24 February 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NECONVINGATOAREA APARARE – Curtea de Apel Cluj nu a putut sa explice concret de ce solicitarea de stramutare a procesului Chereches ar trebui respinsa. Pe o jumatate de pagina, instanta informeaza Inalta Curte: „Din informatiile detinute, rezulta ca magistratii CA Cluj, in mod obiectiv, isi desfasoara activitatea cu respectarea stricta a cerintelor principiului impartialitatii, neexistand niciun temei pentru a se dispune stramutarea cauzei” (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

5 December 2023 14:37
Vizualizari: 3106

Curtea de Apel Cluj nu a putut sa explice in mod concret motivul pentru care ar trebui respinsa cererea formulata de catre avocatul Razvan Doseanu – aparatorul fostului primar de Baia Mare Catalin Chereches  de stramutare a dosarului in care edilul a fost condamnat deja la 5 ani inchisoare.Amintim ca solicitarea privind stramutarea procesului de la CA Cluj a fost formulata pe motiv ca impartialitatea judecatoarei Georgiana-Rodica Farcas Hingan (foto) a fost afectata dupa ce magistrata a depus denunt la DNA impotriva soacrei primarului cu doar cateva zile inainte sa pronunte hotararea definitiva de condamnare a lui Chereches la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita (click aici pentru a citi), aflandu-se asadar in stare de dusmanie cu inculpatul pe care il judeca.

Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate apararea formulata de Curtea de Apel Cluj luni, 4 decembrie 2023, in cauza in care se solicita stramutarea dosarului, punctul de vedere fiind trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care va solutiona cererea de stramutare joi, 7 decembrie 2023 (click aici pentru a citi).

Foarte laconic (pe mai putin de jumatate de pagina), CA Cluj se multumeste sa afirme ca, „din informatiile detinute”, rezulta ca judecatorii care functioneaza la aceasta instanta, „in mod obiectiv, isi desfasoara activitatea cu respectarea stricta a cerintelor principiului impartialitatii” si de aceea nu exista niciun temei pentru stramutarea dosarului Chereches. Atat si nimic mai mult – curtea nu explica in niciun fel pe ce isi bazeaza aceasta afirmatie.


Stramutarea va arunca in aer condamnarea


Daca Inalta Curte va admite cererea de stramutare, acest lucru va atrage automat desfiintarea condamnarii primite de Catalin Chereches si rejudecarea de la zero a apelului, conform art. 74 alin. 5 din Codul de procedura penala: „Daca instanta de la care a fost stramutata cauza a procedat intre timp la judecarea cauzei, hotararea pronuntata este desfiintata prin efectul admiterii cererii de stramutare”.


Redam argumentele Curtii de Apel Cluj impotriva stramutarii (vezi facsimil):


Motivele invocate in cerere nu sunt de natura sa justifice stramutarea cauzei la o alta Curte de Apel.

Prevederile art. 2 al.3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor statueaza ca 'judecatorii sunt independenti, se supun legii si trebuie sa fie impartiali'. De asemenea, art. 9 al.1 din Codul Deontologic al judecatorilor si procurorilor prevede ca 'judecatorii trebuie sa fie impartiali in indeplinirea atributiilor profesionale, fiind obligati sa decida in mod obiectiv, liber de orice influente', iar al. 2 al aceluiasi articol dispune ca 'judecatorii trebuie sa se abtina de la orice comportament, act sau manifestare de natura sa altereze increderea in impartialitatea lor'.

Pentru stabilirea independentei autoritatii jurisdictionale, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a luat in calcul mai multe aspecte: lipsa oricarei ingerinte sau aparente de ingerinta din partea altor puteri ale statului sau a partilor, precum si existenta unor garantii reale impotriva riscului unei presiuni exterioare.

Din informatiile detinute, rezulta ca magistratii Curtii de Apel Cluj, in mod obiectiv, isi desfasoara activitatea cu respectarea stricta a cerintelor principiului impartialitatii, neexistand niciun temei pentru a se dispune stramutarea cauzei.

Consideram, asadar, ca motivele invocate in cerere nu sunt de natura sa justifice stramutarea cauzei la o alta Curte de Apel.


* Cititi aici intregul punct de vedere al CA Cluj

 


Comentarii

# santinela date 5 December 2023 14:58 +3

Sunt convins ca nu "magistratii Curtii de Apel" Cluj au "produs" un astfel de raspuns( de care rad si curcile) ci tutele din fruntea acestei curti,fiindca altfel nu se pot explica lipsa tuturor neuronilor necesari unei bune judecati.Adica o judecatoare este 'colaboratoare" cu acuzarea( fiindca face plangere), si tot ea judeca si condamna ? In orice tara, normala la cap, asa ceva nu se poate intampla iar rezultatul va fi respingerea extradarii papagalului de primar.Asta dupa ce judecatorii germani se vor cruci de cum a fost posibila o astfel de hotarare !

# Alina Ciumuran date 5 December 2023 15:24 0

Da da, poate poate mai scapă o elită, fugarul condamnat praduitor Chereches, iubitor al baimarenilor și iubitor de socrii. Ah, stai, ca si-a bagat socrii la inchisoare trimitandu-i sa dea mită judecatoarei. Clar, trebuie stramutat. Baimarenii va iubesc !

# Cimuran Alina date 5 December 2023 15:37 0

Din categoria, cum scapă un condamnat corupt praduitor fugar de sentinta? Isi pune socrii sa incerce sa dea mita judecatorului si vezi doamne, e impartial judecatorul, deci clar, trebuie schimbat. Sunt curios daca nu cumva a cobtribuit si avocatul la darea de mita a praduitorului fugar.

# Intamplare?? date 6 December 2023 08:24 0

Oare este intamplatoare o asemenea "motivare",sau este intentia de a da apa la moara celui judecat pentru a depune cu sanase de succes o plangere la CEDO,invocand inexistenta unui proces echitabil in fata uneo instante impartiale ??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.02.2024 – Vreti sa aflati domicilii si CNP-uri? Gasiti la ICCJ (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva