4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PREDOIU MODIFICA LEGEA NOTARILOR – Ministerul Justitiei umbla la raspunderea disciplinara a notarilor. Indeplinirea actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale nu va mai fi sanctionata doar daca ea se produce in mod repetat. Proiectul lui Predoiu elimina sintagma “in mod repetat” (Proiectul si Expunerea de motive)

Scris de: G.T. | pdf | print

16 January 2023 18:14
Vizualizari: 4271

A venit randul Legii notarilor publici sa fie modificata de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto). Vizata este raspunderea disciplinara a notarilor.


 

Ministerul Justitiei a lansat in dezbatere publica luni, 16 ianuarie 2023, proiectul de lege pentru modificarea art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 (vezi facsimil). Proiectul de lege stabileste ca indeplinirea actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale constituie raspundere disciplinara nu doar in cazul in care ea se produce in mod repetat.

Concret, ministrul Justitiei Catalin Predoiu elimina de la art. 74 lit. d) al legii 36/1995 sintagma “in mod repetat”. Ceea ce inseamna ca inclusiv o singura indeplinire a actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale va putea atrage raspunderea disciplinara.


Iata forma actuala a art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995:


“Raspunderea disciplinara a notarului public intervine pentru urmatoarele abateri:

(...)

d) Indeplinirea, in mod repetat, a actelor si procedurilor notariale, cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauza, ori indeplinirea acestora cu incalcarea dispozitiilor art. 9”.


Iata noua varianta a art. 74 lit. d) din Legea notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 conform proiectului de lege al Ministerului Justitiei:


“Indeplinirea actelor si procedurilor notariale cu nerespectarea dispozitiilor legale prevazute pentru valabilitatea actului sau procedurii notariale in cauza ori indeplinirea acestora cu incalcarea dispozitiilor art. 9”.* Cititi aici proiectul de lege privind modificarea Legii notarilor publici

* Cititi aici expunerea de motive a proiectului de lege privind modificarea Legii notarilor publici

Comentarii

# DODI date 16 January 2023 21:20 +1

Acest pupincurist grețos, acoperit-descoperit al SRI și îndelung iubitor de fese prezidențiale, nu are liniște și nici nu poate dormi noaptea dacă nu distruge întreg sistemul judiciar. Nenorocirea noastră nu este el ci gunoaiele umane care l-au promovat și-l mențin pe funcții pe care nu le merită și pe care le duce în derizoriu cu atitudinile lui de play boy ratat.

# carmen obirsanu date 16 January 2023 23:50 +194

Prevederea "in mod repetat" nu era cea potrivita pentru ca un notar putea indeplini un act notarial incalcind normele legale si prejudicia un om si nu raspundea ceea ce nu este corect. De cite ori trebuia sa incalce actele ca sa raspunda? De data asta a facut bine ce a facut.

# Cum lauda Ciolacu ministrii PNL date 17 January 2023 19:29 0

La România TV, Ciolacu a spus: „La rotativă va fi respectat protocolul, dar dacă în interiorul coaliţiei găsim o formulă mai bună, o să venim cu acea formulă. Dacă nu, va fi respectat protocolul. (…) Îţi asumi şi bunele şi relele când ai semnat un astfel de protocol, dar sunt ferm convins, raţiunea noastră de oameni politici care ne dorim ca lucrurile să meargă în direcţia corectă, mai ales unde sunt miniştri, de exemplu domnul Boloş la MIPE, din punctul meu de vedere e o greşeală să îl schimbi pe ministrul Boloş în acest moment. Mai sunt cinci luni până la rotativă. Aşteptăm încă trei – patru luni de zile când vom intra în negocierile, eu cred că foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere care sunt totuşi într-o zonă foarte limitată. Există o performanţă la Ministerul Justiţiei, am scăpat de MCV. Există această performanţă de ţară”

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva