28 iunie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FENECHIU SEMNALEAZA CA ICCJ NU OFERA GARANTIA UNUI PROCES ECHITABIL – Ex ministrul Relu Fenechiu acuza ca judecatorii au tinut cont doar de probele aduse de procurorii DNA: "Nu sper sa fiu achitat intr-o instanta care judeca in aceeasi institutie, sper totusi sa se regandeasca decizia primei instante si sa se rejudece!"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

17 iulie 2013 17:48
Vizualizari: 3333

 

Completul de 5 judecatori al ICCJ a respins miercuri, 17 iulie 2013, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, in dosarul "Transformatorul", in care a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata, stabilind ca cererea este nefondanta. Relu Fenechiu a solicita instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la actul normativ care reglementeaza atributiile Garzii Financiare, sustinand ca acestea incalca prevederile Constitutiei, dar si articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind dreptul la un proces echitabil. Totodata, fostul ministru al Transporturilor a subliniat ca este anormal ca aceeasi instanta care l-a condamnat la fond sa il judece si in recurs, in conditiile in care judecatorii sunt de acelasi grad.


Relu Fenechiu: "Sper din toata inima si eu sa-mi dovedesc nevinovatia si sa ma intorc... Nu sper sa fiu achitat intr-o instanta care judeca in aceeasi institutie"

La iesirea din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a declarat ca vrea sa isi dovedeasca vinovatia si sa revina in minister, insa nu spera sa fie achitat de aceeasi instanta unde a fost si condamnat, ci ar fi de preferat sa se rejudece dosarul: "Imi pare foarte rau ca am plecat de la minister. Imi pare foarte rau ca am plecat in conditiile in care am plecat, pentru ca situatia mea si politica, si familiala nu este cea mai fericita astazi. Daca vreti, trec prin cea mai grea perioada din viata mea si nu as dori nimanui sa treaca prin aceste clipe, mai ales cand stii ca esti absolut nevinovat. (...) Daca eu ma voi intoarce vreodata la minister - si sper din toata inima si eu sa-mi dovedesc nevinovatia si sa ma intorc... Nu sper sa fiu achitat intr-o instanta care judeca in aceeasi institutie, sper totusi sa se regandeasca decizia primei instante si sa se rejudece. Vreau sa se rejudece. (...) Deocamdata sunt destul de mahnit de ce mi s-a intamplat. Ma gandesc doar la familie si la viata mea personala. Voi vedea ce fac cu cariera politica".

Avocatul Gheorghita Mateut: "Rechizitoriul intocmit in cauza se fundamenteaza pe raportul Garzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanta de judecata l-a apreciat ca mijloc de proba si in considerarea caruia a respins alte probe solicitate in aparare"

Avocatul Gheorghita Mateut, aparatorul lui Relu Fenechiu, a evidentiat ca decizia luata de Completul de 3 judecatori al ICCJ, format din Francisca Vasile, Mirela Sorina Popescu si Iulian Dragomir se bazeaza doar pe raportul Garzii Financiare. In opinia avocatului Mateut, acest raport este nelegal pentru ca a fost facut de angajatii institutiei, doar in baza documentelor provenite de la Directia Nationala Anticoruptie: "Rechizitoriul intocmit in cauza se fundamenteaza pe raportul Garzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanta de judecata l-a apreciat ca mijloc de proba si in considerarea caruia a respins alte probe solicitate in aparare".

De precizat ca fondul in dosarul "Transformatorul" a fost judecat doar in baza probelor aduse de procurorii anticoruptie, Completul de 3 judecatori al ICCJ respingand la termenul din 4 iulie 2013 toate probele in aparare cerute de avocatii lui Fenechiu, precum efectuarea unei expertize tehnice si a unei expertize financiar-contabile.

De altfel, Fenechiu a declarat in fata instantei ca acuzatiile care i se aduc, potrivit carora ar fi vandut produse scumpe, nefolosibile, producand astfel un prejudiciu statului, au fost constatate doar in raportul Garzii Financiare. De alfel, acesta a aratat ca in raport se regasesc documente care se refera la obiecte, transformatoare care au fost intre timp vandute de SISEE Moldova la preturi mai bune decat cele de achizitie, astfel ca nu se mai poate constata un prejudiciu.

Amintim ca judecatorii Francisca Vasile, Mirela Sorina Popescu si Iulian Dragomir de la ICCJ l-au condamnat, in data de 4 iulie 2013, pe fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, la cinci ani de inchisoare in dosarul "Transformatorul", fiind acuzat de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata. A fost pentru prima oara in Romania cand un ministru aflat in functie a fost condamnat la inchisoare.

Comentarii

# hunter date 17 iulie 2013 20:23 0

penurie de avocati , numai bla-bla nimic consistent si practic in sprijinul inculpatilor .

# curiosul date 17 iulie 2013 22:49 -2

inculpat fenechiu, nu ai vrea tu sa iti alegi dumneata judecatorii care sa te judece? Eventual niste consateni?! Sau un complet ad-hoc, format din gadea, rosca stanescu si savaliuc? Ha? Apoi, stimata redactie, instanta judecatoreasca, fie ea si iccj, nu respinge exceptia de neconstitutionalitate, ci sesizarea ccr ;-)

# parerea mea date 18 iulie 2013 09:21 +1

Desi il apreciez pe Mateut (ca si profesor ma refer) totusi ma intreb cand o sa castige si el (ca avocat) vreun proces important. Eu cred ca este un fel de piaza - rea pentru clientii lui. Ah da, tema de gandire pentru Adina si Gadea: nu cumva Mateut intentionat (a se citi platit de DNA) pierde toate procesele?

# DOREL date 18 iulie 2013 09:32 +5

Raportul Garzii Financiare nu constituie proba legala deoarece este produs de un organism de stat, ori cat timp se sustine ca statul a fost prejudiciat, raportul GF este inadmisibil ca proba si procesul este inechitabil (CEDO - fara numarar). Si, b): la urma urmelor, ordinul s-a executat (am spus-o de la bun inceput !) si - pentru curiosii de serviciu - tot de aia nu castiga Mateut, nu pentru ca ar fi incompetent sau incapabil ! Incompeteni si incapabili sunt altii ! Parerea mea ...

# parerea mea date 18 iulie 2013 12:08 -1

Deci in opinia lui Dorel raportul Garzii ar constitui o proba nelegala (inovatie juridica demna de Adina), \"logica\" juridica ce tradeaza profesia emitentului \"ideii\" - este avocat, prin aceasta neexcluzandu-se faptul ca part - time mai poate lucra si ca redactor la luju sau, daca farmecul il ajuta, invitat permanent la Antena 3 unde alaturi de Val Valcu se poate lansa in vartejul seducator al ineptiilor juridice.

# Av. Popa Nicolae - Tulcea date 24 august 2013 21:28 0

Parerea mea eset ca, justitia este corupta la amximum si nu generalizez, ci dovedesc cu mai multe hotarari judecatoresti reprezentand actiuni privind drepturi proprii care edifica  cert abuzurile din treapta in treapta pana la cel mai inalt nivel, ca, putini dintre magistrati nu sunt corupti, ci multi sunt mai presus de lecge, dovada este si modul organizat al sitemului jurisdictional in interpretarea art.48 alin.2 si art.57 alin.2 din Legea nr.51/1995 care nu reprezinta o pavaza absolut sigura, incat sa favorizeze reglementarea si discriminarea intre indivizi persoane fizice ce detin acte identice de avocat emise de institutii competente ale statului de drept public in teritiriul tarii democrata. Imi intemeiez sustinerea pe baza de martori si inscrisuri oficiale astfel va exact pe fata judecatorilor astazi, modul cum voi fi tratat intr-un proces la un moment dat, desi \"nimeni nu poate fi considerat ca nu cunoaste legea\" magistratii sunt obligati si nu au voie sa n-o cunoasca. Este ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.06.2022 – S-a decis soarta lui Scutea

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva