15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRESIUNILE LUI STELICA – Avocatul Cristian Winzer il acuza pe ministrul Justitiei Stelian Ion, care a decretat ca “este foarte important sa nu avem o rata foarte mare a achitarilor”: “In loc sa genereze presiuni publice asupra judecatorilor, ar trebui sa inteleaga ca scopul procesului penal este ca nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita... Deci nu 'validarea' anchetelor, nu condamnari 'la hectar'”

Scris de: George TARATA | pdf | print

14 January 2021 11:24
Vizualizari: 6472

Avocatul Cristian Winzer il acuza pe ministrul Justitiei Stelian Ion (foto 1) ca face presiuni asupra judecatorilor, carora practic le cere sa pronunte mai putine hotarari de achitare. Reactia lui Cristian Winzer (foto 2) vine dupa ce Stelian Ion, zis “DJ Stelica”, a decretat, intr-un interviu acordat postului Antena 3, ca “este foarte important sa nu avem o rata foarte mare a achitarilor”, iar “anchetele sa fie validate prin hotarari, sa se vada ca procurorii au facut foarte bine urmarirea penala”.


 

Astfel, avocatul Winzer ii transmite lui Stelian Ion ca scopul oricarui proces penal este acela ca doar persoanele vinovate sa fie condamnate, iar oamenii nevinovati sa nu fie trasi la raspundere. “Deci nu 'validarea' anchetelor, nu condamnari 'la hectar'!”, precizeaza Cristian Winzer, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de miercuri seara, 13 ianuarie 2021. Avocatul arata ca ministrul Justitiei trebuie sa inteleaga faptul ca obligatia procurorilor este de a incerca aflarea adevarului pe baza de probe obtinute legal, respectand insa prezumtia de nevinovatie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apararea si strangand inclusiv fata de inculpat.


Iata intai declaratia ministrului Justitiei Stelian Ion:


“Pe partea de coruptie eu as vedea un mare progres, acela ca nu au existat chestiuni foarte mult discutate in ultimul timp si s-a lucrat poate mai discret. Vom vedea bilantul pe care il va face DNA, in curand, si acolo pe cifre nu pe impresii si pe pareri personale de multe ori subiective, vom vedea daca sunt progrese sau nu.

Este foarte important sa nu avem o rata foarte mare a achitarilor. Nu poate fi eliminata, ar fi foarte ciudat sa nu avem achitari. Eu cred ca doar statele totalitare ajung la performanta negativa de a nu avea achitari, asta inseamna ca justitia nu functioneaza. Nu vreau sa fac referire la o anumita structura de parchet. Ideea de baza e aceea ca anchetele sa fie validate prin hotarari, sa se vada ca procurorii au facut foarte bine urmarirea penala. Pe de alta parte este si magistratul judecator care poate avea o alta opinie. S-a intamplat ca greseala sa fie de partea cealalta. In final, hotararea definitiva este cea care stabileste de partea cui e adevarul judiciar”.


Redam reactia avocatului Cristian Winzer:


“Ministrul justitiei in guvernul PNL spune ca 'e important sa nu avem o rata mare a achitarilor. Ideea de baza este aceea ca anchetele sa fie validate prin hotarari, sa se vada ca procurorii au facut foarte bine urmarirea penala.'

Afirmatia este extrem de grava, atat in raport de continut, cat si de calitatea celui care o face!

In loc sa genereze presiuni publice asupra judecatorilor, domnul ministru ar trebui sa inteleaga ca 'ideea de baza' (adica scopul procesului penal) este constatarea la timp si in mod complet a faptelor care constituie infractiuni, astfel ca nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita, potrivit legii si vinovatiei, intr-un termen rezonabil!

Deci nu 'validarea' anchetelor, nu condamnari 'la hectar'!

Deopotriva, in loc sa interfereze, indirect, in actul de infaptuire a justitiei (stabilind 'directia' in solutionarea cauzelor penale), domnul Stelian Ion ar trebui sa inteleaga ca obligatia procurorilor este de a asigura in dosarele pe care le instrumenteaza, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei si cu privire la persoana vinovata de savarsirea faptelor prevazute si pedepsite de legea penala.

Iar aceasta obligatie trebuie indeplinita respectand principii precum prezumtia de nevinovatie, aflarea adevarului, caracterul echitabil al procesului penal, dreptul la aparare, strangand si administrand probe atat in favoarea, cat si in defavoarea suspectului/inculpatului, fara a obtine acele probe in mod nelegal, etc..

Daca procedeaza astfel, este evident ca judecatorii pot 'valida anchetele', iar despre procurori se va spune ca au facut 'foarte bine urmarirea penala'.

Dar atunci cand sunt calcate in picioare norme/principii/valori/legi, atunci cand faptele descrise in rechizitorii nu exista, cand nu exista probe ca o persoana ar fi savarsit infractiunea retinuta in sarcina de catre procurori, etc., nu este normal ca instantele judecatoresti, infaptuind dreptatea, sa dispuna solutii de achitare?!

Sper ca domnul ministru sa afle, cat mai repede, si ca rolul instantei de judecata este acela de a solutiona cauzele deduse judecatii cu garantarea respectarii drepturilor subiectilor procesuali si asigurarea administrarii probelor pentru lamurirea completa a imprejurarilor cauzei, in scopul aflarii adevarului, cu respectarea deplina a legii, iar nu simpla 'validare' a anchetelor procurorilor!”

Comentarii

# Prometheus date 14 January 2021 11:43 +10

Ia uite o idee inovatoare: sa nu mai faca procurorii dosare la plezneala, inchipuite, pe fapte care nu se regasesc in legea penala, la comanda politico-securista. Sa vezi atunci ce o sa scada rata de achitari.

# Gica contra sistemului date 14 January 2021 13:02 +7

Stelica minte mica, nu stăpânește topica propoziției și a frazei și uite asa se înțelege altceva decât spune. Mai nea Stelica, cum ai făcut mata Dreptul la Universitatea București? ca ne faci facultatea de ras. Omul are idei de baza și probabil idei subsecvente, adiacente sau alte evenimente din capul lui. A vrut de fapt sa spună ca rechizitoriul trebuie făcut mai temeinic dar a ricoșat în hotărârile judecătorilor, la fel ca în proverbul, unde dai și unde crapă. Sta cam prost și cu logica întrucât afirma ca s-au făcut progrese dar așteaptă raportul DNA sa vadă dacă sunt progrese, logic nu?! Vai de tine Justiție dacă au ajuns sa te conducă unul ca Stelica!

# Gica contra sistemului date 14 January 2021 13:05 +1

Stelica minte mica, nu stăpânește topica propoziției și a frazei și uite asa se înțelege altceva decât spune. Mai nea Stelica, cum ai făcut mata Dreptul la Universitatea București? ca ne faci facultatea de ras. Omul are idei de baza și probabil idei subsecvente, adiacente sau alte evenimente din capul lui. A vrut de fapt sa spună ca rechizitoriul trebuie făcut mai temeinic dar a ricoșat în hotărârile judecătorilor, la fel ca în proverbul, unde dai și unde crapă. Sta cam prost și cu logica întrucât afirma ca s-au făcut progrese dar așteaptă raportul DNA sa vadă dacă sunt progrese, logic nu?! Vai de tine Justiție dacă au ajuns sa te conducă unul ca Stelica!

# mitica date 14 January 2021 14:08 0

Daca a facut dreptul la Universitatea București.Sa nu uitam ca am avut in guvernul sica mandolina isi care au avut diplome falsificate. Apropos ,procuratura se ocupa de acei indivizi sau au clasat dosarele?

# X date 14 January 2021 15:37 0

Ministrul lui peste prăjit sa aleagă bine completul de judecata și sentința va fi cum vrea el. Vai de mama ei de justiție! Dacă mai stau ăștia mult la guvernare se alege praful de biata noastă tara. Cum dracu se face ca nu mai iese nimeni în strada și toată lumea este mulțumită. Sa va spălați pe cap cu neispravitii voștri.

# Mihaela date 14 January 2021 16:02 +2

Nu au nici o jenă în a face publice aberațiile care le trec prin cap. Pentru ei nu există nici măcar Dumnezeu, vor să schimbe tot ce a fost înainte, justificat sau nu, cu argumente sau nu. Ne așteaptă vremuri cumplite, greu de imaginat cu ceva timp în urmă. Au potențial malefic.

# Catavencu date 15 January 2021 00:10 +1

Râdem dar cu juma de gură...până azi Stelică e singurul ministru al Ro care l-a trimis la plimbare, justificat și conform uzanțelor diplomatice, pe cel mai limbău și sinistru trimis al licuriciului suprem, zis Țuțărman. Bravo bă stelică...singurul care a avut cojones să îl trimită pe sinistru la bagaje...restul au dat limbi și decorații.

# Remus Manole date 15 January 2021 09:25 0

Declarație de om ...

# Gică contra sistemului date 15 January 2021 10:34 +1

Am avut emoții crezând că a săvârșit Stelică vreo vitejie când Zuky era pe felie, care mi-a scăpat mie, dar n-a fost să fie. După ce Zuky a fost dat afara cu șuturi,când nici el nu se aștepta, nici nu mai avea ce căuta la Ministerul Justitiei. Ar fi fost o ofensă pentru Ro dacă Stelică l-ar fi primit.Cu Aurescu este altă treabă, așa sunt uzanțele, dar la Justitie ce să caute un fost,care nici în timpul mandatului nu avea ce cauta, cu atat mai putin acum când nu mai e nimic.Așa că Stelică a fost consiliat bine, nu cred că l-a dus mintea pe el, mai degrabă cred ca a fost oprit când mergea să-i deschidă ușa lui Zuky.Stelică lasă diplomatia că nu-i de tine și cață-te lea, cum spun machidonii, de Justiție ca data viitoare iar te fac muci(scuzați) magistrații în CSM.

# Gica contra sistemului date 15 January 2021 13:45 +1

Am intrat în vrie crezând ca Stelica a făcut vreo vitejie care mi-a scăpat mie, când era Zuky pe felie, dar n-a fost sa fie. N-a fost decât o copita data în stil neo-marxist unui fost ambasador republican, dat și el afara când nu se aștepta. Nu avea ce sa caute la M J cand era în funcție și cu atât mai puțin după ce a fost dat afara. Tot raul spre bine, sa vadă și Zuky pentru cine a pus umărul sa ajungă ministru sau cum se spune după fapta și răsplată. Oricum Stelica a fost consiliat bine, nu cred ca a făcut-o de capul lui. A trecut, gata, acum Stelica căutate lea, cum spun machidonii, de Justiție ca iar te fac muci (scuzați) magistrații din CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva