6 February 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM IL SPARGE PE STELICA – Iata avizul CSM impotriva proiectului ministrului Justitiei Stelian Ion privind desfiintarea SIIJ: “Solutia propusa nu este insotita de instituirea unor garantii menite sa dea eficienta principiului independentei justitiei, prin asigurarea unei protectii adecvate a judecatorilor si procurorilor impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor... Neintelegere a semnificatiei reale a principiului independentei justitiei”. Stelica nu se lasa (Avizul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

12 February 2021 13:38
Vizualizari: 7869

Consiliul Superior al Magistraturii il face franjuri pe ministrul Justitiei Stelian Ion (foto), zis “DJ Stelica” dupa episodul in care a mers cu boxele in Parlament ca sa puna muzica. CSM a publicat avizul negativ dat proiectului de lege al ministrului privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Aviz dat cu 11 voturi impotriva desfiintarii SIIJ (inclusiv cu votul sefului CSM Bogdan Mateescu) si 8 voturi pentru desfiintarea SIIJ (click aici pentru a citi).


 

Astfel, CSM ii explica ministrului Stelian Ion ca proiectul sau nu prevede nicio garantie care sa asigure independenta Justitiei, neexistand nicio protectie adecvata pentru magistrati impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra acestora. De asemenea, CSM ii reproseaza ministrului ca nu a inteles principiul independentei Justitiei, asemenea garantii fiind catalogate in mod eronat drept superimunitati.

Pe de alta parte, in pofida avizului negativ primit de la CSM, ministrul Justitiei nu renunta la desfiintarea SIIJ. Stelian Ion a anuntat vineri, 12 februarie 2021, ca a trimis catre Guvern proiectul privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

 

Iata un fragment din avizul CSM impotriva proiectului privind desfiintarea SIIJ, documentul fiind atasat integral la finalul articolului:

 

Solutia normativa propusa nu este insotita de instituirea unor garantii menite sa dea eficienta principiului independentei justitiei, prin asigurarea unei protectii adecvate a judecatorilor si procurorilor impotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor.

Astfel de garantii se regaseau in forma anterioara a proiectului de act normativ si ar fi putut constitui o baza pentru initierea unei analize consistente care sa ofere solutiile potrivite pentru protejarea independentei justitiei. In mod regretabil, insa, aceste garantii au fost calificate drept superimunitati in unele luari de pozitie publice, inclusiv ale unor reprezentanti ai celorlalte puteri in stat.

O astfel de aborare denota o neintelegere a semnificatiei reale a principiului independentei justitiei, care, in esenta lui, este menit sa protejeze in primul rand cetateanul, iar nu judecatorul sau procurorul. Judecatorul este reduta in sprijinul cetateanului, in demersul firesc al acestuia de valorificare si aparare a drepturilor si intereselor sale legitimne. Or, numai un judecator independent, care beneficiaza de garantii adecvate, poate raspunde acestui deziderat al cetateanului si, in egala masura, al statului de drept. Judecatorul trebuie sa actioneze in conformitate cu legea, fara a fi afectat de vreo temere ca ar putea fi supus unor proceduri declansate de unul dintre participantii din cauza pe care o instrumenteaza, in scop de intimidare.

Altfel spus, mecanismele concrete prin care se previn eventuale masuri inadecvate din perspectiva legalitatii impotriva judecatorilor, nu constituie un privilegiu pentru acestia, ci o garantie a independentei lor, absolut necesara pentru protejarea cetateanului intr-un stat de drept.

Tot astfel, si procurorii trebuie sa isi desfasoare activitatea in conditii de independenta, protejati de orice forma de presiune nejustificata”.


Prezentam integral avizul CSM:

 


Comentarii

# Coman date 12 February 2021 12:36 +22

Ministrul justiției vrea ascunderea dosarelor pe care le au unii din USR+ la SIIJ, de frică să nu ajungă acei membrii la dl. Dragnea.

# maxtor date 12 February 2021 12:42 +14

de fapt efortul 'telectual al lui stelian este doar varful aisbergului: PUTEREA EXECUTIVA,guvernul,nu a renuntat NICIODATA la tentativa de a intra peste PUTEREA JUDECATOREASCA. de 1 an de zile,cu starile astea de COLAPS SOCIAL,starile de urgenta si starile de alerta,nemernicia aceasta e sustinuta direct de catre Presedintele Republicii;numai precedentii nu au fost usa de biserica dar klauss "mengele" iohannis i-a depasit cu mult.

# Gilu date 12 February 2021 13:08 +16

Asta are orgasm!Du- te, ma si cauta un pom mai înalt...Cauta pe cineva sa-ti scrie demisia:"Subsemnatul Stelica,nemaiputând suporta stiinta de carte a celor 11 colegi din CSM,am hotărât să mă auto-demisioneze din funcție și să pun mâna pe carte...Chiar si-asa,ce rau au facut magistrații de buna credinta de s-au pricopsit cu unul ca tine? Tobosar userist!

# Gilu date 12 February 2021 13:49 +15

De data aceasta,vom vedea toți trădătorii din Parlament,care in calitate de slugi ale unor interese străine Romaniei,vor vota pentru desființarea SIIJ,dând instantele de judecata pe mâna unor unchesei neterminati,cu dreptul facut la scoala de moase comunale...Orice soluție care nu-i convine unui procuror abuziv,echivalează cu dosar penal pentru judecător...Procurorii de la SIIJ,nu au alte dosare ,deci nu au interes sa comită abuzuri împotriva judecătorilor.Faptul că au puține dosare,inseamna ca acestea sunt reale si nicidecum fabricate."PROIECTUL",dirijat din exterior vizează compromiterea Romaniei;oricine votează propunerea lui Stelica,votează contra Romaniei!

# ubuu date 12 February 2021 14:18 +4

puneti de-o tara separata pentru alde stelian etc. adeptii lui din sri, etc., răscoliti bine printre pomanagii pensiilor fără contributivitate care sunt jafuri strigatorea la cer și quintesența coruptiei valahe dela varfurile cele mai de sus ale puerilor statului si aducet-i-o inapoi la minister pea aia care umbla cu o haina pe dos din guvernul lui Ciolos, sa ne mai spuna cum e cu mofturile și drepturile omului.

# M date 12 February 2021 14:43 +4

Vai mama lui de maimutoi, pai daca asta e ministru de justitie la magistrati ce pretentie mai avem. Dintr-un avocat de doi lei sa fi pus ministru?, cum dracu sa ne reprezinte pe noi un maimutoi ca asta. Va amintiti ca a fost avocatelu lui Mazare?, dar stiati ca a spus procurorului tot ce ia spus lui ca avocat ales, ce pretentie sa ai la un praduitor ca asta

# livia ursu date 12 February 2021 14:53 +7

Nu-i mai atribuiti ratatului Stelica a lui Ion argatul, calitati si fapte pe care nu le-ar putea gandi singur. Atacul impotriva SIIJ este ordonat de Klaus Iohannis,Iohannis avand interese infractionale personale sa distruga SIIJ. https://www.cotidianul.ro/iohannis-are-interes-personal-in-desfiintarea-siij/

# ?????? date 12 February 2021 16:24 +1

@ Probabil că ar fi firesc să recupereze și banii cheltuiți de la cei ce au înființat structura a cărei desființare o propune actualul ministru al justiției, care probabil că la o astfel de propunere are și documentația solicitată de legea 24 din 2000 referitoare la normele de tehnică legislativă, iar în eventualitatea respingerii proiectului să propună recuperarea costurilor ocazionate de propunere legislativă de desființare a activității la care face referire articolul, ?

# X date 12 February 2021 16:40 +10

Nu mai lătrat degeaba, aveți ce ați votat, ce ați vrut. Nici pensionarii sa nu mai urle. Au primit măriri de la PSD și au votat PNL, gata ciocu m8c, suportați ce ați votat. Valabil și pentru studenți care urlau de fos lângă usr. Ce bine îmi pare ca a-ți luat teapa e la o gașca de lepre. Mincinoși, prosti, incompetenți, aroganți, fără grija fata de ceilalți. Numai lor sa le fiebine. ATI vrut TURCAN, aveți, ați vrut City, aveți, ați vrut 7sr cu toată gașca de securiști, aveți și dracu știe ce mai aveți. Doar ce meritați. Mai rău va trebuie. Sa va ia și cenușă din vatra,. Poate asa va lecuit de PNL și usr. Nu mai urlați în Piața Victoriei? Va place? Sa va fie de bine! La mai multe, numai de astea! Poate va trece. Dacă nu, dracu va ia.

# Gica contra sistemului date 12 February 2021 16:54 +14

Stimați postaci, sunteți pe aproape. Dar mai exact este faptul ca dl Stelica s-a întâlnit pe data de 9 februarie cu excelenta sa Laurence Auer, ambasadoare Franței în Ro. Și ce-or fi discutat o ambasadoare a unei puteri străine cu Ministrul Justiției? Pai probabil chiar situați SIIJ-ului. Cu ce scop? Probabil în legătură cu dosarul Codrutei Kovesi instrumentat de dna procuror Adina Florea. Cu ajutorul cui a ajuns Kovesi procuror european? Cu ajutorul Franței, evident. Nu mai țineți minte ce joc de glezne ordinar s-a făcut la numirea lui Kovesi în acel post? Și acum risca sa se ducă totul de râpă dacă Stelica și USRul, împreună cu Ciolanis nu fac jocul Franței. Asta este soarta demnitarilor neputincioși ai unei colonii! Independenta magistratilor nu mai contează, e varza de Bruxelles!

# Edelweiss - Ivory Tower Smelling Stench from SIIJ date 12 February 2021 17:54 -3

Vrăjeală! În perioada 2013-2018 au intrat la pârnaie LEGAȚI FEDELEȘ DE DNA, un număr de 94 de INFRACTORI CU ROBE, ale căror pedepse însumate, centralizate empiric, totalizeazpă TREI SECOLE D EPÂRNAIE. (315 ani și ceva luni). :eek: ABIA SIIJ ESTE UN INSTRUMENT DE MUȘAMALIZARE a plângerilor îndreptățite formulate de amărâți! 2158 de plângeri soluționate prin clasare și doar 12 rechizitorii întocmite? În doi ani de activitate, cheltuind vreo 6 milioane de lei, s-a reușit trimiterea în judecată a lui stoina, vasilescu și dolache, dintre care doi achitați? Băăăăă, lăsați vrăjeala asta cu SIIJ! DNA să intre imediat în pâine și să ASANEZE MORAL ȘI JUDICIAR această cloacă infracțional organizată din justiție, denumită MAFIA INC. :eek: Go, CAPTAIN STELICĂ, Go! Du înapoi la DNA competența de cetluire în funii a Geambașilor Adevărului și Telali ai Dreptății. Agor vrea să vadă pârnăile pline de magistrați!

# Edelweiss - Ivory Tower Smelling Stench from SIIJ date 12 February 2021 18:00 0

SIIJ a clasat și clasează pe bandă rulantă plângerile întemeiate ale amărăștenilor, dovedite cu înscrisuri emanate de structuri judiciare române, susținute cu PROBE INDUBITABILE extrase din dosare ale instanțelor, argumentate cu articole de lege de o limpezime nesusceptibilă de interpretare. Ciocoiu Silviu, cum ai soluționat dosarul 835/P/2018, privindu-i pe hetriuc laurențiu-marius și grigorean maria loredana, autorii clari, fără putință de tăgadă, conform probelor propuse, a infracțiunilor de „ABUZ ÎN SERVICIU” și „REPRESIUNE NEDREAPTĂ”? Nu mai ții minte? Ia și citește aici, dacă nu mai ții minte, ticălosule de la SIIJ! Ia de aici probe CLARE, INDUBITABILE, REZULTATE DIN DOSARELE CELOR 2 ! Ia de aici articole de lege clar terfelite de cei 2 ! Ia de aici fila standard de tip ANP, (aflată la fila 41 ds. Apel) și care este dovada indubitabilă a infracțiunilor comise de cei 2 de la CA Sv. link: https://tazmaniandemoon.blogspot.com/2018/08/alea-jacta-est.html

# ?????? date 12 February 2021 22:55 +2

& S-a găsit și o explicație pentru faptul că dacii nu aveau reguli scrise, ? Dacă nu sunt scrise nu se pune problema că ar fi încălcate, ? Pentru ce să fie plătiți niște indivizi care scriu reguli pe care nu le respectă nici ei, ?

# Mihaela date 13 February 2021 08:33 +3

Cât tupeu are marioneta Stelică ! A doua zi după ședința CSM, in care a fost umilit tocmai pentru neștiința lui de carte, cu freza aranjată ( acum e ministru, nu mai e DJ ), cu elan proaspăt și mânie proletară, a ieșit public și a amenințat că nu renunță la " proiectul " desființării SIJ. Nu scăpam curând de impostorii ăstia,...teroarea e cu noi.

# livia ursu date 13 February 2021 11:26 +2

Tov. Stelica ascunde adevarul. Spre stiinta USR-ului , sluga FDGR Klaus Iohannis, Stelian Ion despre adevaratul motiv pentru care Klaus Iohannis i-a ordonat ,cu intentia opbstructionarii actului d ejustitie, distrugerea SIIJ. Cazul Iohannis-magistrați-FDGR succesor în drepturi al unei organizații naziste în anchetă la SIIJ. https://www.justitiarul.ro/cazul-iohannis-magistrati-fdgr-succesor-in-drepturi-al-unei-organizatii-naziste-in-ancheta-la-siij/?fbclid=IwAR2Tuf2bGng-irvMLq_9fTbx13FxrjXm_BbwdGi6QwW-AyQ9ES3DwskxQC0

# mitica date 13 February 2021 14:12 +1

Expiratul, DJ Stelica, a reusit sa termine scoala generala?

# vasile date 13 February 2021 17:55 +3

Din pacate putini din cei ce aleg o cariera politica isi pastreaza verticalitatea profesionala anteriora. Cei mai multi se descalifica si isi calca practic in picioare toata expertiza pentru a-si sluji cu devotament noii stapini. Valabil pentru aceia care au avut totusi o profesie adevarata!

# Geo date 13 February 2021 22:50 +3

Nu mai exista justiție in Romania. Vor sa-si albeasca părinții foști securiști!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 5.02.2023 – Numirea sefilor PICCJ si DNA intra in linie dreapta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva