17 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

IOHANNIS SFIDEAZA CONSTITUTIA PENTRU HORODNICEANU – In timp ce DIICOT unelteste la daramarea Guvernului, Iohannis amana de 28 de zile sa il inlocuiasca pe Horodniceanu. Ce interes are? Banila pentru Lumeajustitiei.ro: "Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie... Nu pot sa spun ca am emotii, dar imi doresc sa se ia o decizie, fie intr-un sens, fie in altul, ca sa stiu cum imi pregatesc viitorul... Nu sunt intr-o situatie comparabila cu cea a doamnei Kovesi"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

2 July 2018 17:41
Vizualizari: 14557

Klaus Werner Iohannis staruie in nerespectarea Constitutiei si a obligatiilor ce ii revin din functia de presedinte al Romaniei. Au trecut 28 de zile de la data la care Consiliul Superior al Magistraturii a avizat pozitiv numirea in functia de procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a procurorului Felix Banila (foto stanga) de la Parchetul Tribunalului Bacau, si tot atat de cand presedintele Klaus Iohannis (foto dreapta) amana semnarea decretului de numire in functie a acestuia. Probabil, la fel ca si in cazul sefei DNA Laura Kovesi careia trebuia de mult sa ii semneze decretul de revocare din functie, Iohannis citeste inca la avizul pozitiv de 6 pagini dat de Sectia pentru procurori a CSM in cazul procurorului Banila, alta explicatie neexistand pentru amanarea semnarii decretului de numire in functia de procuror-sef al DIICOT.


Unde legea nu prevede, Iohannis face ce vrea

Bazandu-se pe faptul ca in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, unde la art. 54 este prevazuta procedura de numire in functiile de conducere din cadrul Parchetului General, nu este stipulat un termen in care presedintele Romaniei are obligatia de a semna decretul de numire in functie a procurorului sef DIICOT, Klaus Iohannis intarzie sa il numeasca oficial in aceasta demnitate pe Felix Banila. Asta in timp ce in DIICOT se fac, din informatiile pe care le avem, adevarate demersuri pentru cheltuirea unor sume de bani colosale pe noul sediu, inainte de schimbarea conducerii, uneltindu-se in acelasi timp si pentru distrugerea Guvernului Romaniei printr-un dosar indreptat impotriva premierului Viorica Dancila.

Iar motivul pentru care nu este prevazut un termen in care presedintele sa emita decretul de numire in functie este dat de obligatia ce incumba presedintelui Romaniei de a anunta, de indata ce a primit intreaga documentatie, implicit avizul CSM si propunerea ministrului Justitiei, care este decizia sa. Acest lucru este stipulat la art. 54 din Legea 303/2004, unde se mentioneaza dreptul presedintelui de a refuza motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere al PICCJ.

Fata de aceasta situatie, apreciem ca presedintele Romaniei nu isi respecta, din nou, rolul constitutional de a asigura buna functionare a Justitiei, de aceasta data prin refuzul de a anunta daca il numeste sau nu pe procurorul Felix Banila in functia de procuror sef al DIICOT zadarnicind bunul mers al institutiei, care in prezent functioneaza pe delegare asigurata de fostul procuror-sef al DIICOT Daniel Horodniceanu.

Iar comportamentul institutional adoptat de Iohannis in cazul lui Banila il precede pe cel adoptat in cazul sefei DNA Laura Kovesi, pe care refuza de 25 de zile sa o revoce din functie, astfel cum a decis Curtea Constitutionala a Romaniei.

Obligatia presedintelui Klaus Iohannis de a asigura buna functionare a autoritatilor publice, si deci si a autoritatii judecatoresti intr-un stat de drept este prevazuta chiar in Constitutia Romaniei, la articolul 80 privitor la rolul presedintelui.

Iata ce prevede art. 80 alin. (2): "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice."

Felix Banila: "Am rabdare. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie"

Lumeajustitiei.ro l-a contactat pe procurorul Felix Banila, solicitandu-i sa isi exprime pozitia fata de amanarea presedintelui Klaus Iohannis de a semna decretul de numire in functia de procuror-sef al DIICOT. Foarte amabil, dar totusi retinut, procurorul Banila ne-a marturisit ca nu poate sa isi exprime o opinie in sensul ca ar fi revoltat sau nelamurit pe amanarea numirii sale, insa crede ca presedintele Iohannis are nevoie de un timp pentru a se convinge ca "face o numire...". Aflat in prezent in concediu de odihna, dupa ce a incetat delegarea pentru sase luni la Parchetul de pe langa Judecatoria Buhusi, intorcandu-se la Parchetul Tribunalului Bacau, procurorul Felix Banila ne-a declarat ca nu are emotii in privinta numirii sale, insa asteapta o decizie cat mai curand, pentru a sti "cum isi pregateste viitorul".

Iata declaratia acordata pentru Lumeajustitiei.ro de procurorul Felix Banila.

"Nu am vazut sa existe vreun termen. Astept sa ia decizia domnul presedinte. Este o procedura inca in derulare. Am rabdare. Nu pot sa imi exprim o opinie in sensul ca as fi revoltat sau nelamurit pe aceasta tema. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp sa ia o decizie. Acum sunt in concediu si astept decizia presedintelui. Nu pot sa spun ca am emotii, dar si eu imi doresc sa se ia o decizie, fie intr-un sens, fie in altul, ca sa stiu si eu cum imi pregatesc viitorul."

Intrebandu-l de ce considera ca intarzie presedintele Klaus Iohannis numirea sa in functie, in conditiile in care avizul CSM este pozitiv, iar asa cum Iohannis a declarat in cazul Laurei Kovesi, tine cont de avizul CSM, procurorul Felix Banila ne-a raspuns: "Situatia mea nu este similara cu cea a doamnei Kovesi. Sunt constient de ce a spus domnul presedinte si am ascultat cu interes ceea ce a spus dansul, dar nu sunt intr-o situatie comparabila cu cea a doamnei Kovesi. Cred ca domnul presedinte are nevoie de timp pentru a se convinge ca face o numire..."

Iata ce prevede art. 54 privind procedura de numire in functia de conducere a procurorilor sefi din cadrul PICCJ:

"Art. 54. - (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului National Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

(2) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.

(3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator."

*Cititi aici avizul CSM in cazul procurorului Felix Banila

Comentarii

# Veta: Până faceți dreptate şi lege în țară..vă ia'DIICOTUL! date 2 July 2018 17:55 +10

TOATĂ"justiția"s-a facut ilegal ŞI VOI VREȚI SĂ MAI DEZBATEȚI"ASTA"CU SISTEMUL? :o Ce vrăjeală!Cu lupta contra statului paralel Credeți că țara e plină doar de proşti? Când problema s-ar putea rezolva în câteva zile! prin desecretizarea+interzicerea protocoalelor şi anularea tuturor dosarelor ultimilor 13ani..sau mai nou 20de ani. Se pierde vremea în guvern cu nimicuri.După părerea guvernantilor"Deratizarea"se face doar la"sfert" Sunt1000 de motive şi tot NU LUAȚI MĂSURI TOTALE contra protocoalelor?Preocupările guvernantilor sunt"modificări"MINORE!Adică protocoalele ilegale care sunt cele mai distructive pt.țară nu reprezinta prioritate?De ce nu se iau măsuri de anulare,interzicere şi remediere? Până vine parlamentu'LAŞ din vacanță: DIICOT"VA PICA"GUVERNUL!Voi NU faceți NIMIC LA TIMP -NICI SUSPENDARE -NICI ANULARE -NICI DREPTATE În loc să LOVIȚI SISTEMUL IREFUTABIL cu anularea FALSEI JUSTIȚII prin OUG şi REFACEREA DREPTATII NAȚIUNII PARADITE PRIN LEGE,VOI "ARDEȚI TIMPUL" CU GARGARĂ :-?

# ^^ date 2 July 2018 18:10 0

Wurstul asta vad ca tot baga linistit batul prin gard dar nu il musca nimeni.

# baba novac date 2 July 2018 18:19 +4

Individul asta penal de la Cotroceni, altfel nu poate fi numit acest anti a tot ce e roman, il doare in fund de Constitutie, il doare in fund ca o natiune a ales democratic un parlament si un guvern! Si asta o face ca-si permite, ca are cu cine, vazind nicio reactie di partea majoritatii parlamentare! Pentru toate actiunile lui anticonstitutionale, trebuia de mult destituit si deschis inca un dosar penal, pe linga cel care zace in nelucrare, un dosar pentru inalta tradare a natiunii! Motive sunt mai mult decat suficiente, nu ca cele fabricate de sica-mandolina, sluga lui!

# Gilu date 2 July 2018 18:43 +4

Bulumacul citeste pe litere , dar nu poate pronunta cuvantul intreg ... Sa - l invete Carmen sa silabiseasca ! Uite cum isi bate joc de o intreaga natiune , nefericitul asta ! Sper ca in loc de turul II , sa ajunga in turul pantalonilor ! Asa ne trebuie ; poate ca tocmai nesimtirea astuia , ne va trezi ...

# un mizantrop date 2 July 2018 19:44 +3

Din doua una: sau e oligofren si atunci, cu compasiune, trebuie invalidat in functie; sau e tradator de neam si incalcarile Constitutiei (principala lui atributiune ca presedinte e sa vegheze la respectarea Constitutiei pe care el o calca inca din primul an la Cotroceni) reprezinta numai actiuni in favoarea altei entitati decat statul roman, chestie usor de verificat, daca analizezi dosarele DNA si "cercul" in care se invarte protejata si in cazul asta trebuie judecat pentru inalta tradare, votul in parlament atrage automat suspendarea lui. Deci, din orice unghi ai privi, daca nu esti nestalinistonazist, nu-l mai tolerezi pe Golem in scaunul de presedinte. De ce, oare, impogtentii astia politici nu fac o sesizare, fix la DIICOT, privind cauzele acestor inundatii catastrofale in zone neinundabile (multe) traditional, dar chelite de "pretenii" analfabetului (eu merg pe prima varianta, din mila crestina...)?!

# altul date 2 July 2018 21:04 +3

mai fratilor eu parca v-am mai zis,,klaus ,,are fata si se comporta ca o persoana cu sindrom down. imi cer scuze fata de persoanele care sufera de aceasta boala dar el nu are decat un astfel de comportament fiind de altfel perfect sanatos.,,fie hans cat de prost nalt sa fie sa ajunga la slanina,,

# obiectiva date 3 July 2018 07:49 +1

@altul....PRIMA DATA SA ITI CERI SCUZE FATA DE FIICA MEA....te anunt cu indignare ca persoanele cu Sindrom Down au cel mai mare indice de INTELIGENTA EMOTIONALA de pe aceasta planeta....sunt cele mai empatice, cele mai emotionale si hipersensibile...sunt copiii de CRISTAL...prea iertatori, desi super suspiciosi....FIICA MEA ESTE PARANORMALA...dispune de BIOENERGIE ...incarca pozitiv orice persoana pe care o atinge...vindeca durerile si orice afectiuni chinuitoare...gaseste obiecte ascunse....este telepatica.....ACUM VREAU SA ITI CERI SCUZE IN MOD PUBLIC FATA DE FIICA MEA, altfel te voi vana pentru totdeauna pentru abjectia de a-l compara pe WERNER cu FIICA MEA...

# ana date 3 July 2018 06:29 +4

procurorul Felix Banila - "... ca sa stiu cum imi pregatesc viitorul". VAI CE NAIV SUNTETI pentru un eventual viitor sef al DIICOT. NU DE VIITORUL DVS ESTE VORBA CI DE VIITORUL LUI CIOLANIS DUPA PIERDEREA IMUNITATII !

# Pintea date 3 July 2018 19:56 +1

Presedintele se cam face ca uita! Poate ii trebuie niste Lecitina!Sau poate o suspendare e mult mai benefica pt mentalul sau!Interesul de a-l mentine cat mai mult pe umflatul Horodniceanu este major!Altfel cine ar fi dat curs gogomaniei din plangerea lui Orban? Bine i-a zis Udrea o data ”Organ”! Ăsta de cand a obtinut achitarea aceea, nu stie ce sa mai faca sa multuumeasca sistemul, devenind denuntatorul la nevoie. Un jalnic, de care se foloseste un sistem disperat ca incepe sa fie zgandarit la radacina! Dar pana sa se ajunga la varf, mai este.

# Valter Cojman date 3 July 2018 21:55 +2

Nazistul trebuie suspendat, demis, acuzat si judecat de INALTA TRADARE.

# mitica date 4 July 2018 15:06 +1

Ar fii timpul sa se pregateasca dormitorul lui johanis de la JILAVA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.07.2024 – Fost judecator, actual secretar de stat in MJ, la sueta cu un inculpat

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva