21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

SMECHERIA SE PLATESTE – Fostul locotenent al lui Kovesi, procurorul Marius Iacob, este cercetat pentru abuz in serviciu si delapidare pentru ca s-a incapatanat sa ramana adjunct al sefului DNA dupa ce a fost sanctionat disciplinar si a fost nevoit sa isi dea demisia. Uluitor, iese la iveala ca Iacob a fost protejat sa stea ilegal in functie de o mana criminala care nu i-a trimis demisia la Presedintie. Iacob a avut complici in CSM si la varful DNA. Sirul de nelegalitati duce pana la Iohannis

Scris de: George TARATA - Bogdan GALCA | pdf | print

25 July 2019 18:13
Vizualizari: 8320

Dosar penal pentru fostul adjunct al DNA Marius Iacob (foto). Totul in urma dezvaluirilor facute in exclusivitate de Lumea Justitiei, prin care am devoalat faptul ca procurorul Iacob a reusit sa isi duca la final mandatul de adjunct al parchetului anticoruptie cu incalcarea grava a legii si sfidarea unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) s-a sesizat din oficiu joi, 25 iulie 2019, si a deschis dosar in legatura cu modul in care Marius Iacob a fost tinut adjunct al DNA in mod nelegal. Surse avizate au confirmat pentru Lumea Justitiei ca ancheta vizeaza posibila comitere a unor fapte de abuz in serviciu si delapidare sub forma participatiei improprii si a complicitatii.


Cazul aflat in instrumentarea SIIJ nu ar trebui sa fie unul complicat. Si spunem asta intrucat sirul de incalcari ale legii este evident. Pe de alta parte, ancheta SIIJ nu ar trebui sa il vizeze doar pe Marius Iacob, ci si alti factori care au cunoscut starea de nelegalitate, si chiar au participat la perpetuarea ei. Ne referim aici la functionarii din Ministerul Justitiei, la procurorii din CSM, la seful DNA Calin Nistor, la Procurorul General Bogdan Licu si chiar la presedintele Romaniei Klaus Iohannis.

O demisie pierduta

Asa cum Lumea Justitiei a dezvaluit, procurorul Marius Iacob a reusit sa ramana in functia de adjunct al DNA timp de patru luni fara a avea acest drept, in conditiile in care fusese sanctionat disciplinar, iar din acel moment nu mai putea sa ocupe o functie de conducere. Concret, Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar cu “avertisment” de Inalta Curte in 18 martie 2019. A doua zi, 19 martie 2019, Marius Iacob si-a depus demisia. Aceasta a fost aprobata in 20 martie 2019 de catre ex-ministrul Tudorel Toader, care a semnat si cererea de revocare.

20 martie 2019 este momentul in care a inceput sa curga sirul de ilegalitati. Demisia lui Marius Iacob nu a fost trimisa de Ministerul Justitiei catre presedintele Romaniei Klaus Iohannis timp de patru luni. S-a intamplat acest lucru abia in 19 iulie 2019, dupa ce Lumea Justitiei a formulat o solicitare catre Ministerul Justitiei privind situatia lui Marius Iacob, ocazie cu care ministresa Ana Birchall sustine ca a aflat despre ceea ce se intampla. Lucrurile nu se opresc insa aici. Trimisa la Administratia Prezidentiala in 19 iulie 2019, demisia lui Marius Iacob nu a avut niciun efect, intrucat presedintele Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie, astfel incat adjunctul DNA si-a incheiat mandatul la termen, in 23 iulie 2019.

O scurta recapitulare:

-In 18 martie 2019, Marius Iacob a fost sanctionat disciplinar de catre ICCJ cu “avertisment”;

-A doua zi, 19 martie 2019, procurorul si-a inaintat demisia, care a fost trimisa la Ministerul Justitiei;

-Demisia a fost aprobata in 20 martie 2019 de ex-ministrul Tudorel Toader, care a semnat si cererea de revocare a lui Iacob din functie.

-Cu toate acestea, demisia lui Iacob nu a fost trimisa de Ministerul Justitiei presedintelui Klaus Iohannis in vederea semnarii decretului de eliberare din functie;

-Demisia a fost inaintata lui Iohannis de catre ministresa Justitiei Ana Birchall abia vineri, 19 iulie 2019, dupa dezvaluirile facute de Lumea Justitiei;

-Chiar si asa, Marius Iacob si-a incheiat mandatul de adjunct al DNA la termen, in 23 iulie 2019, in conditiile in care presedintele Iohannis nu s-a deranjat sa semneze decretul de eliberare din functie.

Complicitate in masa

Foarte grav este ca in tot acest timp procurorul Marius Iacob stia ca ocupa nelegal pozitia de adjunct al DNA si ca astfel incaseaza bani corespunzatori functiei de conducere, insa nu a facut niciun demers pentru a atrage atentia asupra starii de nelegalitate in care se afla. Mai mult, despre mentinerea nelegala a lui Marius Iacob ca adjunct al DNA au cunoscut si procurorii din CSM, care au discutat situatia acestuia, admitand transferul la PICCJ initial si apoi solicitarea de ramanere la conducerea parchetului pana la expirarea mandatului. In loc sa sesizeze Ministerul Justitiei sau pe seful DNA Calin Nistor asupra acestei situatii, procurorii din CSM s-au spalat pe maini, sustinand ca presedintele Iohannis nu a semnat decretul de eliberare din functie.

Totodata, seful DNA Calin Nistor a asistat impasibil la mentinerea lui Marius Iacob ca adjunct al DNA. Este drept ca nu il putea revoca pe acesta, insa avea posibilitatea la randul sau de a sesiza Ministerul Justitiei, care sa faca demersuri pentru restabilirea legii. Tot asta putea face si Procurorul General al Romaniei Bogdan Licu, care de asemenea a ales sa tolereze starea de nelegalitate in care se afla Iacob, fiind greu de crezut ca nu stia ce se intampla cu adjunctul DNA.

Nu in ultimul rand, ancheta ar trebui sa il vizeze inclusiv pe presedintele Romaniei Klaus Iohannis, atat timp cat acesta a primit demisia lui Marius Iacob in 19 iulie 2019, dar nu a semnat decretul de eliberare din functie, permitand in acest mod ca adjunctul DNA sa isi duca la final mandatul in mod nelegal.

O singura revolta

Din intreg sistemul a existat o singura luare de pozitie in legatura cu incalcarile legii si sfidarea unei decizii definitive a ICCJ comise in cazul Iacob. Ea a apartinut judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM, care au acuzat ca prin ramanerea lui Iacob ca adjunct al DNA in pofida deciziei definitive a ICCJ de sanctionare disciplinara cu „avertisment” fapt care nu ii mai permitea sa ramana la conducerea parchetului, ci trebuia sa provoace revocarea imediata a acestuiaputerea judecatoreasca a primit o noua lovitura, fiind pur si simplu sfidata.

Iata scrisoarea judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM:

Scrisoare deschisa

cu privire la situatia nerespectarii unei hotarari judecatoresti in cazul domnului procuror Marius Iacob

Apreciata de unii, poate, drept nesemnificativa sau deliberat fiind indusa o astfel de perceptie, in contextul tumultuos actual al perioadei pe care sistemul judiciar o traverseaza, ziua de astazi nu poate fi decat una in care puterea judecatoreasca primeste o noua lovitura, fiind realmente sfidata.

23 iulie 2019 este ziua in care, in ciuda unei hotarari judecatoresti definitive pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, este practic suprimat unul dintre efectele sale ca urmare a trecerii timpului, a nepasarii, ignorantei ori chiar, mai grav, a coniventelor.

Este vorba despre decizia nr. 69 din 18 martie 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Completul de 5 judecatori, prin care s-a aplicat numitului Iacob Marius Constantin, procuror-sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie sanctiunea constand in 'avertisment' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a doua din Legea nr. 303/2004.

Care este efectul acestei hotarari in contextul discutiei de fata? Unul fara echivoc si prevazut de lege si anume, imposibilitatea detinerii unei functii de conducere de catre magistratul sanctionat, astfel cum dispune art. 51 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 303/2004, sens in care atributiile specifice functiei de conducere detinute ar fi trebuit sa inceteze de indata ce sanctiunea disciplinara a ramas definitiva.

In cauza evocata, procurorul sanctionat definitiv a formulat cerere de demisie inaintata ministrului justitiei la data de 19 martie 2019, moment de la care, insa, niciun alt demers nu a mai fost efectuat nici chiar de titularul solicitarii insusi, acesta acceptand sa ramana timp de 4 luni de zile intr-o functie de conducere pe care nu o mai putea detine potrivit legii, vulnerabilizand, astfel, increderea publicului in sistemul judiciar.

Apreciem ca domnul procuror Marius Iacob trebuia sa fie primul preocupat in efectuarea tuturor diligentelor pentru lamurirea situatiei sale de cariera, nefiind de conceput ca un magistrat sa tolereze mentinerea sa intr-o stare de nelegalitate.

Mai mult decat atat, domnul procuror Marius Iacob, in loc sa fie interesat in urgentarea lamuririi propriei cereri de demisie din functia de conducere, a preferat sa uzeze de dreptul de petitionare fata de Sectia pentru procurori solicitand el insusi, in dispretul unei hotarari judecatoresti definitive, amanarea transferului la o alta unitate de parchet dupa expirarea functiei de conducere, acceptand implicit perpetuarea unei situatii contrare legii.

 De altfel, desi incompatibil cu ocuparea in continuarea datei de 18 martie 2019 a unei functii de conducere, remarcam faptul ca domnul procuror Marius Iacob nu are nicio rezerva in a se manifesta in spatiul public in calitate de procuror-sef adjunct DNA, arogandu-si legitimitatea acestei functii, pentru a carei exercitare necorespunzatoare a fost sanctionat disciplinar in mod definitiv.

Precizam ca, desi in situatia de fata, s-a acreditat ideea unei rezolvari a situatiei ca efect a solicitarii de demisie din functia de conducere, in realitate, aceasta a constituit numai un pretext pentru eludarea prevederilor legale care impuneau masura revocarii de indata din functia detinuta a procurorului sanctionat.

In acest sens, constatand mentinerea starii de nelegalitate in ocuparea functiei de conducere de catre domnul procuror Marius Iacob, niciunul dintre subiectii de sezina ai ministrului justitiei in declansarea procedurii de revocare si, astfel, a intrarii in legalitate prin respectarea unei hotarari judecatoresti definitive si a legii, nu a manifestat nicio preocupare sau diligenta in clarificarea situatiei, creand, cel putin, perceptia unei complicitati. Astfel, procurorul sef DNA si procurorul general al Romaniei au tolerat cu buna stiinta aceasta stare de nelegalitate, pe care au girat-o prin inactiune si prin neindeplinirea atributiilor legale de control si coordonare a activitatii procurorilor aflati in subordine, inclusiv pe latura administrativa.

Si aceasta cu atat mai mult cu cat, procurorul Marius Iacob a fost sanctionat definitiv pentru nerespectarea unor dispozitii cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul Parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ, prevazute de lege sau regulamente, imprejurare ce-l facea cu atat mai mult incompatibil cu functia de conducere in care a fost pastrat cu nesocotirea legii. Ne intrebam, asadar, cum poti fi pastrat intr-o functie administrativa de conducere in conditiile in care esti sanctionat definitiv tocmai pentru ineficienta gestionare a atributiilor acestei functii?

Deloc straina de aceasta situatie nu este, apreciem, nici Sectia pentru procurori din cadrul CSM, care, la data de 25 iunie 2019 accepta ca domnul procuror Marius Iacob se afla inca in exercitiul functiei, dispunand amanarea transferului acestuia la PICCJ pana la data de 23 iulie 2019, data expirarii mandatului de conducere. In conditiile in care existenta hotararii judecatoresti definitive de sanctionare a domnului procuror Marius Iacob obliga Sectia pentru procurori sa se preocupe, in calitate de organ administrativ responsabil cu gestionarea carierei procurorilor, de intrarea imediata in legalitate, aceasta a ramas in pasivitate, contribuind implicit la perpetuarea starii de nesocotire a unei hotarari judecatoresti definitive si a legii.

Desi ar putea fi invocata lipsa explicita a unei prevederi legale care sa acorde Sectiei pentru procurori a CSM posibilitatea luarii unei masuri directe in aceasta situatie, consideram ca o atare imprejurare nu inlatura obligatia Sectiei de a veghea la respectarea legii.

Am luat act de demersurile administrative ale ministrului justitiei de recuperare a traseului cererii de demisie formulata de domnul procuror Marius Iacob si asteptam lamurirea urgenta a situatiei generate.

Cerem, in plus, implicarea tuturor autoritatilor care vegheaza la bunul mers al justitiei sa se sesizeze pentru a aduce toate clarificarile necesare, a stabili responsabilitatile si masurile ce se impun si a asigura ca, pe viitor, astfel de manopere impotriva actului de justitie nu vor mai fi ingaduite.

Fara a constitui o nesocotire a principiului separarii carierelor, principiu pe care, de altfel, l-am sustinut permanent, prezentul demers reprezinta tocmai o dovada a respectarii acestuia, insa nu putem sa nu semnalam faptul ca, astazi, suprematia unei hotarari judecatoresti definitive a fost practic anihilata, conducand la o atingere grava adusa independentei puterii judecatoresti.

judecator Gabriela Baltag

membru ales CSM

judecator Evelina Oprina

membru ales CSM”

Comentarii

# Cetateanul date 25 July 2019 18:37 +20

Ce ne facem dacă demisia a fost trimisă în același timp și la MJ și la Cotroceni? :-* Nu așa că frumos cu secția de porcurori: portocală și onea scăpați, mme pițurcă scăpată, pîrlog scăpat, man și ardelean scăpați, bucurică scăpat etc etc. Dar vrem salarii, diurne de 2% pe zi, pensii, detașări prin Europa, ... PS Rușine băăă ... în primul rând față de magistrații care chiar muncesc (unii în condiții de salahor) și care chiar au făcut carte și, în al doilea rând, față de justițiabilii care se uită la voi cum vă dați jos din A8-uri, cum beți șampanii pe la cercurile militare la festivaluri cu visătoare de impostori, cum purtați costume ce depășesc valoric salariul mediu... PPS Cât tupeu ... în țara cu salariu mediu de sub 500 euro în condițiile în care un csmist câștigă peste 10.000 Euro/lună NET??

# coco date 25 July 2019 20:51 +10

Bravo LUJU !!!

# Homoroceanu Adrian Camil date 25 July 2019 23:23 +10

Cine a avut interesul ca fostul colaborator al LCKovesi ,Marius Iacob sa ramana in continuare in functia de adjunct al DNA?A avut M Iacob impreuna cu toti ceilalti complici de dreapta si de stanga ,adica procurorii din Sectia de procurori,instalatul ministru pontisto -iohannist al justitiei A.B.,procurorul general al PICCJ ocupantul functiei revocatei Kovesi -misiunea represiunii nedrepte in raport de tinta L.Dragnea condamnat imediat a doua zi dupa rezultatul fraudat de STS la alegerile europarlamentare? Cam asa se vede. Beneficiarii condamnarii tintei L.Dragnea? Aspiranta la functia de procuror sef al EPPO L.C.Kovesi ,Iohannis,Ciolos ,Barna!ora23.18ziua 25.07.18

# Pintea date 26 July 2019 00:10 +7

Dar Luju, ati scris despre asta luni de zile! Nu cumva semnatura d-nului Toader este falsificata, pt ca acesta era inca ministru atunci cand ati semnalat ca Iacob nu pleaca! Poate este un fals pt ca Iacob sa aiba alibi pt neplecare, sa spuna ca acum, ca el isi daduse demisia, de fapt! Semnatura d-nului N. Popa nu a fost falsificata pe celebrul protocol? Johannis nu a trimis-o pe actuala judecatoare CCR, Tanasescu, sa il constranga pe Lazaroiu sa isi dea demisia si pe urma a mintit ca aia era in concediu si el nu stia ce face ea? Adica, nu vedeti ca astia sant in stare de orice, ca fac numai bizarerii pt ca legea este un impediment pt interesele lor? Sau demisia s-o fi pierdut in sertarul lui Lazar, din cauza unei grefiere, bineinteles!

# golan date 26 July 2019 03:22 +6

Legea mafiota a patrioticului SRI,bate legile din parlament,astfel ca si in acest caz s-a aplicat legea lui ''patria a priorii''ramanand in functie cel vizat, conform ordinului dat.Nu prea se intelege asta in statul despre care d-l Johaniss zice ca ''e departe de a nu fi un stat de drept'' si parca nici de catre d-na premier,ce n-a auzit de ''statul paralel'',ramanand cu iluzia, pecizata dealtfel de catre d=l IOHAN,ca parlamentul ales si guvernul conduc romania.

# livia date 26 July 2019 07:01 +5

Inainte era zicala nici o zi fara peste; acum este nici o zi fara potlogariile asa zisei justitii din colonie. Cat de nesimtit sa fii sa nu te deranjeze aceasta situatie, sa fii tot timpul in atentie, tu justitie, dar pentru lucruri rele!

# imun/teanu date 26 July 2019 07:34 +5

Pentru treburi murdare necesari sunt cei ce se preteaza. Lise poate spune si "scule", de intrebuintare, unica sau si mai multa. In justitia noastra s-ar vedea ca Marius a fost (si mai este!) un fel de "scula lui Hector". Cel varea curata si vestitele grajduri. Asa, in urma lui "lasa curat", chiar cu si puroiul ascuns sub pres. La "banii marunti" i s-ar afla (sa se vrea!): "favorizare faptuitori", "in forma calificata" (doar e de meserie) si "continuata" (insistata), "in grup constituit organizat" (nu este singur!) si etc., care neaos penale. El stie ca probele sunt. Si ca inca nu e in prescriptie. Dar, "ca la noi la nimenea", "forta muschilor sale" consta in faptul ca are multe testicule. Unul in taman cotorCeniul superior care se crede suprem. Marius este de fapt piesa de baza in domino. Tace (si inca face!)? Si pentru ca misiunile lui nu s-au sfarsit, mai fiind gunoi de acoperit. Si de reciclat, cum exemple nenumarate avem, in masinariile performante ale justitiei originale de azi.

# Un Amarastean date 26 July 2019 09:23 +6

Pana cand procurorii nu vor fi scosi din magistratura si facuti inalti functionari publici ,sau avocati ai statului, cum se va dori a fi numiti , ALELUIA STAT DE DREPT. In America , Germania , etc se poate si au stat de drept. La noi NU. Stati sa vedeti in campanie ce va mai mesteca Godzila de la Cotroceni ca el apara Statul de Drept, care de fapt, e Stat Mafiot. Sa vedeti ce o sa clampane la fel latraii Rares Bogdan, Orban et Co. LUJU initiati o petitue cetateneasca, cu 500.000 semnaturi

# Un Amarastean continuare date 26 July 2019 09:36 +7

500.000 semnaturi ptr modificarea Constitutiei in baza unui referendum cu intrebarea : SCOATEREA PROCURORILOR DIN CORPUL MAGISTRATILOR VA ASIGURA RESPECTAREA STATULUI DE DREPT ? Si referendumul poate ca-l vs pune Godzila odata cu alegerile prezidentiale, ca asa ii place lui si va avea o prezenta la vot de peste 75%. Iar el si Barna nu vor mai pupa nici turul 2. LUJu !, sprijiniti-l pe Plesoianu. E singurul care ne va scapa de noua Securitate !

# ionel date 26 July 2019 10:30 -2

Mai sunt si alte nerespectari ale unor Hot. Jud. definitive ale ICCJș de ex Dl Motocileanu premier fiind a dat o OUG nr 196/2005 care abroga o Lege Organica, prin plagiat total din vechea lege, prin care elimina Ministerul de Finante din activitatea lor de control si schimba denumirea conducatorului Institutiei din director general in presedinte dar pastreaza aceleasi atributiuni de serviciu. Si mai vrea sa fie presedintele unei Romanii dezbinate

# escu date 26 July 2019 11:26 +5

Începe să iasă la iveală șerpăria din rândul procurorilor. Aceștia au fost scăpați din mână, cu buna știință a politicienilor, dar mai ales a lui Johannis, care are prerogativa supravegherii respectării CONSTITUȚIEI și legilor țării. Asta dacă nu a fost menținut să o găsească, în sfârșit, pe Elodia. Așteptăm poziția președintelui față de aceste grave încălcări a legislației. Asta, dacă nu se teme de dosarele care sunt puse la dospit pe numele lui și al consoartei.

# Hotararile judecatoresti nu sunt valabile pentru procurori!? date 26 July 2019 13:19 +5

Si cand te gandesti la ce CaseMari se UMPLEA GURA CU" STATUL DE DREPT"... "C-oRupTIE si NoRupMie" !! De 30 de ani cetatenii romani n-au vazut cum cresc capetele hidrei unul cate unul... Resursele naturale ale tarii si nu doar acestea au reprezentat "pohta ce-au pohtit unii ... si inca mai pohtesc...", eliminarea din competitie a activitatilor si miljloacelor de productie aflate in proprietatea cetatenilor romani a reprezentat si reprezinta modalitatea prin care exploatarea resurselor energetice ale tarii a fost orientata spre exterior... Ramasi fara locuri de munca in tara, romanii au fost determinati sa lupte pentru existenta in patru zari iar multi au aflat ca pot sa traiasca chiar mai bine decat in propria tara... Nedreptatea si necinstea din Romania nu-i vor determina sa-si doreasca  sau sa revina vreodata in tara... Romania nu va mai fi niciodata ceea ce a fost in 1989... sau va fi poate dupa 100 de ani... Hidra s-a facut mare si nu poate fi destructurata fara romani hotarati...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.05.2024 – Minune mare: Bosoc a dat pronuntare!

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva