25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PROCURORII VOR SA-I IA JUCARIA LUI IOHANNIS – Sectia pentru procurori a CSM nu da doi bani pe nemultumirile lui Klaus Iohannis. Procurorii din CSM isi arata sustinerea pentru una dintre masurile propuse de ministrul demis al Justitiei Stelian Ion, desi aceasta a fost criticata de Iohannis. Procurorii invoca propunerea USR ca avizul CSM sa fie obligatoriu la numirea sefilor marilor parchete. Introducerea avizului conform il lasa pe Iohannis fara control la instalarea capilor PICCJ, DNA si DIICOT

Scris de: George TARATA | pdf | print

2 September 2021 16:44
Vizualizari: 6186

Nu puteau rata procurorii din CSM ocazia de a se baga in seama in scandalul politic de amploare izbucnit intre PNL si USR-PLUS. Procurorii din CSM (foto) cer continuarea procedurii de numire a sefilor marilor parchete si dupa ce ministrul Justititiei Stelian Ion a fost dat afara din Guvern de premierul Florin Citu si presedintele Klaus Iohannis. Si nu doar atat, dar fix acum procurorii din CSM invoca fix o propunere facuta de ministrul demis al Justitiei Stelian Ion in cuprinsul modificarilor la Legile Justitiei, aceea ca sefii marilor parchete sa fie numiti doar cu avizul obligatoriu al CSM. Fapt care l-ar lasa pe presedintele Klaus Iohannis fara control la instalarea sefilor PICCJ, DNA si DIICOT.


 

Sectia pentru procurori a CSM a dat publicitatii joi, 2 august 2021, un comunicat de presa in care solicita continuarea procedurii de selectie a procurorilor pentru numirea in functiile vacante de la PICCJ, DNA si DIICOT. Este vorba despre procedura in care deja ministrul revocat al Justitiei Stelian Ion a facut publice numele candidatilor inscrisi (click aici pentru a citi).

In acelasi comunicat este insa inserata o fraza prin care practic procurorii din CSM isi arata sustinerea pentru una dintre masurile propuse de USR-PLUS prin intermediul ministrului Justitiei. Mai exact, procurorii CSM, in majoritate (deci cu unanimitate), invoca modificarea legii in sensul ca Sectia pentru procurori a CSM sa fie cea care decide, prin avizul conform, numirea sefilor marilor parchete. Cu alte cuvinte, CSM sa nu mai dea aviz consultativ, ci aviz obligatoriu, de care presedintele Romaniei, in acest moment Klaus Iohannis, sa fie nevoit sa tina cont. Or, o asemenea prevedere il va face pe Iohannis sa nu mai poata ignora avizele procurorilor din CSM si sa numeasca procurorii care ii convin contrar opiniei CSM, asa cum s-a intamplat spre exemplu la numirea Procurorului General Gabriela Scutea si numirea fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu (click aici pentru a citi).


Iata comunicatul Sectiei pentru procurori a CSM:


Avand in vedere anuntul prim-ministrului Guvernului Romaniei cu privire la revocarea din functie a ministrului justitiei, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, in majoritate, solicita Ministerului Justitiei continuarea procedurii de selectie a procurorilor in vederea efectuarii propunerilor de numire pentru ocuparea functiilor vacante de conducere din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directia Nationala Anticoruptie, cu respectarea calendarului stabilit, pentru a se asigura desfasurarea activitatii parchetelor in mod optim, in acord cu recomandarile MCV, pana la modificarea legii in sensul maririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii in aceasta procedura, prin introducerea avizului conform.

Sectia pentru procurori subliniaza importanta continuarii reformelor in justitie si a indeplinirii obligatiilor asumate de autoritatile nationale din perspectiva conventiilor internationale impotriva coruptiei, strategiilor de combatere a criminalitatii organizate si coruptiei la nivelul Uniunii Europene, strategiei europene de securitate si strategiei Uniunii Europene in materie de droguri, precum si rolul esential al Ministerului Public, in special al structurilor specializate de parchet, in gestionarea fenomenului criminalitatii organizate si al coruptiei la nivel inalt”.


Propunerea lui DJ Stelica l-a enervat pe Iohannis


Propunerea ca numirea sefilor marilor parchete sa se faca doar cu avizul conform (obligatoriu) al CSM a fost facuta de ministrul demis al Justitiei Stelian Ion in proiectul de modificare a Legilor Justitiei conceput in primavara acestui an. Astfel, ministrul Stelian Ion a propus modificarea art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor dupa cum urmeaza:

“Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticorupti si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestora, procurorii sefi de sectie ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 12 ani în functia de procuror sau judecator, pe o perioada de 4 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura data, in acelasi mod".

Forma actuala a art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este urmatoarea:

“Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singura data”.


Totusi, propunerea lui Stelian Ion, ca CSM sa decida numirea sefilor marilor parchete, nu a fost deloc pe placul lui Klaus Iohannis, care si-a exprimat public nemultumirea: “Evident ca eu nu cred ca atributiile presedintelui Romaniei trebuie diminuate si in consecinta, personal, nu sunt de acord cu aceasta varianta“. Nemultumire pe care, iata, procurorii din CSM nu dau doi bani.

Comentarii

# VIKY date 2 September 2021 17:11 +134

“Evident ca eu nu cred ca atributiile presedintelui Romaniei trebuie diminuate..."...TU, ca penal dovedit de instante crezi ca atributiile tale nu trebuie diminuate???. Parerea mea ar fi, sa iti fie diminuate de tot, inclusiv postul de chirias la Cotroceni. Tu, ca dirijor al unui partid politic, si ca un politruc (te-am citat)ce esti, a-r trebui doar sa iti pui semnatura, nu sa decizi, ca doar justitia nu ai adus-o din cele 6 case. Cum roata vietii se invarte, s-ar putea ca intr-o buna zi, cand iti va fi lumea mai draga, ca aceasta justitie pe care ai pus tu ghearele, sa le puna ea pe tine.

# sever date 2 September 2021 17:41 -1

recomandarea CV nu e obligatorie si nu tine loc de lege

# Gilu date 3 September 2021 12:02 +3

Ia' n uite, li s- au întărit și ăstora ouăle;aveti grija ca o cheamă sasul pe Luluta,sa vi la baga in menghina si o sa cantati precum Cezar Ouatu... Personal,refuz sa cred ca aveti curajul gainii...

# Maika Lazar date 3 September 2021 13:58 +5

Si de ce trebuie numiti de...la propunerea ...De ce sa-si numeasca politrucii oamenii lor in magistratura? Nu s-a vazut ca tot ce atinge politicul, spurca?

# Da , dar nu ca sa-l faca pe prost ! date 3 September 2021 16:16 +3

Ci sa-si faca ei treburile , ca si astia sunt niste dihori ... :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva