoptarii Deciziei Comisiei din 13.12.2006 de stabilire a mecanismului de cooperare si de verificare a progresului realizat de Romania.

Este bine sa retineti disponibilitatea pe care am manifestat-o totdeauna, dialogul pe care am incercat sa-l cladim cu institutia Consiliului Superior al Magistraturii, dialog care s-a oprit, in ultimul timp, la usa dumneavoastra, desigur nu din vina noastra.

Maniera in care intelegeti sa tratati si sa respectati valorile pe care le promovam ne mahneste si ne determina sa ne intrebam in fiecare zi daca exista, in realitate, o punte de legatura intre ce afirmati, la nivel institutional, si modalitatea in care transpuneti in practica obiectivele pe care sustineti ca vi le-ati asumat.

Evenimentele recente dovedesc un dispret manifest fata de activitatea noastra, fata de intrebarile legitime pe care suntem indreptatiti sa le ridicam, sa vi le adresam, dispret pe care-l afisati, dar, mai ales, pe care-l expuneti public la fiecare sedinta de Plen unde sunt aduse in dezbatere solicitarile asociatiilor profesionale.

Suntem, si mai departe, pastratori ai decentei de comportament, atitudine la care nu am renuntat niciodata, indiferent de natura dialogului, motiv pentru care, vazand graba, dar mai ales maniera „fulger” in care doriti sa ingropati problema independentei sistemului judiciar, pornind de la aspectele pe care le-am expus la inceputul interventiei noastre, ne manifestam rezerva de a participa la sedinta de plen din data de 15.06.2015, ora 10.

Pozitia noastra este fundamentata nu doar pe aspecte determinate de atitudinea pe care o adoptati fata de asociatiile profesionale, in ultimul timp, dar si din conglomeratul pe care-l ofera fiecare sedinta de plen, constand in lipsa de principialitate, de respect si de atasament pentru dezbaterea eficienta si rezolvarea problemelor deosebit de importante ale sistemului judiciar, ridicate de asociatiile profesionale, pozitia noastra fiind determinata si de incompleta lamurire, de comunicarea netransparenta/trunchiata a documentatiei privind implicarea sau, dimpotriva, neimplicarea Serviciului Roman de Informatii in justitie.

In speranta ca momentul bilantului care se apropie si mai mult va obliga la o responsabilitate suplimentara, dar, mai ales, la o asumare, peste timp, a unor decizii care speram sa nu fie eronate, va asiguram ca noi, asociatiile profesionale, suntem acolo unde am fost, de unde nu am plecat niciodata, adica printre magistrati! Este timpul sa va ganditi la sistemul judiciar cu devotamentul pe care-l expuneati public in proiectele de candidati la CSM!

*Cititi aici adresa AMR, UNJR si APR

Comentarii

# bulă date 15 iunie 2015 11:30 +14

Doar cu napalm sau nitrat de amoniu granulat + motorină or explozibil plastic MADE IN CEHOSLOVACIA se poate rezolva!

# mulder, agentul mulder date 15 iunie 2015 12:10 +10

Parca, parcă incepe ceva. Cele 3 asociatii ar urni csm-ul, dar e greu sa urnesti ceva care are rotile sudate de sine (sudarea interinstitutionala -sri, dna, iccj, csm fiind demult sesizata de noi postacii). Iar la ce spui, solutia normla ar fi trimiterea ăstora in Siria-Irak, ca ar vorbi aceeasi limba cu ISIS (statul islamic vizează "eliminarea" crestinilor, ma rog, a necredincioșilor,  iar csm si ăilalți a statului de drept)... :-x

# BERCEA MONDIAL ,, E manevra lu frații miei.....,, date 15 iunie 2015 12:48 +12

O grupare organizată constituită pe principiu piramidal, cu influență în principalele instituții de aplicare a legii, coordonată de ,, chiloțari și fufe,, cu scopul menținerii la putere a celor câtorva tentacule care mai sunt în viață, din ,,răposata CARACATIȚĂ BĂSESCIANO - UDRISTO- COLDISTĂ,,.

# mulder, agentul mulder date 16 iunie 2015 09:39 +4

acum ca am vazut rezultatul, m-as felicita singur....dar, ca de obicei, stiu ca nu imi foloseste nimic. Institutiile de forta ale statului de drept ne arata ca DEMOCRATIA e doar pentru catei, CAINII, BOII (asa cum fabulele ne arata) au alte reguli, la care noi nu avem nici macar dreptul sa ne gandim-visam,, pentru ca riscam sa fim "faultati" (ca in caszul Rarinca etc.). Romania este statul in care, declaratia Elenei Udrea a nemultumit pe toata lumea pentru ca exprima adevarul dur, spus de o femeie care a avut puterea mult timp de partea ei, iar recunoasterea a facut-o in momentul in care a pierdut acea putere. Desi nu sunt fanul ei, tb sa ii recunosc meritul ca avut tupeul de a spune public ceea ce banuiau multi, putini cunosteau si, in mare parte, nu aveau curajul nici macar sa pronunte acest adevar de frica represaliilor. Probabil ca peste ani, o sa ajungem sa il regretam pe Basescu doar pentru motivul ca, pe vremea sa, stiam ca "doar el era tiranul". Acum constatatam ca au aparut o multitudine de "printi si printese de tir(t)ani". care mai de care dornici de afirmare negativa si de a i se recunoaste puterea. Ma tem ca poporul a facut o mare eroare prin alegerea "raului mai mic" cum parea "pamatuful" in campanie care se dovedeste un adept mai mare ca Basescu al geniului raului....

# DOREL date 15 iunie 2015 12:40 +12

Sa nu ne iluzionam la nesfarsit ! Tot ce trebuie facut este sa se ceara, de urgenta, desecretizarea si PUBLICAREA hotararilor CSAT (profund nelegale, vorba unui clasic in viata) prin care SRI a primit competente in justitie ! Pentru ca - simplu ca bonjour si potrivit legii - nu pot fi secretizate incalcari ale Constitutiei si legilor in vigoare ! Parerea mea ...

# ARGUS pentru bula date 15 iunie 2015 13:02 +5

mai bula,nu fii cum iti este porecla pentru ca,fata de ce ai scris, te poti trezi chemat pe undeva sa dai cu subsemnatul la legea terorismului.Vezi ca SRI nu doarme!

# gicu date 15 iunie 2015 11:48 +11

Aha !Acum văd şi domnii magistrate că Inspecţia Judiciară e un monstru fără cap şi fară coadă care foloseşte un limbaj de lemn,mai dihai ca a lui Iliescu I,prin care spune....nimic,gen sinergia faptelor şi ,,meandrele concretului!

# Ultimul Charlot date 15 iunie 2015 12:13 +13

Daca acest sindicat al raului,  nu raspunde magistratilor care i-au trimis acolo, ce sanse are un simplu cetatean care trimite o sesizare? NICI UNA !!!. Justita nu s-a reformat. Cateva anchete si arestari spectaculoase nu inseamna  justitie reformata. E aceasi cloaca de penali. Acei magistrati care sut corecti sau care se cred corecti, e timpul fie sa iasa in fata impotriva putregaiurilor din sistem fie sa plece, pentru ca altfel vor purta acelasi stigmat.

# Salvamar date 16 iunie 2015 06:00 +4

Crezi ca cineva citeste sesizarile cetatenilorla CSM? Nu fii naiv. Raspunsul STAS este - nu se verifica.Din pacate avem o PROBLEMUTA mare cat Casa poporului - in CSAT hotararile se iau prin CONSENS, adica daca o singura persoana se opune hotararea nu poate fi adoptata. Vreau sa vad si eu ziua in care Coldea, membru de drept al CSAT, va fi de acord cu anularea hotararilor care incalca Constitutia si ii da lui PUTERI DEPLINE sa conduca OCULT Romania. Eu cred ca nici macar Ponta nu a avut acces la aceste hotarari luate pe vremea guvernului Boc-Basescu.Poate o interventie la CCR daca CSAT poate lua hotarari care iincalaca Constitutia si obligativitatea de a le desecretiza sau anula in CSAT dupa lecturarea acestora in actuala componenta a CSAT ar fi o cale de urmat. Am indoieli ca CCR si-ar indeplini rolul de aparator al Constitutiei in acest caz daca 6 judecatori din 9 au dosare de santaj la SRI si oricand un judecator din CCR poate fi eliminat cu un dosar fabricat ca in cazul Grebla.

# Ioco date 15 iunie 2015 13:03 +11

De ce nu se solidarizeaza cu aceasta cauza societatea civila? Ce fac "celebrele" organizatii de apararea drepturilor omului, "societatea academica", "fredom", "active" "watch" etc.? Dar sindicatele, cele care s-au tot plans de discriminari, de legislatie, de amestecul politicului in actul dejustitie, ele de ce tac? Unde sunt revolutionarii guralivi? Nu si-au redobandit drepturile taiate de Basescu, de ce tac. Cel mai mirat sint de ranitii Revolutiei din Decembrie 1989, care ar fi trebuit sa fie primii in strada si primii care se solidarizeaza cu actiunile care au ca scop eliminarea politicului si a serviciilor secrete din Justitie. Ei si urmasii eroilor martiri, cei care au avut copii, sau parintii, omorati in decembrie `89. Justitia de pana acum n-a dovedit altceva decat ca este condusa, sau cel putin controlata de asasinii care le-au omorat copii si parintii, care i-au schilodit pe viata. Ma intreb cat de mare e frica de procurorii si judecatorii acoperiti ai Securitatii Statului?

# gelu date 15 iunie 2015 16:48 +6

       Oda Trinomului Securist!!!                                                     Stima noastra si mandria/Coldea, Stanciu si Codruta terorizeaza Romania/Ei la statuia lui Beria se inchina/Vrand sa le inchida gura/ Azvarlindu-i in inchisoare/Pe cei care-i stau in cale/Maretului Fritz de Johannale/Sas mandru cu 6 case furate-n batatura/Ce tine loc de sperietoare a ciorilor pe aratura/Ca sa se arate lumii-ntregi printr-o minciuna/Ce dreapta-i democratia noastra originala/Cu ordine precise de cazarma militara/SRI, Regina Mintii de politie politica/Ridicata la gradul de justitie divina/Doar afara-i vopsit gardul/Iar inauntru te ataca leopardul/Procurorul cu tresele SRI ascunse pe sub haina/Ura, Ura inca o data pentru Coldea, Stanciu si Codruta/Ce incarcereaza oamenii fara de vina/Doar ultimul cetatean liber din acesta tara/Sa aiba grija sa stinga lumina/La plecare, cand tara noastra va dispare/Si se va transforma intr-o mare inchisoare

# Tepes date 15 iunie 2015 16:30 +5

CSM-ul nu face ce-i cer toate asociatiile de judecatori si de procurori si noi asteptam sa faca dreptate unui cetatean simplu?:))Am fugit in 1987 de securitate dar comparativ cu ce se intimpla acum cred ca atunci nu era chiar asa de rau :)) 

# Dora date 15 iunie 2015 17:26 +7

Stimati magistrati onesti,solutia este sa nu intrati in instate pana cand aceasta cloaca de securisti si incapabili numita CSM nu isi dau demisia si sa va alegeti reprezentati corecti.

# Lulu date 18 iunie 2015 11:05 0

Este un aspect asupra caruia nu a insistat nimeni. Maretii agenti ai SRI au declarat ca se intereseaza ca judecatorii sa nu uite ca sunt in slujba statului... este total gresit si induce o stare de presiune asupra magistratilor .. Justitia e in slujba CETATENILOR si nu in slujba statului ... este clar mesajul pe care l-a transmis SRI ... toate procesele in care este implicat statul vor fi solutionate de catre magistrati in favoarea statului ... ca doar ei sunt in slujba statului ... e infiorator ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 152
    • VERDICTUL ZILEI - Va reusi regimul Iohannis sa desfiinteze SIIJ?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.01.2021 – DJ Stelica si metoda calendarului

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva