24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

TUDOREL A STERS PE JOS CU LAZAR – Ministrul Justitiei l-a tinut in rafala pe Procurorul General: “Ce le spuneti romanilor care au stat in puscarie si care au fost declarati nevinovati?... Ati vazut ca cineva a zis 'niste penali', iar dumneavoastra, ca un specialist al Dreptului, ati spus 'inculpati de rang inalt', probabil ca ati uitat ca exista prezumtia de nevinovatie… V-ati inrosit progresiv si va tremura vocea... Personal n-am nimic cu domnul Lazar, dar nu isi are locul ca procuror general”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

19 November 2018 15:47
Vizualizari: 20117

Ministrul Justitiei Tudorel Toader (foto 1) a sters pe jos cu Procurorul General Augustin Lazar (foto 2) luni, 19 noiembrie 2018, in timpul sedintei de la Sectia pentru procurori a CSM, acolo unde si-a sustinut cererea de revocare din functie a acestuia. Previzibil insa, avizul Sectiei a fost unul negativ, lucru anticipat si de ministru inca de la inceputul sedintei. Avizul este insa consultativ, astfel ca propunerea de revocare va merge la presedintele Iohannis, care conform deciziei CCR in cazul Kovesi este obligat sa o semneze.


“Domn general”, asa cum l-a numit ministrul pe taica Lazar pe tot parcursul sedintei, nu a avut nici cea mai mica sansa in fata acestuia. Lazar a sustinut doar ca raportul prin care a fost evaluat este nelegal si netemeinic, si ca nu i s-a posibilitatea sa se apere. In rest, vocea ii tremura si era rosu la fata ca un rac, iar cand exista o intrebare mai incomoda din partea ministrului, se balbaia.

Tudorel i-a facut rechizitoriul lui Lazar

Ministrul Tudorel Toader a inceput in forta cu o ironie la adresa membrilor Sectiei pentru procurori, carora le-a transmis ca nu crede ceea ce se aude intr-un mediu calificat, si anume “ca la nivelul CSM exista deja o echipa restransa de membri tineri care elaboreaza un draft de aviz negativ. Chiar nu cred, sigur dumneavoastra cunoasteti adevarul mai bine decat mine”. A urmat apoi un schimb de replici intre ministru si procurorul Cristian Mihai Ban, dupa ce Toader a subliniat faptul ca avizul CSM este unul consultativ. "Din pacate", a raspuns Cristian Ban, care insa a primit imediat replica de la Tudorel Toader: "Din pacate, ca nu ar trebui sa fie deloc".

Ministrul Justitiei a criticat apoi decizia CSM de amanare a audierii lui Augustin Lazar de pe 13 pe 19 noiembrie: “Ati amanat la dansul cu sapte zile, ati scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul sa trag de timp, un interes de care nu as fi sigur in cazul procurorului general, care, mai mult decat cererea formulata la CSM, s-a adresat instantei de contencios din Alba Iulia. Maine (marti, 20 noiembrie-n.r.) e termen, coincidenta sau nu, chiar maine cand urma sa aiba loc dezbaterea de aici. Procurorul General trage de timp, ca poate iese la pensie procuror general. In acest context, la fel de ironic, ministrul Justitiei i-a transmis ca este convins de interesul si obiectivitatea membrilor Sectiei pentru procurori.

In ceea ce priveste motivele revocarii lui Augustin Lazar, Toader a tinut sa precizeze ca nu are nimic personal cu acesta, "dar nu isi are locul ca procuror general". Apoi, ministrul Justitiei a amintit episodul din sedinta CSM din 2017, in care Augustin Lazar se facea ca nu stie nimic despre protocoalele PICCJ-SRI, desi chiar el semnase unul: 'Cum sa facem asa, cum sa apelam la asemenea inginerii, Doamne Dumnezeule', fara sa sufle vreun cuvant ca in 2016 semnase un astfel de document". De asemenea, Toader a criticat si faptul ca Augustin Lazar in momente importante se afla in deplasari in afara tarii, subliniind si faptul ca acestia si-a delegat de multe ori atributiile: Cel mai probabil, in momente importante procurorul general a fost in China sau in alta parte. Va place foarte mult functia, dar ati delegat de foarte multe ori atributiille. Cine a semnat delegarile pe functii de conducere executie, dupa stiinta mea competenta delegarilor ar fi delegata catre un adjunct?".

De asemenea, Toader nu a uitat nici ca Augustin Lazar nu a luat vreo masura impotriva fostei sefe DNA Laura Kovesi, in privinta careia CCR a decis ca a incalcat Constitutia, ba, mai mult, a pus la indoiala decizia de evaluare a acesteia si a sustinut-o contrar realitatii. De altfel, ministrul a mai aratat ca un alt motiv pentru care se impune revocarea il reprezinta faptul ca Augustin Lazar a contestat deciziile Curtii Constitutionale, a uitat de prezumtia de nevinovatie si a lansat atacuri la adresa Parlamentului: Ati vazut ca cineva a zis niste penali, iar dumneavosatra, ca un specialist al dreptului, ati spus inculpati de rang inalt, probabil ca ati uitat ca exista prezumtia de nevinovatie. (...) Criticarea cu orice pret a autoritatii legiuitoare. Am aflat ca sunt 300 dosare avand ca subiect magistrati. Erau mai multe. Nu v-am inteles nici ca om, nici ca jurist. Vehement ati contestat infiintarea Sectiei speciale, desi CCR a stabilit ca este o problema de oprtunitate. Aveti competenta in materie de legiferare? Cei din sectie spun ca n-au fax, n-au grefieri, n-au cele necsare pentru a-si desfasura activitatea, v-am invitat si in scris si verbal la o discutie pe aceasta tema.

Lovitura de gratie

Tudorel Toader i-a dat lovitura de gratie lui Augustin Lazar in momentul in care l-a intrebat pe acesta ce le spune romanilor care au stat luni sau ani in puscarie si care la final s-a dovedit ca sunt nevinovati: "Ce le spuneti romanilor care au stat in puscarie si care au fost declarati nevinovati?". Rosu la fata, cu o voce tremuranda, Procurorul General al Romaniei a incercat sa se eschiveze afirmand ca nu el, si nici procurorii nu pronunta solutii de condamnare, si ca cei care se simt prejudiciati au cai legale la dispozitie. Lazar nu a raspuns la intrebarea ministrului, si, intr-un mod jenant in opinia noastra, a aruncat vina in alta parte, cu toate ca Tudorel Toader il intrebase de cei care au fost trimisi in judecata de procurori si care ulterior au fost achitati de instante. Si cum Procurorul General devenea din ce in ce mai agitat, lucru care se observa cu ochiul liber, Toader i-a spus: “Am urmarit cum v-ati inrosit progresiv si va tremura vocea. Speram sa va opriti la timp ca sa nu evolueze si mai mult”.

Pe de alta parte, la finalul sedintei, ministrul Justitiei a refuzat sa raspunda la anumite intrebari primite in legatura cu procedura de revocare a lui Augustin Lazar, amintind ca nu el este cel evaluat: “Sa nu confundam pe cine evaluam. Dumneavoastra trebuie sa-l intervievati pe procurorul general. Eu, dupa procedura, puteam sa nu vin. V-am dat un document pe care il analizati, evluati si trageti concluziile pe care le-am spus la debutul sedintei”. Totusi, unul dintre membrii Sectiei s-a referit la recomandarea din cadrul MCV, de a suspenda procedurile de numire si revocare a sefilor de parchete, intrebandu-l pe ministru daca o va respecta. "Am banuit ca ati fost atent, dar ma conving ca nu. Am zis ca voi continua procedura. Care e obiectul intrebarii? V-am raspuns", a raspuns Toader.

Comentarii

# repetentu clasei date 19 November 2018 15:49 +35

Bun, să nu umblăm cu suspiciuni! KWI a semnat numirea lui Lazăr că dosarul era, FORMAL, în ordine, 28.04.2016. DUPĂ ce fu uns, Lazăr primi NUP, adică, "în timp ce Lazăr era anchetat de DNA, MJ, CSM și președintele Iohannis ne ofereau drept procuror general un urmărit penal, un monitorizat de SRI, un acuzat de corupție!" Presa îndrăzni să-l deranjeze pe KWI cu 3 întrebări la care răspunsul era simplu: DA/NU privind PENALUL numit procuror general, 26.10.2016. Depășind, nițel, termenul legal de 30 de zile, profu Ghinion încă mai cugetă la răspuns. Bibliografie: secundatv.ro

# DODI date 19 November 2018 18:16 -35

Din păcate pe lângă tractorist ar trebui să mergă la munca de jos și procurorii din CSM care, după cum se vede și din avion, s-au cocoțat pe niște funcții pe care nu le merită, le dezonorează și le duc în ridicol prin impertinența și slugărnicia afișată. Rușine pentru CSM că are asemena lepre ca ”reprezentanți” ai procurorilor din țară. Nu vreau să generalizez dar când te complaci să te conducă mediocrii, fripturiștii și ratații profesional omonește vorbind nu pot avea respect față de acei oameni. Cât despre tractorist a fost, este și va rămâne același slugoi, pupincurist și ratat profesional, ahtiat după funcții înalte. Și e un om așa de mic. Dacă nu e prea mult pentru el cuvântul om.

# DODI date 19 November 2018 20:37 +13

Îmi place cu au sărit toți procurorii să-și apere tractoristul. Perseverați băieți. Singurul vostru neuron și urma de la chipiu vă trădează.

# SILE SPERIATU date 20 November 2018 01:59 +5

Adevăr grăit-ai! Procurorii noștri nu-s în stare să-și facă... metodologii de aplicare a legii. Noroc de SRI că se-ndură să-i salveze :) :) :) .

# SANCHI date 19 November 2018 15:54 +10

qmagazine.ro: Dan Tapalaga despre prestația lui Augustin Lazăr în fața CSM: “Am văzut mediocritatea în acțiune!” Se întâmpla în România anului 2016, 21 aprilie... Astăzi, 25 octombrie 2018, domnul Tapalaga ne spune că revocarea lui Augustin Lazăr “va avea efecte concrete de o gravitate excepțională!”

# gelu date 19 November 2018 16:25 +14

Cine are carte cat cuprinde isi permite sa sterga pe jos cu toti ******larii de procurori sefi sau nu. Asa ca Tudorel Toader merita din plin sa fie ales Presedintele Romaniei.

# AdiP date 19 November 2018 16:28 +9

Tudorel ii mai da o MUJE grea tractoristului ajuns Procuror General fara merit si competentza profesionala. Sunt satisfacut si astept ca Ciolanis sa semneze plangand, cu sau fara CCR.

# stefania.olteanca date 19 November 2018 16:43 +7

D-le Toader. Prea cu manusi umblati cu penali de rang innalt precum Lazar. Putintica graba nu strica. Se stie ca trebuie sa plece la Rahova sau acasa . Nu o mai lungiti .Scuze pentru limbaj.

# 1 date 19 November 2018 16:48 +8

Luminati-ma : de ce draku se mai cere avizul consiliului, daca tot este consultativ si oricum presedintele trebuie sa-l semneze? Dati-l afara si gata.

# ermaxer date 19 November 2018 21:27 +1

Ca sa separe graul de neghina! ;-)

# nu conteaza date 20 November 2018 09:41 +1

Pentru ca asa e procedura, asa cere legea...

# Petru date 19 November 2018 16:49 -2

Care romani au fost achitati dupa cativa ani de tribunale? Nici unul. Fraierii de rand sunt carne de tun. Toti iau condamnare indiferent de probe. Niciodata nu li se da dreptate fraierilor de rand. Achitari iau doar politicienii si primarii. Si asta nu ca nu ar fi vinovati ci din cauza diverselor smenuri si pacturi pe care le fac cu sistemul mafiot de justitie. PSD ALDE de asta se misca atat de lent aproape spre deloc in asa zisa lupta a lor cu sistemul paralel. Poate poate o dau la pace doar pt ei insisi iar fraierii de rand nu mai conteaza,carne de tun sa fie pt escrocii din justitie si SRI umflati de banet din bugetul statului. Protocoalele ilegale dupa atatia ani de guvernare pesedista nici acum nu au fost scoase in afara legii. Doar vine vacanta iar motiv de amanare. Asta e dovada clara ca politicienii toti doar sa-si rezolve interesele lor personale se lupta, nu au nici o treaba cu problemele cetatenilor.

# ?????? date 19 November 2018 17:05 +2

Dintre sute de catarge, de Mihai Eminescu (comentariu literar, rezumat literar) Literatură ,,Dintre sute de catarge, de Mihai Eminescu, este o poezie a cărei primă ediţie a fost publicată în revista „Sămănătorul”, nr. 15 din 10 martie 1902." (...) ,,Face parte din cântecele de iubire şi deznădejde de după 1880." https://crispedia.ro/dintre-sute-de-catarge-de-mihai-eminescu-comentariu-literar-rezumat-literar/

# indignata date 19 November 2018 17:20 +20

Am vazut cu totii impostura, incultura,incompetenta procurorilor din CSM si a procuroruui general, fata in fata cu competenta profesionala a Lui Tudorel Toader. Ce spectacol... ce satisfactie sa-l auzi pe Tudorel Toader dand replici profesionale intrebarilor naroade ale procurorilor din CSM, ingropandu-i, practic , 3 palme sub pamant. De un asemenea presedinte ar avea nevoie Romania. : unul care sa stie cum sa-i infunde pe cei ce-si permit sa critice fara argumente justitia sau alte aspecte ale vietii politice din Romania, nu ca Iohanis, care este "plin del gol", un nimeni in drum si plin de praf, care a profitat de etnia sa si de faptul ca romanii l-au ales ca primar la Sibiu, iar el s-a comportat ca un Voda in tara lui Papura: ca un latifundiar ,si-a dat siesi si alor lui, de toate , caci nu erau ale lui. Este nevoie de un patriot la presedintie si mare diferenta este intre el si Iohanis.

# Constantin date 19 November 2018 17:43 +8

Aveti dreptate Dle Petru, dar psd-alde , cum ziceti dvs , nu tergiverseaza ci tocmai ....statul ala paralel , pe care-l intretine individul dela Cotroceni si tradatorii de neam ! Nu vedeti cum suntem judecati de o parte a parlamentului european , ce recomandari tendentioase ne fac , sa numai zic de impuneri .....Suntem tratati ca o tara de mana a3-a, a 4-a .....

# Bravo Tudorel ! Ca de obicei , corect pana la capat . date 19 November 2018 18:13 +10

Nu mai are ce cauta Lazar acolo , asta stie/a vazut o tara intreaga ! Sa vedem cu pleaca Covesi acum la Sibiu . In ce baze legale sta ea cocotata la CSM : doar ca a zis Lazar ? :o

# Lazar trebuie sa ajunga la puscarie pt. ce a facut ! date 19 November 2018 18:16 +6

Fie sa plateasca despagubiri din banii ma-sii , fie sa foie bagat la puscarie in cumul , cat au stat toti condamnati degeaba ! PS. Alo , PSD+ALDE , legile justitiei fratilor : sa plateasca procurorul+judecatorul+martorii , in cazul achitarilor , nu noi ! :eek:

# Tudorel :cel mai tare ministru dupe rev.`89 ! date 19 November 2018 18:17 +8

Toata stima ! Profesional , maestru al dreptului , excelent ! Felicitari !

# unul din lumea cea mare date 19 November 2018 19:44 +6

CARTE VS TRACTORELA.MULTA SANATATE ,EXCELENTA VOASTRA!!!!!

# Fosila Lazar date 19 November 2018 22:35 +1

Specie pe cale de disparitie specializata in dilentantism, abuzuri si masuri paralegale. De inteles codul penal nu are sens sa vorbim. Domnii acestia si domnitzele conexe au reusit sa duca in derizoriu pana si cuvantul penal. Cuvant care orice ar face dumnealor nu li se aplica. Oameni pentru care realitatea e ce vor ei, nu ce este. Infantilism. La varste inaintate. Tataie. Mergetzi cat de repede puteti la clubul pensioarilor cat mai putetzi ca riscatzi sa ajungi traseisti de "La varice".

# TUDOREL PRESEDINTE! DIXIT! date 19 November 2018 23:24 +8

Stimate domn ministru nu pot decat sa-mi exprim totala satisfactie si apreciere fata de prestatiile magistrale pe care le aveti. Astazi a fost inca un exemplu de professionalism si competenta profesionala. Sunteti singura persoana din domeniul juridic si din cel politic( in virtutea pozitiei prezente) care imi da sperante ca lucrurile se mai pot indrepta in Romania. NOTA 100 MAESTRE! VA ROG SA CANDIDATI LA PRESEDINTIE IN 2019 , VETI CASTIGA DETASAT! PS taica lazarica, te rog ia-ti catrafusele si prezinta-te la puscarie de buna voie. Mi-e sila si sa vorbesc despre tine.

# Fane Duru date 22 November 2018 14:22 0

Ar fi un presedinte exceptional, cred. Doar ca nu prea are cine sa-l voteze... Astia, asa zisi, de parea opozitiei pun botu' cu voluptate la elucubratiile 'presei independente', iar PSD nu cred ca-l va sustine. Toader e prea drept si pentru ei, ma tem...

# Stefan date 20 November 2018 01:34 +3

Câte ocazii trebuie să mai ofere ministrul Tudorel TOADER, pentru ca toată lumea să înțeleagă faptul că este un profesionist desăvârșit în meseria dumnealui şi că, așa cum o scria un alt cititor mai sus, nu duce nici pe departe lipsă de patriotism. Cinste dumnealui şi RESPECT !!!

# Botomei Vasile,doctor in drept, date 20 November 2018 08:09 +1

Botomei Vasile,doctor in drept se simte onorat ca Romania are pe dnul Dr.Tudorel Toader in functia de Ministru de Justitie si,mai cu seama ca a fost expert la teza de doctorat Botomei Vasile,in care a fost publicat conceptul de raspundere admunistrativa a magistratilor dar si conceptul de pluralism de Uniuni Nationale a Barourilor din Romania-UNBR.Expeim opinia ca se incadreaza perfect pentru a fi candidat la Presedintia Romaniei Merita Romania un Presedinte ca dnul Dr.Tudorel Toader!

# Mincu Constantin date 20 November 2018 08:11 +1

Excelenta prestatie:la subiect,cu aegumente si probe concludente.Profesionalism desavarsit.Ca sa evolueze justitia din Romania,intreaga societate,ar mai trebui inca 50 de astfel de oameni,temeinic pregatiti si predispusi la respect pentru cetatean,societate si tara.Toata stima si consideratia D-le Ministru .

# santinela date 20 November 2018 08:32 +3

Boul Baltii, cind ministrul i-a spus de sutele de achitari incasate de "procurorii" sai,afirma cu nonsalanta ca exista cai de atac pentru justitiabilii nemultumiti. Pai tocmai asta-i problema nevertebratule, ,dosarele "facute" la comanda si din slugarnicie,care bineinteles ca nu rezista in instanta ( nu mai rezista picind protocoalele)dar care distrug vietile unor oameni nevinovati. Dar ce sa vezi,in loc ca marea sectie de procurori a CSM-ului sa-i dea peste ochi tractoristului, molustele ce compun aceasta sectie il aproba. Nemernici ordinari !

# Luca date 20 November 2018 09:27 +1

Totul a fost pus la cale de forțe din UE incepind cu 2005. Cum e posibil sa înființezi peste noapte,2005, funcții multe de procurori in timp ce fabricile cădeau una câte una! Timpul scurs ne-a dovedit că din cauza unor procese cu motive inventate au dispărut fabricile unor patroni români, a fost distrusă opoziția social democrată, a fost astupată gura presei care prezenta anumite afaceri dubioase, etc

# AdiP date 20 November 2018 12:11 +2

Un lucru am invatzat in ultimul an si ceva: nu te pune cu Tudorel ca pierzi! L-am ghicit de la prima aparitzie la TV si nu m-a dezamagit deloc. A continuat sa ma surprinda cu subtilitatea si rafinamentul actziunilor sale. Pana si pritenii sai politici nu au sesizat bataia cu raza lunga pe care a avut inteligentza de a o initzia si au facut misto de el pentru o vreme. Normal, sunt niste primitivi comparativ cu TT. Are tot suportul meu pentru ORICE functzie in stat. M-am mai inselat in trecut dar doar odata. Fratele meu e specialist in a sustzine pe totzi cei care pierd pentru ca merita. Sper sa nu se mai intample pentru mine ca mi-ar inchide gura pentru totdeuna.

# Semiramida date 20 November 2018 16:30 +1

S-a ajuns la aceste momente penibile pentru domnul ministru, întrucât onor Parlamentul României nu catadicseşte să pună dracului o dată punct mascaradei cu statutul procurorilor. Procurorii NU SUNT MAGISTRAŢI. Ei sunt reprezentanţii statului şi îi susţin interesul în procesul penal, sau acolo unde este cazul în procesul civil, aşa cum avocaţii reprezintă interesul justiţiabililor. Procuroarea ceauşistă - fiica generalului de securitate Vasile Gherghescu - Monica Macovei a modificat legile justiţiei şi le-a dat procurorilor atâtea prerogative, încât acum ei se cred dumnezeii noştri pe pământul românesc. Mai mult, îndrăznesc să ne calce în picioare în timpul urmăririi penale, în instanţe, dar şi în afara ţării. Si ce este cel mai rău, este faptul că auditorii de justiţie, adică tinerii care urmează Institutul Naţional de Magistratură sunt mutilaţi sufleteşte, aşa încât la terminarea celor doi ani de studiu ei - tinerii procurori - se cred deja dumnezei. Pe când judecătorii .......

# ?????? date 21 November 2018 11:05 -1

Nu prea au cum să fie numai reprezentanți ai statului că Tăriceanu zice că au comis abuzuri împotriva intereselor private , îndeosebi ale politicienilor, când au apărat interese statului ?

# ?????? date 21 November 2018 11:26 0

Totuși Tăriceanu ar fi cu statul de drept sau cu interesul privat ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva