2 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESEDINTELE CCIR II INCHIDE GURA LUI DAN BARNA IN PROIECTUL ROMEXPO - Mihai Daraban: “Terenul a fost al CCIR din 1961 si il mai are inca 33 de ani de acum incolo. Statul nu are cum sa despagubeasca CCIR. Despagubirile s-ar ridica la 200 de milioane de euro. Nu este niciun cadou. Barna spune ca ar trebui vandut terenul si banii sa se duca la fondul de pensii, Nasui spune ca trebuie vandut ca sa se despagubeasca Horeca. Mai ramane sa il vindem pentru ajutor de inmormantari”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

14 June 2021 16:51
Vizualizari: 5026

Terenul Romexpo nu le da pace politicienilor USR! Vicepremierul Dan Barna (foto dreapta), copresedintele USR Plus vrea ca terenul Romexpo sa fie luat din proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, motivand ca cedarea acestei suprafete cu titlu gratuit catre CCIR ar transforma statul roman intr-un "Mos Craciun imobiliar", care ar face "un cadou" de 400 milioane euro Camerei de Comert. Basca, Dan Barna sustine ca "dezvoltarea nu se poate realiza prin devalizarea statului", motiv pentru care statul trebuie sa obtina bani din valorificarea terenului Romexpo.


 

Presedintele CCIR Mihai Daraban: "Statul nu are cum sa despagubeasca CCIR ca sa faca terenul liber de sarcini si sa il vanda cui vrea el. Sau cui vrea USR"Numai ca lucrurile nu stau deloc asa, iar clarificarile vin din partea presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban (foto stanga), cel care cunoaste cel mai bine situatia terenului Romexpo si care, credem noi, nu are timp de declaratii politicianiste, ci doar de lamuriri esentiale.

Astfel, intr-o declaratie acordata in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, presedintele CCIR Mihai Daraban a punctat faptul ca terenul Romexpo nu este liber de sarcini asa cum se acrediteaza, acesta se afla in continuare in folosinta Camerei de Comert pentru urmatorii 33 de ani, iar o schimbare a acestei situatii de fapt ar costa Statul roman nu mai putin de 200 milioane euro, cu titlu de despagubiri: "Nu este niciun cadou. Eu nu vad unde este cadoul. Terenul daca vreodata ar putea fi vandut, Camera de Comert trebuie despagubita la justa valoare, asa cum prevede legea. Pe de o parte, activele existente, pe de alta parte loss of profit la Romexpo pe o perioda de 33 de ani de acum incolo. Aceste despagubiri s-ar ridica undeva la 200 de milioane de euro ca sa aduci terenul la situatia de liber de sarcini. Abia apoi poti spune ca il poti vinde. Statul nu are cum sa despagubeasca CCIR ca sa faca terenul liber de sarcini si sa il vanda cui vrea el. Sau cui vrea USR".


Presedintele CCIR Mihai Daraban: "Mai ramane sa il vindem pentru ajutor de inmormantari"


De altfel, Mihai Daraban puncteaza inclusiv faptul ca vanzarea terenului este anormala in aceste situatii, daca tinem cont de declaratiile liderilor USR Plus care au gasit instrainarea terenului Romexpo solutia pentru acoperirea unor datorii sau cheltuieli ale statului: "Domnul Barna pe de o parte spune ca ar trebui vandut terenul si acesta sa se duca la fondul de pensii, domnul Nasui spune ca trebuie vandut terenul ca sa se despagubeasca Horeca. Mai ramane sa il vindem pentru ajutor de inmormantari, ca in rest le-am vazut pe toate".


Pentru a clarifica definitiv situatia terenului Romexpo, presedintele CCIR Mihai Daraban a explicat pentru Lumea Justitiei care este situatia exact a acestuia, dar si de ce nu poate Statul roman sa intre in posesia terenului, astfel cum doreste vicepremierul Barna:

"In primul rand, cu rea intentie se pleaca pe o pista falsa, aceea ca este vorba despre un teren viran pe care nu exista nimic si pe care subit il solicita Camera de Comert, iar decidentii politici au hotarat sa il dea Camerei de Comert.

Nu se tine deloc cont de faptul ca pe acest teren exista cladiri, suprafete betonate, care sunt proprietate privata. Nu am auzit ca vreo entitate administrativa sa poata vinde cuiva fortat terenul de sub casa. Deocamdata tot ce este deasupra este proprietate privata si asta tin foarte mult sa se lamureasca. Vorbim despre aproape 60.000 metri patrati de cladiri, care sunt proprietate privata, sunt in activele societatii Romexpo. Asta este un lucru foarte clar.

Pe de alta parte, terenul a fost al Camerei de Comert din 1961 prin decretul Consiliului de ministri de la vremea respectiva, semnat de Chivu Stoica.

In al treilea rand, acest teren are o sarcina pe el. CCIR il mai are inca 33 de ani de acum incolo. Terenul nu este liber de sarcini. Daca era liber de sarcini, probabil ca nu mai exista de mult. Nu cred ca trebuie sa asteptam 2021 ca sa vedem ce se intampla cu acest teren.

A incercat Guvernul din 2010 sa dea o Hotararea de Guvern impotriva folosintei data in 2004 si s-a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie definitiv si irevocabil. Deci, in continuare folosinta ramane inca 33 de ani la Camera de Comert. Nu inteleg de ce de aceste lucruri nu se tine cont. Sunt niste chestii elementare de catre trebuie sa se tina cont.

Pe de alta parte, revenind la legea despre care vorbim (Legea nr. 335/2007 modificata si completata) este o lege votata de 178 de deputati contra 42 care au votat impotriva, este o lege care a trecut de examenul constitutionalitatii (click aici pentru a citi), iar presedintele Romaniei a cerut reexaminarea unui singur articol, care face ca la ora actuala in Parlament sa nu se discute decat despre garantiile suplimentare cerut de presedinte prin care CCIR in acest interval de 49 de ani Curtea sa nu aiba voie sa vanda si sa ipotecheze terenul, astfel incat terenul sa fie pierdut laa masa verde. Exista posibilitatea care inteleg ca a fost rectificata de Comisia Juridica, nu am vazut inca forma finala, prin care poti introduce acest teren capital social la o societate nou infiintata si sa poti pierde terenul odata cu acea societate, pierzandu-l la o banca, de exemplu. De aceea a cerut presedintele reexaminarea strict pe acest subiect".


Redam in continuare declaratia facuta de vicepremierul Dan Barna luni 14 iunie 2021:

Dezvoltarea Romaniei nu se poate face prin devalizarea statului. Trebuie sa incetam cu acest mecanism de a oferi cadouri, nu putem oferi 400 de milioane de euro, cel putin, cadou unei institutii private pentru perspectiva unui proiect de dezvoltare, probabil necesar si util, fara indoiala, pentru Romania, dar trebuie sa existe o valorificare, un beneficiu si pentru statul roman. Este de neacceptat ca statul roman sa nu primeasca niciun ban si sa ofere, din proprietatea proprie, un cadou de 400 de milioane, cel putin, in Bucuresti, si alte imobile care nu sunt nici macar inventariate in momentul de fata prin efectul acestei legi, practic urmand ca toate imobilele aflate in folosinta Camerei de Comert, in intreaga tara, sa devina proprietatea acestor Camere de Comert. Deci, practic, este o generozitate, un Mos Craciun imobiliar in care statul se transforma referitor la aceste imobile, un lucru pe care USR PLUS nu are cum sa il accepte”.
Comentarii

# DODI date 15 June 2021 02:29 +55

După cum ne-a obișnuit SRI (prin trompetele USR sau PNL) aruncă teme false pe piață pentru a nu se discuta despre catastrofala adminstrare a țării, despre furtișagurile (fără număr, fără număr) făcute de SRI (prin acoperiți sau descoperiții săi), despre spolierea ultimele bastioane ale legalității din țara asta.

# VIO date 15 June 2021 08:11 +28

Acoperitul SRI are o singură scuză: nu că ar fi PROST INFORMAT ci că este doar PROST ÎN FORMAT.

# gica date 17 June 2021 17:33 +7

Dan Barna a uitat ca lozinca lor,a usr-ului, era fara penali in functii publice?

# Cucu date 17 June 2021 21:21 +39

Eu am alta idee/propunere, ca sa fie bani pentru alocatii si pensii , scoli si spitale : PRIVATIZATI SRI , dar pana atunci reducerea la jumate a bugetului ! Nu zic bine ? :P

# Gile date 21 June 2021 21:44 0

Eu ii voi inchide gura ; un fel de-a spune , caci vad ca-i cald cu dinti in gura. #I.hate.SRI

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.11.2023 – Chereches a picat la domnisoara Aida

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva