30 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIA A AJUNS INTR-UN PUNCT CRITIC – Presedinta Curtii de Apel Targu Mures, judecatoarea Andreea Ciuca, dezvaluie dezastrul din instante: “Este o situatie de criza... In trei luni au depus cereri de retragere din functie prin pensionare jumatate, 335 de magistrati, care reprezinta, bunaoara, numarul judecatorilor din noua curti de apel la un loc”

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 March 2023 16:17
Vizualizari: 3764

Continua sa fie trase semnale de alarma din randul judecatorilor in legatura cu situatia extrem de grava din instante, confruntate cu un deficit de personal fara precedent. Valul urias de pensionari provocat de instabilitatea legislativa si de viitorul incert al magistratilor in legatura cu conditiile de pensionare este pe cale sa lase instantele goale. Deja au fost implementate masuri extreme, precum cea de la Judecatoria Constanta care si-a redus activitatea din cauza lipsei de judecatori (click aici pentru a citi), iar semnele ca in viitorul apropiat lucrurile se vor imbunatati nu exista. Ba dimpotriva. In plus, la fel de afectate sunt si parchetele, nu doar instantele.


 

Dupa ce judecatoarea Dana Girbovan (presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania) a dezvaluit ca instanta pe care o conduce, Curtea de Apel Cluj, s-a confruntat pentru prima data cu un numar de peste 40 de posturi vacante (click aici pentru a citi), un alt important magistrat, si anume judecatoarea Andreea Ciuca (foto), presedinta Curtii de Apel Targu Mures si a Asociatiei Magistratilor din Romania, avertizeaza asupra starii in care se afla sistemul.

Andreea Ciuca a precizat miercuri, 15 martie 2023, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al Curtii de Apel Targu Mures pe anul 2022, ca numarul magistratilor care au iesit la pensie in numai trei luni este egal cu numarul judecatorilor care isi desfasoara activitatea la noua curti de apel sau la noua parchete de pe langa curti de apel. E vorba, mai exact de 335 de judecatori si procurori care au facut cereri de eliberare din functie. “Este o situatie de criza”, afirma Ciuca.


Prezentam declaratiile judecatoarei Andreea Ciuca, presedinta Curtii de Apel Targu Mures si a Asociatiei Magistratilor din Romania, redate de site-ul punctul.ro:


Numarul posturilor vacante cu care am incheiat anul trecut (la nivelul instantelor subordonate Curtii de Apel Targu Mures, n.r.) a fost de 31, adica 18,91% din posturile de judecator au ramas vacante la sfarsitul anului trecut, ocupate fiind 164 de posturi, ceea ce a reprezentat 81,09%. In ultima perioada a anului trecut am avut un val de pensionari la nivel national. S-a reflectat, in parte, si la nivelul Curtii de Apel si al Tribunalului Mures, mai cu seama si la Tribunalul Specializat Mures. La Tribunalul Harghita, colegii au fost deosebit de intelegatori si au acceptat sa mai ramana chiar dupa ce au implinit vechimea de 25 de ani. Dar acest val de pensionari ne-a afectat si pe noi si colegii ne-au explicat ca nu mai pot accepta sa ramana in contextul instabilitatii si lipsei de predictibilitate cu privire la statutul judecatorului. A se intelege, nu este vorba de crearea unor privilegii, nu este vorba de exacerbarea sau de augumentarea drepturilor pe care le avem, ci este vorba despre declaratiile facute de reprezentantii celorlalte puteri care duc sau care au dus la crearea acestei instabilitati.

Dupa trei zile de la intrarea in vigoare a legilor justitiei s-a lansat in spatiul public un proiect de lege de modificare acestor dispozitii. Cred ca este important sa stiti urmatorul fapt: daca din luna iulie 2019 pana in luna ianuarie 2023 au fost eliberati din functie prin pensionare 654 de judecatori si procurori, doar in ultimele trei luni din acest interval, adica noiembrie, decembrie si ianuarie, au formulat cereri de eliberare din functie prin pensionare 335 de judecatori si procurori. Vorbim la nivel national, dar situatia este grava. Este o situatie de criza. Timp de 43 de luni a fost eliberati din functie 654 de judecatori si procurori prin pensionare, in timp ce in trei luni au depus cereri de retragere din functie prin pensionare jumatate, 335 de magistrati, care reprezinta, bunaoara, numarul judecatorilor din noua curti de apel la un loc sau parchetele de pe langa aceste curti de apel la un loc. Deci, ganditi-va ca toti judecatorii din aceste curti sau toti procurorii si-ar fi depus cereri de eliberare din functie prin pensionare”.

Comentarii

# maxtor date 19 March 2023 19:08 0

reamintim ca in starea de haloimis-"urgenta/alerta"- gunoierii au fost singurii care si-au facut treaba ca de obicei,EXISTA RESURSA UMANA! (daca venea justitiabilu sa aduca covidu de ce ati mai emis citatii?????)

# 2023 date 19 March 2023 20:37 +2

Acest sistem nu stie ca are judecatori pensionabili si ca ar trebui sa aiba din timp masuri pregatite? Si pe voi va ia in decembrie iarna pe nepregatite?Un examen dureaza 8 luni iar o cerere de transfer 3 luni.

# dragos barna date 20 March 2023 08:20 -1

sa importam judecatori sau sa exportam actul de justitie, poate vom avea parte de tratament legal si nu vom mai fi aruncati in puscarie de judecatori tortionari, care incalca cu obstinatie legile pentru a nu supara DNA Brasov, si a si pastra salariile bune fara stres (114/62/2016) si mentinuti in puscarie desi formuland 10 contestatii la executare si 7 in anular, fug toti judecatorii Trib/Ca brasov de a constata lipsa solutionarii prescriptiei raspunderii penale in apel. Rusine Rusine Rusine O adunatura de tortionari prost deghizati in judecatori!!!

# # EJECT!!! date 20 March 2023 12:48 -1

:cry: <img src=ops:' /> :lol: :-| :P :zzz Sa se treaca pe SISTEMUL CU JURATI...SCAPAM DE EI, DE PENSIILE COLOSALE. :eek: RELICVE ALE SOCIETATII !!!

# lege-faradelege date 20 March 2023 13:26 -2

Sistemul de justitie cu sau fără magistrați, este un sistem care nu funcționează, Instititul de magistratură, plătește așa zișilor profesori salarii exorbitante, dar în niciun caz nu se preocupă de instruirea viitorilor magistrați, dovadă fiind rezultatele dezastruoase la examenle de admitere în magistratură. Este evident că asistăm la prăbușirea actului de justiție nu datorită lipsei de personal ci datorită incompetenței sistemului.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2023 – Cami a primit a doua sansa. Intra pe spalarea banilor

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva