23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SARE IN AER COTETUL – Scandal monstru in CSM. Reprezentantul societatii civile Victor Alistar scoate mzieria de sub pres: “Realitatea din Consiliu si cea din lege sunt paralele... A fost greu spre imposibil sa conving magistratii ce scrie legea pentru ca ei o interpreteaza... Habar nu am despre resorturile unor juristi de a dispretui textul legii si vointa ei. Va spun ca este la discretionarul/dispretul lor aprecierea legii”. Pe pariu ca vor incepe represaliile impotriva lui Alistar?

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 November 2020 12:30
Vizualizari: 7066

Macinat de combinatii prin care anumite judecatoare ce au parasit tabara sanatoasa incearca sa il instaleze in fruntea CSM pe judecatorul Bogdan Mateescu, devenit insuportabil pentru avocati si cu zero credibilitate in randul justitiabililor, Consiliul Superior al Magistraturii a ajuns la cel mai jos nivel din istorie. Ultimele manarii facute in CSM, in dispretul legii, au fost devoalate chiar de catre un membru al CSM. Nu, nu este vorba despre Bogdan Mateescu sau membrii gruparii care il sustine pe acesta, ci despre reprezentantul societatii civile in Consiliu, Victor Alistar (foto).


 

Astfel, intr-o postare exploziva pe pagina sa de Facebook, de luni seara, 16 noiembrie 2020, Victor Alistar scoate la iveala detalii incredibile despre cum anumiti magistrati din CSM – pe care il denumeste Consiliul Superb al Magistraturii, ironic evident – au ajuns sa interpreteze legea dupa bunul lor plac. Concret, Alistar se refera la opozitia unor membri ai CSM in fata transparentizarii activitatii Consiliului. “Spre exemplu intr-o lucrare in care ceream transparenta CSM fata de magistrati si societate au jucat alba-neagra pe procedura lucrarii, care in sine sesiza ca realitatea din Consiliu si cea din lege sunt paralele. Adicatelea de ordine publica cum ar veni!”, precizeaza reprezentantul societatii civile in CSM.

 

Iata dezvaluirile lui Victor Alistar:

 

Astazi in CSM (Consiliul Superb al Magistraturii) a fost o zi de zile mari. A fost greu spre imposibil sa conving magistratii ce scrie legea pentru ca ei o interpreteaza. Greu de clarificat intre suprematia legii si suveranitatea lor de a califica.

Spre exemplu intr-o lucrare in care ceream transparenta CSM fata de magistrati si societate au jucat alba-neagra pe procedura lucrarii, care in sine sesiza ca realitatea din Consiliu si cea din lege sunt paralele. Adicatelea de ordine publica cum ar veni!

Degeaba! Astept minuta si va pun la curent!

In concret am cerut urmatoarele:

* sa se respecte prevederile art 29 (10) din legea organica a CSM privind publicarea pe site a proiectelor de hotarari de pe ordinea de zi.

* sa fie publicat pe portalul intern EMAP toate notele care sunt dezbatute in Comisiile CSM inainte de aprobarea in sectii si plen, ca sa fie accesibile tuturor magistratilor pentru observatii (standard existent pana la prezentul plen).

* sa fie publicata cu numele membrilor opiniile minoritare (ca sa stie toata lumea cine a fost pentru si cine contra unei opinii din comisiile pregatitoare) nu pentru Plen si Sectiile disciplinare unde este secret conform Constitutiei.

* sa fie publice inregistrarile din comisiile CSM.

Rezultatul a fost ca nu se poate nimic desi legea si standardele de transparenta impun acest standard minim!

De ce? Habar nu am despre resorturile unor juristi de a dispretui textul legii si vointa ei.

Va spun ca este la discretionarul/dispretul lor aprecierea legii.

Au fost trei pozitii care explicit au spus ca legea asa este si ca pe fond asa stau lucrurile dar acum pe cererea punctuala (a celor 2 reprezentanti ai societatii civile) nu se impune sa facem asa! Restul au fost mai in stilul 'una are, una n-are, una nu-i castigatoare!'. Restul este detaliu!

Astept minuta sa o impartasesc cu voi si sa fac comentariile de rigoare, nasol este ca va fi semnata de un magistrat (il compatimesc ca va semna asa mostra de chibzuinta colectiva).

Voi ce credeti ca CSM ar tb sa fie la fel de transparent ca orice autoritate publica sau este peste regulile lumesti?”.

 

Asteptam represaliile impotriva lui Alistar

 

Amintim ca nu este pentru prima data cand Victor Alistar atrage atentia asupra lucrurilor grave care se petrec in Consiliu. In vara acestui an, in 25 iunie 2020, Victor Alistar a acuzat ca CSM a ajuns sa ignore legea, sa incalce Codul administrativ, sa incalce principii minime si esentiale de drept, sa se eschiveze in fata atacurilor politice si chiar sa incalce independenta justitie al carei garant se presupune ca ar trebui sa fie. Au urmat apoi cateva actiuni prin care, in opinia noastra, s-a incercat transmiterea unor mesaje catre Alistar, pentru ca acesta sa inteleaga faptul ca e mai bine sa renunte la pozitiile corecte in care devoaleaza mizeriile din Consiliu. Vorbim fie despre initiative pentru taierea veniturilor reprezentantilor societatii civile, fie chiar despre un plan de revocare a lui Alistar din CSM. Tocmai de aceea suntem convinsi ca dupa ultima sa postare Victor Alistar va deveni din nou tinta unor represalii din partea anumitor personaje din Consiliu.

 

Iata postarea lui Victor Alistar din 25 iunie 2020:

 

Astazi in CSM am vazut din nou cum votul bate legea pe urmatoarele aspecte:

1. Pe o lege prost scrisa decizia a fost sa o ignoram (desi este lege in vigoare) doar pentru ca este proasta si mai ales pentru ca putem prin vot!

2. Cum se incalca grav Codul administrativ (lege organica) doar pentru ca este o evidenta lipsa de asumare si pentru ca se fac sacrificii ritualice.

3. Cum se incalca minime si esentiale principii de drept atunci cand se 're-evalueaza' lucrari solutionate deja, scoase de pe rol prin pronuntare pt ca se vrea schimbarea solutiei cu mana celor nechemati sa se pronunte.

4. Incalcarea grosolana a independentei justitiei de catre garantul ei.

5. Eschiva de neiertat fata de atacuri politice fatise la independenta instantelor facute de parati politici de rang inalt, in dosare in care justitiabili au atacat conduita acestora.

Intrebare: Voi ce credeti ca trebuie sa se intample cu acest 'templu' al justitiei care si-a dat obstescul sfarsit intr-o baltoaca ca rumori personale (explicabile in moduri desarte procedurale, ca doar nu suntem copii).

Aceasta este prima dintr-un sir care se anunta lung. Promit ca urmatoarele vor fi mai simple pentru ca vor fi mai transparente cu nume si prenume”.

Comentarii

# Gilu date 17 November 2020 12:50 +2

Iisus între tâlhari! ...

# DODI date 17 November 2020 15:00 +16

Roadele guvernării tembele a lui ciolaniSS își fac efectele prin acoperiții din CSM. Când ajungi magistrat cu studii superioare cumpărate sau câștigate, când ai o rudă fost securist cu relații suficient de puternice să te impingă de la spate, când ești slab pregătit profesional dar a-i ”agățat” prin diferite mijloace (nu întotdeauna ortodoxe!) un post superior nivelul tău modest, când ai carențe profesionale sau morale, este explicabilă atitudinea de slugă a multora. Grav este când acest tip de magistrat are o funcție în CSM și consideră că rolul său este de a interpreta legile, atunci nu are rost să se plângă că cetățeanul de rând nu are deloc încredere în sistemul de justiție. Acest sistem este format de cei din interior, de comportamentul, de probitatea și de verticalitatea fiecăruia, care dau poziția mediană a justiției. De respectul între magistrați și față de aplicarea întocmai a legilor va depinde și respectul pe care veți primi de la simplii cetățeni.

# Costel date 17 November 2020 15:31 +8

Era o data o expresie, cica sa respecti litera si spiritul legii dar un Zegrean pus de Basescu la curtea constitutionala ne-a spus ca maretia dreptului consta in faptul ca legea se interpreteaza si uite asa avem politisti, procurori si judecatori care favorizeaza infractori dar la comanda te baga la puscarie fara probe.

# visu date 17 November 2020 15:32 +3

Pai cam asta e treeaba Alis, nu plangareala pe fbk, ci atac judiciar pe orice mermeleala a discretionarilor!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva