4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LAZARICA NU A PUTUT INDICA INCULPATII DE RANG INALT - Inspectia Judiciara a declansat cercetarea Procurorului General Augustin Lazar pentru incalcarea deontologiei, la sesizarea Lumea Justitiei. In decembrie 2017, Lazar a jignit grav Parlamentul pentru ca a reinvitat-o la audieri pe Laura Kovesi: “Procurorii DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale... dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt!” (Rezolutia)

Scris de: L.J. | pdf | print

15 April 2018 13:34
Vizualizari: 13574

Cu mare intarziere, Inspectia Judiciara s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale de catre Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar si a declansat cercetarile impotriva acestuia pentru declaratiile pe care le-a facut la 8 decembrie 2017, dupa ce sefa DNA Laura Kovesi (prietena de familie) a fost rechemata sa se prezinte in fata Comisiei speciale a Parlamentului. Taica Lazarica nu s-a putut abtine sa nu arunce cu noroi in Parlamentul Romaniei, declarand presei in data de 8 decembrie 2017:

Noi suntem ingrijorati si societatea civila e ingrijorata. Trebuie transparenta si sa se functioneze in mod legal. (...) In tot cursul anului 2017, Ministerul Public si in general institutiile din justitie au format obiectul unor atacuri concentrice, ele s-au vazut. Am folosit expresia «hartuit» pentru ca am gasit-o in raportul de la Geneva, unde scrie «Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale». Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu in afara de cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar. Am folosit aceasta expresie pentru ca o foloseste nu numai redactorul acestui raport, ci o vedem noi din ceea ce vedem noi prin atacuri media si alte acte care sunt evident neprietenoase procurorilor, cum ar fi aceea sa scoatem cuvantul «independent» din textul legii privind statutul si care intr-o maniera subtila, dar dubioasa a dorit evident sa indeparteze statutul procurorului de statutul de magistrat si sa-l duca in zona Executivului”.


Taica Lazar nu a putut spune cine sunt “incupatii de rang inalt” din Comisia Parlamentara, pentru ca nu exista niciunul

Dezastru pentru guralivul Lazarica,  Inspectia Judiciara a constatat ca in Comisia speciala de control a Parlamentului nu se afla niciun inculpat si, mai grav, Procurorul General Augustin Lazar, in apararea pe care a facut-o la Inspectie, nu a putut indica vreunul - (vezi facsimil)

Si chiar daca ar fi existat vreun inculpat, Lazarica tot nu avea voie din calitatea sa de sef a PICCJ sa se adreseze cu asemenea termeni alesilor poporului, el care este numit in functie de alesii poporului si care are obligatia profesionala sa respecte prezumtia de nevinovatie.

Redactia Lumea Justitiei a formulat sesizare disciplinara impotriva lui Augustin Lazar, in decembrie 2017, insa Inspectia Judiciara a clasat plagerea, dar s-a sesizat pentru incalcarea deontologiei profesionale, retinand ca exista indicii temeinice ca Procurorul General a incalcat art. 17 din Codul deontologic al magistratilor care prevede ca “judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate”.

In Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 8697/IJ/1835/DIP/2017 din 14 martie 2018, emisa de procurorul inspector Georgel Aciu, s-a retinut:

...In jurisprudenta sa, in repetate randuri, CEDO a analizat libertatea de exprimare a unor persoane care indeplinesc o functie publica sau a magistratilor. In cauza Morissens c. Belgiei s-a statuat ca o persoana care indeplineste o functie publica a acceptat anumite restrictii ale exercitiului libertatii de exprimare, restrictii care sunt inerente acestei functii...

Referitor la afirmatia 'Procurorii din DNA sunt hartuiti prin campanii media, prin chemarea in fata unor comisii speciale. Dar acolo cine ii convoaca? Niste inculpati de rang inalt, care vor ca discutiile sa aiba loc in alt mediu decat cel judiciar. Procurorii sunt invitati sa dea seama intr-un mediu care nu e judiciar' – aceasta afirmatie conduce la identificarea unor indicii privind incalcarea obligatiilor deontologice stabilite de dispozitiile art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, care prevede ca 'judecatorii si procurorii sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si in societate'.

In acest context nu se poate retine sustinerile exprimate in punctul de vedere de catre Procurorul General al PICCJ Augustin Lazar in sensul ca mentiunea 'inculpati de rang inalt' vizeaza solicitarile a procurorilor intr-o comisie Parlamentara, facuta de un fost ofiter in rezerva din SRI, trimis in judecata de DNA si condamnat de instanta de fond.

Mai mult decat atat, din verificarile efectuate a rezultat ca singurul procuror invitat in fata unei Comisii parlamentare a fost procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi, pentru a fi audiata de catre Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential (decizia nr. 611/3.10.2017 a Curtii Constitutionale).

Totodata, din totalul de 44 persoane invitate si audiate in cadrul comisiei de mai sus, nu se regaseste fostul ofiter SRI col. Daniel Dragomir.

CEDO a decis in cauza Wille c. Liechtenstein ca atunci cand este vorba de un magistrat cu rang inalt, drepturile si responsabilitatile sale in privinta exercitiului libertatii de exprimare au o importanta deosebita, astfel fiind de asteptat ca functionarii autoritatilor judiciare sa dea dovada de o anume retinere in punerea in valoare a libertatii lor de exprimare de fiecare data cand sunt puse in discutie autoritatea si impartialitatea puterii judiciare.

Asa fiind, urmeaza ca sub aspectul incalcarii normelor deontologice prevazute de art. 17 din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor sa se propuna sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare in baza art. 38 alin. 1 din Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie de catre Inspectia Judiciara, aprobat prin HCSM nr. 1027 din 15 noiembrie 2012...”.

* Cititi aici integral Rezolutia Inspectiei Judiciare nr. 8697/IJ/1835/DIP/2017 din 14.03.2018, emisa de procurorul inspector Georgel Aciu

* Cititi aici sesizarea Redactiei Lumea Justitiei facuta in decembrie 2017 impotriva lui Augustin Lazar

Comentarii

# Penalu AG vorbește??? date 15 April 2018 14:10 +29

Era și cazul să i se dea peste nas momîii LĂZĂRICĂ GÎNGAVU ajuns al cincilea om în stat din PENAL prin măsluirea Mapei profesionale de romanticul duo Kovesi-Coldea :P :P :P .

# afacerea LAZARGATE date 15 April 2018 14:23 +6

Pînă la debarcare, nedemnul PROCUROR GENERAL va apăra binomul DNA-SRI,că doar HELLVIG dădu scris că-i secret de stat dosărelu' ciumetelui. http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/sri-afacerea-lazargate-este-de-domeniul-sigurantei-nationale-52167.html/

# Pandele date 15 April 2018 18:09 +8

CIRC şi iar CIRC ;-) Dacă s-ar dori cu adevărat în țară s-ar putea face ordine în legi şi dreptate în cel mult câteva săptămâni, însă mincinosul Dragnea a şi uitat de  dreptatea promisă şi "T-zero" precum au fost făcute dispărute şi ignorate arhivele securiații. Dovada e clară că toți politrucii de 28de ani joacă teatru la greu mimând o luptă cu sistemul făcând blat şi intelegeri doar pt alte si alte alegeri câştigate de "oricine" că oricum nu contează! Toți idioții doar stau si se miră vorbind perfid dezinteresat privitor la protocoale si tot lanțul interminabil de ilegalitați si se tergiverseaza doar-doar se va micsora interesul si pt. legile justiției, coduri...etc Important e sa vină alte alegeri cu altă gargară mincinoasă ca asa e bine să existe un "duşman" precum statul paralel dar să NU facă realmente absolut nimic pt destructurare şi reformă. Românii trăiesc doar iluzii !

# Golan date 15 April 2018 15:04 +10

Ce pretentii sa ai de la acest pseudo magistrat?in 30 de ani de profesie ă facut un singur dosar cu bratarile dacice cu care nici el nu mai stie unde nu s-a lăudat si îmbătat atat la propriu cat si la figurat! Si a reusit performanta de a încasa aproape total achitare. Rusinea justitiei e instalată la vârf. Atât la parchetul general cat si la înalta curte de casatie

# ACB date 15 April 2018 17:28 +1

Iata de ce Dragnea,"mare iubitor de neam si patrie" nu a facut nimic din toate cele promise pt bunastarea natiunii ba dimpotriva si tot pierde vremea ba ca e vacanta, ba remaniei de guverne si ministri, ba ca alte tari il impiedica, cand de fapt el insusi este un tradator. Tot vedem bugetele institutiilor de forta marite, legile justitiei nimic, masuri in urma protocoalelor secrete zero, ba mai mult vor sa adopte legi tot impotriva romanilor, oricum am privi lucrurile tot batem pasul pe loc si tot necajirea romanilor au in minte http://www.justitiarul.ro/dragnea-este-un-tradator-serveste-interesele-strainilor-ca-si-iohannis/

# Mira date 15 April 2018 21:39 +2

Bine,bine,bine,domnului "regulament" .Durerea este mare cand cunostinte juridice nu are!!

# George date 15 April 2018 22:04 +7

Daca tot au tupeu de zmardoi acesti bufoni teleghidati, cum ar fi fost sa fie bagati in pubelele de gunoi ca prin Ukraina... Lesinatul de corega, sper sa ramana fara pensie slugoiul macoveist. Excludere. du-te dupa Cami.

# Parchetul, DNA nu verifica suprafete, sume totale pe judete? date 15 April 2018 22:29 +7

nimeni nu vede ca legislatia privind retrocedarile de terenuri nu obliga prefectul sa publice totalul suprafetelor retrocedate si inscrise in titlurile de proprietate emise conform legii 18/1991... Ministrul Elena Udrea... Coreea de Sud... vizita la Samsung Corporation avea in subordine Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara... sustinea  in octobrie 2011  ca in Romania s-a retrocedat mai mult teren in acte decat are tara... ?!!! Si nimeni nu ancheteaza... 41 de judete + Municipiul Bucuresti... au emis titluri de proprietate... in plus ??? Si se despagubesc ilegal din bani publici ?!? Si nimeni nu ancheteaza cat a platit ANRP intre 2004 si 2014 ?!? Pentru ce suprafata totala s-au platit deja despagubiri ? Si s-au vandut la coltul strazii documentele care transfera dreptul la despagubire catre alte persoane decat cele indreptatite ? Banii se platesc din Fondul Proprietatea ? Ce tari sustin DNA? Persoane din ce tari au detineri mari in terenuri, paduri si despagubiri?

# Canarul date 16 April 2018 02:32 0

Georgei si Dorei . Sa ne facem ca facem. La ce s-o fi complicat cand putea sa o respinga in 5 minute pe modelul codrut.

# Cetateanul date 16 April 2018 02:46 -5

Este absolut halucinanta motivarea. Mai nou inspectorii judiciari se citeaza intre ei. Fara suparare, da cine e Marele autor de carti Barbuletz? Este cumva vreo somitate de la Sorbona? E castigator de premiu Nobel? Asa cum niste baieti din statu paralel isi organizau sesiuni stiintifice ca sa se citeze unii pe altii...si sa para telectuali...cam la asta s-a ajuns si pe aici. Foarte curand vom vedea motivari, sentinte si rechizitorii de genul: dupa cum zicea si autorul publicat de editura arici pogonici sau lectorrul de la universitatea din teleorman (georgel stie de ce)

# santinela date 16 April 2018 07:48 0

Orice dobitoc pe limba lui piere !!

# Klaus_Klaus date 16 April 2018 14:33 0

"inca una si ma duc" 8) => http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/augustin-lazar-numit-procuror-general-desi-avea-dosar-penal-la-dna-50064.html/ :P :P :P

# Canaliile date 16 April 2018 15:59 0

Lazarush trebuie scos de guler afara si tarat in puscarie, in lanturi !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva