5 iulie 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VIITORUL CSM TREBUIE SA APERE INDEPENDENTA JUSTITIEI – Mesajul presedintei AMR Andreea Ciuca, candidata la CSM, pentru colegi la final de campanie: „O justitie lipsita de independenta nu exista, oricate false elogii i-am aduce... Justitia nu se defineste prin maldare de documente in format pe hartie sau digital, ci este despre oameni si pentru oameni. O asemenea abordare nu atenueaza, nicidecum, rolul judecatorului, ca epicentru al independentei justitiei”

Scris de: V.B. | pdf | print

17 iunie 2022 17:41
Vizualizari: 2433

O justitie lipsita de independenta nu poate exista, oricat ar incerca unii si altii sa cosmetizeze realitatea. O spune judecatoarea Andreea Ciuca (foto) – presedinta Curtii de Apel Targu Mures – vineri, 17 iunie 2022, la finalul campaniei pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii.In mesajul adresat colegilor sai din magistratura, sefa Asociatiei Magistratilor din Romania – candidata pentru CSM – a explicat ca viitorul Consiliu trebuie sa asigure toate conditiile necesare independentei judecatorilor.


Redam mesajul presedintei AMR, judecatoarea Andreea Ciuca:


Stimate doamne judecatoare,

Stimati domni judecatori,

Dragi colegi,

Prin mesajele ce au insotit proiectul candidaturii mele, pe care vi le-am transmis in ultima luna, mi-am exprimat dorinta, speranta, emotia si bucuria de a va vedea sau revedea in fiecare dintre intalnirile din cadrul procedurii de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Mi-am sustinut, in fata dumneavoastra, candidatura, fundamentata pe ideea de a lucra, in continuare, cu aceeasi dedicare si constiinciozitate pentru a promova si apara drepturi si principii concrete, nu eminamente teoretice ori iluzorii, fara a pierde din vedere ca sunt si raman judecator.

Va multumesc pentru deosebita sansa pe care mi-ati dat-o de a avea discutii deschise, sincere, profunde, esentiale pentru drumul drept, in numele legii, pe care ni l-am asumat si pe care ne straduim sa il urmam, in pofida piedicilor ce nu sunt nici putine, nici usoare.

Acum, aproape de sfarsitul unei perioade intense, marele folos ramane (re)descoperirea si (re)afirmarea, impreuna, a valorilor pe care le pretuim si, mai cu seama, necesitatea de a da un chip concret acestor valori, dincolo de declararea unor principii.

Astfel cum am spus deseori, suntem de acord cu totii, profesionisti si nespecialisti ai dreptului, ca o justitie lipsita de independenta nu exista, oricate false elogii i-am aduce.

Dar care este, de fapt, nucleul acestui concept? Consecinta vizibila a aplicarii lui? Cu siguranta, putem spune ca justitia nu se defineste prin maldare de documente in format pe hartie sau digital, ci este despre oameni si pentru oameni. O asemenea abordare nu atenueaza, nicidecum, rolul judecatorului, ca epicentru al independentei justitiei.

Preocuparile, grijile, uneori chiar lipsa unor solutii imediate sau indestulatoare, pe care le-ati exprimat in mod indreptatit, sunt, de fapt, fatete ale independentei justitiei.

Va multumesc pentru a-mi fi confirmat, in intr-o forma sau alta, cu ocazia intalnirilor, concluzia pe care am cuprins-o in proiect: Esenta competentelor CSM este sa se asigure ca judecatorii au conditii care sa le garanteze adecvat exercitiul independentei, iar esenta acestei independente este, pe de o parte, ca trebuie asumata, iar, pe de alta parte, ca da consistenta si valoare actului de justitie, pe fundamentul stiintei si al responsabilitatii.

Votul din 22 iunie a.c. nu este, in sine, pentru un candidat sau altul, pentru o idee sau alta, ci este votul judecatorilor pentru judecatori, pentru ceea ce trebuie sa ne defineasca si sa ne dea sansa ca asteptarile sa ne fie respectate.

Dumnezeu sa ne calauzeasca!

Andreea Ciuca,

judecator”

Comentarii

# Frica teribila cand vezi icoane si cruci pe langa juzi? date 17 iunie 2022 17:51 +1

Nu esti singurul daca vezi ca te cuprinde vreun atac de panica cand vezi cruci. Temeri de ev mediu si judecati pe stil nou. Clar iti va merge bine daca vei fi procesat. Ps....nu va uitati crucea acasa cand plecati la drum. Cui pe cui se scoate.

# Zip Spariosu' date 17 iunie 2022 17:57 +1

Așa sa ne ajute Dumnezeu! Da' asta nu înseamnă că nu mai e voie sa ne facem de cap ?

# Radu date 17 iunie 2022 19:50 -11

Am avut ocazia sa o cunosc pe doamna judecator Andreea Ciuca la activitati specifice profesiei dar, mai ales, ca presedinte AMR. Am fost puternic impresionat de modul in care, atunci cand a aflat de momentele grele prin care treceam, fara sa cer s-a implicat total. Alaturi ne-a fost si doamna presedinte de onoare a AMR, Viorica Costiniu. Sunt convins ca , daca doamna Ciuca va fi aleasa, si ii doresc si imi doresc asta, va fi un garant al independentei judecatorilor dar si al colegilor procurori.

# Un justtiabil date 17 iunie 2022 20:55 -1

https://romania.europalibera.org/amp/reformiști-vs-conservatori-în-justiție--draft/31610828.html

# stabilitate date 18 iunie 2022 01:34 +1

stabilitatea raporturilor juridice-securitatea juridica e foarte importanta in zilele noastre...ar putea fi asumata ca obiectiv major...

# Vlad N L date 18 iunie 2022 13:09 -1

"Independenta Justitiei" este doar o sintagma menita sa protejeze prerogativele & pensiile speciale ale "magistraților". Si sa-i manipuleze pe prostii care inca mai cred in cuvinte goale precum "Dreptate", "Adevar", "Democratie", "Lumea libera" etc... Cum naiba sa-si imagineze cineva ca mai poate exista o "justitie independenta" intr-un perimetru geografic supus unui neocolonialism feroce si disputei intre marile puteri?... Atentie! Nu zic "Stat" si nici "popor"... Pt ca nu mai avem nici una, nici alta... Justitie in Romania NU EXISTA. Nu are cum: Suntem "murati" in securism; Securismul celorlalti... Si "Justitia" asisderea.

# ?????? date 18 iunie 2022 21:12 -1

@ Probabil că pentru a fi independenți judecătorii ar trebui să-și facă cabinete individuale de judecătorie, autofinanțate, iar procurorii să lucreze ca detectivi particulari, altfel, relațiile contractuale implică prestări de servicii către plătitori, ?

# societatea date 20 iunie 2022 23:31 0

votati judecatori si procurori echilibrati,corecti,inteligenti.ne-am saturat de conflictele din CSM.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.07.2022 – Codrut Olaru s-a decis

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva