8 December 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PEDEAPSA JUSTA SAU RAZBUNARE? - Procurorul Budai de la Parchetul Judecatoriei Bicaz a fost suspendat 3 luni din functie de CSM. Cel care a sesizat Inspectia Judiciara este seful Parchetului Bicaz, Darie Mugurel, acuzat de sotia lui Budai, procuroarea Olteanu, de hartuire: “A inceput sa se manifeste fatis, insistand si persistand pentru a obtine satisfactii fizice/spirituale, pe teme sexuale”. Darie a fost reclamat la CSM de Budai si Olteanu (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 January 2014 14:58
Vizualizari: 9843

Procurorul Vlad Mihai Budai de la Parchetul Judecatoriei Bicaz a fost suspendat din functie pentru o perioada de trei luni. Sectia pentru procurori a CSM a hotarat miercuri, 9 ianuarie 2014, sanctionarea disciplinara a lui Budai pentru savarsirea unor abateri disciplinare prevazute de articolul 99 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Cazul de fata este insa unul mult mai complex procurorul fiind sanctionat in urma unei sesizari formulata de seful Parchetului Bicaz, Darie Mugurel Laurentiu George, acuzat de sotia lui Budai, procuroarea Daniela Olteanu de la acelasi parchet, de hartuire sexuala.


Astfel, procurorul a fost sanctionat cu suspendarea din functie pe o perioada de trei luni pe motiv ca nu ar fi respectat dispozitiile sefului sau si si-ar fi exercitat cu rea-credinta sau grava neglijenta functia:

In sedinta de azi, 08 ianuarie 2014, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Budai Mihai Vlad, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bicaz si, in temeiul prevederilor art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, a aplicat sanctiunea disciplinara constand in “suspendarea din functie pe o perioada de 3 luni”, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazuta de art. 99 lit.m) - nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente si lit. t) - exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta”.

Procurorarea Olteanu despre Darie Mugurel Laurentiu: “Initial, au fost atitudini ori gesturi care sa-mi dea de inteles motivatia comportamentului si actiunilor sale, evoluand in timp de la tentative de seductie la solicitari directe de a intretine relatii intime cu acesta... Respingerea, de catre mine, a unor astfel de actiuni si atitudini a determinat ca prim-procurorul sa adopte un comportament direct de amenintare, constrangere, umilire si intimidare”

Sanctionarea lui Budai are la baza o sesizare formulata de prim-procurorul Parchetului Bicaz, Darie Mugurel Laurentiu. Interesant este insa ca acesta se afla in conflict deschis atat cu procurorul Vlad Mihai Budai, dar mai ales cu sotia acestuia, procuroarea Daniela Olteanu de la Parchetul Bicaz. Vlad Budai si Daniela Olteanu au formulat la randul lor mai multe sesizari la Inspectia Judicuiara impotriva lui Darie Mugurel, care au fost in cele din urma respinse. De asemenea, seful Parchetului Bicaz a reclamat-o la CSM si pe sotia lui Vlad Budai, dar sesizarea a fost clasata.

Asa cum Lumeajustitiei.ro a dezvaluit in urma cu aproape doua luni, intr-una din sesizarile trimise de procuroarea Daniela Olteanu la CSM, dar si la Ministerul Justitiei si Parchetul General, procurorul Darie Mugurel Olteanu este acuzat de hartuire sexuala. Mai exact, Olteanu sustine ca Darie Mugurel Laurentiu George a incercat sa obtina “satisfactii fizice/spirituale”: “Procurorul Darie Mugurel Laurentiu George, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Piatra Neamt a fost numit, in functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Bicaz, incepand cu data de 01.01.2011. Dupa o perioada de timp, in care relatiile de colegialitate au decurs, dupa aprecierea mea, normal, incepand cu luna mai 2012, folosindu-se de ascendenta profesionala si de functia de conducator al Parchetului, prim-procurorul a inceput sa se manifeste fatis, in raport cu mine – procuror cu functie de executie, subordonat ierarhic, insistand si persistand pentru a obtine satisfactii fizice/spirituale, pe teme sexuale. (...)

Initial, au fost atitudini ori gesturi care sa-mi dea de inteles motivatia comportamentului si actiunilor sale, evoluand in timp de la tentative de seductie la solicitari directe de a intretine relatii intime cu acesta, in diverse imprejurari sau ocazii, la locul de munca ori in alte locatii, dar si in comportamente de natura sexuala, explicite, verbale, non-verbale sau fizice, abuzand de functia indeplinita la locul de munca, cu scopul de a obtine beneficii sexuale din partea mea”.

Procuroarea Olteanu pune cercetarea disciplinara a sotului ei pe baza refuzului de a ceda avansurilor facute de prim-procurorul Darie Mugurel, sustinand ca a fost amenintata direct de acesta din urma, umilita si intimidata:

Respingerea, de catre mine, a unor astfel de actiuni si atitudini a determinat ca prim-procurorul sa adopte un comportament direct de amenintare, constrangere, umilire si intimidare, atat in ceea ce ma priveste pe mine, dar, in special, pe sotul meu – procuror subordonat ierarhic de asemenea, prim-procurorului Darie Mugurel Laurentiu George, context in care statutul familial si profesional mi-a fost puternic afectat de dorinta hartuitorului, aflat in pozitie de autoritate, de a-si exercita puterea si controlul in raport de mine si sotul meu. (...)

Dispunand de aceasta pozitie, de autoritate, fata de refuzul meu ferm, in perioada lunilor 05 – 07.2013, dupa ce fusesem, in nenumarate randuri, amenintata explicit ca eu si sotul meu vom suporta consecinte profesionale daca nu voi „ceda”, iar sotul meu va fi sanctionat si mutat la o alta unitate de Parchet, amenintarile prim-procurorului s-au materializat, prin formularea unor sesizari disciplinare catre Consiliul Superior al Magistraturii, de natura a ne expune unor eventuale sanctiuni (implicit mutarea intr-o alta unitate de Parchet), a ne afecta cariera profesionala si statutul de magistrati, dar si cel familial. Prim-procurorul s-a folosit de pozitia sa, de conducator al unitatii, inaintand sesizarile, fara stirea noastra, Parchetelor ierarhic superioare, cu scopul de a ne denigra si a ne crea un mediu degradant, umilitor si ostil, la locul de munca, in care eu si sotul meu ne bucuram de respect si stabilitate profesionala.

Apreciez, invocand dispozitiile Legii nr. 202/2002 si Legii nr. 303/2004, ca sesizarile formulate de prim-procuror, impotriva mea si a procurorului Budai Mihai Vlad, constituie actiuni de discriminare/hartuire, in sensul textelor legale sus-mentionate. (...)

Dupa sesizarea Consiliului si a parchetelor ierarhic superioare, am fost amenintati explicit de catre prim-procuror care a precizat ca, in calitate de fost „avocat”, ce a accesat cu „usurinta” functiile de procuror, prim-procuror adjunct si prim-procuror, are relatii sus-puse si va uza de toate mijloacele si posibilitatile conferite de functia si pozitia sa, pentru a ne expune sanctiunilor disciplinare, a „aranja” mutarea disciplinara a sotului meu, la un alt parchet, imprejurare in care eu voi fi nevoita sa cedez actiunilor sale de hartuire, in caz contrar, urmand sa fiu inlaturata din magistratura”.

*Cititi aici mai multe despre acuzatiile de hartuire sexuala care ii sunt aduse procurorului Darie Mugurel Laurentiu

*Cititi aici comunicatul CSM cu privire la sanctionarea disciplinara a procurorului Vlad Budai

Comentarii

# Antonio date 9 January 2014 17:45 +39

Bietul om...Si cu nevasta hartuita si suspendat din functie. Dar cine este de vina daca domnul procuror si-a luat nevasta frumoasa? Nu putea si el sa urmeze exemplul procurorului Lajos Imre de la Curtea de Apel Bucuresti si sa-si aleaga fie o pensionara ,fie un castor mic si dintos, fie oferta intreaga una plus una gratis si atunci nu mai avea emotii ca le hartuieste cineva si nici nu era suspendat din functie.

# Ion Ioan date 9 January 2014 18:17 +2

Mugurel nu esti cheie de biserica!!atentie la pana de vultur !!!!CSM sa binevoiesca sa faca un control sever la toate parchetele de pe Neamt!!!!vor fi mari surprize !!!!!!

# unul din lumea cea mare date 9 January 2014 18:55 -1

de ce nu se introduce legea whistle blower !!!!!!atunci o sa se vada cit de putred si corupt este sistemul de justitie(si nu numai) in tarisoara!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 7.12.2022 – Judecatori noi la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva