17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INTERVIU - Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, Bogdan Panait: ”Nu putem cauta la infinit o mama care nu a putut fi identificata. In acest caz, copilul poate fi declarat adoptabil! Romania are 67.000 de copii abandonati!”

Scris de: Adina A. STANCU | pdf | print

19 April 2012 17:51
Vizualizari: 12424

 

Din anul 2009, Oficiul Roman pentru Adoptii este condus de catre secretarul de stat Bogdan Adrian Panait. Acesta este specializat in domeniul protectiei copilului si cunoaste indeaproape problematica adoptiilor, precum si modificarile care au fost realizate de-a lungul ultimilor ani in privinta adoptiilor internationale. O perioada de timp Romania a sistat aceste adoptii, in urma Ordonantei de Guvern din 2001, apoi s-a revenit prin alte memorandumuri asupra unor proceduri. La ora actuala, adoptiile internationale au avut parte de o deschidere prin facilitatile oferite de modificarile recente, facute de Guvern. Din 2005 pana in 2009 s-au facut in jur de 60 de adoptii nationale de catre cetateni straini.


Cu toate acestea, exista probleme destul de mari si acum, viziunea functionarului public la nivelul directiilor din cadrul primariilor de sector fiind una inchistata, impiedicata in interpretari ale legii care nu fac decat sa submineze interesul copilului. Pentru a lamuri aceste aspecte, Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu seful Oficiului Roman pentru Adoptii.

Dle secretar de stat, la aceasta ora Romania are un instrument prin care poate oferi copiilor abandonati aflati in sistemul de protectie speciala, sansa unei familii, a unei vieti decente si a unui viitor asigurat. Cat de importante sunt noile modificari ale Legii adoptiilor si ce ar trebui sa aiba in vedere functionarul public care se ocupa in mod direct de punerea in aplicare a acestora?

Legea, impreuna cu Hotararea de Guvern care a fost aprobata ieri, de punere in aplicare a legii sunt finalul unei etape. Etapa care a inceput cu infiintara unui corp de control si cu o alta hotarare de Guvern care prevedea infiintarea, la nivelul fiecarei directii de asistenta sociala din tara a unei structuri specializata in adoptii si postadoptii. Prin infiintarea acestei structuri, am urmarit infiintarea unui sistem de adoptii si profesionalizarea lui, pentru ca am impus ca aceasta structura sa fie formata din 2 asistenti sociali, 2 psihologi si un jurist. Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) si-a luat astfel obligatia ca, in curs de doi ani, sa pregateasca si sa elaboreze o curicula de formare pentru fiecare profesie in parte. Mentionez ca la sfarsitul acestei etape, fiecare structura de adoptie si postadoptie va fi acreditata de catre ORA, in asa fel incat sa ne convingem ca aceste structuri vor functiona la standardele minime pe care noi le cerem. Pe de alta parte, prin modificarea de lege noi am urmarit in principal cresterea numarului de copii adoptabili in sistem, imbunatatirea etapelor pe care trebuie sa le parcurga o familie ca sa poata sa adopte copii si scurtarea termenelor, si deci, marirea numarului de adoptii. Am avut in vedere si cetatenii romani care au resedinta obisnuita in alte state. Ei pot sa adopte acum copii din Romania in sistemul adoptiei internationale. Toate lucrurile acestea ne fac sa speram ca in urmatorii doi ani numarul de adoptii in Romania probabil se va dubla. Practic, ajungand undeva la 2.000-2500 de adoptii anual. Pe de alta parte, legea prevede ca atunci cand un copil sta in sistem mai mult de un an de zile, este neglijat de catre familia lui acel copil poate sa fie declarat adoptabil. Speram ca in acest fel sa racordam mai bine legislatia romaneasca la acordurile internationale pe care le-am semnat si care se refera la faptul ca cel mai bine pentru un copil este sa creasca intr-o familie atunci cand parintii naturali l-au abandonat.

Cati copii abandonati se afla in centre de plasament la aceasta ora? Ce ne puteti spune despre situatiile copiilor care au fost dati in asistenta maternala, dar a caror procedura de adoptie nu este inceputa nici acum? Care sunt problemele care blocheaza si acum demararea procedurilor in cazurile in care copii abandonati, aflati in plasament sunt de mai bine de un an adoptabili, si cu toate acestea, parintii provizorii” intampina mari greutati?

In momentul de fata in sistem sunt 67.000 de copii, dintre care peste 19.000 sunt in asistenta maternala, 23.000 sunt in centre de plasament si alti 20.000 in alte forme de protectie. Din pacate, masura de asistenta maternala din punctul meu de vedere a fost inteleasa gresit. Cand eram secretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Ocrtirea Drepturilor Copilului, am finalizat un proiect de lege care limita asistenta maternala la circa 2 ani sau 3 ani pentru copii cu handicap, pentru ca asistenta maternala trebuie sa fie de scurta durata, o masura tranzitorie, pana la gasirea unei decizii de lunga durata. Deci, ea poate sa pregateasca copilul pentru doua situatii, pentru reintoarcerea in familia naturala sau pentru adoptie. Din pacate, desi legea era finalizata, ea nu a fost transmisa mai departe la Guvern de cei care au venit dupa mine si in momentul de fata suntem in aceeasi situatie, in care un copil sta in asistenta maternala mai mult de 6 ani. Si practic, acesti copii vor fi foarte greu de reintegrat in familie sau foarte greu de adoptat. Se poate spune ca intr-o oarecare masura asistenta maternala este o forma mascata de adoptie. Sunt cazuri in care se creeaza exista o legatura foarte puternica intre copil si asistentul maternal si sunt foarte multe cazuri in care asistentul maternal atunci cand se pune problema adoptiei sau reintegrarii in familie, acesta doreste sa adopte copilul. Din pacate, sunt destul de multe cazuri cand copiii din sistemul de protectie au parinti necunoscuti, linie–linie (in dreptul mamei si tatalui) pe certificatul de nastere, sunt circa 400 de asemenea cazuri, de copii care nu au avut niciodata deschiderea adoptiei, nu au fost niciodata declarati adoptabili. Mai mult decat atat, de foarte multe ori, masi ales in ultima vreme, am vazut in presa ca in multe maternitati sunt copii parasiti, sunt cazuri in care stau in maternitate mai mult de un an de zile, ceea ce nu e normal, pentru ca directiile nu au destui asistenti maternali ca sa poata sa ii preia. Daca acesti copii ar fi declarati adoptabili, aceste situatii ar fi eliminate, sigur ca beneficiul copiilor ar fi enorm, pentru ca durata prelungita de stationare intr-o maternitate ii creeaza copilului grave disfunctionalitati afective fata de o persoana de referinta. Oricat de bine ar fi ingrijiti in sistem, in maternitate sau la asistentul maternal, lipsa acestei persoane-parinte, care de regula ar trebui sa fie mama, duce la tare majore pe viitor.

Daca tot a venit vorba despre astfel de copii, pe ale caror certificate este linie atat la mama cat si la tata, deci ei se poate spune ca sunt ai nimanui in sensul ca nimeni nu le-a revendicat nasterea, am vrea sa va intrebam daca cunoasteti un caz de genul acesta care se afla spre rezolvare la Directia pentru protectia copilului din cadrul Primariei sector 1. Este vorba de o fetita de un an si jumatate, data in plasament unei familii care mai are inca doi copii crescuti prin adoptie, din Romania, si care se impotmolesc la ora actuala in deschiderea procedurii de adoptie, de o atitudine inchistata intr-un proces deschis pentru filiatia fata de mama, in care parat este Directia pentru protectia copilului Sector 4 si reclamant aceeasi directie din Primaria Sector 1 care a cerut instantei anularea acestui certificat al copilului. Ce ne puteti spune despre acest caz si daca cunoasteti cum s-a putut ajunge la o astfel de situatie in care nimeni nu vede pana la urma acest interes primordial al copilului, in ecuatia adoptiei? De ce aceasta tergiversare de aproape un an de zile in acest caz?

Da, cunoastem cazul, familia a venit si la noi in audienta, e vorba de un copil adoptabil, o fetita care poate sa fie adoptata, exista clar o legatura puternica intre ea si familia care vrea s-o adopte. Fetita e un copil care, din nastere, are probleme de sanatate, familia care vrea s-o adopte i-a oferit dragoste si asistenta medicala de specialitate si poate face acest lucru si pe viitor. In mod nejustificat, cei de la directia din cadrul Primariei Sector 1 intarzie declararea copilului ca adoptabil, copilul este fiica unei mame care nu are o adresa stabila, este cunoscuta de circa 10 ani ca o consumatoare de droguri, si credem ca avand in vedere si starea sanatatii ei, nu intelegem practic, de ce Sectorul 1 ingreuneaza acest proces, pentru ca ar fi in beneficiul copilului ca ea sa fie cat mai repede adoptata. Noi am facut mai multe demersuri pe langa Sectorul 1 pe acest subiect, cei care se ocupa, asistentii sociali care se ocupa de adoptii au dat aviz pozitiv ca acest copil sa fie declarat adoptabil si consider ca este in beneficiul copilului ca acest lucru sa se intample cat se poate de repede. Din pacate, a trecut mai mult de o jumatate de an si lucrurile nu s-au schimbat. Am cerut toate documentele copilului sa vedem daca acesta poate sa fie declarat adoptabil sau nu, am avut cateva discutii cu asistentii socieali care se ocupa de caz, am discutat cu directorul Directiei de la Sectorul 1 in cateva randuri, am discutat si cu directorul de la sectorul 4, cei de la sectorul 4 au dat tot sprijinul in acest demers. Asa ca nu intelegem de ce Sectorul 1 nu actioneaza mai repede in beneficiul copilului. Cei de la Directia pentru protectia Copilului Sector 1 au motivat ca atata vreme cat se cunoaste numele mamei de la spital, in opinia lor, certificatul ar trebui anulat si trecut numele mamei in acest document. Numai ca in ciuda tuturor demersurilor facute si de cei de la Sectorul 4, aceasta mama consumatoare de droguri nu a fost gasita. In astfel de cazuri, intr-o atare situatie, nu se poate sta la infinit sa se caute o mama care nu si-a facut niciodata aparitia, nu a fost gasita in ciuda tuturor demersurilor facute de cei de la politia comunitara si de cei de la Evidenta populatiei, asa ca dosarul poate fi inaintat instantei pentru deschiderea procedurii de adoptie, la Judecatoria Sector 1.

Sperati ca regimul adoptiilor internationale sa aiba drept efect si degrevarea anumitor institutii de cheltuielile aferente cresterii acestor copii, dar si a spitalelor unde sunt tinuti, prin mila doctorilor si asistentilor aceste suflete abandonate?

Nu va ascund ca a fost unul dintre obiectivele noastre, dar noi speram ca aceste cheltuieli aferente, economisite in urma scaderii numarului de copii aflati in centrele noastre sau in spitale sa ramana in sistem pentru a fi folositi in scopul prevenirii abandonului.

Comentarii

# avStan date 20 April 2012 11:15 +4

statul ar trebui sa faciliteze procedura adoptiilor cat mai repede. una e sa aiba o familie adoptiva un copil abandonat, alta e sa stea in centre sau in plasament o gramada de timp. Dar la primarii se pun bete in roate cat cuprinde. poate ca astepata sa li se ofere din...bomboanele copilului.

# geta date 20 April 2012 11:18 +1

noi ne-am chinuit aproape patru ani sa adoptam un copil, nici nu va imaginati cate probleme ne-au creat toti cu procedurile lor imbecile, timp in care copiul a fost ingrijit mai mult de noi, ca ne duceam tot timpul la asistentul maternal si lasam acolo tot cea avea nevoie copilasul. e bataie de joc. poate se schimba totusi ceva. iar functionarii aia incompetenti si care nu-si asuma nicioresponsabilitate, sa-i dea afara!

# vali date 20 April 2012 13:19 +2

foarte bine ca va ocupati de aceste cazuri. copiii abandonati, ai nimanui trebuie sa aiba parte de iubire si ei, ca tot trimisii lui Dumnezeu sint pe pamant!

# TJ date 20 April 2012 16:46 +1

In tara sint o gramada de probleme cu functionari de la protectia copilului. sa vedeti cand te trambaleaza dintr-un judet in altul si stai ca prostul la c oada ani de zile sa faci un bine...

# betty date 20 April 2012 17:04 +2

67.000? groaznic. si ce face statul? ii place sa toace banii in loc sa le ofere sansa acestor sarmani sa aiba grija de ei cei care isi doresc copii si nu au avut parte? sau care au dar vor sa faca un bine?

# diana date 20 April 2012 17:14 +3

referitor la cazul relatat mai sus, cred ca se impune urgent a fi identificat functonarul public care se face vinovat de tergiversarea acestui caz si sa se ia urgent masurile disciplinare care se impun. Numai asa putem corecta abuzurile pe care le comit functionarii publici.

# maria date 20 April 2012 18:14 +2

Din pacate persoanele de calitate din cadrul Departamentului Juridic de la Protectia Copilului Sector 1 au plecat. Dna. Grama Nicoleta, responsabila in prezent de evaluarile dosarelor considera ca un minor este la fel de bine in cadrul unei familii cat si in grija unei asistente maternale sau intr-un centru de recuperare pentru copiii cu probleme si isi exprima parera in mod deschis in fata Directorului Dl. Fleaca Danut, caruia aparent i se pare normal. De ce un asfel de functionar continua sa lucreze in sistem? De ce un nou nascut este lasat pe mana unor asemenea ''oameni'' care-si justifica lipsa de profesionalism si umanitate prin salarii asa zise ''mici'' dar care castiga mai mult decat salariul unui profesor, medic, etc.?

# maria date 20 April 2012 18:21 +2

Betty...statul a facut tot posibilul sa ofere un cadru legal optim adoptiilor asa cum a relatat Dl. Bogdan Panait, un om in adevaratul sens al cuvantului din toate punctele de vedere. Oameni de buna credinta au lucrat la acest proiect de lege, umbrit din pacate de functionari publici frustrati care nu suporta sa vada oameni fericiti .....si isi canalizeaza ambitiile impotriva unor suflete nevinovate ingradindu-le dreptul la o viata normala in cadrul unei familii :sad:

# Sanda date 20 April 2012 21:23 +2

Nu este posibil ca sansa unui copil de a avea o viata minunata intr-o familie iubitoare sa-i fie curmata de un functionar public. Acesta trebuie sa-si schimbe meseria, iar sistemul trebuie curatat de astfel de specimene.

# ghandi date 20 April 2012 22:08 +1

de acord. dar cine-i da afara pe incompetenti daca sefii sint la fel?

# maria date 20 April 2012 22:58 +1

Noi ii dam afara.....prin semnalarea acestor cazuri din ce in ce mai des intalnite, prin pozita pe care o putem lua impotriva acestor abuzuri ale functionarilor publici care se declara ''protejati de legea functionarului public''. Acum este momentul ca toti sa reactionam, sunt convinsa ca exista sute de cazuri nesolutionate care zac pe birourile asa numitilor functionari publici

# maria date 20 April 2012 23:14 +1

Noi ii dam afara.....prin semnalarea acestor cazuri din ce in ce mai des intalnite, prin pozita pe care o putem lua impotriva acestor abuzuri ale functionarilor publici care se declara ''protejati de legea functionarului public''. Acum este momentul ca toti sa reactionam, sunt convinsa ca exista sute de cazuri nesolutionate care zac pe birourile asa numitilor functionari publici

# Gertruda date 21 April 2012 08:58 +1

Mi se pare strigator la cer ca soarta unui copil sa depinda de un functionar public incompetent care poate dupa bunul sau plac sau datorita unei gandiri gresite sa tergiverseze o adoptie care vine foarte clar in beneficiul copilului.Referitor la cazul prezentat mai sus, eu cred ca ar trebui trasi la raspundere astfel de persoane care pun in pericol sau se impotrivesc sansei pe care o are aceasta fetita de a avea o familie si de a avea acces la o viata frumoasa, la educatie

# Anamaria date 21 April 2012 09:14 +2

Din pacate, sunt sute, daca nu mii de copii care au sau au avut sansa de a li se schimba viata, de a avea o familie prin  aboptie dar din pacate, din cauza procedurii care a existat in ultimii ani in Romania si modului in care iti sunt ingreunate toate procedurile legale pe care o familie trebuie sa le faca in vederea unei adoptii, aceast lucru devine imposibil.Am auzit cazuri de familii straine care au renuntat la a adopta copii din Romania tocmai pentru ca drumul pe care il aveau de parcurs pana la finalizarea procedurilor dura ani de zile si la finalul carora nu aveau garantia ca acel copil li s-a incredintat. Cineva trebuie sa ia masuri pentru a schimba situatia pentru ca in caz contrar ne jucam cu viata unor fiinte nevinovate care au si ele dreptul la o familie, la dragostea parinteasca, la sansa unei vieti mai bune.

# jan date 25 April 2012 07:33 +2

la Directia Protectiei Coopilului Sector 1, e unul director Flenca, tinut i brate de Chiliman, care fusareste totul. pe ala nu poate sa-l schimbe decat primarul, numai ca in general mainile drepte nu se taie, mai ales acum ca vin alegerile.

# GILDA date 20 September 2012 13:28 0

CUNOSC UN COPIL CARE E LA UN CENTRU DE PLASAMNET DE 9 ANI SI DESI MAMA LUI ESTE DECAZUTA DIN DREPTURI PARINTESTI, TATA NU ARE NICI PANA ACUM NU ESTE DECLARAT DE CATRE DGASPC COPIL ADOPTABIL. E ADEVARAT NU ARE O FAMILIE CARE SA IL VREA ACUM DAR DACA AR EXISTA INTR-O BAZA DE DATE AL OFICIULUI ROMAN DE ADOPTII POATE L-AR VREA CINEVA. CUM L-AS PUTEA AJUTA SA AJUNGA INTR-O BAZA DE COPII ADOPTABILI?

# Chirita date 12 February 2019 16:07 0

Domnule Panait suntem o familie din Timis și sunt asistent maternal si avem doi copii în plasament, o fetiță de 4 ani și un băiețel de 2 și jumătate. Pentru fetiță am făcut procedura de adoptie acum 1 an si jumatate si urmeaza sa ne fie încredințată. Anul trecut în luna în luna octombrie am făcut dosarul de adoptie si pentru băiat fiind atestați și pentru el. Acum după trei luni de la au trimis o altă familie să îl vadă în vederea adoptiei în loc să ne facă pe noi familie privilegiată ,pentru că noi l am crescut de la 4 lumi. Vă rugăm frumos să ne ajutati pentru că nu știm ce să mai facem pentru că băiatul îi foarte atasat de noi și noi de el . Vă rugam să ne contactați cât mai urgent!!! Vă multumim!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva