16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POATE CITESTE SEFA CSM – Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost membru CSM, ii da o veste proasta judecatoarei Mariana Ghena, care a sesizat CCR pentru existenta unui conflict intre autoritatile statului in privinta OUG de modificare a Codurilor penale: “Curtea s-a pronuntat deja inca din 2009... Avizul CSM trebuie solicitat de initiatorul actului normativ exclusiv atunci 'cand este vorba despre actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti'”

Scris de: G.T. | pdf | print

1 February 2017 15:00
Vizualizari: 26830

Presedinta CSM Mariana Ghena a anuntat, miercuri 1 februarie 2017, dupa descinderea lui Klaus Iohannis, ca s-a decis sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei pentru a se constata existenta unui conflict de natura juridica intre autoritatile statului, ca urmare a adoptarii de catre Guvern a Ordonantei de Urgenta pentru modificarea Codului penal si Codului de procedura penala fara aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii. Probelema este insa ca CCR s-a pronuntat deja in acest sens, inca din 2009.


Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), fost judecator si membru CSM, considerat unul dintre cei mai apreciati si pregatiti magistrati din Romania, a facut o excelenta analiza referitoare la demersul CSM de a sesiza CCR in legatura cu existenta unui posibil conflict de natura juridica, in contextul adoptarii OUG de modificare a Codurilor penale. In acest sens, intr-un text postat pe pagina sa de Facebook, Adrian Toni Neacsu explica faptul ca CCR s-a pronuntat pe acest subiect inca din 2009, stabilind ca avizul CSM trebuie solicitat de initiatorul actului normativ exclusiv atunci “cand este vorba despre actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti, precum modul de functionare al instantelor, cariera magistratilor, drepturile si obligatiile acestora etc., pentru a nu se ajunge la denaturarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii”. De asemenea, Neacsu arata ca proiectele de legi care implica un aviz al Consiliului sunt cele precum actele normative privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Iata analiza avocatului Adrian Toni Neacsu:

Conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile statului, determinat de lipsa avizului cerut CSM pentru modificarea codului penal si de procedura penala? O sa plagiez pe larg din motivarile Curtii Constitutionale de pana acum, ca sa nu fie nici o discutie.

Curtea Constitionala s-a pronuntat deja asupra acestui aspect inca din 2009, iar de atunci a facut-o in mod constant, stabilind ca avizul CSM trebuie solicitat de initiatorul actului normativ exclusiv atunci 'cand este vorba despre actele normative care privesc in mod direct organizarea si functionarea autoritatii judecatoresti, precum modul de functionare al instantelor, cariera magistratilor, drepturile si obligatiile acestora etc., pentru a nu se ajunge la denaturarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii'. Proiectele de legi care implica un aviz al Consiliului sunt cele precum actele normative privind statutul judecatorilor si procurorilor (care cuprind dispozitii referitoare la drepturile si indatoririle judecatorilor si procurorilor, incompatibilitati si interdictii, numirea, promovarea, suspendarea si incetarea functiei de judecator sau procuror, delegarea, detasarea si transferul judecatorilor si procurorilor, raspunderea acestora etc.), reglementat in prezent prin Legea nr. 303/2004, organizarea judiciara (instantele judecatoresti - organizare/competente/conducere, Ministerul Public - organizare/competente/conducere, organizarea si functionarea Institutului National al Magistraturii, compartimentele auxiliare de specialitate din cadrul instantelor si al parchetelor, bugetele instantelor si parchetelor etc.), reglementata in prezent prin Legea nr. 304/2004, sau organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul materiei in Legea nr. 317/2004.

Orice alta interpretare data sintagmei 'acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti' pentru care trebuie solicitat avizul, ar determina o extindere a competentelor Consiliului Superior al Magistraturii care nu s-ar intemeia pe criterii clare si previzibile, deci ar fi arbitrara. In masura in care orice lege este susceptibila a genera o situatie conflictuala, care ar determina investirea unei instante judecatoresti cu solutionarea litigiului, s-ar putea concluziona ca toate actele normative 'privesc activitatea autoritatii judecatoresti'.

Or, dincolo de lipsa de fundament logic si juridic a unei astfel de interpretari, imprejurarea creata ar conduce la situatia in care Consiliul Superior al Magistraturii ar indeplini competente similare celor ale Consiliului Legislativ, care potrivit art. 79 alin. (1) din Constitutie 'este un organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizeaza proiectele de acte normative in vederea sistematizarii, unificarii si coordonarii intregii legislatii', ceea ce este inadmisibil. Consiliul Superior al Magistraturii, ca parte componenta a autoritatii judecatoresti, potrivit dispozitiilor Legii fundamentale, cu rol de garant al independentei justitiei, nu poate fi transformat intr-un organ consultativ al Parlamentului, autoritatea legiuitoare, fara a fi afectate valori constitutionale precum statul de drept sau principiul separatiei si echilibrului puterilor in cadrul democratiei constitutionale”.

Comentarii

# Carcotas date 1 February 2017 15:41 +40

Incredibil ce aglomerare de lautari tambalagii zilele astea: unul merge la CSM si le face alora propuneri pentru ordinea de zi, el nefiind membru, alta vrea sa iasa in fata CCR cu o sesizare pe o activitate care nu-i cade in competente-legiferarea, cei din piata ingana ce au auzit la tv, dar nu citesc nimic-probabil ca stiu ca nu inteleg! posturi tv care dezinformeaza ca sa incite, crucisatorul presei romanesti-CtP care ne infioara ca vine dictatura, timp in care leul se devalorizeaza iar Bulgaria, Bulgaria! indeplineste conditiile pentru schengen! Romania este in epoca tambalagiilor, cantaretilor dupa ureche, cei cu particulara la zi! Am pus-o!

# jon hopkins date 1 February 2017 18:02 +4

Perfect adevarat.Ce mi se pare grav este atitudinea umilitoare si fara stiinta de carte a csm.Putere in stat justitia pare o gluma buna.

# ADEVARUL date 1 February 2017 15:48 +2

CU EXCEPȚIA SRI-STILOR,CARE SUNT SAU SE CRED ”DESTEPTI”,CA OILE SUNT DE DESTEPTI SI LINGĂI,LA MITINGUL GALERIILOR LUI IOHANIS A PARTICIPAT DOAR PROSTUL,PROSTII-MASA DE MANEVRĂ A CELOR CARE AU DAT DEJA O LOVITURĂ DE STAT,CÂND L-AU TERMINAT PE GUV.PONTA...NISTE MIZERABILI. :-x :-x :-x :-x :-x :-x

# Sfanta dreptate date 1 February 2017 15:57 +11

Presedinta penala a CSM-ului a fost anchetata pentru achizitionare case .Intrebati-o pe procuror Tanase Paula cum a trebuit sa rezolve acest dosar.Cine se aseamna, se aduna. Presedinte , 6 case, Presedinte CSM, cateva case .Prietenii stiu de ce?A fost numita de ICCJ, de la Curtea de Apel Galati de Livia Stanciu, acestea doua fiind foarte bune prietene. Niciun concurs, nimic,Numire , atat.Dupa ce a inlocuit arestarea cu control judicioar pentru primarul Craiovei,Solomon , imediat a fost numita la ICCJ. I-a analizati cati judecatori de la Galati au fost numiti la ICCJ , cand Livia Stanciu a devenit presedinte , toate sunt cozi de topor, judecator Vrabie, Dorin ...

# romanita date 3 February 2017 00:10 +2

Livia Stanciu.....N-am sa uit niciodata o afirmatie a Doamnei Rarinca despre aceasta "preacuviosa" judecatoare : in zilele bune cand lucrau impreuna sau se gaseau in biroul sotului , la taclale, "preacuvioasa" era mereu invidioasa pe cei care faceau bani multi, fie ei infractori ori altceva...O Doamna cu un salar enorm, sa nu-si plateasca datoriile de 2.000 € , preferand sa bage pe cea care o servise la puscarie ????????Exista ceva mai abject pe lumea asta ? Dar, ce importanta are : Iohanis o iubeste si o apreciaza ca si pe Kovesi. .. Vai de tarisoara noastra, cu asemenea lichele

# Luca date 1 February 2017 15:59 +5

Ca intotdeauna, scurt, la obiect, argumentat logic si legal. Ce inseamna sa stii carte, sa fii un profesionist! Din aceasta cauza nu a mai avut loc in CSM. Ii doresc sanatate si putere de munca! Este evident ca mustele nu fac miere.

# Xxl date 1 February 2017 16:12 +5

CSM actual a pornit cu stangul. Mi se pare ca incepe sa semene cu cel din vara lui 2012, adica se amesteca unde nu- i fierbe oala si face jocuri politice.Rusineeeeeeeee!

# SPARTAKUS date 1 February 2017 16:50 +7

D-ul Av.Toni Neacsu are perfecta dreptate.Mai exista insa o situatie.Potrivit Legii nr.47/1992 CURTEA CONSTITUTIONALA se pronunta asupra contitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora,numai la sesizarea: Presedintelui Romaniei;a unuia din presedintii celor DOUA CAMERE;a Guvernului;a ICCJ;a Avocatului Poporului;a unui nr.de celputin 50 de deputati sau 25 de senatori; In aceste conditii ma intreb ce cauta CSM la CCR? Cu ce drept,o fi aparut vumva un alt act normativ care permite acest lucru?!!!!!

# Luca date 1 February 2017 17:19 +5

SPARTAKUS, nu ati vazut si nu ati simtit atmosfera aceea naclaita de obedienta? Mai era putin si ii vedeam aproape pe toti in genunchi si extaziati in fata lectiei de drept constitutional predata de INALTLUMINATUL. RUSINE!!!

# Margareta Matei date 1 February 2017 17:22 +1

Asa e cand pui lupul stapan peste oi. El face legea, el "o respecta". Mai precis, legea e doar pentru oi. Lupul e deasupra legii. Doar el o face. Mancatul oilor e legal daca se mananca numai cate una pe zi. :). Chiar si sexul cu ele nu-i interzis daca se face dupa lasarea intunericului. :) Degeaba fac greva berbecii. :)

# Taranu de la Tara date 1 February 2017 17:51 +2

Super! Dupa tot circul regizat de ,,specialisti" in mani-******re, in care rolul principal, fara pic de jena a fost jucat de Clampaul Tut, urmeaza un deget mijlociu in sus pe care simbolic desigur, il vor primi, atat ,,regizorii" cat si ,,interpretii" jucatori pe sarma ai intereselor straine Romaniei, de la CCR. Acolo SUNT 3-4 SPECIALISTI, juristi de marca. Pres. Dorneanu, D-na. Pivniceru, etc. (livia stanciu, e... Ma abtin!). Dupa ce vor primi raspunsul, sa vezi...degete ridicate, din multimea demonstrantilor, catre... ,,inaltimea sa" Clampaul Tut. Ca sa nu-l(i) faca de tot de (pe)KK, o sa le dea si lor 2-3 firimituri. Nu inteleg decat cei care...pricep. ;-)

# Pix date 1 February 2017 18:57 -1

Pe scurt: nu-mi bat nici eu sa explic pe scurt diferenta dintre exclusiv si inclusiv. Pe bune, e o chestie banala, doar de aflat in DEX diferenta.

# matei date 1 February 2017 19:53 +7

Domnule Neacsu , Mergeti la una dinteleviziunile de stiri si prezentati aceasta pozitie legala. Trebuie educatie juridica minimala si pentru aceasta masa de manevra. Si pentru politicieni.

# florin date 1 February 2017 20:35 +1

Am citit toate comentarile, unele corecte altele incorecte. Pozitia fostului judecator Toni Neacsu este mai mult decat pertinenta. Stiti ce ma intristeaza cel mai mult ? Faptul ca tocmai CSM este cel care a provocat acest dezdonamant. Practic albind si folosind inalbitor pentru a asucunde sub pres toate nenorocirile petrecute in sistemul de justitie, au dus la creerea perceptiei ca toti magistrati sunt niste dumnezei care violeaza legea cum vor ei fara sa raspunda. Legea firii imi spune ca o persoana care are putere va reactiona la abuz, o va face tot printr-un abuz. Asa ca nu ma mira reactia politicului. Spre norocul meu nu am avut deaface cu instantele penale, dar am citit destule motivari civile de te dadeai cu capul de pereti. Practic tot ce se intampla se datoreaza ipotentei CSM-ului de a se autovindeca singur. Daca icnori ca ai cancer, asta nu inseamna ca nu vei muri de cancer.... Poate doar vei muri un pic mai fericit....

# florins date 1 February 2017 21:19 +2

Tot ce vine din Galati tot ... mancati! Cum a ajuns aceasta sa concureze singura la sefia CSM? Ce 'coloana verticala' a avut in fata intrusului Bizon antiroman la sedinta CSM! Poate ne spune mai multe Doamna Gabriela Baltag cum a ajuns aceasta sa fie sefa CSM!

# hojda ion date 2 February 2017 08:24 0

fara comentarii!

# Tina date 2 February 2017 13:22 0

Doresc sa apuc clipa cand Curtea Constitutionala va da de pamant cu CSM- ul actual. In afara de dna Chis care s-a gandit sa faca un pic de animatie pentru a nu se face de ras " clasa ", in CSM nu am vazut nimic spectaculos si coerent . O certa de copii pe tema cum va suna ordinea de zi a clasei . Toti au stat ca la tabla in fata domnului profesor cu gandul ca vor trece clasa cu o nota de trecere. In acelasi timp felicitari dnei Baltag pentru curajul de a fi in pielea " copilului neascultator si rebel " .

# argatu date 3 February 2017 15:47 +1

Tara nu va avea liniste pina cind toti cei numiti de Basesc u vor fi dati afara din posturile ce le detin . Tot ce vedeti acum in tara e din vina lui Basescu.Iohannis e ratacit prin Bucuresti nu-l luati in seama . e dus de nas de oamenii lui Basescu. Stiu ce scriu si nu scriu dupa ureche.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva