24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA BURLAN-PUSCAS REVINE IN ACTIVITATE – Judecatoarea Elena Burlan-Puscas si-a reluat postul de la Tribunalul Bucuresti. Dupa ce ICCJ a incetat procesul penal fata de Burlan-Puscas in dosarul in care DNA a trimis-o in judecata pentru luare de mita, Sectia pentru judecatori a CSM a constatat incheiata masura suspendarii din functie dispusa in mai 2018. Elena Burlan-Puscas isi va primi toate drepturile salariale de pe ultimii cinci ani

Scris de: George TARATA | pdf | print

20 March 2023 14:32
Vizualizari: 5107

Elena Burlan-Puscas (foto) este din nou judecator in activitate. Sectia pentru judecatori a CSM a constatat luni, 20 martie 2023, incheiata masura suspendarii din functie a Elenei Burlan-Puscas, masura aplicata in mai 2018, dupa ce aceasta a fost arestata la domiciliu in dosarul in care DNA a trimis-o in judecata pentru pretinse fapte de luare de mita.


 

Incetarea suspendarii din functie a fost dispusa incepand cu 16 martie 2023, data la care ICCJ a pronuntat decizia definitiva fata de Elena Burlan-Puscas de incetare a procesului penal. Concret, in 16 martie 2023, judecatoarele Anca Alexandrescu, Adriana Ispas si Rodica Cosma de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus incetarea procesului penal fata de Burlan-Puscas pe motiv de intervenitie a prescriptiei in dosarul in care aceasta fusese condamnata la fond de Curtea de Apel Bucuresti la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare pentru o fapta de luare de mita si achitata pentru alte trei fapte de luare de mita (click aici pentru a citi).


Elena Burlan-Puscas isi va primi indemnizatiile pe ultimii cinci ani


Hotararea CSM privind incetarea suspendarii din functie a Elenei Burlan-Puscas si repunerea sa in situatia initiala era obligatorie in temeiul art. 200 alin. 2 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Acesta prevede ca masura suspendarii din functie a judecatorului inceteaza in cazul in care fata de acesta se pronunta o solutie de incetare a procesului penal. Practic, Elena Burlan-Puscas va trebui reinstalata in functia de judecator la Tribunalul Bucuresti si, in plus, isi va primi toate drepturile salariale incepand cu mai 2018, data suspendarii.


Iata prevederile art. 200 din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor:


(2) Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror, suspendarea din functie inceteaza, iar judecatorul sau procurorul suspendat este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functia de executie sau, dupa caz, pe perioada intregului mandat al functiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendarii. Drepturile banesti acordate sunt majorate, indexate si reactualizate la data platii, incluzand si dobanda legala penalizatoare, obligatii de plata ce se stabilesc prin ordin al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau, dupa caz, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatorului sau procurorului i se recunoaste vechimea in functia de judecator sau procuror pe aceasta perioada”.

 

Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:


Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat incetarea suspendarii din functie a doamnei judecator Burlan Puscas Elena, incepand cu data ramanerii definitive a hotararii de incetare a procesului penal. (unanimitate)”.


Redam comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM:


“In sedinta din data de 20 martie 2023, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat incetarea suspendarii din functie a doamnei Burlan - Puscas Elena, in temeiul dispozitiilor art. 200 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit prevederilor anterior mentionate, 'daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror, suspendarea din functie inceteaza (...).'

Efectele mai sus expuse, privind situatia juridica a persoanei in cauza, sunt consecinta a acestor prevederi imperative, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii fiind tinuta a constata aplicabilitatea intocmai a acestora.

Aspectele de fapt si de drept care privesc cauza in care a fost dispusa definitiv incetarea procesului penal fata de doamna judecator Burlan - Puscas Elena nu intra in competenta Sectiei pentru judecatori, fiind analizate de instanta de judecata cu ocazia solutionarii in fond a dosarului”.

Comentarii

# Lulea Spătaru date 20 March 2023 15:47 +10

Pe Nuţu Cămătaru când îl numeşte Iohannis?

# Oare de ce nu ne vor in Schengen? date 20 March 2023 21:54 +2

Daca la TMB se trimite in judecata un dosar de luare de mita, doamna judecator este incompatibila sau este mai compatibila decat colegii de instanta? Din anumite puncte de vedere... cunoaste mult mai bine sediul materiei.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva