Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

JUSTITIE CRIMINALA – Judecatorul Gheorghe Morosanu dezvaluie un caz cutremurator care arata cum se face justitie in sala de judecata. Morosanu: „Este un strigat disperat la adresa factorilor de decizie din politica si justitie, care au deteriorat la maxim actul de justitie, lipsindu-l de orice logica si umanitate”. Cititi si va cruciti

Vineri, 8 septembrie 2017 14:19 | Scris de E.D. | pdf | print | email

Eu am fost mereu convins ca sunt judecator in principal pentru a rezolva probleme, si mai apoi pentru a aplica texte, reguli si exceptii” - declaratia ii apartine judectorului Gheorghe Morosanu (foto) fostul presedinte al Judecatoriei Bicaz si este cuprinsa intr-o relatare pe care am primit-o la Lumeajustitiei.ro, venita in contextul in care in aceste zile se vorbeste nu doar despre modificarea Legilor Justitiei, ci si despre aplicarea normelor in sala de judecata.


In relatarea sa, judecatorul Gheorghe Morosanu evidentiaza diferentele uriase dintre modul in care se deruleaza procesele in sala de judecata in prezent, fata de cum decugea o cauza in urma cu cativa ani. Pentru a exemplifica, Morosanu prezinta cum sunt solutionate in aceste zile cererile de ordonanta presedintiala, care au caracter de urgenta, aratand ca s-a ajuns chiar ca procedura de „urgenta” sa se desfasoare in decursul unui an. Pe de alta parte, in perioada in care acesta profesa, Morosanu poveste ca se solutionau cererile prin ordonanta presedintiala in aceeasi zi.

Iata relatarea cutremuratoare a judecatorului Gheorghe Morosanu:

Pe cand toata lumea 'buna' a politicii si a justitiei se framanta de zor cu marile procese si probleme penale (totul fiind politizat la extrem, de la infiintarea DNA, pana la ultimele preconizate reforme), in mii si mii de dosare civile se intampla nu numai drame, ci si adevarate crime.

Iata ce scriam acum 2-3 ani, dar sa vedeti si ce a urmat:

Pe cand eram judecator activ, nu de mult, dar oricum sub vechea procedura, am intalnit de mai multe ori urmatoarea situatie:

Urmare a unui conflict intr-o familie tanara, sotul bezmetic pleca de acasa, luand cu el copilul de 2 sau 3-4 luni.

Copilul, dependent de laptele matern, era in pericol de a muri de foame, in timp ce mamica statea cu laptele in tate, care se umflau, fiind si ea expusa aceluiasi pericol.

Mamica venea si formula o cerere prin ordonanta presedintiala pentru reincredintarea vremelnica a copilului, iar eu, daca cererea ajungea la mine, stiti ce faceam?

Ii dadeam hotararea in jumatate de ora, mai exact cat puteam de repede.

E treaba mea cum aplicam textele si codurile, foloseam cum credeam de cuviinta eu, judecator independent, procedura in vigoare, dar rezolvam problema. Pentru ca eu am fost mereu convins ca sunt judecator in principal pentru a rezolva probleme, si mai apoi pentru a aplica texte, reguli si exceptii.

Ei bine, astazi, in procedura in vigoare, am urmatoarea situatie, caz concret:

Numitul H.S., 80 de ani, evacuat din locuinta de sotie si fiice, nu conteaza aici motivele, formuleaza cerere, prin ordonanta presedintiala, pentru a-si recupera actele si hainele de iarna.

Cererea a fost depusa la 3.12.2013.

La 16.01.2014, tastand pe portal Judecatoria XX, dosar nr. xxx, descoperim ca nici nu este fixat termen.

La o luna si jumatate de la depunere!

In cazul unei ordonante presedintiale, materie in care cel mai important element este urgenta!

Intre timp, mosul este in strada, fara haine de iarna!

Este aceasta o crima, ori sunt eu nebun?

EPILOG, dupa alti ani:

Nu stiti nimic, nu stiam nici eu, pentru ca, ocupat cu alte chestii, abia mai ieri m-am gandit sa mai tastez portalul instantei, si sa vedeti cum a continuat cazul:

24.03.2014 (primul termen, la trei luni de la depunerea cererii, la ordonanta presedintiala!): termen pentru lipsa partilor;

16.06.2014 (alt termen de 3 luni, la ordonanta presedintiala!) pentru a se solicita relatii;

07.07.2014 pentru a se solicita relatii;

06.10.2014 (alt termen de 3 luni, la ordonanta presedintiala!) amana pronuntarea;

13.10.2014 amana pronuntarea;

20.10.2014 (ghici!) repune cauza pe rol, fixeaza termen...

17.11.2014 amAna pronuntarea

02.12.2014 respirati usurati toata lumea: 'Tip solutie: Respinge cererea'.

In fine, la final scrie asa: 'Cai atac Nu exista informatii' Credeti ca a mai rezistat mosul pana sa atace o asemenea solutie? Si daca o ataca, ce sansa ii dadeati?

PS: Nu voi spune nimanui, niciodata, despre ce dosar este vorba. Pentru ca asta nu este o reclamatie la adresa vreunui coleg judecator. Acesta este un strigat disperat la adresa factorilor de decizie din politica si justitie, care au deteriorat la maxim actul de justitie, lipsindu-l de orice logica si umanitate”.

Accesari:9887

Comentarii

# Right date 8 septembrie 2017 14:38 +24

Justiția este Criminală, STATUL este Mafiot, Sistemul  este Virusat în totalitate. TREBUIE RESETAT URGENT TOT SISTEMUL DE JUSTIȚIE, LEGI,CODURI şi rejudecarea tuturor dosarelor pe ultimii 10ani sau grațiere și amnistie. RESTUL E VRĂJEALĂ ȘI IMPROVIZATIE   :eek:

# DODI date 8 septembrie 2017 15:23 +5

Bine că situației luluței (vezi cazul Rarinca), cazul lui ciolanis sau Telepatia nu s-a folosit varianta 2. Pentru mulți magistrați cuvântul CELERITATE este sinonim cu ETERNITATE sau în accepțiunea DNA funcție de evenimentele politice sau mascarea unor probleme mari din presă. Pentru astfel de cazuri ar trebui să se aplece dorel și să propună o abordare structurală a modificărilor din justiție. Unele cazuri (ex. moșul) se puteau rezolva urgent (chestiune de 3-7 zile). La noi singurul caz rezolvat rapid a fost telepatia, ceea ce a dat loc la interpretări (mii de pagini din dosare nu au fost citite iar martorii propuși de apărare nu au fost audiați). Cred că principala calitate a unui judecător este să aplice și legea dar să nu facă rabat de la umanitate. În prezent mulți judecători sunt fără chemare profesională având doar ordin de zi pe unitate și au devenit doar cititori de sentițe prescrise.

# ALFA date 8 septembrie 2017 14:39 0

toata stima, dle. Judecator Morosanu ! locul dvs. pentru a lupta impotriva nedreptatilor este in UNBR Bota, ca avocat in legala UNBR Bota ! avem nevoie de oameni ca dvs., oameni curajosi si cinstiti, oameni care sa spuna lucrurilor pe nume ! mult succes in tot ceea ce veti intreprinde ! NUTRESC FERMA CONVINGERE CA VA VETI INSCRIE IN UNBR BOTA !

# Michelle date 12 septembrie 2017 15:01 0

Presupun ca Dl.judecator Morosanu a fost satisfacut de prestatia trollilor ciomagari, inclusiv misogini, din secta lui Bota, singurele lor preocupari "umane" fiind sa se infurie, sa urasca si sa faca bullying, fara a avea nici cea mai mica strabatere de a se manifesta ca avocati, putandu-se banui, din agitatia lor rapida, ca ar fi ramas cu amintiri absolut confuze (poate si sechele) despre stiinta dreptului in care au obtinut, doar ei stiu cum, o diploma cu care sa se laude ca pretext pentru un bullying continuu la adresa avocatilor pe care ii invidiaza...scuzata-mi fie fraza prea lunga. N-am avut deloc chef sa fiu scurta si precisa, doar prin ******rat vorbe cenzurabile, in veselia mea maxima. :lol:

# Michellu date 12 septembrie 2017 17:02 0

Michelluto, in afara de faptul ca vrei sa faci pe interesanta(sau interesantul, cine stie ?), tu si stiinta dreptului sunteti ca 2 linii paralele; nu va intalniti niciodata. In plus, limbajul tau de lemn, specific foarte multor colegi de-ai tai, folosit inclusiv de gurul vostru mafiot, florea(cu f mic !), ne produce sila.

# un misel date 12 septembrie 2017 18:24 0

Ia mai un Emetiral si iti trece sila. Daca ai senzatia asta,nu mai citi :D

# Michelle date 13 septembrie 2017 09:37 0

Intentionat am omis sa precizez ca, pentru evitarea refluxulu gastroesofagian, ciomagarii cu naturelul simtitor sa faca pauza la fiecare virgula pentru expirat/inspirat si de numarat pana la 10. Sau sa suga o lamaie ori sa bea otet de *** mère.

# Michelle date 8 septembrie 2017 14:54 -2

Eu ma astept ca toti trollii ciomagari din secta lui Bota sa se manifeste din nou, extrem de agitati, in spiritul lor de bullying caracteristic.

# Michelu date 8 septembrie 2017 18:59 0

Da-ne adresa ta Avi, sa vezi ce frumos o sa ne manifestam asupra ta !

# Cheloo date 8 septembrie 2017 21:42 0

Esti de Caragiale,neica nimeni.

# Micheluuuu date 9 septembrie 2017 20:47 +1

Iar eu ma astept, ca nea Florica sa va mulga, pana dati faliment si intrati in datorii pana peste cap. asta urmeaza. va doresc indatorare placuta

# dodo date 8 septembrie 2017 15:32 0

Domnu Morosanu e judele care a recunoscut ca UNBR Bota e unica legala !

# nuibai date 8 septembrie 2017 21:41 +1

Pentru Alfa şi Dodo: Nu am spus că Bota e unica..., nu am spus că mă înscriu în Bota. Am spus că orice om cu diplomă de drept ar trebui să se poată manifesta ca avocat - profesie liberală. Şi am mai spus că mă voi înscrie la ambele deodată, în sprijinul ideii de mai sus. Va veni şi vremea aceea, cît de curînd.

# Vladimârrr...!!! date 8 septembrie 2017 16:11 +3

Maestre, ma dezamăgiți din nou ! In speța prezentată de dumneavoastră cu (ne)cazul celui pe care-l gratulați cu distins "respect" cetățenesc cu pseudonimul "moșu", ce "factori de decizie din politica și justiție au deteriorat la maximum actul de justititie, lipsindu-ul de orice logica și umanitate" (V-am citat chiar pe dumneavoastră) și-au băgat coada, atâta timp cât speța prezentată este un ordinar caz de birocrație pe cât de tembelă pe atât de răspândită printre colegii dumneavoastră de roba ? Hai, stimate domn, mișcați-vă cu ceva mai mult talent și încercați sa ne convingeți de ceea ce cu toții suntem convinși, prezentand adevăratele cazuri care au adus pseudojustitia romană la aceasta scăzută cota de încredere cetățenească, nemaiîntalnita in lumea civilizata !

# mitica date 8 septembrie 2017 16:22 0

Maestre Morosanu, ai auzit ce a spus "doctorita" Kovesi? Justitia nu se face cu suflet, ci se "aplica" legea!

# subiectiv/obiectiv date 10 septembrie 2017 18:31 0

Viata bate filmul, mitică! ;-)

# costica marian date 8 septembrie 2017 19:09 0

Va rugam din suflet sa puneti problema sporurilor ! Pentru 5 infractiuni minore dupa contopire ajungi sa faci 15 ani de inchisoare si prejudiciul total 6.500 € . Inlaturati sporurile de pedeapsa.... este destul ca ni se da pedeapsa cea mai grea...nu mai are rost si sporul...Nu suntem criminali

# Pif date 8 septembrie 2017 21:51 -3

Nu se justifica acordarea atator termene decat daca judecatorul s-o fi ambitionat sa impace baba cu mosul, avand mai multa autoritate decat preotul satului . Poate de aia si-a zis judele ca nu-i graba in povestea asta. O baba hotarata i-ar fi pus toate lucrurile mosului in saci, inca de la inceput, ca sa-i duca unde-o vedea cu ochii. Oricum, prin raportare la ce s-a cerut, discutabil era si caracterul vremelnic. Dar daca a reusit sa-i impace si baba l-a primit pe mos inapoi in casa, ce mai conteaza ca a respins cererea mosului dupa un an ? Ce interes ar mai fi avut mosul sa atace sentinta ? In varianta mea , povestea ordonantei presedintiale nu mai e asa de criminala.

# Pif date 9 septembrie 2017 00:56 -2

Constat ca am si stricat Zen-ul unui cititor votac. Daca detaliam cum e si cu vremelnicia ordonantei presedintiale, primeam 100 cu minus. Treaba este ca si justitiabilii pot sa fie foarte inventivi in pretentii adresate instantelor de judecata. In urma cu ceva timp, am citit pe net ca unul si-a dat in judecata vecina ca s-o oblige judecatorul sa-i fie amanata. Daca ma intreba , il sfatuiam pe justitiabil sa ceara treaba asta pe calea ordonantei presedintiale, deoarece se pare ca i-a fost urgent sa aiba o relatie vremelnica cu parata. :lol:

# Vladimarrr...!!! date 9 septembrie 2017 16:41 +4

Domnule avocat Pif, va intreb cu tot respectul, dar si cu o totala nedumerire daca stiti despre ce vorbiti. Ce dorinta de impacare ar fi putu fi din partea batranei in cauza, daca de la aruncarea sotului sau in strada au trecut aproape 10 (ZECE) luni fara sa se rezolve absolut nimic din situatia acestuia, dupa cum o dovedesc insasi urmatoarele date copiate la propriu din expozeul onorabilului domn magistrat Gheorghe Morosan = Nuibai, dupa cum urmeaza:"La 16.01.2014, mosul este in strada, fara haine de iarna!",...., iar la " ...02.12.2014. ... 'Tip solutie: Respinge cererea'." Pai daca cu aaceeasi acuratete apararati si clientii dumneavoastra, renuntatati draga domnule avocat la infantilul pseudonim "Pif"si semnati-va cu nume si prenume pentru a putea fi ocoloit de eventualii naivi tentati de a va angaja la necaz. Cat despre Zen-ul celorlalti votaci sa nu va mai .. - . "ingrijoreze" grija, ca nu aveti dumneavoastra carma sa-l stricati ... !!!

# Pif date 10 septembrie 2017 10:25 0

N-ai citit cu atentie partea introductiva :"Numitul H.S., 80 de ani, EVACUAT din locuinta de sotie si fiice, NU CONTEAZA AICI MOTIVELE, formuleaza cerere, prin ordonanta presedintiala, pentru a-si recupera actele si hainele de iarna."Eu am dedus ca a fost evacuat printr-o sentinta judecatoreasca si nu dat afara abuziv din casa fara acte, caciula, fular, palton...nevoit sa apeleze la mila cetatenilor. Nu inteleg de ce te-ai enervat. In afara de preludiul povestii, cititorii nu cunosc alte detalii. Nici eu nu le cunosc. Din acest motiv am improvizat o varianta in care ar fi avut logica si umanitate lalaiala judelui cu ordonanta respectiva, exersandu-si rolul sau activ pt. impacarea partilor si reprimirea mosului in casa. Daca ar fi respins cererea de la primul termen,nefiind indeplinita a doua conditie de admisibilitate a OP, nu mai avea Dl. Morosanu de ce sa sa fie suparat pe coleg ca a lalait urgenta. L-ar fi suparat motivarea sentintei de respingere pe exceptie a cererii de OP.

# Emilia date 9 septembrie 2017 08:43 0

Toata stima!

# pensionarul date 9 septembrie 2017 19:00 0

:D JUSTITIEEE!!!! RESETEAZA-TE !!! AZI.. ACUM....

# danndeac date 10 septembrie 2017 09:49 0

sa intelegem ca este un strigat?

# michelina cauta un avi avi date 10 septembrie 2017 14:58 +2

avi tu zboara spre bruxelles ca iti platim noi biletul. doar dus...ca esti dus!!

# ella date 11 septembrie 2017 05:16 0

Felicitări Domnule judecător. Am avut de curând de apărat o clientă într-o contestație la executare care, ne spune legea, se judecă de urgență și cu precădere. De la introducerea cererii primul termen a fost fixat după 13 luni timp în care clienta a fost executată silit prin poprire de 2 ori(???) Am câștigat în apel dovedindu-se că persoanele nici nu aveau calitate de creditori ca să poată solicita executarea silită. Și ce dacă??? Acum, după 3(trei) ani ne judecăm pe întoarcere executare. Au fost numai termene ( 6) pentru depunerea dosarului de executor. Dar nu vrea el și pace. Ce să-i facă? Cică îl amendează. Da, dar se câștigă timp pentru lichidarea eventualelor posibilități de executare. Suma este mare. Am formulat cerere de sechestru asigurător. Cauțiunea fixată la 50% din valoare... Mișto justiție. Te judeci 3 ani, ești executată nelegal, nervi, bani, taxe,onorarii etc. Halal să ne fie....Sigur, cererea formulată de suspendare provizorie s-a respins, nu-i așa? Lângă București,

# Pif date 11 septembrie 2017 10:55 0

E putin din alta categorie suspendarea provizorie a executarii silite. Si eu am patit sa se respinga cu o motivare total aiurea, ca nu se justifica urgenta si vremelnicia, petenta nefacand dovada ca prin poprirea conturilor la banci pt. creanta contestata ar putea ajunge in incapacitate de plata. S-a intamplat sa fie aceeasi judecatoare si in contestatia la executare in care s-a grabit , de la primul termen, sa respinga capatul de cerere privind suspendarea cu motivatia preluata copy paste din sentinta data in suspendarea provizorie. Rea femeie.Tot in apel am castigat si eu anularea formelor de executare dupa ce m-am adaptat sentintei din suspendarea provizorie. Contestatoare n-a incasat niciun ban in conturile poprite.

# nuibai date 11 septembrie 2017 14:46 0

Cred că nu e bine că executorii sînt privaţi şi liber-profesionişti. Ei trebuie să revină în sistemul instanţelor, fiind ultima manifestare a forţei legii, şi cea mai importantă.

# MIRA date 11 septembrie 2017 10:35 +1

:-) Se vede "clasa" dlui.judecator.Problema judecatorilor actuali porneste de la recrutare si formare.Sunt selectati indivizi cu minte putina dar memorie foarte buna.In INM sunt indoctrinati si li se inoculeaza ideea ca sunt dumnezei pe pamant.Dupa ce ajung judecatori dau solutii care nu reprezinta altceva decat raspunsurile "corecte" de la testele grila invatate pe de rost,in toti acesti ani.Cand dau admiterea la CSM invata teste -grila.Cand ies din CSM invata teste -grila.Cand isi dau DEF-ul invata teste-grila."Drama" incepe atunci cand sunt obligati sa-si motiveze deciziile.Este o reala "placere" sa vezi ca nu au habar sa motiveze. Si le merge...La instantele superioare dosarele ajung la judecatori la fel de "bine" pregatiti , care le confirma deciziile .Ca, deh, este raspunsul din "grila"... Sa ne ajute DUMNEZEU ca dl.ministru TOADER, sa se aplece si asupra acestei probleme.Pentru ca judecatorii actuali ,asa cum sunt formati, nu sunt capabili sa judece ( cu rare exceptii)

# grila date 11 septembrie 2017 13:32 +1

niste tampenii grilele astea. am vazut la avocati ce tampenii au dat. ca sa faci asemenea grile absurde trebuie sa fii un pic plecat de acasa.

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Trebuie suspendat presedintele Iohannis pentru refuzul de a aplica decizia CCR care il obliga sa o revoce pe Kovesi?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 22.06.2018 – Luluta se umple de ridicol

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER