14 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESECRETIZATI COMBINATIA BASESCU-COLDEA – Avocatul Ionel Hasotti ii cere presedintelui Iohannis: “Este dreptul si datoria domniei voastre sa faceti lumina in tot ceea ce priveste evenimentele cunoscute opiniei publice ca fiind 'afacerea rapirii ziaristilor' si 'afacerea fugii lui Omar Hayssam'... Antecesorul in functie al domniei voastre ne-a oferit un orizont temporal extrem de descurajant: 50 de ani... Va rog sa determinati declasificarea tuturor documentelor si informatiilor” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 April 2015 17:23
Vizualizari: 14958

Fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, poate primi o lovitura fatala de la actualul presedinte, Klaus Iohannis. Avocatul Ionel Hasotti (foto), aparatorul lui Mustafa Tartousi - condamnat pe motiv ca l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam sa plece din tara – ii cere lui Iohannis sa desecretizeze documentele si informatiile privind afacerea rapirii jurnalistilor romani in Irak si fuga sirianului din Romania. O decizie care, daca va fi adoptata, se presupune ca nu va fi deloc pe placul generaului SRI Florian Coldea, a carui implicare in cazul Omar Hayssam este cunoscuta.

Intr-o scrisoare deschisa, avocatul Ionel Hasotti ii transmite lui Klaus Iohannis ca are datoria de a face lumina in ceea ce priveste aceste evenimente. De asemenea, avocatul Ionel Hasotti ii dezvaluie presedintelui mai multe probleme din procesul clientului sau, amintind printre acestea ca Inalta Curte a emis un ordin judecatoresc catre Serviciul Roman de Informatii pentru desecretizarea documentelor, care insa a fost ignorat.


De asemenea, avocatul Ionel Hasotii aminteste ca sase martori, dintre care unul sub acoperire, au declarat ca l-au vazut pe Omar Hayssam in Romania dupa data pretinsei sale plecari din tara. Mai mult, avocatul Ion Cazacu a povestit public in cadrul unei emisiuni de televiziune ca Omar Hayssam i-ar fi dezvaluit, dupa aducerea sa in tara, ca a plecat din Romania “altfel decat pretind procurorii”.

Prezentam scrisoarea avocatului Ionel Hasotti:

Domnule Presedinte

M-am decis sa aleg calea unei scrisori deschise pentru ca la ora actuala circumstantele m-au determinat sa fac acest gest.

In calitate de avocat, l-am aparat si il apar in continuare pe Mustafa Tartousi in toate procesele legate de parasirea teritoriului Romaniei de catre Omar Hayssam. Clientul meu s-a declarat in mod constant nevinovat. Eu am sustinut acelasi lucru din doua motive: mai intai, pentru ca la randul meu il consider nevinovat; mai apoi, pentru ca nu imi este permis deontologic sa fac altfel.

Am convingerea ca este dreptul dar si datoria domniei voastre sa faceti lumina in tot ceea ce priveste evenimentele cunoscute opiniei publice ca fiind 'afacerea rapirii ziaristilor' si 'afacerea fugii lui Omar Hayssam'. Antecesorul in functie al domniei voastre ne-a oferit un orizont temporal extrem de descurajant: 50 de ani. Motivul pentru care a facut-o nu a fost inca deslusit. Pe de alta parte, toti oamenii de buna credinta au asteptari si sperante ca adevarul va fi spus, tot adevarul si nimic altceva decat adevarul.

Curtea de Apel Oradea l-a achitat pe clientul meu considerand ca fapta imputata nu exista. Prin aceeasi sentinta Omar Hayssam a fost condamnat la 2 ani inchisoare cu executare pentru trecerea ilegala a frontierei de stat. In fata primei instante, Ministerul Public a declarat ca nu solicita administrarea vreunei probe pentru a demonstra vinovatia clientului meu, fapt fara precedent in justitia penala. La vremea respectiva, Omar Hayssam nu se afla pe teritoriul Romaniei, fiind arestat in Siria (asa cum rezulta din interviul acordat de Presedintele Siriei Bashar Al Assad unui jurnalist roman).

In fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, atat inainte cat si dupa capturarea si aducerea in tara a lui Omar Hayssam, am solicitat audierea nemjlocita a acestuia, lucru care ne-a fost refuzat de trei dintre cei patru judecatori care au intrat in compunerea completului de judecata. Consecinta directa a fost aceea ca pe Omar Hayssam l-au audiat probabil multe persoane, dar nu si judecatorii. Omar Hayssam a fost adus in Romania de aproape 2 ani si niciun judecator roman independent si impartial nu l-a audiat in legatura cu fuga sa din tara. Singurul judecator care s-a aratat dispus sa o faca nu a mai facut parte din complet dupa ce si-a exprimat opinia.

Au fost administrate foarte multe probe, toate acestea fiind favorabile apararii. In pofida jurisprudentei constante a Curtii Europene a Drepturilor Omului (care ne spune ca o instanta superioara poate converti o achitare intr-o condamnare doar daca in caile de atac se administreaza probe noi de vinovatie) la 7 ocombrie 2014 Inalta Curte l-a condamnat pe clientul meu la 7 ani inchisoare cu executare si expulzare dupa ispasirea pedepsei. Hotararea de condamnare a fost pusa la dispozitia noastra la peste 6 luni de la pronuntare.

Folosind o exprimare care este deja consacrata la nivel oficial, aceasta hotarare reprezinta o “interpretare profund eronata a materialului probator“, fata de care inteleg sa fac cateva remarci succinte.

Prima este acela ca sase martori dintre care unul sub acoperire, audiati nemijlocit de judecatori, au declarat constant, ferm si cu detalii ca l-au vazut pe Omar Hayssam in Romania dupa data pretinsei sale plecari din Romania la bordul navei Iman – T. Un al saptelea martor, Dl. avocat Ion Cazacu a declarat recent intr-o emisiune televizata ca, discutand cu Omar Hayssam dupa aducerea acestuia in tara, i-ar fi spus ca a plecat din Romania “altfel decat pretind procurorii”.

A doua este acela ca prin hotararea de condamnare a clientului meu, cea mai inalta instanta romana inlatura depozitiile tuturor martorilor oculari audiati in pretoriu si acorda preferinta uneia dintre cele cinci declaratii luate comandantului navei de catre anchetatorii libanezi, doar dupa ce acesta fusese arestat in depus in beciurile politiei. Martor care si-a retractat aceasta declaratie dupa ce a fost pus in libertate si a sfarsit prin a fi condamnat in tara natala pentru marturie mincinoasa.

A treia este ca Inalta Curte a stabilit faptul ca la “fuga lui Omar Hayssam“ au mai participat si alte persoane decat cele indicate de procurori, dar a renuntat sa le mai audieze.

In fine, Inalta Curte a admis totusi cererea noastra de desecretizare a unui numar de 111 file din dosarul cauzei reprezentand transcrieri ale convorbirilor telefonice purtate intre Omar Hayssam si fostul procuror de caz Ciprian Nastasiu, documente care fusesera clasificate in cursul urmaririi penale. Inalta Curte a avut in vedere si faptul ca subsemnatul detineam certificat ORNISS de acces la documentele clasificate. In acest sens, instanta a emis un ordin judecatoresc catre Serviciul Roman de Informatii pentru desecretizarea documentelor. Acest ordin judecatoresc a fost insa ignorat de destinatar, care a refuzat sa se supuna. Dupa cum si alte organe ale administratiei de stat au refuzat sa declasifice documente referitoate la modul in care Omar Hayssam a parasit Romania (Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera). Prin urmare, in prezent justitia se loveste de refuzul unor organe ale administratiei de stat, ordinele sale ramanand fara rezultat practic. Prin urmare, justitia se supune arbitrariului administrativ in loc sa il combata. Nu este o justitie puternica.

Sunteti Presedintele Romaniei dar si al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Aveti atat puterea si legitimitatea pe care v-au dat-o romanii cat si toate celelalte puteri pe care legea vi le recunoaste. Va rog sa le folositi si sa determinati declasificarea tuturor documentelor si informatiilor de care organele statului roman dispun pentru ca adevarul sa fie spus pana la capat si indiferent de consecinte. Asa cum ati promis, de altfel.

Cu deosebit respect

Ionel Hasotti – avocat

*Cititi aici scrisoarea deschisa adresata presedintelui Romaniei Klaus Iohannis de catre avocatul Ionel Hasotti

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 23 April 2015 18:23 +11

lasind la o parte ca cunosc multe din dedesubturile cazului si din unele chestii secretizate EU IMI PUN O ALTA INTREBARE!!!!! CUM DE ESTE POSIBIL CA O DECIZIE JUDECATOREASCA !!!!!!!!ATENTIE DECIZIE JUDECATOREASCA!!!!!!!!!!!!! SA NU FIE RESPECTATA SI DUSA LA INDEPLINIRE DE INSTITUTIILE STATULUI!!!!!!!!la ce dracu mai vorbim de stat de drept !!!!!!DE CE DRACULUI NU/I SPUNE STAT MERMELIT!!!!!!!SA MAI ZICA CINEVA CA NU AM DREPTATE CIND AFIRM CA (IN)JUSTITIA/I CONFUNDATA CU JUSTITIA!!!!!!!LA CE DRACULUI MAI PLATIM TAXE PENTRU TOATA GOGORITA CU M.J.CSM,ICCJ,CURTI DE APEL,TRIBUNALE,JUDECATORII,PARCHETARI.daca tot nu se respecta deciziile judecatoresti,sa desfiintam dracului toata mermeleala si sint convins ca cu economia rezultata o sa avem tva 0 cit si 0 la impozite.totdeauna auzi ca nu se respecta deciziile judecatoresti,ca institutiile statului ne fac mereu mincinosi pe noi si ei mereu DETIN ADEVARUL ABSOLUT.si sa se schimbe dracului chestia ca ,,judecatorul urmareste sa se faca dreptate,

# unul din lumea cea mare date 23 April 2015 18:28 +7

sa se termine cu sintagma proasta,,JUDECATORUL URMARESTE AFLAREA ADEVARULUI,, NU!!!!!!!!JUDECATORUL NU URMARESTE AFLAREA ADEVARULUI!!!!!!!(sa nu aud comentarii ca imediat scot dovezi irefutabile ....si incep cu cine l/a dus pe haisam la berbecutii de la otopeni)SA SE TREACA AFLAREA ADEVARULUI IN SARCINA AVOCATILOR!!!!!!!!!!CUM ESTE IN COMMON LOW............SI ATUNCI SE VOR VEDEA MINCIUNILE PROCURORILOR DECI IMPLICIT A STATULUI,CA ASTA/I ROMANICA UN STAT MERMELIT SI MINCINOS!!!!!!!!!!

# Capsoman date 23 April 2015 19:27 -5

Cum va proceda pentru a declasifica documentele?

# Gogu date 23 April 2015 23:22 +6

Conform legii!

# Antonie Popescu date 23 April 2015 20:57 0

Fostul vicepresedinte al UNBR, care a demisionat la Congresul de anul trecut, dar nu si-a cedat inca scaunul - descopera azi roata, printr-o declaratie publica prin care s-a trezit dupa 10 ani sa ceara declasificarea dosarelor privindu-i pe condamnatii pentru terorism Haysam si Munaf !Incremenit de 25 de ani la stadiul de proiect al UAR/UNBR, demisionatul vicepresedinte al UNBR, pre numele sau Ionel Hasotti, ar fi putut in ultimii 10 ani sa sustina demersul lui Ovidiu Eduard Ovidiu Ohanesian si al avocatilor ! A preferat sa taca, probabil din cauze tinand de trecutul sau, sau din alte "sensibilitati" cum a fost cea fata de Traian Basescu, care la Congres l-a cam anesteziat cu o scurta remarca pe guralivul vice ...Unde-a fost UNBR cand victimele, ziaristii, avocatii cereau desecretizarea dosarelor de terorism, sau ale perioadei Decembrie '89 - Iunie '90?! Sau cand CSM apara reputatia celor invechiti in rele care abuzau continuu si grav contra avocatilor si partilor vatamate ?!? Nici m

# avi avi date 23 April 2015 21:13 +5

Ionele,ai perfecta dreptate.Te felicit pe aceasta cale si personal cand vii in Bucuresti la comisia permanenta.Este absolut incalificabil gestul acelor institutii de a nu se supune unor dispozitii ale instantelor.Practic ,este un evident semn al unei dictaturi.Si este incalificabile situatia ca sa ceri desecretizarea unor documente care nu ar fi trebuit sa fie clasificate.cererea ta este urmarea acelei dictaturi de care vorbeam.certificatele ORNIS,al tau si ale judecatorilor erau suficiente pentru cmun icarea actelor.Rusinica,rusinca.oare Presedintele iti va raspunde macar la scrisoare.Ca de adevarata problema,am indoieli ca o va rezolva.

# obiectiva date 23 April 2015 23:17 +6

un avocat de nota 10 ! mai rar asa ceva ! ma apuca plansul cand ma regasesc in cazul clientilor lui si ma izbesc de ZIDUL IMPENETRABIL al ministerului justitiei, al ministerului de interne, al autoritatii natioanle pentru cetatenie...NIMENI NU STIE NIMIC DE un asa zis cetatean roman, FALS, de facp, DOAR EVREU ISRAHELLIAN care a primit carte de identitate romaneasca si pasaport FARA A PRIMI SI CETATENIA ROMANA......ia sa ma duc si eu in israhell si sa cer cetatenie ......sa vad, mi-a dau ? NUMAI CARPELE MOSSAD SI SRI si CIA traiesc in tara asta de nebuni si jegguri ! LAS CA INCEPE RAZBELUL SI II VEDEM IN LINIA INTAI  :P

# secretarul cu secrete date 24 April 2015 06:52 +8

Este extrem de putin probabil sa vedem o asemenea miscare din partea presedintelui Iohannis si asta pentru ca ,dupa cum au decurs lucrurile in ce-l priveste pana acum, - ezitant si temator - tinde sa devina o foarte mare dezamagire pentru poporul roman.

# santinela date 24 April 2015 08:27 +6

Daca in speta apare si un "virf" de serviciu american nu se va declasifica nimic iar Iohannis este legat de miini si picioare in acest caz.

# cucu date 28 April 2015 09:58 +1

INTRUCAT DESECRETIZAREA DOSARULUI RAPIRII ZIARISTILOR ESTE IN INERESUL NATIUNII DE A SE FACE LUMINA PRINTRE MULTELE TENEBRE ALE CELOR 10 ANI DE JAF NATIONAL,DL PRESEDINTE IOHANNIS ARE MULTE TEMEIURI DE A O FACE SI SPER SA NU RATEZE OCAZIA DE A DOVEDI CA ESTE UN BUN ROMAN SI MARE PATRIOT.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva