4 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

AVOCATII RAMAN PE BARICADE – Consiliul UNBR a decis sa continue pana la Ziua Justitiei protestele impotriva derapajelor ministresei Raluca Pruna. Hotararea a fost luata dupa ce fosta asistenta a Monicai Macovei a demonstrat ca n-a inteles mare lucru din problemele semnalate de avocati in proiectul de modificare a legii avocaturii: „Lumea nu mai este asa cum o stiam. Sunt restrangeri, din pacate, de drepturi” (Comunicatul)

Scris de: A.P. | pdf | print

7 June 2016 15:37
Vizualizari: 9029

Toate manifestarile organizate de UNBR si de barouri pana la Ziua Avocatului si Ziua Justitiei din acest an vor lua forma unui protest ferm al Corpului profesional al avocatilor din Romania impotriva „derapajelor identificate in mesajele publice” si fata de „atitudinea autoritatilor de incalcare sau restrangere a dreptului la secretul profesional”. Aceasta este decizia luata de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de Gheorghe Florea (foto stanga), dupa intalnirea de sambata, 4 iunie 2016, dintre Consiliul UNBR si ministresa Justitiei, Raluca Pruna (foto dreapta).


Anuntul a fost facut luni, 6 iunie 2016, cand Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a prezentat concluziile sedintei Consiliului UNBR referitoare la proiectul de modificare a Legii avocaturii nr. 51/1995. In comunicatul de presa al Uniunii nu se precizeaza si in ce constau „manifestarile organizate de UNBR si de barouri pana la Ziua Avocatului si Ziua Justitiei”.

Dupa nefericita afirmatie privind „imunitatea absoluta” a avocatilor, declaratie care a scos in strada circa 150 de membri ai Baroului Cluj si a starnit revolta si la nivelul altor barouri din tara, ministresa Justitiei a recidivat la intalnirea cu reprezentantii Consiliului, aspect subliniat de conducerea UNBR in comunicat: „Nici lumea nu mai este asa cum o stiam. Sunt restrangeri, din pacate, de drepturi.

Prezentam in continuare comunicatul UNBR:

Concluziile intalnirii Consiliului UNBR cu Ministrul Justitiei, referitoare la proiectul de modificare a legii avocaturii

Sambata, 4 iunie 2016, a avut loc sedinta Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) la care a participat doamna Raluca Pruna, Ministrul Justitiei, care si-a exprimat intentia de a discuta cu avocatii cu privire la aspectele acestui proiect.

Consiliul UNBR a luat act de explicatiile date de doamna Ministru in legatura cu pozitia Ministerului Justitiei, transmisa Guvernului Romaniei si comunicata Camerei Deputatilor, privind forma proiectului de lege, reflectata in primul Raport al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor.

S-a constatat ca aceasta pozitie institutionala nu a fost transmisa si avocatilor pentru a se identifica exact aspectele ce impun discutii tehnice in legatura cu proiectul de modificare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, fata de care Ministrul Justitiei a exprimat in spatiul public critici si consideratii, care au fost respinse ca nefondate de organele profesiei de avocat.

Doamna Ministru a admis ca a facut si greseli in afirmatiile publice privind intentia de consacrare legala a unei 'imunitati absolute' a avocatilor, precum si in cele referitoare la lipsa unor reglementari similare in alte tari europene cu privire la prezenta decanului la perchezitiile la sediul avocatului. Avand in vedere si conditia sa de 'avocat incompatibil' in Baroul Bucuresti, dupa ce a facut verificari suplimentare, a considerat si considera ca exista aspecte incluse in proiectul de lege care comporta discutii din perspectiva tehnica a unui jurist, insa 'nici lumea nu mai este asa cum o stiam. Sunt restrangeri, din pacate, de drepturi' (!)

Urmare interpelarilor si luarilor de pozitii ale unor membri ai Consiliului UNBR si a discutiilor purtate, doamna ministru si-a exprimat decizia ca in viitor Ministerul Justitiei sa conlucreze cu UNBR in ceea ce priveste toate proiectele de acte normative, inclusiv cele aflate deja in lucru la Ministerul Justitiei, care vizeaza functionarea, infaptuirea justitiei si apararea.

Consiliul UNBR a luat in discutie propunerile unor consilii ale barourilor, comunicate UNBR sau direct in spatiul public, prin care s-a solicitat sa fie organizate, la nivel national, actiuni de protest fata de afirmatiile incorecte ale Ministrului Justitiei cu privire la efectele reglementarilor propuse prin Proiectul de lege, inclusiv in forma suspendarii prestarii serviciilor avocatiale angajate sau in care avocatii sunt desemnati din oficiu, pe o perioada de timp determinata, pentru a se intelege de catre toate autoritatile implicate decizia Corpului profesional al avocatilor de a nu se admite nici un compromis cand este vorba despre obligatia generala de a se respecta principiul confidentialitatii comunicarilor dintre avocat si client, consacrat legal in interesul persoanelor care apeleaza la sfatul unui avocat, ori care se apara prin avocat!

Urmare dezbaterilor, Consiliul UNBR a decis ca toate manifestarile organizate de U.N.B.R. si de Barouri pana la Ziua avocatului si Ziua justitiei din acest an sa se constituie intr-un protest ferm al Corpului profesional al avocatilor din Romania atat fata de derapajele identificate in mesajele publice cat, mai ales, fata de atitudinea autoritatilor de incalcare sau restrangere a dreptului la secretul profesional si a dreptului de acces la un tribunal pe baza de lege si prin apararea efectiva a drepturilor cetatenilor!

Consiliul UNBR adreseaza un mesaj de multumire tuturor organizatiilor profesionale ale judecatorilor care si-au manifestat in spatiul public sprijinul pentru apararea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat, inclusiv prin promovarea unei legislatii clare, precise si previzibile privind profesia de avocat, in consens cu exigentele statului de drept, si isi exprima convingerea ca protestul initiat de avocati va fi sustinut in continuare.

CONSILIUL UNBR

*Cititi aici integral comunicatul UNBR

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 7 June 2016 13:48 +10

BRAVO VOUA AVOCATILOR!!!!!!!!!!!!!O GREVA GENERALA A VOASTRA AR FI BINEVENITA,NE/ATI SCAPA DE JUSTITIA TICALOSITA.AR CAM PLECA SI SPRINCENATA, CARE AZI, ODATA IN PLUS A FECALIZAT PE PRINCIPIILE SACRE DE DREPT SI PE CONSTITUTIE

# Ultimul Charlot date 7 June 2016 13:55 -9

Exista deja discutii inaintate ca structua Bota sa ia oficii, sa reprezinte alternativa la structura traditionala care santajeaza cu proteste. 

# Vladi Mârrr... date 7 June 2016 14:01 +4

Din pacate (si ce pacate), dupa cum se vede, aceasta veşteda si endemica fructa a tuicii nu mai are vindecare ...! Asa ca, s-o lasam sa-si termine mandatul, ca de unde nu e, nici bunul Dumnezeu nu cere ... !!! Si pana atunci, cei in DREPT, sa limiteze prejudiciile facute justitiei si dupa aceea sa dreaga ce-a stricat aceasta autentica tehnocratița iohano-ciolosiano-macovista ... !

# zice LUJU date 7 June 2016 14:09 -1

Prodecanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Petre Andrei” din Iasi, Dan Florin Druga, a fost retinut pentru luare de mita: „In perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016 a pretins de la un student suma de 18.900 lei in vederea inscrierii in anul al 3-lea de studii... La data de 6 iunie, a primit de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei”

# bietii date 7 June 2016 14:10 -5

avocati ... cum trebuie ei sa se poata desfasura liber, fura, samd :P :P :P

# basicuta date 7 June 2016 14:31 +1

poate ca madam ministresa chiar are drepturile restranse si noi ,,lumea" nu am aflat ! tb intrebata CINE ii restrange dr. dnei ministru:poate sotul? amantul? (e greu de crezut ca are) sau poate vecinul, de acasa sau de la Bruxelles? dle, e clar cineva ii restrange dr. si avocatii astia nu-s in stare sa afle!  aceasta-i intrebarea !

# pelin date 7 June 2016 16:15 +9

De multa foarte multa vreme,un vant rece sufla in ceafa tuturor politicienilor,iar zanganitul de catuse se aude pretutindeni!Nu conteaza ca sunt sau nu vinovati!Conteaza ca poate cineva sustine ca au suspiciuni rezonabile ca politicianul sau o alta persoana a facut o fapta(grava de a carti de ex.pt.ca nu este departe ziua in care si delictul de opinie va fi grava)ca respectivul sa fie incatusat.Atunci cand cineva incearca sa-si exercite un drept in Romania,ma refer la avocati,actiunea in sine,este socotita o sfidare la adresa anchetatorilor.Acest lucru cred ca a fost observat,prin urmare Barourile avocatesti reactioneaza tot mai des in fata nedreptatii sau a abuzurilor,iar in sala dedinta se solidarizeaza cu victima,manifestandu-se si public prin esiri in strada,lucru de apreciat ce trebuia facut de multa vreme!Cu siguranta madam PRUNA,nu poate fi de acord cu manifestarile av.insa opiniile acestei femei lipsite de scrupule si de rea credinta,nu trebuie luate in seama!!!!!!!!!

# Marin ŢULUŞ,av. Bota date 8 June 2016 01:02 +4

Cum vreti  voi să  vă desfăşuraţi activitatea confiscandu-ne nouă dreptul de a avea libertatea exercitării  profesiei? Ne-aţi terorizat  acum  după Revoluţie, însă va veni vremea  când  veţi plăti toţi pentru ceea ce ne-aţi  făcut! Acestea nu sunt legi care  să  respecte principiile  Revoluţiei  din decembrie  1989, drepturilor Omului,dar lupta noastră va  continua  pentru dreptate. Cand  Ministrul justiţiei  nu  vă  dă ceea ce  doriţi, voi  îl catalogaţi drept INAMIC! Numai aveţi miniştrii care  să  vă protejeze  interesele  şi  să le ia celorlalţi drepturile! Curat  murdar!Însă eu ştiu  că acum după Revoluţie nu s-au  făcut legi decât pentru  clanurile de  interese!Dorim schimbarea  acestei practici! Mă simt  ca în anii comunismului, un Om lipsit  de drepturi!Noi ,cei de la  UNBR Bota ar trebui  să facem  proteste pentru ca dreptatea să  fie  înfăptuită de  Statul român  şi ,mai mult să fie cu adevărat stat de drept  şi nicidecum al  clanurilor  

# Steliu date 13 June 2016 20:23 0

Justitia si procuratura in romanica sunt fundamentate pe clanuri mafiote in cardasie cu structurile de avocati care contesta legalitatea lui bota tot asa functioneaza justitia, chiar mai rau ca in comunism.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 3.03.2024 – Avertismentul DIICOT: copiii au devenit tinte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva