2 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PRIGONIREA CRESTINILOR PRIN ORDONANTA MILITARA – Judecatorul Ioan Petrescu de la CA Bacau a atacat in instanta prevederile prin care ministrul de Interne Marcel Vela a suspendat slujbele religioase cu public: „Pe parcursul istoriei poporului roman, s-au consemnat mai multe epidemii, dar nicaieri nu exista o masura de intrerupere a slujbelor bisericesti in perioada Pastilor... Interdictiile ii lasa pe ortodocsi prada singuratatii, deznadejdii, fricii de moarte si propagandei alarmiste a media”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 aprilie 2020 14:56
Vizualizari: 10445

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela (foto), risca sa intre in istoria postdecembrista drept primul ministru care incalca libertatea religioasa a romanilor. Asta in cazul in care Curtea de Apel Iasi ii va da dreptate judecatorului Ioan Petrescu, de la Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bacau, care a atacat in contencios administrativ Ordonanta Militara nr. 1/2020, emisa de Vela in 17 martie 2020.Este vorba mai precis despre articolul 2 al ordonantei, care interzice slujbele religioase cu public. Or, faptul este de o gravitate nemaiintalnita, in conditiile in care niciodata nu s-a mai pomenit ca slujba de Invierea Domnului sa fie interzisa, nici macar in vremea altor epidemii din spatiul romanesc, subliniaza magistratul.


Iata mai intai prevederile art. 2 din OM 1/2020:


(1) Se suspenda toate activitatile culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise.

(2) Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult de catre slujitorii bisericesti/religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online.

(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, precum si impartasirea credinciosilor bolnavi la spital sau la domiciliul acestora”.


Mai exact, magistratul Petrescu solicita eliminarea termenului „religioase” din enumerarea tipurilor de activitati suspendate, precum si a sintagmelor fara accesul publicului si la care pot participa maximum 8 persoane.

Judecatorul Ioan Petrescu isi incepe argumentatia, aratand ca libertatea de credinta religioasa are doua componente: una interioara (ce tine de convingerea intima privind existenta lui Dumnezeu) si una exterioara (care presupune manifestarea publica a acestei convingeri). Or, prin interzicerea slujbelor cu public, ministrul Afacerilor Interne incalca libertatea de constiinta a credinciosilor crestin-ortodocsi, ocrotita de insasi Constitutia Romaniei (la art. 29), subliniaza Petrescu.

Totodata, Ordonanta Militara 1/2020 introduce o dispozitie arbitrara prin stabilirea unui numar maxim de opt persoane care se pot afla simultan intr-o biserica, in conditiile in care nu exista nicio dovada stiintifica legata de impiedicarea propagarii virusului in asemenea conditii, puncteaza judecatorul de la CA Bacau.

Interdictia privind participarea la slujba de Invierea Domnului (care in acest an pica pe data de 19 aprilie) are si un efect psihologic, intrucat, lipsindu-i pe credinciosi de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, ii lasa prada „deznadejdii, fricii de moarte si propagandei alarmiste a media, in conditiile in care credinciosii ortodocsi in astfeld e momente alearga mai mult decat oricand la ajutorul lui Dumnezeu si au nevoie de ajutorul Acestuia”, mai arata judecatorul Petrescu.

Inainte sa va prezentam principalele fragmente din cererea de chemare in judecata (pe care o gasiti anexata integral la finalul articolului), precizam ca dosarul nr. 155/45/2020 a primit deja primul termen la CA Iasi pentru data de marti, 14 aprilie 2020, fiindu-i repartizat judecatorului Petrica Gherghesanu.


Iata cele mai importante pasaje din cererea de chemare in judecata, asa cum au fost redate in premiera de Cancan.ro:


Libertatea de credinta religioasa are atat o componenta interioara, intima, sentimentul religios, convingerea intima in existenta lui Dumnezeu, dar si o componenta exterioara constand in manifestarea publica a credintei prin participarea la slujbele (in principal Sfanta Liturghie) de adorare a Divinitatii, de multumire si de cerere, slube oficiate de preoti/episcopi si slujitori bisericesti in lacasul de cult, care este biserica.

Cum prin interzicerea accesului publicului – in speta a credinciosilor – la serviciul religios care are loc in biserica fara ca Decretul de instituire a starii de asediu sa prevada macar o restrangere a libertatii constiintei, dispozitiile atacate au fost emise cu exces de putere deoarece, pe de o parte, paratul a incalcat limita componentei proprii in punerea in aplicare a respectivului Decret, dar si libertatea fundamentala a constiintei cetatenilor romani credinciosi ortodocsi.

Restrangerea libertatii de constiinta este disproportionata, atingand substanta libertatii de credinta religioasa.

Contrar acestor limite ale restrangerii dispozitiile a caror anulare o solicit suprima componenta exterioara a dreptului de libertate religioasa – manifestarea publica a credintei prin participarea la slujbele religioase in lacasul de cult, componenta in lipsa careia componenta interna devine iluzorie, deci libertatea de credinta religioasa devine practic inexistenta intrucat, pentru credinciosii sanatosi este interzis actul esential al comuniunii cu Divinitatea – in persoana Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos – si anume impartasania cu trupul si sangele Domnului, masura fara precedent in istoria Romaniei

Obligarea poporului credincios (numit in ordonanta public) sa ramana acasa, in timp ce preotul slujeste liturghia, goleste de sens actul liturgic in sine si reprezinta o ingerinta nepermisa a statului in randuiala liturgica a Bisericii Ortodoxe, in conditiile in care acesta este tinut de catre art. 29 (3 si 5) din Constitutia Romaniei si de art. 9 (1) din Legea 489/2006 a cultelor sa fie neutru fata de orice credinta religioasa

Dispozitia (n.r. privind numarul de maximum 8 persoane ce pot participa la slujbe) este discriminatorie deoarece nu tine seama de faptul ca evenimente precum inmormantarile ar putea aduna la capataiul celui decedat mai multe rude directe decat numarul prevazut de lege. In atare situatie, cine si cum decide care dintre fii, nepoti, soti, parinti participa la acest eveniment irepetabil, incarcat de o mare emotie sufleteasca?

Interdictia aplicata crestinilor de a veni in noaptea de Inviere la biserica, care e, simbolic, mormantul gol al Mantuitorului, face ca preotii slujitori sa nu transmita mesajul Invierii nimanui, iar Invierea insasi sa nu se adreseze nimanui, ceea ce este inadmisibil. Pe parcursul istoriei poporului roman, s-au consemnat mai multe epidemii de holera, ciuma sau alte boli contagioase, dar nicaieri in istorie nu exista consemnata o masura de intrerupere a slujbelor bisericesti in perioada Pastilor.

Biserica, Casa lui Dumnezeu, ar putea fi un loc de contaminare cu Covid-19, cand de milenii se stie ca Biserica este un spital in care puterea lui Dumnezeu vindeca astfel de molime; (n.r. ordonantele) introduc ideea ca pentru a te vindeca de aceasta epidemie nu ai nevoie de Dumnezeu, El Insusi „izolat la domiciliu” de catre ordonantele MAI.

(n.r. Interdictiile autoritatilor) ii despart pe credinciosii ortodocsi de Dumnezeu si de sprijinul spiritual al Bisericii Ortodoxe, lasandu-i prada singuratatii, deznadejdii, fricii de moarte si propagandei alarmiste a media, in conditiile in care credinciosii ortodocsi in astfeld e momente alearga mai mult decat oricand la ajutorul lui Dumnezeu si au nevoie de ajutorul Acestuia”, „introduc ideea ca Sfintele Icoane ar avea nevoie de dezinfectie, desi credinciosii ortodocsi stiu de milenii ca ele sunt „dezinfectate” de lucrarea Duhului Sfant in ele” si „introduc ideea ca impartasirea de la acelasi Potir ar putea fi sursa de infectare, in ciuda faptului ca aceasta Impartasire se practica frecvent in capelele spitalelor de boli infectioase, iar a afirma ca Trupul si Sangele lui Hristos sunt vehicule ale bolii este o blasfemie. Toate aceste idei cultiva necredinta, blasfemia si delasarea religioasa, punand in discutie insasi existenta libertatii de constiinta religioasa.

 

* Cititi aici intreaga cerere de chemare in judecata

Comentarii

# Daniela date 10 aprilie 2020 16:20 +21

Felicitari domnului judecator Petrescu! Sunteti un adevarat crestin marturisitor si patriot! Speram ca toti magistratii si avocatii crestini sa i se alature. Sub pretextul unui asa zis virus toti crestinii ortodocsi din Romania sunt arestati la domiciliu si sunt discriminati fata de alte categorii (ministri, ziaristi, muncitori pentru Occident, cumparatori din supermarketuri si din piete , vanzatori, angajati ai bancilor) . Ortodocsii romani sunt supusi pe fata unei prigoane fasciste iar batranii sunt discriminati prin Ordonantele Militare emise de un MAI C I V I L, (demilitarizat de multi ani). Prin aceleasi ordonante Biserica Ortodoxa este discriminata fata de banci, piete, aeroporturi, mijloace de supermarketuri, transport in comun, ministere etc. Persoanele de peste 65 de ani sunt discriminate de ordonante militare si amenintate cu eutanasia din moment ce la TV se repeta obsesiv ca medicii vor alege pe cine sa " salveze".

# Hades date 10 aprilie 2020 16:23 +5

Argumentația logico-juridică, morală și religioasă a dl. judecător este fără cusur. Însă e posibil, așa cum am mai spus, ca demersul său să fie respins pe motiv de inadmisibilitate (limitare legală a dreptului la acțiune, în sens material), pentru că, în contra Constituției, OUG nr.1 /1999, privind regimul stării de urgență și al stării de asediu, califică ordonanțele MAI, structură eminamente civilă, prin care se adoptă măsuri pe durata stării de urgență, ca fiind unele ”militare”. Terminologia nu e deloc întâmplătoare, pentru că Legea 554/2004, a contenciosului administrativ, exceptează prin art. 5, lit. b de la controlul de legalitate al instanței ”actele de comandament cu caracter militar”. Ori, tocmai asta s-a urmărit ca ”ordonanțele militare” să fie asimilate unor ”acte de comandă cu caracter militar”, chiar daca nu se suprapun întocmai definiției date termenului de aceeași lege, prin art. 2, lit. l. Creștin ortodox fiind, îmi doresc,totuși, ca dl. judecător să câștige procesul.

# Marinescu Mihaela date 10 aprilie 2020 17:38 +11

Respect si consideratie fata de domnul judecator. Desi sunt de alta confesiune si etnie , nu pot sa nu ma inclin cu respect in fata unor astfel de oameni !

# Otilia1956 date 10 aprilie 2020 18:54 -33

Credinta inseamna doar sa participi la ritualuri cu muzica si iluminatii? Prea bine. Atunci, cei care vor sa participe la Inviere sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca, in cazul imbolnavirii de Covid19, nu vor solicita tratament spitalicesc si ventilatoare in sectiile de ATI. Daca pe credinciosi ii apara Dzeu, atunci sa se trateze cu apa sfintita si Sfantul Maslu. Spitalele sa ramana pentru necredinciosi, care asteapta izbavirea de la medici, nu de la Dzeu. A privi acesta problema din punct de vedere juridic, nu medical-stiintific, este nu numai inadevcat, ci si imoral. Cine iese acum din casa comite nu sinucidere, ci omucidere. Biserica Ortodoxa Romana patroneaza OMUCIDEREA !

# ubu date 10 aprilie 2020 20:00 +2

daca judecatorii se ocupa de lucrurile bisericești - ceea ce nu-i rau in sine - asteptam ca de justitia cu capul spart de 30 de ani să se ocupe Biserica.

# ?????? date 10 aprilie 2020 22:16 0

@ Remarcați și faptul că persoanele care nu consimt să ofere declarațiile polițiștilor nu ar putea fi interogate decât în prezența unor avocați, numiți chiar și din oficiu, polițiștii putând fi și chiar și învinuiți în eventualitatea unor rețineri abuzive, ?

# Eu date 11 aprilie 2020 06:39 -2

Dnul asta ne judeca;vai de noi.Doamne ajuta!

# marin date 11 aprilie 2020 07:14 +7

Pe vremea dictaturii ceausiste slujbele religioase - mai ales Slujba de Inviere - adunau oamenii intr-o lupta muta cu sistemul opresiv. A interzice credinta si manifestarea religioasa folosind pretextul unei "pandemii" create in laboratoarele elitelor mondiale cu intentia de a ne infometa si de a ne lua resursele - lista pierderii drepturilor si indentitatii este lunga - dovedeste ca se incearca instaurarea celui mai agresiv sistem opresiv si de control absolut care va fi existat vreodata. Romania trezeste-te !

# Rares date 11 aprilie 2020 09:14 +3

Dincolo de reusita sau nereusita acestui demers, important este sa mai existe actiuni de aparare a drepturilor noastre in timpul acestei sinistre dictaturi militare, care chipurile ne apara de un presupus "virus ucigas". Deja se prefigureaza un fascism medical in care nu vom mai avea voie sa iesim din casa decat pe baza unui certificat care sa ateste ca nu suntem "infectati".

# gândirea libera date 11 aprilie 2020 11:16 -2

ideea ca doar de când cu ordonanțele astea santem în dictatura e falsa. pai ce fel de credincioși sant aceia care oprima pe cei de alta credință sau pe cei care nu cred de loc? în UE trăiesc milioane de atei pe care nimeni din romenia nu-i acuza de nimic. Apoi ce zice legea cultelor, a-ți citit ? dacă tot o dati cu legea.. zice ca statul e separat de biserica, zice dar ca multe legi nu se aplica.

# Tipa date 11 aprilie 2020 12:49 +3

Otilia hai sictir antihristo!

# vaduva date 11 aprilie 2020 18:36 -5

La cate drepturi si libertati incalca ordonantele militare...acest judecator care a ajuns cine stie cum la curte caci profesional e varza ...murata...se baga si el in seama...oricum se va judeca DUPA incetarea starii de urgenta.... NU neg ca ma deranjeaza ca nu putem aprinde lumanari de Paste....la mormintele strabunilor....dar oricum este INUTIL....mai bine mai citea o carte de drept...ca s au grevuit vreo 10 luni INAINTE de 16.03.2020 si acu stau acasa si iau salariile 100%....cand erau in greva atunci MAGISTRATII NU NE INCALCAU DREPTURILE OMULUI...DE ACCES LA JUSTITIE ????? ciocu mic securistule....

# judecatul date 12 aprilie 2020 10:35 -1

Pe pamantul acesta exista oameni. Toti au aceleasi drepturi si obligatii indiferent de religie.De aici putem porni cate discutii putem .... inghite.

# crestinul date 12 aprilie 2020 13:12 -1

Fariseilor! Cine sunteti voi sa judecati voia lui Dumnezeu? Nu sti voi,crestinilor, ca nimic in lumea aceasta nu se intampla fara voia Domnului?

# BOIAN date 12 aprilie 2020 19:04 +3

Felicitari ,domnului judecator.VREM SA MERGEM LA BISERICA, ASA S-A POMENITT DE 2000 DE ANI, BISERICA SA FIE LIBERA.ANULATI, ACEASTA ORDONANTA,CU BISERICA.MULTUMIM

# ?????? date 12 aprilie 2020 22:12 0

@ Opinați totuși că Petre Tobă este mai pregătit să administreze epidemia de covid decât ceea ce au arătat Raed Arafat și Marcel Velea, ?

# Arcox date 13 aprilie 2020 19:45 -1

:lol: Asa isi motiveaza Judecatorul Petrescu si propriile sentinte? Copiind expunerile altora caci aproape in intregime actiunea este preluata din continutul Deciziei nr 41/2020 a Curtii de apel Ploiesti pronuntata la data de 07.04.2020 si preluata de pe rolii.ro. http://www.rolii.ro/hotarari/5e8e7e1fe49009b014000029 Exact aceleasi capete de cerere si expuneri Bravos ... magnific APLAUZEEE

# Stejarel Patrana date 13 aprilie 2020 22:54 -1

@Otilia1956 Tu poti sa dormi linistita, ca nu te-a invitat nimeni la biserica. Dar la fel de frumos ar fi sa nu-ti pui botul - in afara de ce stii tu mi bine - la pasca, vin, friptura, cozonac, nu, astea sunt pentru inapoiatii de crestini.

# Dobrin doina date 14 aprilie 2020 10:36 +2

Felicitari domnului judecator!. Cred ca asa au trasate indicatii de sus ca ortodocsii sa nu mearga la biserica ceea ce este f. Grav. :sad:

# Tudorache Constantin date 14 aprilie 2020 23:36 +3

Oameni buni si credinciosi, va prezint pdv al lui Tramp prin Decret Prezidential. Dumnezeu este pe locul nr 1 in lume si in Univers Biserica este mai mare decat guvernul, de aceea nu trebuie sa i se subordoneze. Lasati credinciosii sa mearga la Slujbele in saptamana luminata si in continuare Duminica si in zilele de sarbatori.,maslu. La sfintirea masinilor si cladirilor de locuit. Exista inregistrarea Tramp si Pensionarii. Aici in Romania, acesti necredinciosi, interzic pensionarii si pe cei bolnavi, sa nu mearga sa ia Sfantul Paste si Lumina Sfanta. Felicitari dlui Judecator Petrescu de la Bacau a venit cu argumente clare, si doreste anularea ordonantelor de urgenta, Care interzice participarea credinciosilor la slujbele crestine. Ca Invierea Mantuitorului Iisus Hristos, nu este o gluma, Cei vinovati veti plăti in fata lui Iisus Hristos si al oamenilor. Amin.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 1.07.2022 – Zi caniculara pentru Vasilica

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva