29 noiembrie 2021

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

SIIJ INSEAMNA INDEPENDENTA MAGISTRATILOR – Fostul ministru al Economiei Gheorghe Simon apara Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie: „Sunt necesare consolidarea garantiilor de independenta a magistratilor si existenta unor mecanisme de raspundere a magistratilor in conditii de impartialitate. Toti cetatenii raspund pentru faptele lor. Conditie obligatorie: nicio imixtiune a deciziei politice in numirea procurorilor ce vor investiga alti magistrati”

Scris de: L.J. | pdf | print

17 noiembrie 2021 18:19
Vizualizari: 3152

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) trebuie pastrata, nu distrusa, pentru simplul motiv ca ea garanteaza independenta magistratilor romani – atat a judecatorilor, cat si a procurorilor.Cea mai recenta pledoarie in favoarea SIIJ ii apartine deputatului PSD Gheorghe Simon (foto), fost ministru al Economiei.

Miercuri, 17 noiembrie 2021, parlamentarul a dat asigurari ca Partidul Social Democrat sustine in continuare sectia speciala, fideli ideii ca factorul politic nu are ce sa caute in actul de justitie. In plus, PSD accepta dialoguri constructive pentru modificarea cadrului legal de functionare a SIIJ (in acord cu deciziile CCR si CJUE, precum si cu avizele CSM), dar nicidecum distrugerea sectiei.


Redam declaratia politica a deputatului Gheorghe Simon:


Nu s-a ajuns inca la un acord in negocieri cu privire la acest subiect. Se lucreaza la o formula care sa fie in acord cu magistratii din CSM si care sa fie sustinuta de partidele care vor forma guvernul. Este necesara consolidarea garantiilor de independenta a magistratilor si in special a judecatorilor care infaptuiesc actul de justitie. De asemenea, este necesara existenta unor mecanisme de raspundere a magistratilor, in conditii de impartialitate, pentru ca toti cetatenii raspund pentru faptele lor. O conditie obligatorie e sa nu existe nicio imixtiune a deciziei politice in numirea procurorilor care vor investiga alti magistrati. Factorul politic nu are ce cauta in aceasta chestiune, daca ne dorim o justitie independenta!

 

Solutiile normative vor integra observatiile si considerentele formulate in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei, avizele Consiliului Superior al Magistraturii, practica extinsa a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dar si necesitatile societatii romanesti in general si a justitiabililor in special.

 

Revizuirea cadrului normativ trebuie realizata prin dialog si consens cu toate partile interesate si in special cu asociatiile de magistrati, a barourilor si a asociatiilor de reprezentare a victimelor infractiunilor”.

Comentarii

# Corect ! Problema este ca UE ne-o va trage ca la Polonia date 17 noiembrie 2021 21:31 +72

ca sa forteze tot ce o impiedica sa puna laba pe puterea totala ! Nu stiu daca se merita sa mai stam in asociatia asta de functionari unde Ursula comanda pe banii tuturor "vaccinuri" fara s-o ancheteze Kovesi :-)

# barna dragos date 17 noiembrie 2021 21:46 +6

trebuie transformata in Directie precum DNA si acordate resurse caci asa cum e azi organizata se vor prescrie majoritatea infractiunilor.

# Volintiru date 18 noiembrie 2021 14:04 +67

Oricum magistratii nu se ancheteaza cu adevarat intre ei decat daca sunt in dusmanie personala. Acesta este unul din motivele pentru care sistemul judiciar este in situatia asta.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2021 – Nici Chis nu il mai suporta pe Mateescu

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva