23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ONE WAY TICKET PENTRU TALPA–IUTE - Dupa Inspectia Judiciara, PICCJ confirma dezastrul de la Parchetul Judecatoriei Caracal sub conducerea procurorului Catalin Zavoianu: “Infirmarea ca nelegale si netemeinice a cinci solutii de netrimitere in judecata in cauze avand ca obiect infractiuni de viol si lipsire de libertate... Sesizarea IJ pentru a aprecia cu privire la abaterile disciplinare ce rezulta din actul de control si verificarea activitatii manageriale a primului procuror”

Scris de: Bogdan GALCA | pdf | print

25 September 2019 16:18
Vizualizari: 7227

Ies la iveala tot mai mult proportiile dezastrului de la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, unitate condusa de procurorul Catalin Zavoianu (foto), zis “Talpa – Iute”, dupa ce a luat-o la fuga imediat ce a iesit de la audieri din sediul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie. Parchet la care a activat si vestitul procuror #rezist Cristian Ovidiu Popescu pana sa fie suspendat din magistratura, dupa ce a tinut ore intregi politistii la poarta lui Gheorghe Dinca, fara sa dispuna intrarea in locuinta.


Dupa ce Inspectia Judiciara a constatat grave nereguli in urma controlului efectuat la PJ Caracal, aratand, printre altele, ca la unitatea condusa de “Talpa-Iute” predomina clasarile in ceea ce priveste solutiile dispuse de procurori in dosarele inregistrate, dar si "lipsa de implicare a procurorilor in efectuarea cercetarii penale si adoptarea unei solutii legale si temeinice"  (click aici pentru a citi), iata ca dezastrul este confirmat si de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, Parchetul General a dat publicitatii miercuri, 25 septembrie 2019, rezultatele controlului efectuat la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, dezvaluind ca au fost infirmate ca nelegale si netemeinice cinci solutii de netrimitere in judecata in cauze avand ca obiect infractiuni de viol si lipsire de libertate in mod ilegal. Ceea ce inseamna ca procurorii condusi de Zavoianu au instrumentat in bataie de joc respectivele plangeri de viol si lipsire de libertate si au clasat cauzele, existand posibilitatea sa fi lasat in libertate presupusi violatori.

In urma controlului, PICCJ a sesizat Inspectia Judiciare pentru a aprecia cu “privire la efectuarea de verificari privind abaterile disciplinare ce rezulta din actul de control si verificarea activitatii manageriale a primului procuror”. Iar Catalin Zavoianu, in opinia noastra, nu ar trebui sa aiba decat o singura soarta, "one way ticket" cum ar spune celebrul judecator Dorel Matei, si anume excluderea din magistratura.

Pe de alta parte, interesant este si ce va decide Sectia pentru procurori a CSM, cunoscuta ca “Brigada Nufarul”, cu privire la PJ Caracal. Si ne referim la faptul ca in sedinta din 17 septembrie 2019, CSM a hotarat amanarea Raportului Inspectiei Judiciare nr.19 –3667 intocmit in urma controlului facut la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, “in vederea obtinerii de la Serviciul de indrumare si Control al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a rezultatului controlului efectuat la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal”.

Iata comunicatul PICCJ:

“Prin Ordinul. nr.178 din data de 31.07.2019, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus efectuarea de catre procurori din cadrul Serviciului de Indrumare si Control a unui control la Parchetul de pe langa Judecatoria Caracal, avand urmatoarele obiective:

- Respectarea dispozitiilor privind primirea, inregistrarea, repartizarea si continuitatea in solutionarea lucrarilor si dosarelor penale;

- Verificarea stadiului cercetarilor si modalitatea de exercitare a supravegherii in cauzele aflate in lucru la procuror si la organele de cercetare penala avand ca obiect infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal si viol, precum si a cauzelor avand acest obiect solutionate in perioada 01.01.2018 – 31.07.2019;

-Verificarea cauzelor cu autori cunoscuti mai vechi de 1 an de la prima sesizare, aflate in lucru la procuror si la organele de cercetare penala.

Controlul a fost finalizat, fiind identificate o serie de deficiente vizand activitatea procurorilor si activitatea manageriala a primului procuror, rezultand totodata, indicii privind savarsirea unor abateri disciplinare.

In consecinta, au fost dispuse urmatoarele masuri:

- Infirmarea din oficiu, ca nelegale si netemeinice, a cinci solutii de netrimitere in judecata in cauze avand ca obiect infractiuni de viol si lipsire de libertate in mod ilegal;

- Sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a aprecia cu privire la efectuarea de verificari privind abaterile disciplinare ce rezulta din actul de control si verificarea activitatii manageriale a primului procuror;

- Solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova de a dispune masurile necesare in vederea remedierii deficientelor constatate si imbunatatirii activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal;

- Solicitarea conducerii Inspectoratului General al Politiei Romane de a intreprinde demersurile necesare in vederea solutionarii cu celeritate a cauzelor aflate in instrumentarea organelor de cercetare penala;

- Reevaluarea activitatii Parchetului de pe langa Judecatoria Caracal de catre Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie in termen de 6 luni”.

Comentarii

# Baran Gheorghe date 25 September 2019 16:45 +2

Dl Felix Banila a cerut sprijinul FBI in cazul Caracal. Biroul Federal are competente federale in SUA. Sa intelegem ca prin prelungirea acestor competente , " mutatis mutandis" am devenit al 51-lea stat al SUA?? Puerto Rico a votat sa devina al 51 -lea stat in SUA si nu au reusit. Crimele din Romania ne baga-n SUA sau intra SUA in noi?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva