27 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII DIN GALATI, SUPARATI PE MAGISTRATI - Judecatorul Ioan Apostu, de la Curtea de Apel Galati, a hotarat ca 18 magistrati, printre care cinci colegi de instanta, si procurorii-problema de la DIICOT Galati Ion Ciafalon si Sorin Carare, sa fie trecuti in tabloul avocatilor incompatibili, dar sa-si pastreze si statutul de magistrati: „A admite teza Baroului Galati ar insemna ca orice incompatibilitate duce in mod automat la incetarea calitatii de avocat..."

Scris de: Ramona LICA | pdf | print

21 November 2012 16:18
Vizualizari: 11996

 

18 magistrati din Galati, printre care si procurorii-problema de la DIICOT Galati, vestitii Sorin Carare si Ion Ciafalon, se vor avocati incompatibili, dar doresc totodata, sa-si pastreze si statutul de judecatori sau procurori dupa caz. Doleanta le-a fost indeplinita de judecatorul Ioan Apostu, de la Curtea de Apel Galati, care a hotarat, impotriva unor decizii ale Baroului Galati, ca acestia sa figureze pe tabloul avocatilor incompatibili, fara renuntarea la posturile ocupate in prezent. Ceea ce este interesant in acest caz este faptul ca procesul intentat Baroului Galati de cei 18 magistrati, dintre care cinci de la Curtea de Apel Galati - Luminita Cristea, judecator la Curtea de Apel Galati, Rodica Dorin, judecator la Curtea de Apel Galati si presedintele Sectie a II-a civila, maritima si fluviala, Simona Gavrila, judecator Curtea de Apel Galati, Simona Claudina Bacsin, judecator la Curtea de Apel Galati si presedintele Sectiei Civile, Alexandrina Zaharia, judecator la Curtea de Apel Galati, a fost judecat chiar de colegul lor Ioan Apostu, care este si presedintele Sectia de contencios administrativ si fiscal.


Judecatorii de la Curtea de Apel Galati au cerut colegului lor Ioan Apostu sa le recunoasca calitatea de avocati incompatibili. Colegul le-a admis actiunea

Povestea a inceput in anul 2010 cand la Baroul Galati au avut loc interviurile pentru intrarea in profesie a celor care au peste 10 ani vechime in domeniul juridic. In urma acestei probe, 46 de persoane, printre care procurori, judecatori, politisti, notari, au fost admise. Atunci au aprut primele probleme, si anume, ca magistratii admisi ar fi trebuit, conform Legii avocaturii si a statutului judecatorilor si procurorilor, sa se decida in doua luni cum rezolva problema incompatibilitatii, cu alte cuvinte, ori renunta la statutul de magistrat ori la cel de avocat. Insa, o parte dintre magistrati au gasit ei o solutie pe care au considerat-o temeinica, si anume, sa-si pastreze postul de judecator sau procuror si sa figureze in calitate de avocati incompatibili, lucru cu care fostul decan al Baroului Galati, Mircea Breahna nu a fost de acord. Hotararea ex-decanului a afectat 18 magistrati care au facut front comun si au intentat proces Baroului Galati prin care au solicitat colegului lor judecatorul Ioan Apostu: ”admiterea cererii de inscriere pe tabelul avocatilor incompatibili si sa se constate ca efectele deciziilor de primire  in profesia de avocat sunt suspendate pe durata existentei starii de incompatibilitate”.

Baroul Galati: „Decizia de primire in profesie va produce efecte numai de la data incetarii starii de incompatibilitate, care trebuie rezolvata in termen de doua luni”

Prin sentinta nr.273 din 12 iunie 2012, instanta de apel Galati a retinut urmatoarele: „Prin actiunea de fata, reclamantii au solicitat anularea deciziilor Consiliului Baroului Galati si a deciziilor Consiliului UNBR si in consecinta obligarea paratului Baroului Galati sa-i inscrie in tabloul avocatilor incompatibili ai acestui barou. In motivarea actiunii lor acestia au sustinut ca prin Deciziile Consiliului Baroului Galati au fost primiti in profesia de avocat cu scutire de examen, constatandu-se calitate acestora de magistrati (...) Prin decziile criticate, Consiliul Baroului Galati a respins cererile de inscriere, constatand totodata ca deciziile de primire in profesia nu isi mai produce efectele ...deoarece potrivit art.24 alin.2 din Legea nr 51/1995, decizia de primire in profesie va produce efecte numai de la data incetarii starii de incompatibilitate, care trebuie rezolvata in termen de doua luni de la data emiterii deciziei (...) In dovedirea sustinerilor lor, s-au folosit de proba cu inscrisuri, depunand la dosarul cauzei deciziile criticate, din care rezulta situatia de fapt expusa de acestia”.

Judecatorul Ioan Apostu: „In realitate starea de incompatibilitate reprezinta nu o cauza de incetare ci de suspendare a calitatii de avocat”

Curtea de Apel a apreciat, in functie de materialul probator, ca actiunea este fondata pentru urmatoarele considerente: „Potrivit art.1 din Legea nr.554/2004 orice persoana fizica sau juridica, daca se considera vatamata in drepturile sale recunoscute de lege printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut prin lege se poate adresa instantei judecatoresti competente pentru realizarea in concret a dreptului sau. In cauza dedusa judecatii, reclamantii au facut dovada existentei unui drept protejat de lege, asa incat solutia de admitere a actiunii lor se impune pentru urmatoarele considerente: Decizia de primire in profesia de avocat a fost comunicata acestora, deci a intrat in circuitul civil producandu-si efectele, inclusiv dreptul acestora de exercitare a profesiei de avocat. Legea nr. 51/1995 republicata si Statutul profesiei de avocat in forma in vigoare la data emiterii primelor decizii prevad in art.28 lit.a si respectiv art.49 lit.a ca starea de incompatibilitate determina suspendarea exercitiului profesiei de avocat pe toata durata existentei acestei stari. Cele doua autoritati respingand cererile reclamantilor de trecere in tabloul avocatilor incompatibili si retinand ca decizia de primire in profesie nu mai produce efecte, a considerat practic ca a incetat calitatea de avocat datorita starii de incompatibilitate. Aceasta asertiune inca excede dispozitiilor Legii 51/1995 care prevede cazurile de incetare a calitatii de avocat in art 27 lit. a-d, printre care nu se afla si cel retinut de catre cele doua parate. In realitate starea de incompatibilitate reprezinta nu o cauza de incetare ci de suspendare a calitatii de avocat conform art. 28 lit. A din Legea 51/1995 iar cauza de suspendare se rasfrange practic si asupra deciziilor de primire in profesia de avocat in sensul suspendarii efectelor acestor decizii. Pe de alta parte, a admite teza autoritatilor parate, ar insemna ca orice incompatibilitate duce in mod automat la incetarea calitatii de avocat, iar institutia suspendarii ar ramane lipsita de sens, la fel ca si tabloul avocatilor incompatibili”.

Sentinta judecatorului Ioan Apostu de la CA Galati a rasculat Baroul Galati, care a declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Iata lista magistratilor care au doresc sa figureze in tabelul avocatilor incompatibili din Baroul Galati:

Doru Benescu -judecator la Tribunalul Galati

Anca Pungoci -judecator la Tribunalul Galati

Virginia Mariana Dumitriu -judecator la Tribunalul Galati

Simona Claudina Bacsin – judecator la Curtea de Apel Galati

Sorin Carare -procuror la DIICOT Galati

Ion Ciafalon – procuror DIICOT Galati

Luminita Cristea – judecator la Curtea de Apel Galati

Rodica Dorin – judecator la Curtea de Apel Galati

Simona Gavrila – judecator Curtea de Apel Galati

Angelica Mihaela Lungeanu – Tribunalul Galati

Bogdan Pacurariu – procuror DIICOT Galati

Emilia Lenuta Panturu – Tribunalul Galati

Adriana Pascan – notar public Galati

Alexandrina Zaharia – judecator la Curtea de Apel Galati

Raluca Zara – Tribunalul Galati

Otilia Doros

Ionut Dinu Lazar

Constantin Iancu

*Cititi aici sentinta nr. 273 din 12 iunie 2012 a Curtii de Apel Galati prin care s-a admis actiunea celor 18 magistrati

Comentarii

# POLO.NICU date 21 November 2012 20:29 -2

Acu pricepeti de ce mor avocatii lui Bota cu legea de partea lor... asa-i in toata tara, nu doar la Galati. Stat de drept adica.

# Paul date 25 November 2012 10:50 -1

Decizia Baroului Galati este corecta, intrucat dispozitiile din Legea 51 sunt de stricta interpretare, in sensul ca au avut legal timp 2 luni (termen de decadere) sa iasa din starea de incompatibilitate, data la care efectele actului juridic numit Decizie de primire in profesie, au incetat. Asa ca nu se mai poate sa ii treaca in nici un Tablou intrucat au ales sa exercite , dupa cele 2 luni, meseria de magistrat iar nu pe cea de avocat....Solutia pronuntata de judecatorul lui Peste de Dunare este ca si altele pronuntate de aservitii lui Florea, adica de tot KKT-ul....iar motivarea este stupefianta!

# Rares date 21 November 2012 20:35 +3

Hahaha. Poate nu stiti, dar Carare, Ceafalon si Apostu sunt cumetrii cu acte in regula. Deci , ghici ghicitoare mea!

# SPDD date 21 November 2012 21:21 0

SA VEDETI VOI CA DE ACUM INCOLO MULTI MAGISTRATI SI RUDE ALE ACESTORA SE VOR INSCRIE IN UNBR BOTA PT CA TRADITIONALII NU-I MAI PRIMESC IN STRUCTURA LOR, CEEA CE VA FACE CA UNBR BOTA SA DEVINA MAI PUTERNICA . DEJA SUNT FOSTI MAGISTRATI INSCRISI IN UNBR BOTA .

# POLO date 24 November 2012 14:16 0

NU STIU CINE ESTI, DAR UNBR BOTA, NU MAI EXISTA. EXISTA UNBR INFIINTAT IN 2004, CONDUS DE PRESEDINTELE NIMERINCU. WWW.UNBR-LEGAL.RO

# ma-ta lu polo date 24 November 2012 16:29 -1

Ba pogonici, iar ai fugit de-acasa, loaza proasta ce esti. Pana si io, ****** aia pe care ai chinuit-o atat ca sa te cresc, boul satului, stiu sa fac un click pe saitu ala cu nebuni, tolombei si nemernenicu. E sait furat, ba vaca grajdului, asa cum nebunu ala de tolombei a furat documentele congresului si le-a falsificat. Idiotule. Ti-am mai spus sa stai departe de oameni, ca ii sparii, hidosule. Ma sobolane, de la tine vine putoarea asta?

# polo anal-fabetu date 24 November 2012 16:38 +1

polo, daca pui virgula intre subiect si predicat e clar ca nu poti fi jurist; lasa-ne si intoarce-te la Socola cu botomiei si nimernicu !

# ma-ta lu polo date 24 November 2012 16:59 -1

Ba pogonici, iar ai fugit de-acasa, loaza proasta ce esti. Pana si io, ****** aia pe care ai chinuit-o atat ca sa te cresc, boul satului, stiu sa fac un click pe saitu ala cu nebuni, tolombei si nemernenicu. E sait furat, ba vaca grajdului, asa cum nebunu ala de tolombei a furat documentele congresului si le-a falsificat. Idiotule. Ti-am mai spus sa stai departe de oameni, ca ii sparii, hidosule. Ma sobolane, de la tine vine putoarea asta?

# ion date 21 November 2012 22:06 -1

au cotropit instantele acesti narozi marca florea, o turma de imbecili semidocti, au confiscat profesia. 

# steluta date 21 November 2012 23:17 +6

Intotdeauna la Galati e altfel decat in toata tara! E vina numai si numai a decanului pt ca daca interviul era pe buna nu intra nici unul din acesti magistrati in avocatura si nu ar fi fost probleme ! culmea e ca a intrat si un notar, astia chiar ma fac sa rad....si judecatori de la sectia civila .... asa-i cand traficul de influenta iese numai pe interceptari !!! iar procurorii DNA vor sa fie si avocati !!! prietenii stiu de ce  !!!

# mihai date 22 November 2012 09:05 +4

Daca nici magistratii cu 10 ani vechime nu pot trece de examenul de admitere in avocatura atunci..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# gelu date 22 November 2012 11:57 +1

nu va e clar? nimeni nu trece fara sacrificii. ori dai bani unor cretini ori le faci servicii in dosare daca esti judecator. de aia justitia la noi e de doi bani. ia terminati cu casta profesionala a lui florea sa vedeti cum se schimba calimera, adio interes , adio trafic de influenta s.a. magistratul daca stie ca la pensie poate sa-si continue munca ca avocat atunci nu va mai fi interesat sa stea capra in fata escrocilor traditionali.

# Radu date 24 November 2012 15:48 -1

Atunci sa puna mana pe carte! Subiectele au fost foarte ok, le-au mai dat si 2 puncte extra la penal si totusi... Habar nu au de carte, magistratii cu 10 ani vechime. Eu nu zic ca nu is pile, dar daca inveti intri. Punct. Asa ca lasa-ma cu 10 ani vechime, ca daca fac penale de 10 ani, sigur is expert in procedura civila si oepa. DECI TREBUIE SA MA APUC SA CITESC. Si dupa 10 ani de magistratura (unde multi am intrat ca fosti juristi de CAP, unde CAP nu e Curte de Apel), Dumnezeu cu mila. Botanistii si Nimerincii bravo voua, ma gandesc ca sigur va simtiti bine cand auziti ultimele stiri de vajnicii vostri conducatori. Nu ca alde Florea ar fi mai in regula...

# Legea 3/48 date 22 November 2012 20:17 +1

Cei mai adevarati judecatori de la Curtea de apel Galati sunt Petruş, Herghelegiu şi Tacea (MAI CATOLICI DECÂT PAPA !) :   http://bota.ro/wp-content/uploads/2012/05/CAP-GL-BEJAN.pdf

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.03.2023 – Predoiu aduce magistratii la disperare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva