4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

POLONIA NU SE FRANGE IN FATA BRUXELLES-ULUI – Premierul polonez Mateusz Morawiecki acuza UE de incalcarea drepturilor statelor-membre: „Suntem intr-un moment crucial, chiar la o rascruce in istoria UE. Democratia este supusa unui test: cat de departe se vor retrage natiunile europene in fata acestei uzurpari practicate de catre unele institutii ale UE?” Comisia Europeana a admonestat Polonia dupa ce Tribunalul Constitutional a pus constitutia poloneza mai presus de dreptul comunitar

Scris de: V.B. | pdf | print

15 October 2021 14:15
Vizualizari: 6574

Din fericire, nu toate statele-membre UE urmeaza orbeste poruncile de la Bruxelles, oricat de absurde ar fi ele. O data in plus, Polonia a dovedit ca este, alaturi de Ungaria, unul dintre cei doi poli ai demnitatii in Uniunea Europeana.Amintim ca la inceputul acestei luni Tribunalul Constitutional polonez (echivalentul Curtii Constitutionale a Romaniei) a statuat ca legea fundamentala a Poloniei nu poate fi infranta de normele dreptului comunitar al UE, discutia purtandu-se pe tema organizarii judiciare, a libertatii presei si a drepturilor minoritatilor sexuale (click aici pentru a citi). Ca reactie, Comisia Europeana si-a varsat nervii pe judecatorii constitutionali de la Varsovia, pretinzand ca decizia lor ridica „probleme foarte serioase in legatura cu intaietatea dreptului UE”.

In replica la spumegarile CE, prim-ministrul de la Varsovia, Mateusz Morawiecki (foto), a denuntat public imixtiunea executivului comunitar in democratia poloneza (conform Reuters):

Ne aflam intr-un moment crucial, am putea spune chiar la o rascruce in istoria Uniunii Europene. Democratia este supusa unui test: cat de departe se vor retrage natiunile europene in fata acestei uzurpari practicate de catre unele institutii ale UE?”

 

UE si-a depasit atributiile

 

In general, autoritatile poloneze reclama faptul ca Uniunea Europeana si-a depasit mandatul prin incercarea de a impiedica reformele guvernamentale in domeniul justitiei.

Fiindu-i solicitat un punct de vedere dupa declaratia premierului Morawiecki, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat ca executivul comunitar are „sarcina de a pazi functionarea corespunzatoare a ordinii de drept a Uniunii si de a ne asigura ca sunt protejate drepturile europenilor in conformitate cu tratatele”.

Desi aceasta confruntare din ultimele saptamani dintre Polonia si Uniunea Europeana a nascut deja discutii legate de un eventual Polexit, autoritatile de la Varsovia – in frunte cu Mateusz Morawiecki – au subliniat ca nu se pune problema despre iesirea Poloniei din UE.

Comentarii

# Parerea mea date 15 October 2021 18:13 +216

Un exemplu de demnitate...felicitari. Poate ca Brexit a fost doar inceputul, pentru ca in masura in care UE nu e in stare sa asigure prosperitatea cetatenilor sai, atunci nu isi justifica existenta.

# GANDALF date 15 October 2021 20:05 +199

.....îmi iubesc tara.....dar sunt mândru de clasa politica din Polonia și Ungaria...adevărați patrioti... ...ai noștri niște lingăi....

# Mihail date 15 October 2021 21:02 +209

Polonia are Președinte cu adevărat nu un rahat cu ochi ca. N România. Ungaria are Premier cu adevărat cu dragoste de tara și de popor nu un pisalau ilegitim care își bate joc de tara la ordinul lui soros. De asta țin intenționat tara neguvernata ca să nu răspundă nimeni pt ce se întâmplă. Și în final sa rețineți un lucru:nu veți scăpa!

# Gilu date 15 October 2021 22:45 +183

Noi nu prea avem polonezi ! Avem doar politicieni cocosati si slabi de genunchi ....

# Mihaela date 16 October 2021 12:38 +179

Popor demn, conducători pe măsură ! Bravo Polonia !

# JOS TRADATORII DE TARA!!! date 16 October 2021 20:02 +74

:lol: :lol: :-x :eek: ADEVARTI OAMENI DE STAT, NU FLAUTISTI K PLOPU DE LA cotetoceni si cutu-mitu, un DROGAT si un INFRACTOR!!! :zzz

# Pintea date 16 October 2021 20:03 0

... dar s-au facut preș in fata americanilor. Adica si atitudinea asta semeață are o limită. Noi, ei si Ukraine suntem slugile devotate ale yankeilor.

# Iata ca se poate ! date 18 October 2021 22:23 +1

Polonia si Ungaria , doua tari care au echipe de patrioti la putere. Vine UE , de fapt commisia aia de scandal a lui Ursuza si instaureaza dictatura europeana !!! Pai cum dracu` ? Niste functionari numiti pe criterii dubioase , devin "propetari" pe decizii direct conectate la banul public european ... miliarde . :eek: :eek: De parca banii aia nu ar fi contributia tarilor componente ci ii dau ei din buzuznar. Suna foarte cunoscut cu ceea ce face SRI pe steroizi in tara : adica hranit bine fiind sa apere tara/cetatenii , de fapt ii tradeaza si ii vinde sclavi la straini , indirect si le baga si copii/nepotii datori , in timp ce ei aduna averi uriase nemuncite ! Ma intereseaza foarte tare : de ce platim SRI , astronomic ~9mrld./an ??? Care-i persoana din parlament care trebuie sa-i convoace la justificarea cheltielilor ? :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva