22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

NEPASAREA CRIMINALA A PROCURORILOR – Ei sunt procurorii care au oprit politistii sa patrunda in casa in care ar fi fost ucisa Alexandra: Cristian Ovidiu Popescu si Lucian Gabriel Trifu de la PJ Caracal, Catalin Alexandru Zavoianu de la PJ Rosiorii de Vede si Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova. Toti se afla in functii. Fostul adjunct al IPJ Olt: „Le-am solicitat sa descindem in forta in baza infractiunii flagrante, sa vedem daca fata se afla in locuinta... Au spus ca nu suntem siguri”

Scris de: V.B. | pdf | print

31 July 2019 18:49
Vizualizari: 11913

Lista rusinii din procuratura romana tocmai s-a imbogatit cu patru nume. Este vorba despre procurorii Cristian Ovidiu Popescu si Lucian Gabriel Trifu de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, Catalin Alexandru Zavoianu de la Parchetul Judecatoriei Rosiorii de Vede, precum si Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova. Niciunul dintre acestia nu s-a gandit sa-i lase pe politisti sa intre in locuinta lui Gheorghe Dinca (presupusul criminal din Caracal), desi chiar de acolo apelase la 112 fata de 15 ani Alexandra Macesanu, acuzand ca Dinca o violase.


Cele patru nume au fost pronuntate de catre comisarul-sef Nicolae Alexe (foto), fost adjunct al sefului IPJ Olt, revocat din functie din cauza tragediei din Caracal. Intr-o interventie telefonica avuta la Antena 3 marti, 30 iulie 2019, Alexe a declarat cum, in fata a 10-15 politisti, in biroul sefului IPJ Olt Cristian Voiculescu (intre timp destituit si el de catre fostul ministru de Interne Nicolae Moga), cei patru procurori au sustinut ca nu era nevoie ca fortele de ordine sa se duca peste Dinca, in conditiile in care nu era nimeni sigur ca el era criminalul sau ca victima intr-adevar se afla in casa lui. Asta desi era vorba despre o infractiune flagranta, caz in care art. 159 alin. 3 din Codul de procedura penala este cat se poate de clar: „Perchezitia domiciliara nu poate fi inceputa inainte de ora 6,00 sau dupa ora 20,00, cu exceptia infractiunii flagrante sau cand perchezitia urmeaza sa se efectueze intr-un local deschis publicului la acea ora”.

Iar pentru ca abjectia sa fie dusa pana la capat, procurorii n-au fost de acord nici cand Nicolae Alexe s-a oferit sa sesizeze la 112 un caz de violenta domestica, apoi sa intervina fix in baza acestei sesizari, conform relatarii acestuia.

Redam cele mai importante declaratii facute de politist la Antena 3 (inclusiv despre felul in care a fost identificat suspectul de crima):

Nicolae Alexe: Ne-am interesat la sediul Politiei despre stadiul cercetarilor, despre care am discutat cu procurorul Popescu Cristian (din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal) si procurorul Vasilescu (din cadrul DIICOT), care coordonau activitatile politistilor. Intre timp, am incercat sa iau legatura cu mai multe persoane din Caracal cu scopul de a ma informa despre un autoturism, posibil marca BMW, argintiu, identificat de doi colegi ca fiind posibil suspect.

Sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a convenit sa actionam in trei locatii din comuna Redea, aflata in imediata vecinatate a municipiului Caracal. In urma perchezitiilor efectuate, nu am reusit sa identificam probe care sa conduca la suspiciuni privind persoanele respective. Am intrat cu mandat de perchezitie in toate locatiile respective la orele 19,58. Eu personal am fost la una dintre locatii impreuna cu domnii procurori. Ulterior, am revenit la sediul municipiului Caracal in jurul orelor 22:30, unde ne-am reconstituit. Am continuat activitatea in postul de comanda, impreuna cu cei doi procurori si inca doi procurori din cadrul parchetului de pe langa Judecatoria Caracal – respectiv domnii Zavoianu si Trifu (nu stiu prenumele). Ne-am pus de acord asupra actiunilor ce urmau sa fie desfasurate in continuare, avand in vedere ca pistele pe care le avusesem s-au dovedit a fi false.

In jurul orelor 23:30, domnul procuror Vasilescu mi-a aratat o fotografie pe telefonul mobil ce reprezenta un autoturism argintiu, suspect, insa ale carui caracteristici, vizavi de numarul de inmatriculare nu se vedeau. Am continuat in mod direct verificarile si am solicitat sprijinul politistilor rutieri de pe raza unde fusese facute fotografia, iar ulterior am aflat prin surse proprii ca autoturismul s-ar afla intr-o parcare a unui market din municipiul Caracal (nu stiu daca am voie sa dau numele). Am trimis imediat pe cineva sa verifice, insa acel autoturism avea mici detalii care nu corespundeau.

In acel timp, alte echipe operative din teren au adus imagini cu un autoturism care se afla intr-o unitate de invatamant in ziua de dinainte. Ulterior, prin activitatile investigative, mergand pe un circuit logic al lucrurilor, am identificat o pozitie mai buna, in care se distingeau extrem de pixelat cateva caracteristici din numarul de inmatriculare. Am informat dispeceratul nostru, impreuna cu care am incercat sa depistam numarul. Dupa foarte multe combinatii verificate, am reusit sa ajungem la un autoturism care a corespuns detaliilor pe care le aveam: argintiu, inmatriculat in Olt, proprietarul locuia in Caracal. Cred ca in jur de 01:30, cam asa.

Am solicitat furnizarea datelor vizavi de proprietarul autoturismului. Stim cu totii ca o masina poate fi condusa si de altcineva. Ni s-a scos o fotografie, o fisa, cu acest domn, Dinca Gheorghe si, vazand varsta inaintata, am rugat sa ni se ofere informatia daca are copii, baieti, astfel incat sa stim daca acesta a condus sau nu masina. Am identificat si copiii acestuia, am furnizat din nou politistilor rutieri datele pe care le aveam si unul dintre acestia mi-a spus ca stie autoturismul si ca este condus de persoana in varsta. M-am asigurat ca este condus efectiv de proprietar si in jurul orelor 2 (n.r. noaptea), avand aceasta certitudine, am solicitat domnilor procurori – chiar daca nu aveam un mandat de perchezitie (si oricum el n-ar fi fost valabil in intervalul de timp 20:00 – 6:00) – sa intram in baza infractiunii flagrante, sa descindem in forta, sa verificam locatia si sa vedem daca fata pe care noi o cautam se afla in locuinta. (...)

Catalina Porumbel: Unde va aflati cand le-ati cerut procurorilor sa intrati in forta la acest domiciliu?

Nicolae Alexe: Ne aflam in biroul comandantului de la Caracal, impreuna cu cei patru domni procurori, impreuna cu celalalt adjunct al sefului IPJ (colegul meu), impreuna cu seful Politiei Municipiului Caracal, seful Serviciului de investigatii criminale, seful Serviciului de criminalistica, seful Biroului Politiei Rutiere si multi alti politisti (cred ca eram 15 politisti acolo).

Catalina Porumbel: Cincisprezece politisti si patru procurori, printre care si domnul Cristian Popescu, domnul [Lucian Gabriel] Trifu, domnul [Catalin Alexandru] Zavoianu (n.r. si Liviu Vasilescu de la DIICOT Craiova). Ce au spus procurorii cand le-ati spus, de fata cu ceilalti colegi: 'Haideti sa intram in forta la aceasta adresa!'

Nicolae Alexe: Domnii procurori au spus ca nu suntem siguri ca persoana respectiva este autorul, ca nu stim sigur ca victima se afla in acea locatie, fapt pentru care au spus ca am mai facut mai devreme trei perchezitii, in care nu am reusit sa identificam nicio proba referitoare la acest lucru si ca au rezerve vizavi de faptul ca persoana identificata ca fiind proprietarul autoturismului ar putea fi si autorul infractiunii.

Catalina Porumbel: Deci procurorii au spus ca nu sunt siguri si ca nu vor sa intre.

Nicolae Alexe: Nu. Au spus ca datele nu sunt concludente, nu sunt certe si nu putem intra – cu toate ca am invocat acea norma a infractiunii flagrante, care practic permite sa intram la orice ora din zi si din noapte in casa unei infractiuni flagrante. Dar aici era de verificat daca infractiunea era flagranta.

Catalina Porumbel: E adevarat ca ati oferit si o varianta de rezerva, avand in vedere ca procurorii au avut aceste rezerve in a face aceasta perchezitie?

Nicolae Alexe: Da. Este o varianta pe care n-am vrut s-o scriu in raport, temandu-ma oarecum de faptul ca poate voi fi catalogat intr-un fel anume. M-am oferit ca eu, personal, sa sun de pe telefonul meu mobil la numarul de urgenta 112 si sa sesizez un caz de violenta domestica la adresa respectiva – fapt pentru care, in baza Legii nr. 174/2018 privind violenta domestica, art. 22/2, alin. 3, avem posibilitatea sa intram in orice domiciliu, la orice ora, pentru a verifica aceste aspecte de violenta domestica. (...) Procurorii n-au fost de acord cu aceasta varianta, cu aceasta 'ghidusie'.

Catalina Porumbel: Deci dumneavoastra ati venit cu o varianta neortodoxa ca sa eliminati orice posibila sanctiune pe care ar fi luat-o un procuror daca ar fi incalcat legea si ar fi intrat atunci in casa (...).

Nicolae Alexe: Da. (...)

Catalina Porumbel: Spuneti ca la aceasta discutie erau inca 15 politisti. Colegii dumneavoastra v-au sustinut in aceste variante sau pur si simplu au urmarit dialogul dintre dumneavoastra si procurori?

Nicolae Alexe: Colegii mei au acceptat ceea ce am spus eu, insa – conform Codului de procedura penala – activitatile sunt coordonate si dirijate numai de organele de parchet”.

Comentarii

# luiza date 31 July 2019 19:03 +34

De fapt PRINCIPALII vinovati sint procurorii!! Nu exista JUSTITIE in ROMANIA...

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 31 July 2019 19:30 -1

PTR LUIZA//nu exista justitie in romania dar

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 31 July 2019 19:32 +12

PTR LUIZA// AI DREPTATE !!!!!!!nu exista justitie in romania ,DAR EXISTA MERMELEALA IN MERMELICA

# Phil date 1 August 2019 01:38 +5

Asa este. JUSTITIE IN RO NU EXISTA SI CULMEA IN LOC CA SISTEMUL MAFIOT SA CRAPE SI SA FIE DEMISI TOTI, caci se vede din avion mafia,incompetenta si magariile pe care procurorii si judecatorii le fac, culmea culmilor tot prostu de rand s-o ia in freza de la sistemul mafiot prin fortarea legilor Big Brother. Adica din cauza mafiei si incompetentei lor tot fraieru de rand s-o traga. Pai la cate atentate teroriste si crime au fost in Franta sau Germania , deja trebuia instaurata dictatura militara acolo, legi Big brother peste legi big brother iar in Ro... rusine. Mafia numita sistem trebuie rasa din temelii incepand cu serviciile justitia si terminand cu politicul toti altfel totul e o mare minciuna. Din 89 incoace au RUINAT RO.CU banii irositi inutil si pagubos pe aceste institutii Ro era cat 100 Dubai -uri :sad:

# ghita date 31 July 2019 19:14 0

Procurorul Zavoianu este Prim procuror la Parchetul Caracal si nu Rosiori. Nu are treaba parchetul Rosiori in speta de la Caracal.

# Polististul, desi bine intentionat... descrie imagini de SF date 31 July 2019 19:49 +10

"Nicolae Alexe s-a oferit sa sesizeze la 112 un caz de violenta domestica!??? (pe ce se baza???), apoi sa intervina fix in baza acestei sesizari, conform relatarii acestuia." De maine, orice descindere e perfect legala daca "cineva, chiar si un politist" suna la 112? Atentie, va puteti trezi oricand cu "Mos Nicolae" in casa la Dvs. impreuna cu orice alti colegi amatori de ghidusii ? Realizati ca un apel aiurea la 112 facut in gluma de niste ghidusi in miez de noapte pot provoca unor oameni normali, nevinovati, un atac de cord, un atac cerebral sau cel putin o spaima pe care n-o s- uitati toata viata !?  Avem nevoie de proceduri bine descrise pentru fiecare situatie, evident ca pot fi si situatii de urgenta.... dar nu cred ca cele voluntare demne de Science-Fiction (SF) se incadreaza aici.

# Vasile date 31 July 2019 20:10 +8

De ce procurorii și polițiștii nu folosesc SCOPOLAMINĂ ca să afle adevărul? Pentru că nu vor să se afle cât e de mare rețeaua de crimă organizată și până unde ajung ramificațiile… Ce-au făcut pân-acum a fost o operație de curățire a urmelor adevăraților vinovați și trimiterea pe o pistă falsă.

# Ioana M. date 31 July 2019 20:34 +9

Mai sunt si alti vinovati. Daca smecherul din Caracal avea probleme psihice si a fost internat De ce nu i s a ridicat permisul ???

# Ghro date 31 July 2019 20:43 +15

de observat: o gramada de politisti demisi de la agent la seful politiei romane, un prefect aflat in concediu, un ministru cu 4-5 zile la activ, si seful STS-ului... singura categorie profesionala care n-a fost afectata? procurorul. Secretia de Procurori din CSM asteapta rapoarte ale PG, raporate ale IJ, si nici atunci nu e sigur ca o sa-i suspende macar.

# Laura date 31 July 2019 21:13 +12

Procurorii sunt nemernicii ţării. Au dărâmat guverne, au făcut politică în avantaj propriu, au distrus ţara şi nimeni, nimeni, nu ia măsuri împotriva acestor nemernici. Trebuie făcuţi funcţionari publici de îndată, trebuie ridicat statutul de magistrat. Nu-l merită. Alooo, Dăncilă! Dă o ordonanţă dintre cele mai urgente şi ia-le năpârcilor statutul de magistrat.

# Costy date 1 August 2019 12:59 -1

tu nu-ti dai seama ce visezi !!! Chiar sunt dusi cu totii ? Ce sperante sa avem de la Dancila? Tocmai ce Dancila,sluga serviciilor secrete care au distrus tara,se pregateste la rectificarea bugetara SA LE MAREASCA BUGETUL SERVICIILOR ,care si asa au cel mai mare buget comparativ cu tari importante Germania,Franta,America !!? Dancila in frunte cu toata camarila din politica Iohanis si restul politicienilor TREBUIE facuti vinovati de TRADARE DE NEAM SI TARA, CRIME IMPOTRIVA UMANITATII. Politicienii in frunte cu serviciile si justitia LUCREAZA IN CARDASIE fel de fel de mafioteli incepand cu TAIERILE ILEGALE DE PADURI, VINDEREA RESURSELOR TARII PE NIMIC si terminand cu TRAFICAREA COPIILOR PT ORGANE SI ALTE PLACERI ale celor din sistem. Ce s-au facut cu bugetele URIASE ALOCATE STS pt serviciul 112? Fireste ca lau facut magarii consumand sumele uriase in folosul mafiotilor pe viloante,vacante,etc. Crezi ca Dancila e straina de aceste ilegalitati? Nu. Toti stiu care e treaba in sistem

# Costel date 31 July 2019 21:31 +6

PROCURORI NEBUNI, IN LOC SA CERCETEZE CASA SI SA INTEROGHEZE SUSPECTUL L-AU TRIMIS LA TRATAMENT ?! SA PUNA MANA PE CAZMALE, MACAR LA SAPAT SA-I PUNEM.

# steluta date 31 July 2019 21:54 +3

hai cu cremenalu la trebonalu !!! incompetentii gras platiti

# capul lui motoc vrem date 31 July 2019 23:17 -3

Acolo au fost magistrati si functionari publici , multi dintre ei numiti in functii pentru merite , nu degeaba. Nu cred ca toti au fost indolenti, nepasatori, aroganti s.a.m.d. Eu nu cred ca cel putin jumatate dintre acestia nu si-au dorit sa salveze acea fata. Uitati-va la activitatile efectuate . Oamenii acestia au muncit. Poate nu au avut atunci datele pe care toti cetatenii le au acum, cand e mai multa lumina. Atunci cautau ! Nu e asa de simplu! Poate cand au salvat vieti au fost profesionisti si erau buni, acum nu au fost inspirati, norocul nu a tinut cu ei si sunt rai, nu - i asa?

# capul lui motoc vrem date 31 July 2019 23:28 +3

Dupa atata DNA, cui nu-i e frica, dintre politisti ,de a fi acuzat de abuz in serviciu daca ar fi intrat intr-o locuinta la 03.00 , poate si greseau si sărea presa la gatul lor, asa cum s-a mai intamplat. Din orice chestie de 3 lei s-a facut un dosar la DNA. Si atunci, cum sa nu iti fie afectata capacitatea de decizie? Pentru ca, daca gresesti si proprietarul face plangere, cand vei fi inculpat, ti se va spune "stim, ne pare rau, ati avut intentii bune, dar in CPP asa este prevazut, 06.00 -20.00. Oare chiar erau conditii de flagrant? Daca asa era , cine ne oprea sa luam la rand 20 de locuinte cu perchezitii?

# TDC date 1 August 2019 03:59 +2

Multa ... procurorilor imbecili care au interzis interventia oportuna a politiei in noaptea respectiva!!! De ce dracu' nu raspunde niciunul pentru incompetenta crasa daca nu chiar favorizarea infractorului? Deci faptul ca au luat o decizie atat de imbecila te poate duce cu gandul la faptul ca au vrut sa favorizeze infractorul (sau adevaratii infractori). Alo, ma auziti, stimati "procurori"? MULTA ...!!! Pentru ca MERITATI!

# nepasare intelectuala date 1 August 2019 09:05 -8

De ce nepăsare criminală? Dacă intrau in casă la ora 2 noaptea ce se intampla? Fata era deja ucisă.

# justitiaru date 1 August 2019 09:07 +4

Inca o data se adevereste ca sunt doua romanii, a procurorilor si servicilor si restul lumii. Legile sunt valabile numai pentru cei care nu fac parte din prima categorie. Acest caz demonstreaza inca odata, debandada generala in randul structurilor de forta, precum si lipsa de profesionalism a celor platiti cu salarii enorme fata de mara masa a po******tiei. Este nevoie din pacate de astfel de evenimente ca mizeria ascunsa sub pres sa iasa la iveala. Astai Romania anului 2019!

# zeno date 1 August 2019 09:21 +5

cred ca toti operatorii 112 ar trebui sa vada filmul APEL DE URGENTA.(the call) cu Halle Berry…stie cum sa reactioneze…iar ucigasului i-as da pentatol de sodiu (scopalamina) sa spuna tot adevarul

# stefan date 1 August 2019 11:44 0

Dar ce cauta acolo procurorul din Rosiorii de Vede , judetul Teleorman?!!!

# Neanae date 1 August 2019 12:16 +5

Acuși toată poliția romană sare garduri prin Caracal și intra prin ogrăzi și poduri ale oamenilor, procurorii tac chitic și judecătorii idem. Băăăi, lăsați oamenii in pace dacă nu aveti certitudini și LUAȚI CU ASLAT CASELE INTERLOPILOR, A CLANURILOR DESPRE CARE ȘTIȚI CA SUNT IMPLICAȚI IN TRAFICURI. ESTE PENIBIL CA UNII ȘTIU NUMAI VOI NU UNDE SE CAUTA SEX PE ACOLO? La astia descinderi in masă! LA BORDELURILE CLANDESTINE - naiba, și un papa lapte se duce acolo... VOI SĂRIȚI PÂRLEAZURI ȘI ARESTAȚI CORUPTI CU CIOCOLATA ȘI CAFEA. TREZIȚI-VĂĂĂ ....

# Andy date 1 August 2019 13:27 -1

Cum sa le dai o caruta de bani personajelor de acest tip? Si sa mai ai si incredere OARBA ca la o adica o sa te ajute in vreun fel. Adica, ne spune insul, s-a aduntat la sezatoare tot ,,factorul de decizie''. Crema caracalului, si au primit si intariri. Astora li s-a dat o tema. Sa rezolve o situatie de urgenta aparuta la 112. Fiind foarte complicat de rezolvat zice unu: ce-ar fi colegi ca eu sa plantez o proba? Ailalti toti gandindu-se ca au scapat si nu mai tre' sa gandeasca: Cum? Zice istetul: sun la 112 si fac un denunt iar pe baza denuntului apoi actionam toti in forta ,,legal''. Ceilalti toti in cor zic: crezi ca noi nu ne-am gandit? Dar ar fi prea de tot colegu'. Continua toti in cor: de infractiune flagraqnta nici nu poate fi vorba, doar am facut toti aceasi scoala. Si s-au pus apoi toti pe asteptat. Pana la 6 dimineata. Si tragic e ca tara asta s-a umplut de specimene dintr-astea. Salarii babane si minte ioc. Asa cum ii sade bine unui slujbas la stat cu minim master.

# Alo? PITICOT ? Ati dat fetele in consemn la frontiera ? date 1 August 2019 20:19 +1

Sper ca da ! Sa fie bine cercetate numerele de telefon din aparatul lu` Dinca Gheorghe ! Ala la care trebuie sa-i dezosam si fragezim copii : ghinion , dinte pt. dinte ! :-* Deci animalul asta a grait si-un sambure de adevar cand s-a referit la Anglia ....a dat telefon de pe cartela ca fata va ajunge acolo ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva