24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVALANSA PESTE NICUSOR (II) – Judecatoarea Eniko Damaschin de la Tribunalul Bucuresti l-a pus la respect pe primarul Capitalei, Nicusor Dan, care a atacat in instanta autorizatia de construire obtinuta de un dezvoltator imobiliar. Instanta a respins actiunea pe motiv ca Nicusor si-a arogat atributiile prefectului Bucurestilor. Sentinta vine la numai cinci zile dupa ce TMB l-a cumintit pe edil intr-un dosar identic. Tribunalul are pe rol alte 36 de cauze in oglinda (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

12 December 2023 13:17
Vizualizari: 3800

La numai cinci zile dupa ce Tribunalul Bucuresti i-a demonstrat primarului general Nicusor Dan (foto) ca si-a arogat atributiile prefectului Capitalei, instanta a pronuntat o noua sentinta, in oglinda cu prima.Judecatoarea TMB Eniko Damaschin a respins luni, 11 decembrie 2023, actiunea edilului impotriva autorizatiei de construire nr. 407 din 30 septembrie 2022, obtinute de catre dezvoltatorul imobiliar SC Concordia Partners SRL din partea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu. Este o sentinta identica celei de miercuri, 6 decembrie 2023, cand magistrata Roxana Mihaela Duma de la Tribunalul Bucuresti a respins actiunea lui Nicusor impotriva unei autorizatii obtinute de alta companie imobiliara. La fel ca atunci, instanta l-a trimis la plimbare pe Dan pe motiv de lipsa a calitatii procesuale active. Motivul il reprezinta faptul ca nu primarul, ci prefectul Bucurestilor are atributii de atacare in instanta a autorizatiilor de constructie.


O spune insusi Codul administrativ:


- art. 249 alin. 4: „Prefectul asigura verificarea legalitatii actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice locale si poate ataca in fata instantei de contencios administrativ actele acestora pe care le considera ilegale”;

- art. 252 alin. 1 lit. c: „Prefectul indeplineste urmatoarele categorii de atributii: (…) atributii privind verificarea legalitatii actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice locale si atacarea actelor administrative ale acestor autoritati pe care le considera ilegale”;

- art. 255:

Atributii privind verificarea legalitatii

(1) Prefectul verifica legalitatea actelor administrative ale consiliului judetean, ale consiliului local si ale primarului.

(2) Prefectul poate ataca actele autoritatilor prevazute la alin. (1) pe care le considera ilegale, in fata instantei competente, in conditiile legii contenciosului administrativ”.


Redam minuta sentintei TMB nr. 6640/2023 din cauza nr. 18066/3/2023:


Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantilor, invocata de parati. Respinge cererea de chemare in judecata formulata de reclamantii MUNICIPIUL BUCURESTI si PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCURESTI in contradictoriu cu paratii SECTORUL 2 BUCURESTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCURESTI si CONCORDIA PARTNERS SRL ca fiind introdusa de persoane fara calitate procesuala activa. Respinge cererea de obligare a reclamantilor la plata cheltuielilor de judecata, formulata de parata CONCORDIA PARTNERS SRL, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II-a de Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata azi, 11.12.2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei”.


Acum nu mai platim dupa Nicusor


Daca data trecuta Tribunalul Bucuresti i-a acordat firmei parate cheltuieli de judecata in valoare de 29.750 de lei, acum instanta a respins solicitarea celei de-a doua companii imobiliare de obligare a reclamantilor (respectiv edilul Nicusor Dan si Primaria Generala) la plata cheltuielilor de judecata. Asadar isprava lui Nicusor nu se mai traduce in bani – cel putin deocamdata. Ramane de vazut daca lucrurile se vor schimba in recurs.


* Cititi aici primul episod al serialului „Avalansa peste Nicusor”

Comentarii

# Ioana M. date 12 December 2023 16:13 0

O judecatoare care gandeste corect. Ce cheltuieli de judecata? Pe concluzii pe exceptie ?Macar nu mai platesc bucurestenii pataniile lui Nicusor somn usor. Ar trebui sa -si retraga celelalte cereri de chemare in judecata.

# maxtor date 12 December 2023 16:41 -20

altfel nicusor e f. simpatic tuturora cand mai semneaza pe niste indatorari pozitive,pe imprumuturi;trebuie nitzica morala, argumentul e de genul "v-a placut aseara la Vantu?" altfel nimeni nu mai citeste si restu...principiul descentralizarii este introdus prin formula slaba: Prefectul POATE revizui Primaria,asta spune legea si priveste relatia autoritate centrala-autoritate locala,e o descentralizare prin dezinteres...nu credem ca legea il impiedica pe Primar sa revizuiasca Primaria, Primarul are obligatia respectarii principiului legalitatii,daca NIMENI nu poate revizui Primaria atunci avem principiul disolutiei...

# basicuta date 13 December 2023 11:48 -1

Ce ghinion pe orasul asta: primarul o face mai mult pe avocatul prin instante, viceprimarul gandeste cum sa traseze cat mai multe parcari pe strazi, in loc sa le construiasca...de abia astept alegerile sa-i lăsăm să facă ce le place mai mult!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva