7 iunie 2020

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NA-TI-O FRANTA, CA TI-AM DRES-O – Masurile de salvare de la dezastrul economic anuntate de Guvernul meu nu linistesc pe nimeni. Bancile rasufla usurate: ratele nu se amana, cum s-a decis in alte state UE. In schimb, s-a decis majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde lei, rambursarea TVA pana in limita a 9 miliarde lei, plata somajului tehnic cu 75% din salariul brut. Bugetul pentru concediile medicale va fi majorat la rectificarea bugetara (Masurile)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

19 martie 2020 11:41
Vizualizari: 3407

26 februarie 2020 – primul caz confirmat al unei persoane infectate cu coronavirus pe teritoriul Romaniei. De atunci, tara functioneaza intr-un haos generalizat, stanga nu mai stie ce face dreapta, politicul nu stie ce face mediul economic, afacerile se pun sub lacat pentru cine stie cat timp, masurile guvernamentale sunt adoptate catinel, iar tinerea sub control a fenomenului din punct de vedere medical, atat cat este omeneste posibil, pare sa fie singura sarcina realizata cu succes in aceste zile. Cu certitudine, cu sacrificii imense din partea medicilor si personalului medical. De cealalta parte, in spatiul public se trag semnale de alarma cu privire la evolutia galopanta a cazurilor de coronavirus in Romania, care ar putea sa puna in dificultate sistemul medical in viitorul apropiat si nu numai.


 

In fata crizei medicale de crestere a numarului cazurilor de coronavirus (260 de cazuri confirmate pe teritoriul Romaniei la data de 19 martie 2020) si dupa ce tara s-a mutat in hypermarketuri pentru aprovizionare, ori s-a izolat la domiciliu, societatile comerciale sunt foarte aproape de colaps. Supravietuirea economica a societatilor mici si mijlocii (in conditiile in care in Romania sunt peste 600.000 de astfel de companii) ramane totusi o necunoscuta, dat fiind ca Guvernul nu a adoptat in decursul celor trei saptamani de la primul caz de coronavirus nicio masura concreta de salvare a acestor afaceri cu miloane de angajati.

 

Pentru aceasta, Guvernul Romaniei s-a reunit miercuri seara intr-o sedinta prin videoconferinta, anuntand ca la final vor fi facute publice masurile de salvare pentru mediul economic. Sedinta de guvern, astfel cum ne-a comunicat premierul Ludovic Orban, s-a terminat la 3 dimineata, iar masurile au fost anuntate joi, 19 martie 2020 de Orban, tot prin videoconferinta de la Vila Lac 1.

Trebuie precizat ca solutiile adoptate in sedinta de guvern de aseara au fost asteptate ca painea calda de mediul economic si nu numai, majoritatea sperand ca vor fi luate masuri similare celor din alte state, care au venit intr-ajutorarea populatiei si a societatilor care au fost obligate sa isi blocheze activitatea. De exemplu, Ungaria care a decis suspendarea ratelor la banci ale persoanelor fizice si juridice pana la finalul anului 2020. Ori precum masurile adopate de Grecia, care a dispus amanarea tuturor obligatiilor fiscale pentru patru luni.

Romania nu suspenda plata ratelor catre banci

Niciuna dintre aceste masuri nu se regasesc insa pe lista deciziilor adoptate de Guvernul Orban. Si cel mai important, niciuna dintre masurile adoptate din punct de vedere economic nu vor putea fi aplicate imediat, fiind necesar un timp pentru implementarea acestora. In unele cazuri, precum cel al concediilor medicale, pana la prima rectificare bugetara.

Masura poate cea mai asteptata de la "Guvernul meu" era cea privitoare la suspendarea ratelor la banci ale persoanelor fizice si juridice, in contextul in care in Romania se preconizeaza un numar masiv de concedieri si disponibilizari, ceea ce ar conduce la falimentul personal al milioane de cetateni. Masura, astfel cum ne amintim a fost adoptata in tara noastra in 2008-2009, in timpul crizei economice. Nu a fost insa adoptata si acum, nu stim din ce motive, asa cum nu s-a decis nici adoptarea unui pachet de masuri pentru scutirea platii impozitelor, taxelor si contributiilor de catre cetatenii romani, astfel cum propusese Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ori o serie de masuri dedicate si concrete pentru sustinerea IMM-urilor, a caror activitatea trebuie mentinuta astfel incat, dupa depasirea starii de urgenta instituite de Klaus Iohannis, sa poata functiona din nou si nu sa constate falimentul...

O atentie deosebita, credem noi, trebuia acordata de Guvernul Orban si domeniului horeca, aflat in prezent foarte aproape de colaps, dupa ce Guvernul a anuntat inchiderea restaurantelor, cafenelelor si a tuturor unitatilor de acest tip pe perioada starii de urgenta. Nicio masura insa, desi domeniu are peste 700.000 angajati care au nevoie de un venit constant pentru a trai.

In schimb, premierul Orban a anuntat ca Statul va finanta plata a 75% din salariul brut al angajatilor trecuti in somaj tehnic, motivand decizia prin aceea ca fiind stare de urgenta, este foarte important ca oamenii, pe cat posibil, sa stea izolati.

 

Iata ce decizii au adoptat guvernantii pentru imbunatatirea "mijloacelor de lupta contra coronavirus:

-Hotararea de guvern pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sanatatii pentru sustinerea centrelor de caratina cu 42 milioane lei;

-Suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu 100 milioane lei pentru sustinerea activitatii MAI si pentru asiguarea sumelor necesare achizitiilor pentru protejarea structurilor din cadrul Ministerului;

-A fost asigurat capital de lucru pentru UNIFARM in vederea eficientizarii in derularea achizitiei de medicamente necesare in criza coronavirus;

-OUG pentru majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin intermediul fondului de garantare. Majorarea s-a facut in prima faza cu 5 mld lei, urmand ca in etapa a doua sa se faca o alta majorare de 5 mld, maximul prevazut fiind de 15 mld. Creditele sunt pentru investitii si majorarea capitatlului de lucru, cu de 100%;

-S-a decis rambursarea TVA pana in limita sumei de 9 mld pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor sa beneficieze de capitalul de lucru necesar pentru functionare;

-La rectificarea bugetara va fi asigurara cresterea bugetului alocat pentru concediile medicale;

-Asigurarea platii somajului tehnic din bugetul Ministerului Muncii prin intermediul ANOFM. "Este clar ca multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie si nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajatilor si exista riscul ca angajatii sa fie trimisi in somaj, sa fie dati afara sau sa li se suspende contratele de munca. Decizia este de a plati din bugetul fondului de somaj 75% din salariul brut, cat este indemnizatia lunar pentru somaj tehnic. Daca am fi ales masura activia pentru sustinerea plata salariului am fi instituit obligtia acestor angajati de a se duce la munca. Or, am considerat ca este mai util acum sa stea acasa si sa evite contacte sociale care ar fi putut sa creasca riscul de contaminare", a precizat Orban.

-S-a decis modificarea Codului penal, in sensul majorarii pedepselor pentru infractiunile de fals in declaratii si zadarnicirea combaterii bolilor. In acelasi timp, s-a decis introducerea unei noi infractiuni in Codul penal, respectiv omisiunea de a da date despre persoanele cu care o persoana chestionata a intrat in contact in timpul epidemiei. Iata cum a justificat Orban aceasta masura:

"Am luat masura de modificare a Codului penal privitoare la infractiunile care se petrec in contextul epidemiei de coronavirus. Am decis majorarea pedepselor pentru falsul in declaratii, privitor la epidemia de coronavirus. (...) Am majorat pedepsele pentru infractiunea de zadarnicire combaterii bolilor. (...) Este introdusa o noua infractiune: omisiunea de a da date. In cazul in care, in cursul unei anchete epidemiologice, o persoana nu da date privitoare la persoanele cu care a intrat in contact pentru a le proteja, acesta va fi pedepsita. Am decis sa inasprim aceste pedepse pentru a-i sanctiona pe cei care u inteleg ca trebuie sa respecte masurile adoptate de autoritati".


-In timpul conferintei de presa sustinuta prin videoconferinta, Ludovic Orban a anuntat si ca au fost adoptate si alte decizii, fara a le mai enumera, subliniind ca "economia trebuie sa functioneze":

"Am adoptat si alte decizii care sunt legate de alte domenii de activitate. Mesajul pe care vreau sa il dau este foarte clar. Economia trebuie sa functioneze mai ales in punctele cheie, in domeniul energiei, furnizarii de utilitati, toate institutiile statului trebuie sa functioneze la capacitate maxima. (...) Solicit tututor companiilor sa ia masuri de protejare a angajatilor. Inca de la inceputul declansarii epidemiei am urmarit cu mare atentie fiecare evolutie si am luat masuri care au fost graduale in functie de evolutia situatiei. Suntem pregatiti sa luam orice masuri pentru a proteja populatia".


La finalul transmisiunii, Ludovic Orban nu a ezitat sa reclame faptul ca stocurile pentru epidemie erau inexistente, lucru care a pus Guvernul in dificultate, fiind necesare aprovizionari de materiale: "Stocurile erau zero. Noi practic a trebui sa facem niste achizitii pentru a compensa absenta stocurilor pentru a preveni aparitia unei epidemii. Vom prelua in fabricatie de catre companii romanesti aceste produse medicale, care sunt extrem de cautate pentru ca a crescut enorm cererea".

 

*Cititi aici integral declaratiile premierului Ludovic Orban

Comentarii

# (Ex)Procurorul date 19 martie 2020 14:13 +3

Să sintetizez. Pentru mediul economic prea puțin și ineficient, iar pentru populație nimic, niente, nothing, nada. În schimb, majorăm în mod iresponsabil pedepsele pentru amărâții, care, încolțiți din toate părțile și speriați de moarte, iau unele decizii nefericite și pentru ei și pentru ceilalți. Apoi, dacă îi băgăm pe toți la pușcărie, inclusiv sau cu precădere pe cei infectați cu coronavirus, ce facem cu cei deja aflați acolo și care sunt sănătoși. Cum ce facem, le băgăm ”mortu” în casă cum se zice, că oricum n-au unde să fugă. Atenție, însă, că avem deja cazul PNT Satu Mare, care nu e decât începutul. Adică, după ce ai o bombă care stă să explodeze, tu o mai și amorsezi. Sunt oare singurul care crede că o să ne ia dracu cu Guvernul diliului Orban et company în frunte?

# Pintea date 19 martie 2020 14:14 +3

Au luat masuri extrem de păguboase și inutile pentru cetățean, ca de obicei: la MAI au alocat cu 60% mai mult decat la sănătate. Dacă acum nu alocăm bani pentru cumpărare de paturi ATI, pt ventilatoare mecanice, pt biocide, pt măști, etc., atunci când? Trustul INTACT a cumparat 2 paturi ATI, 60.000 EURO bucata. Guvernul câte? De cand a preluat prin presiune puterea, acest guvern aruncă bani unde nu trebuie: returnări de TVA MASIVE!...când se știe ca prin asta se fraudează foarte mult bugetul țării! Apoi, ajută IMM-urile! Dar ce ne pasă? Patronii nu au bani in cont? Tot statul sa dea pomană? Apoi, ooh băncile!! Cum sa se pună Câțu rău cu băncile?! Pâna la urmă, tot populația este o victimă neștiutoare a unor cauze in lanț: coronavirus, guvernul preocupat de firme nu de cetațeni alocă bani aiurea, granițe deschise, circulație rutieră nerestrictionată, lipsă produse medicale de strictă necesitate, etc., etc. Jalnic!

# Valter Cojman date 19 martie 2020 16:34 +1

Nimic despre plafonarea preturilor la alimente, la utilitati, la produse sanitare pentru protectia impotriva COVID-19, etc. si nimic despre pedepse mari pentru speculanti... Probabil ca sunt complici. In timp de razboi, speculantii erau impuscati imediat ce erau prinsi, fara judecata. Romania este in razboi. Bun... Suntem in anul 2020 si nu se mai pot impusca speculantii... Insa l-i se pot da 10 ani de puscarie si confiscarea tuturor averilor...

# John Doe date 19 martie 2020 16:36 +2

Sica Mandolina si Masa Tacerii de la Cotrocean impreuna cu Inutilus Catus Speculantus au aruncat praf in ochi populatiei. Nu este absolut nimic pozitiv pentru populatie. 1. Fonduri de ajutorare pentru persoanele in carantina, izolare sau deja bolnave. 2. Suspendarea platii ratelor bancare macar 6 luni pana vedem cum evolueaza situatia. 3. Suplimentarea fondurilor alocate Ministerului Sanatatii. Tot ceea ce au facut este sa permita mutarea banilor intre Ministerul Sanatatii si CNAS dupa cum ii taie capul. 4. Puteau sa rechizitioneze sau sa inchirieze la preturi negociate hoteluri de 2 sau 3 stele (care oricum sunt goale si asa o sa ramana) in care sa cazeze persoanele izolate sau in carantina. Asa aparea necesitatea ca cineva sa furnizeze mancare, deci se misa economia cat de cat. Le lasa cineva protejat in echipament mancarea la usa fiecaruia. Dupa ce trecea nebunia se facea o dezinfectie generala si erau gata sa functioneze acele hoteluri.

# John Doe date 19 martie 2020 16:39 0

5. Pentru IMM absolut nimic. I-a lasat sa se descurce cu salariatii. Intrebarea este, daca nu lucreaza si nu incaseaza, de unde sa plateasca salarii, taxe si impozite? Toti sunt capuse pe la firme private si incaseaza asa ca nu ii intereseaza de polpulatie, toti au afaceri prin diverse persoane, rude sau amante sau sageti, si le merge din plin, deci nu ii intereseaza de populatie. PNL=PSD=UDMR= toate partidele= MIZERIE! Toata abureala asta cu gravitatea este ca sa justifice tunurile pe care le dau si urmeaza sa le dea, plus politele pe care urmeaza sa le plateasca. Pana la urma sasul si-a vazut interesul, sa se prescrie faptele .....

# John Doe date 19 martie 2020 16:44 +4

Asa zisa diaspora sa ia aminte cand o sa se mai incerce manipularea in viitorul apropiat. Abia acum luati si voi contact cu realitatile noastre, ale celor care am ramas in tara sa ne chinuim si sa luptam cu toti acesti politicieni ordinari de toate culorile. Bine ati revenit in Rrrrro-ma-ni-a norrrr-ma-la condusa de Dancila, Iohanis, Ponta, Tariceanu, Valcov, Orban, Barna, Ciolos, Catu, Turcan, Gorghiu si altii ... Va place cine a condus si cine conduce tara? Va place cine sunt sefi la parchete? Va place cine sunt sefi institutiilor publice? Au schimbat niste pile, amante, rude cu altele la fel de incompetente. Cum spuneam, aceeasi mizerie indiferent de culoare.

# VIKY date 20 martie 2020 12:30 +3

Discrepeanta sumelor alocate se justifica, tinand cont pentru cine lucreaza hitleristul. Sanatatea populatiei ii intereseaza, cum ma intereseaza pe mine cati tantari au murit pe glob. Mai important pentru ei este MAI, doar cu ajutorul lor (si a stari de urgenta), va poate "reduce",va poate "inchide", practic dupa pandemie veti fi sclavi cu acte in regula. Nu cred ca o tara de pe glob sa fi decretat stare de urgenta ca in Romania, care se refera la stare de razboi sau asediu. Razboiul il veti duce voi cu virusul, iar ei, sobolani izolati, se vor ocupa de ...asediu. Acest asa zis MS, in frunte cu privatul Costache, se ocupa postand pe sites-ul MS dezbateri pentru reforma in domeniul sanatati. In plina criza cu virusul ei dezbat, in loc sa actioneze?. Nu exista nimeni care sa verifice derapajele acestui guvern?. Dupa pandemie va veti trezi ca nu mai exista nici o societate romaneasca, nici un spital de stat, si voi veti fi incolonati, si dirijati sa munciti la straini, in propria tara.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/luju/public_html/_template/article.php on line 146
    • VERDICTUL ZILEI - Este legala starea de alerta?

    • VOTEAZA
Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.06.2020 – Incep combinatiile pentru noul CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva