25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUDECATOAREA CIPARIU, IMPOSIBIL DE DAT AFARA – Inalta Curte a anulat si a doua excludere din magistratura a judecatoarei Monica Claudia Cipariu, prinsa cu hotarari si incheieri nemotivate in 457 de dosare. ICCJ a suspendat-o sase luni din functie pe Cipariu. Este a doua excludere din magistratura a judecatoarei Monica Cipariu desfiintata de Inalta Curte. In opt ani, Cipariu a primit patru pedepse disciplinare (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

18 March 2024 17:49
Vizualizari: 2662

Judecatoarea Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul Bucuresti a scapat si a doua oara de excluderea din magistratura. Prinsa cu hotarari si incheieri nemotivate in nu mai putin de 457 de dosare, Cipariu a castigat in parte la Inalta Curte.



Instanta suprema a admis luni, 18 martie 2024, recursul judecatoarei Cipariu impotriva hotararii prin care Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara (foto), din 1 noiembrie 2023, o daduse afara pentru comiterea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. q teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor - „neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege”. ICCJ a desfiintat masura excluderii din magistratura, inlocuind-o cu suspendarea din functie a judecatoarei TMB Monica Claudia Cipariu pe o perioada de sase luni.


Iata minuta deciziei ICCJ nr. 78 din 18 martie 2024 (dosar 2766/1/2023):


“Admite recursul declarat de recurenta Cipariu Monica Claudia impotriva hotararii nr. 20J din 1 noiembrie 2023 pronuntate de Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 16/J/2023. Caseaza hotararea atacata si, rejudecand, aplica recurentei Cipariu Monica Claudia sanctiunea disciplinara constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. q) teza I din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 18 martie 2024”.


Iata minuta hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara nr. 20 din 1 noiembrie 2023 (dosar nr. 16/J/2023):


Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator la Tribunalul Bucuresti.

In baza art. 273 alin. 1 lit. f din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, aplica doamnei Cipariu Monica Claudia – judecator la Tribunalul Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'excluderea in magistratura' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 271 lit. q teza I din acelasi act normativ.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.


Redam comunicatul prin care Inspectia Judiciara anunta trimiterea in judecata disciplinara a Monicai Cipariu:


Actiune disciplinara CIPARIU MONICA CLAUDIA, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti pentru nerespectarea art.271 lit.q) teza I din Legea nr.303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, constand in aceea ca fapta doamnei judecator Cipariu Claudia Monica din cadrul Tribunalului Bucuresti – Sectia penala – de a nu motiva hotararile / incheierile intr-un numar de 457 cauze, a dus la lipsirea partilor de elementul esential al aducerii la cunostinta a continutului hotararilor judecatoresti sub aspectul considerentelor, indispensabile in aprecierea argumentelor necesare exercitarii unei cai de atac, fapt ce are drept consecinta prelungirea nejustificata a procedurii judiciare, aceasta constituind, totodata, si o incalcare a dispozitiilor articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului referitoare la durata rezonabila a procesului”.


A patra pedeapsa in opt ani


Este a patra sanctiune disciplinara primita de catre judecatoarea Monica Cipariu in ultimii opt ani. In 28 octombrie 2015, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a sanctionat-o cu excluderea din magistratura, pentru intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile. Totusi, judecatoarea a castigat recursul in 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie dandu-i o pedeapsa mai blanda: reducerea salariului cu 20%.

Ulterior, in 5 noiembrie 2019, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din CSM a sanctionat-o pe Monica Cipariu cu taierea salariului cu 10% timp de 2 luni, gasind-o vinovata de neredactarea hotararilor judecatoresti din motive imputabile, in termenele prevazute de lege. In acest caz, sanctiunea a ramas definitiva prin neatacare.

La 8 decembrie 2022, CSM a pedepsit-o pe judecatoare cu suspendarea din functie vreme de 6 luni, gasind-o vinovata de neredactarea hotararilor judecatoresti, din motive imputabile, in termenele prevazute de lege si de intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile. In recurs, la 15 mai 2023, ICCJ i-a imblanzit sanctiunea, transformand-o in diminuarea indemnizatiei cu 25% timp de un an.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva