22 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PREDOIU ISI PUNE MAGISTRATII IN CAP DE DRAGUL LUI IOHANNIS – Focul presedintelui de a modifica Legile Justitiei, facute pe vremea PSD, il transforma pe ministrul Justitiei in dusmanul judecatorilor si procurorilor. Consiliul Superior al Magistraturii denunta modul de elaborare a noilor Legi ale Justitiei si reclama folosirea Justitiei in scop electoral: "Proiectele aflate in dezbatere au fost elaborate fara consultarea si implicarea instantelor judecatoresti, parchetelor sau a CSM"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 October 2020 18:37
Vizualizari: 5391

Reactie fulminanta a Consiliului Superior al Magistraturii dupa lansarea in dezbatere publica de catre ministrul Justitiei Catalin Predoiu a proiectelor de modificare a Legilor Justitiei. Plenul CSM denunta intr-un comunicat de presa publicat joi, 1 octombrie 2020, pe site-ul oficial modul in care au fost pritocite proiectele, aratand ca acestea au fost elaborate fara consultarea si implicarea instantelor judecatoresti, a parchetelor si a CSM.


 

Mai mult, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii atrage atentia asupra momentului in care proiectele de modificare a Legilor Justitiei sunt puse in dezbatere publica, subliniind ca dezaproba ferm orice eventuala folosire a justitiei in scop electoral.


Extrem de important, in acelasi comunicat, CSM da asigurari ca se va implica activ pentru apararea independentei justitiei si prezervarea elementelor fundamentale ale judecatorilor si procurorilor si functionarea institutiilor din sistemul judiciar.


Precizam ca ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat punerea in dezbatere publica a proiectelor de modificare a Legilor Justitiei miercuri, 30 septembrie 2020, imediat dupa intalnirea pe care a avut-o la Palatul Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban. Modificarea Legilor Justitiei nu este deloc intamplatoare in aceasta perioada, daca tinem cont de contextul politic, dar si de dorinta exprimata in nenumarate randuri de presedintele Klaus Iohannis de a modifica Legile Justitiei facute pe vremea PSD.

De aceea, direct sau indirect, in demersul de modificare a Legilor Justitiei s-au implicat mai multe institutii, lipsind insa tocmai institutiile care se impuneau sa fie chestionate, fiind principalii beneficiari ai acestor legi.

Spre exemplu, CSM, instantele si parchetele nu au fost consultate cu privire la Legile Justitiei. In schimb, unele asociatii profesionale si anumite persoane din interiorul unor institutii au fost sursa de inspiratie pentru noua forma a legii.

De departe, cea mai mare durere a lui Iohannis, precum si a unor asociatii de tip #rezist din magistratura o reprezinta Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) pe care unii magistrati o vor rasa de pe fata pamantului, probabil de teama unor anchete.

De altfel, o contributie importanta pentru desfiintarea SIIJ va avea si Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care se prefigureaza ca va cere (in afara atributiilor in mod evident) modificarea legislatiei in sensul desfiintarii SIIJ.

Aceasta nu este insa singura problema cu Legile Justitiei in forma propusa de Predoiu. Problema implicarii serviciilor de informatii in Justitiei se readuce in actualitate, de aceasta data sub forma posibilitatii racolarii magistratilor de catre servicii, Predoiu eliminand din lege posibilitatea anchetarii lucratorilor din servicii care racoleaza judecatori si procurori. Mai multe detalii despre aceasta modificari cititi AICI.


Iata comunicatul CSM:


"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu ingrijorare de proiectele de modificare a Legilor justitiei astfel cum au fost puse in dezbatere publica de catre Ministerul Justitiei la data de 30 septembrie 2020.

in acest context, Consiliul aduce la cunostinta opiniei publice ca proiectele aflate in dezbatere au fost elaborate fara consultarea si implicarea instantelor judecatoresti, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii sustine in mod ferm ca orice viitoare reglementare in materie trebuie sa contina suficiente garantii privind independenta magistratilor, separarea carierelor judecatorilor si procurorilor si asigurarea rolului constitutional al Consiliului.

Totodata, raportat la momentul punerii proiectelor in dezbatere publica, Consiliul Superior al Magistraturii dezaproba ferm orice eventuala folosire a justitiei in scop electoral.

Consiliul asigura corpul profesional al magistratilor ca se va implica activ pentru apararea independentei justitiei, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecatorilor si procurorilor si functionarea institutiilor din sistemul judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca numai prin garantarea independentei justitiei poate fi asigurata functionarea statului de drept in scopul protejarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului".

Comentarii

# DNM date 1 October 2020 20:00 +6

In sfârșit s-au trezit sa înțeleagă ca au fost folosiți unii din CSM iar in spate se luau toate puterile ca sa treacă la Servicii, Minister și Procurorul general și sa facă țăndări Inspectia judiciara. Dau semne ca mai au urma de rațiune, altfel după ei lasă un dezastru de care sunt responsabili dacă mai stau la combinateli Sa ia exemplu de la asociațiile profesionale și sa pună pe hârtie toate nenorocirile din proiectele de legi sa vadă toată lumea care a fost intenția lor. Vraja ca sunt puse pentru discuție nu acoperă gândirea de baza și intențiile de a reînvia securistanul.

# M date 1 October 2020 20:01 +11

Nu înțeleg ce fac magistrații Onești cu frica de Dumnezeu, care este poziția lor, de ce nu ies la atac? Îl lasă sa își facă de cap? Cum este posibil una ca asta, a văzut ca magistrații Onești nu ies la atac el continua cu tot felul de nenorociri inpotriva magistraților dar mai ales a justitiabili lor. Acesta nu lucrează pentru poporul roman

# Baran Gheorghe date 1 October 2020 20:27 +9

O vaca a iubit un bou, vaca bou, vaca bou....dar boul n o iubea defel, bou vaca,bou vaca. ..., ca asa e boul ce sa i faci, vaca bou, vaca bou.... cand vede el mai multe vaci, bou vaca ,bou vaca.... Justitia si Predoiu, Werner si Lascu, Primaria si Dan, Timisoara si Fritz , Sectorul 1 si Clatita, Coseteteee si Iasi ... si alte perechi minuscule cu majuscule pe orbita rasu _plansu.

# santinela date 2 October 2020 07:36 +5

Pe dracu,nu-l intereseaza pe peltic ce parere au CSM,judecatorii sau procurorii.EL cica a muncit intens cu von Snitel ( dupa declaratia cucului cotrocenist )si vor "emana" proiecte de legi in domeniul justitiei de ne vom cruci . Vor fi date intr-o noapte prin OUG fix asa cum au facut cu codurile si va iesi un talmes balmes- marca inregistrata cotrocenista- si se va alege praful de justitia romaneasca ca de Berlin !

# Omul de pe strada date 3 October 2020 18:03 0

Fotografia este elocventa: ministrul justitiei o pal******ste pe zeita dreptatii, chiar legata la ochi, ca sa nu se poata apara!!!

# Omul de pe strada date 5 October 2020 17:22 0

Fac precizarea ca nu am avut intentia de a folosi cuvinte vulgare la comentariul asupra montajului fotografic. Nici macar nu m-am gandit la o asemenea sugestie. Verbul "a palmui" este absolut normal, este consemnat in DEX fara conotatii. Consider ca abia odata aplicata cenzura s-a facut trimitere la ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva