23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

PROCURORUL STOINA A SCAPAT IEFTIN – Sectia pentru procurori in materie disciplinara din CSM a pronuntat a doua sanctiune din tot anul 2021. Procurorul Eugen Stoina, devenit celebru sub teroarea Binomului DNA-SRI, a primit doar avertisment, desi era acuzat de intarzierea solutionarii a 160 de dosare. Procurorii din CSM l-au scapat de faptele constand in exercitarea functiei cu grava neglijenta si insubordonare (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

16 December 2021 15:43
Vizualizari: 6807

Oricat ar parea de greu de crezut, Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii stie sa pronunte si pedepse, nu doar respingeri de actiuni ale Inspectiei Judiciare. O asemenea minune s-a produs joi, 16 decembrie 2021, cand sectia a dispus cea mai blanda sanctiune posibila (avertismentul) pentru procurorul Eugen Stoina (foto), de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu.Stoina a fost gasit vinovat pentru abaterea disciplinara de la art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: „nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor ori intarzierea repetata in efectuarea lucrarilor, din motive imputabile”. Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in premiera, este vorba despre tergiversarea a 160 de dosare penale (click aici pentru a citi).


Stoina a fost ars doar pe una dintre cele trei acuzatii


Pe de alta parte, „Brigada Nufarul” l-a albit pe Eugen Stoina pentru celelalte doua abateri disciplinare pentru care Inspectia Judiciara l-a trimis in fata CSM (prevazute de acelasi art. 99 al Legii 303/2004):


- lit. m) teza a II-a: „nerespectarea in mod nejustificat a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”;

- lit. t) teza a II-a: „exercitarea functiei cu grava neglijenta”.


Iata minuta din dosarul nr. 10/P/2021 (vezi facsimil):


Admite in parte actiunea disciplinara forrnulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Stoina Eugen, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modiflcarile si completarile ulterioare.

In baza art. 100 lit. a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republlcata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica paratulul Stoina Eugen, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, sanctiunea disclplinara constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. h) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Respinge actiunea disciplinara actiunea formulata de Inspectia Judiciara impotriva paratului Stoina Eugen, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a II-a si t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

Pronuntata in sedinta publica astazi, 16 decembrie 2021”.

 Sindicatul” l-a iertat pentru interceptari


Cele doua acuzatii pentru care Sectia pentru procurori l-a spalat pe Eugen Stoina se refera la faptul ca magistratul ar fi pastrat notele de redare a unor interceptari din doua dosare solutionate, incalcand astfel Codul de procedura penala. Informatia apare in raspunsul transmis in exclusivitate de catre Inspectia Judiciara pentru Lumea Justitiei:

Inspectorul judiciar a retinut faptul ca procurorul a tergiversat solutionarea unui numar de 160 dosare penale ce-i fusesera repartizate, a primit un dosar cu propunere de solutionare direct de la politistul care avea atributii de a preda corespondenta la parchet, fara ca acesta sa-i fie repartizat in acest scop de catre prim-procurorul parchetului si fara a fi inregistrat in evidentele parchetului cu aceste mentiuni, si a pastrat notele de redare interceptari in doua dosare solutionate, cu incalcarea dispozitiilor din Codul de procedura penala referitoare la manipularea, inregistrarea si conservarea materialelor rezultate din supravegherea tehnica”.


Doua actiuni admise in tot anul


Eugen Stoina este al doilea procuror sanctionat disciplinar de catre Sectia pentru procurori a CSM de la inceputul anului 2021. Primul caz a fost cel al procuroarei Daniela Marcu de la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis, cea care in 28 ianuarie a fost pedepsita prin taierea cu 25% a salariului timp de 6 luni pentru abaterile disciplinare de la literele a) si c): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”, respectiv „atitudinile nedemne in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, celalalt personal al instantei sau al parchetului in care functioneaza, inspectori judiciari, avocati, experti, martori, justitiabili ori reprezentantii altor institutii” (click aici pentru a citi). In rest, majoritatea covarsitoare a actiunilor disciplinare au fost respinse de catre „Brigada Nufarul” – aproape toate pe procedura, prin admiterea exceptiei nulitatii absolute a exercitarii actiunii disciplinare.

Comentarii

# in post date 17 December 2021 16:46 0

sa publice lista. si se lamuresc multe

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva