18 mai 2022

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM N-O IARTA PE LAZAU – Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins plangerea prealabila formulata de catre judecatoarea Mihaela Lazau de la Judecatoria Sannicolau Mare. Lazau contestase hotararea prin care CSM i-a propus presedintelui Klaus Iohannis excluderea ei din magistratura pentru ca ar fi refuzat sa se prezinte la expertiza psihiatrica (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

21 mai 2021 15:58
Vizualizari: 5406

Sectia pentru judecatori din Consiliul Superior al Magistraturii nu se lasa induplecata de situatia colegei de breasla Mihaela Lazau, de la Judecatoria Sannicolau Mare, pe care aceeasi sectie o vrea exclusa din magistratura.Joi, 20 mai 2021, judecatorii CSM au respins plangerea prealabila formulata de Lazau impotriva Hotararii nr. 605/2021, prin care, cu o saptamana mai devreme, aceeasi sectie hotarase sa-i inainteze presedintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din functie a Mihaelei Lazau pe motiv ca aceasta ar fi refuzat timp de un an (cat este perioada de gratie oferita de Legea nr. 303/2004) sa se prezinte la expertiza psihiatrica.


Prezentam mai intai minutele celor doua hotarari ale Sectiei pentru judecatori:


I. Hotararea nr. 639 din 20 mai 2021:

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat respingerea plangerii prealabile formulate de doamna judecator L.M., impotriva Hotararii Sectiei pentru judecatori nr. 605/13.05.2021 (1 admitere, 8 respingere) si suspendarea din functie a doamnei judecator. (unanimitate)”.


II. Hotararea nr. 605 din 13 mai 2021:

2.1. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca la data de 07.05.2021 inceteaza masura suspendarii din functie a doamnei judecator L. M., in baza art. 64 alin. (4) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dispusa pe o perioada de 1 an. (unanimitate)

2.2. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat inaintarea catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie a doamnei judecator L.M., in temeiul art. 65 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 303/2004, republicata. (unanimitate)

2.3. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat ca executarea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie a doamnei judecator L.M. pe 6 luni, dispusa prin Decizia civila nr. 231/16.11.2020 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in temeiul art. 100 lit. d) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ar fi trebuit sa se execute dupa incetarea masurii suspendarii dispuse in baza art. 64 alin. (4) din Legea nr. 303/2004. (unanimitate)”.

Amintim ca Sectia pentru judecatori din CSM o acuza pe Mihaela Lazau ca ar fi refuzat sa se prezinte la expertiza de specialitate pentru constatarea unei eventuale boli psihice. Initial, Consiliul o suspendase din functie timp de un an pentru acelasi motiv. Alta suspendare – dar de data aceasta pentru motive disciplinare si numai timp de 6 luni – a primit-o magistrata din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Printr-o decizie definitiva, ICCJ a admis recursul Mihaelei Lazau impotriva unei hotarari prin care Sectia pentru judecatori in materie disciplinara pedepsise pe magistrata cu excluderea din magistratura. In schimb, instanta suprema i-a imblanzit sanctiunea, dispunand reprimirea judecatoarei in sistem, dar suspendarea ei din functie vreme de sase luni (click aici pentru a citi despre abaterile disciplinare pentru care a fost sanctionata judecatoarea).

Ca sa intelegeti mecanismul prin care CSM poate dispune excluderea din magistratura a unui judecator sau procuror din cauza refuzului de a se prezenta la expertiza psihiatrica, trebuie sa cititi pasajele relevante din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.


Iata ce spun acestea:


- art. 65 alin. 1 lit. h): „Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri: (...) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4)”;

- art. 64 alin. 1-4:

(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.

(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.

(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.

(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate”;

- art. 62 alin. 1 lit. b: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (....) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator”;

- art. 62 alin. 1^2: „Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare”;

- art. 62 alin. 5: „Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare”.

 

* Cititi aici intregul caz al judecatoarei Mihaela Lazau

Comentarii

# DODI date 21 mai 2021 18:26 +46

Dacă CSM ar fi corect ar începe excluderea din magistratură cu SLUGĂRETE, dănileți și altii care populează sistemul de justiție. Dar sunt prea mulți (inclusiv în CSM) și le sunt prea mari ”recompensele” (numite incorect pensii), pentru ca asemenea lepre să aibă onoare, bun simț și corectitudine.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.05.2022 – A murit o victima a Completului negru

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva