19 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PANDORA DE LA CAB – Unul dintre denuntatorii Anei Maria Patru a scapat pasarica in fata judecatorilor. Ghiorghe Sadoveanu ii ingropa pe Onea si Socol: „Procurorul Lucian Onea ne-a spus sa facem denunt scris. L-am formulat impreuna cu dna Socol... Irina Socol l-a scris. Eu l-am semnat la birou la Siveco, impreuna cu dna Socol... N-am venit cu el de acasa. E scris de DNA”. Lucica a rezolvat situatia halucinant: a secretizat denuntul (Document)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 September 2020 14:04
Vizualizari: 8269

Cauza in care a fost trimisa in judecata fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, Ana Maria Patru (foto 1), a ajuns la final. Miercuri, 23 septembrie 2020, se judeca la Curtea de Apel Bucuresti, in fata judecatorilor Doinita Luminita Nitu si Mihai Paul Cozma, de la Curtea de Apel Bucuresti, ultimul termen din dosarul nr. 47338/3/2016 (numar nou: 351/2020).

Este vorba despre cauza in care procurorii Lucian Onea (foto 2) si Cerasela Raileanu au trimis-o in judecata pe Ana Maria Patru pentru pretinse fapte de trafic de influenta si spalarea banilor, pe baza unei „sesizari din oficiu” si a unor denunturi false date de martori triplati cu identitate protejata. Denunturi despre care, in faza fondului, s-a concluzionat ca erau date de aceeasi persoana, respectiv patroana Siveco, Irina Socol (cea care in trecut fusese buna prietena a Anei Maria Patru). De altfel, amintim ca in faza de fond a dosarului, judecata la Tribunalul Bucuresti, judecatoarea Brandusa Elena Gheorghe a dispus, in ianuarie 2020, achitarea Anei Maria Patru pentru presupusele fapte de trafic de influenta si spalare de bani (click aici pentru a citi).

In aceasta editie, Lumea Justitiei va prezinta in exclusivitate noi dovezi ale executiei Anei Maria Patru la DNA Ploiesti, care au iesit la iveala de aceasta data in timpul judecarii apelului la Curtea de Apel Bucuresti.


Vorbim despre marturia data in fata instantei de unul dintre dintre denuntatorii Anei Maria Patru, respectiv Ghiorghe Sadoveanu (foto 2), care s-a incurcat in afirmatii, contrazicandu-se pe sine insusi la distanta de numai cateva minute. Mentionam ca, potrivit propriei declaratii, in perioada 2004-2016, Sadoveanu a fost angajat al SIVECO, firma infiintata si condusa de catre Irina Socol, principala denuntatoare a Anei-Maria Patru. Declaratia a fost data sub juramant, in calitate de martor, la 22 iunie 2020, in fata completului de apel de la CAB alcatuit din judecatorii Doinita Luminita Nitu si Mihai Paul Cozma.

La acelasi termen din 22 iunie, Ghiorghe Sadoveanu – fost consilier al Irinei Socol si fost director de vanzari al SIVECO – a afirmat initial ca procurorul Lucian Onea i-a indemnat pe el si pe Irina Socol (cea care candva era buna prietena a Anei Maria Patru) sa depuna un denunt impotriva fostei sefe AEP, adaugand si ca, atentie, Socol a fost cea care a scris denuntul. Totusi, atunci cand avocatul Cristian Ene – aparatorul fostei sefe AEP – l-a confruntat pe Sadoveanu cu denuntul depus in faza de urmarire penala, acesta s-a balbait, afirmand ca turnatoria fusese scrisa de catre Directia Nationala Anticoruptie.

Iar pentru ca situatia sa fie halucinanta pana la capat, mentionam ca acelasi paraditor Lucian Onea a avut grija sa secretizeze denuntul, ca sa nu se afle ce si cum, si mai ales faptul ca atat Ghiorghe Sadoveanu, cat si Irina Socol au cerut sa-si anuleze turnatoria! De altfel, Lucica a scris si a semnat (vezi facsimil): „Dat in fata mea si inregistrat cu 'secret de serviciu'”. Precizam ca niciunde in Codul de procedura penala nu este prevazuta permisiunea ca procurorul sa secretizeze un denunt. Noroc cu judecatoarea de la fond – Brandusa Elena Gheorghe –, care a dispus desecretizarea documentului, si astfel lumea poate vedea acum aberanta isprava a lui Onea.

 


Inainte de a va lasa sa cititi halucinantele afirmatii ale martorului, mentionam ca tot in sala de judecata, la Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce terminase de dat declaratia sub juramant, martorul Ghiorghe Sadoveanu i-a cerut voie instantei sa-si fotografieze transcrierea declaratiei, creand astfel suspiciuni in randurile apararii Anei Maria Patru, cum ca acelasi martor ar fi urmat sa-i puna la dispozitie Irinei Socol fotocopia.


Redam mai intai raspunsurile martorului Ghiorghe Sadoveanu la intrebarile avocatului Cristian Ene si ale judecatoarei Doinita Nitu:


Cristian Ene: De ce a denuntat-o pe inculpata abia in anul 2016 si de ce a denuntat-o impreuna cu o alta persoana?

Ghiorghe Sadoveanu: In anul 2016, era in curs de cercetare un dosar la DNA Ploiesti care il viza pe Sebastian Ghita. Domnul Ghita mi-a spus ca ma va propune ca martor pe aspectul legat de banii impartiti intre Siveco si firmele dumnealui. La DNA Ploiesti, domnul procuror Onea ne-a intrebat pe mine si pe Irina Socol despre Sebastian Ghita. Am discutat cu amandoi odata, fara a ni se lua declaratii. Am fost intrebati mai intai despre legatura cu Sebastian Ghita, apoi (n.r. procurorul Lucian Onea) a dus discutia catre Ana Maria Patru si ne-a intrebat daca o cunoastem. Am spus procurorului ca o cunosc si i-am spus si de comanda pe care o facusem pentru un autoturism. Practic, de la mine a pornit totul. Irina Socol a confirmat mai intai aceste aspecte domnului Onea, insa nu stia daca eu mai detin documentele. Domnul procuror Onea ne-a spus sa facem un denunt scris. In aceste imprejurari, am formulat impreuna cu doamna Socol un denunt care o viza pe doamna Patru. (...)

Doinita Luminita Nitu: Cine a scris denuntul?

Ghiorghe Sadoveanu: Din cate imi amintesc, denuntul a fost scris de Irina Socol, iar eu l-am semnat la birou la Siveco, impreuna cu doamna Socol. (...)

Cristian Ene: Domnul procuror Onea i-a spus sa formuleze impreuna cu doamna Socol denuntul?

Ghiorghe Sadoveanu: Nu. Irina a luat hotararea ca noi sa formulam impreuna denuntul. Eu trebuia sa semnez denuntul, intrucat actele erau la mine. Mie nu mi s-a propus sa fiu martor cu identitate protejata.

Cristian Ene: Martorul recunoaste semnatura pe inscrisul prezentat de avocatul inculpatei?

Ghiorghe Sadoveanu: Da, este semnatura mea.

Cristian Ene: De ce nu a recunoscut-o la Tribunalul Bucuresti?

Ghiorghe Sadoveanu: Dupa ce mi-a fost dat sa citesc inscrisul prezentat de avocat, revin si arat ca semnatura nu imi apartine. Eu la showroom am semnat alt document, nu pe acesta.

Cristian Ene: Aspectele din denunt au fost discutate inainte cu domnul procuror Onea?

Ghiorghe Sadoveanu: Precizez ca doamna Socol a discutat cu domnul Onea aspectele care o vizau pe inculpata. Pe mine m-a chemat ulterior, pentru ca eu eram cel care aveam dovezile. Denunturile au fost facute dupa ce am discutat cu domnul procuror Onea. Ne-a intrebat daca sunt prieten, in sensul ca masina a fost achizitionata pentru doamna Ana Maria Patru. Din cate cunosc, doamna Socol a discutat aceste aspecte cu domnul procuror cu mult timp inainte. Doamna Socol facuse denunturi care vizau o serie de alte persoane si in acest context s-a ajuns la doamna Patru.

Cunosc imprejurarea ca doamna Patru avea o relatie de prietenie cu doamna Socol, din ce imi povestea doamna Socol. Doamna Socol se intalnea frecvent cu Ana Maria Patru la cafele. Ulterior, relatia celor doua s-a deteriorat si au ajuns sa se certe. (...)

Cunosc imprejurarile legate de discutiile pe care Socol le-a avut la DNA Ploiesti de la doamna Socol. Era chemata la DNA Ploiesti in legatura cu dosarele lui Sebastian Ghita si in acest context a ajuns sa o denunte pe doamna Patru.

Cristian Ene: Cunoasteti daca vreunul dintre procurori i-a sugerat doamnei Socol sa formuleze vreun denunt impotriva doamnei Patru?

Ghiorghe Sadoveanu: Nu. Initiativa a apartinut doamnei Socol. Din cate cunosc, impotriva doamnei Patru au formulat denunt si alte persoane, nu numai doamna Socol.


Iata acum si razgandirea martorului, conform inregistrarii audio a sedintei de judecata din 22 iunie:


Cristian Ene: Si atunci de ce ati semnat aici? Este semnatura dumneavoastra? A mintit cineva aici?

Ghiorghe Sadoveanu: Da, cred ca... (n.r. se uita la denunt) Aici, cine a scris... Nu, nu, nu... nu am venit cu el de acasa.

Cristian Ene: Nu ati venit cu el de acasa?

Ghiorghe Sadoveanu: Nu...

Cristian Ene: E scris de DNA?

Ghiorghe Sadoveanu: E scris de DNA acolo! (...)

Ghiorghe Sadoveanu: Doamna Presedinte... eu am venit cu doamna Socol aici, da?

Doinita Luminita Nitu: Ce spuneti? Ca ati venit impreuna cu doamna Socol?

Ghiorghe Sadoveanu: Da. A venit doamna Socol si a plecat.


Doinita Luminita Nitu: Deci dumneavoastra spuneti astazi ca impreuna cu dumneavoastra la sediul instantei a venit doamna Socol. Asta spuneti?

Ghiorghe Sadoveanu: Da, a venit exact aici, la dumneavoastra. (...)

Cristian Ene: Si a vazut ca e termen azi, nu? Adica stia (n.r. Irina Socol) ca are termen azi.

Ghiorghe Sadoveanu: Da. (...)

Doinita Luminita Nitu: Ati terminat declaratia? Este suficient cat discutam. Da? Am inteles ce e cu instiintarea. Ati terminat declaratia?

Doinita Luminita Nitu: Nu, ca nu a terminat de citit. A auzit de doamna Irina Socol si a tinut sa faca precizarea.

Doinita Luminita Nitu: Declaratia dumneavoastra...

Ghiorghe Sadoveanu: Am semnat-o, doamna! Am dat-o. Am semnat-o, am dat-o!

Doinita Luminita Nitu: Ati citit-o?

Ghiorghe Sadoveanu: N-am citit-o, nu citesc! Ca stiu ce am spus!

Doinita Luminita Nitu: Pai, cum sa semnati ceva fara sa cititi?

Ghiorghe Sadoveanu: Da, lasati, ca o ia avocata (n.r. avocata Irinei Socol).

Doinita Luminita Nitu: Mergeti si cititi-o!

Cristian Ene: Dar cum o ia avocata? Doamna presedinte, deci doamna Socol trimite avocati inainte sa ia declaratiile martorilor din dosar?

Doinita Luminita Nitu: Domnule avocat, nici macar nu am auzit ce a zis martorul.

Cristian Ene: A zis ca vine sa o ia avocata.

Doinita Luminita Nitu: La ce avocat se refera?

Ghiorghe Sadoveanu: Dar ce? Avocata doamnei Socol nu are dreptul sau ce? (...)

Ghiorghe Sadoveanu: Doamna presedinte, am voie sa fac o copie?

Doinita Luminita Nitu: Nu.

Ghiorghe Sadoveanu: ...cu telefonul?

Doinita Luminita Nitu: Nu, nu, nu.

Ghiorghe Sadoveanu: Nu?

Doinita Luminita Nitu: Nu.

Cristian Ene: De asta tineam, doamna presedinte, sa fie audiat odata cu Irina Socol: pentru ca am mai trecut prin chestiunile astea si ce nu acopera domnul Sadoveanu vine doamna Socol si completeaza.

Comentarii

# M date 23 September 2020 14:45 +12

Dacă în America acest grup infracțional organizat compus din mai mulți procurori erau arestați imediat, atunci americani de ce nu cer autorităților noastre sa procedeze la fel ca și la ei?, bestiile astea au atâtea fapte făcute, au atâția oameni băgați la puscarie și atati care au dosare penale făcute cu tema, și totusi bestiile astea sunt libere. Sincer sa fiu securistele și securisti sunt la CAB și ICCJ, aici sunt plantați, aici te condamna sau te achita, aici se fac cărțile..

# mitica date 23 September 2020 15:04 +3

Abia astept ca Onea sa intre la puscarie.

# Gica contra date 23 September 2020 20:13 0

Sa fim seriosi, asta e doar varful icebergului... adevarul poate ca va iesi la iveala peste 30 de ani in memoriile scrise ale unuia sau altuia...

# DODI date 23 September 2020 21:29 +3

Toți uită un vechi proverb: peștele de la cap se împute. Cine a numit-o și a profitat de doamna Pătru? Bețivul național! Cine îi poartă prin tribunale și, eventual, prin închisoare pe cei de care s-a folosit? Bețivul național. P.S.Era să uităm de un alt pește împuțit: slujirea. Care, după ce a distrus carierele și uneori și viața multor români, dă lecții de incapacitate profesională și caracterială la UE.

# escu date 24 September 2020 12:52 0

Stați liniștiți, nici un Onea nu va avea de suferit. Din contră va fi felicitat de prezidentul nostru, Ciolannis. Revedeți ultima sa conferință de presă, unde a afirmat cu tărie că are în vedere în perioada următoare desființarea SIIJ și că va cere ministrului justiției să facă demersurile în acest sens.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2024 – Procuror cu demisia trimisa la CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva